iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
9. 1. 2005
17:20 na ČT2

1 2 3 4 5

0 hlasů
2963
zhlédnutí

Domácí štěstí

Jídlo, kuchařky a stolování

28 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Domácí štěstí

  • 00:00:04 Co máme rádi, dřív nevíme,
    než jednou navždy to ztratíme.
  • 00:00:13 Neštěstí nemůže větší snad být,
    nežli bez lásky na světě žít.
  • 00:00:25 Hezký podvečer s DOMÁCÍM ŠTĚSTÍM.
  • 00:00:28 To dnešní bude doslova lahůdkové,
    protože se podíváme,
  • 00:00:32 na čem si pochutnávaly některé
    slavné osobnosti za 1. republiky.
  • 00:00:37 A protože vám nechceme jenom dělat
    chutě, podívejte se na dnešní pořad
  • 00:00:42 pro jistotu s tužkou a papírem
    při ruce. Čekají vás i některé
  • 00:00:46 velmi zajímavé a dnes už skoro
    zapomenuté recepty.
  • 00:00:50 DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ o slavných
    labužnících právě začíná.
  • 00:00:57 Kuchařku svojí babičky Josefíny
    nám představí hoteliér I. Chadima.
  • 00:01:03 Podíváme se, jak vypadal jídelníček
    restaurantu v Obecním domě r. 1914.
  • 00:01:09 Zdejší mistři kuchaři vás nechají
    nahlédnout do svých tajů.
  • 00:01:14 P. Maurer nám poví,
    kam se chodilo za první republiky
  • 00:01:18 za vyhlášenou kuchyní.
  • 00:01:20 S paní V. Vrbatovou si budu povídat
    o tom, jak se vařilo u Čapků.
  • 00:01:25 A Martin Hoffmeister nás pozve
    na telecí ledvinu v županu,
  • 00:01:29 kterou báječně uměl
    už jeho tatínek.
  • 00:01:35 Hoteliér I. Chadima toho ví
    o dobré kuchyni opravdu hodně.
  • 00:01:40 Během své dlouhé kariéry pracoval
    v těch nejlepších hotelích.
  • 00:01:43 Říká, že vztah ke kulinářskému
    umění získal od své babičky
  • 00:01:48 Josefíny, která výtečně vařila
    a napsala i kuchařku.
  • 00:01:52 Ivane, zavzpomínejte na babičku.
  • 00:01:56 Babička byla dokonalý člověk,
    narodila se v předminulém století
  • 00:02:01 a vařit se učila začátkem
    20. století.
  • 00:02:09 Učila se tak, jak se v té době
    učily dívky z rodin vařit,
  • 00:02:16 doma, od služebných, od rodiny
    a od přátel, od kterých sbírala
  • 00:02:20 recepty, ze kterých vznikla knížka.
  • 00:02:23 Takže je to soubor receptů
    z její doby.
  • 00:02:29 Liší se hodně recepty nebo způsob
    vaření té doby od toho dnešního?
  • 00:02:35 Liší, dělali si naprosto vše sami.
  • 00:02:39 Používali i věci, které dneska už
    ani na trhu nejsou k sehnání: lůj,
  • 00:02:46 je tam recept na nějaké mazání
    proti revma za použití kafru.
  • 00:02:53 A míra byla v té době třeba
    za korunu kafru.
  • 00:02:57 V čem se tedy konkrétně liší
    recepty a způsob vaření?
  • 00:03:02 Především je kuchařka psaná někým,
    kdo už uměl vařit a je stručná.
  • 00:03:08 Hodně lidí by z toho asi neuvařilo.
  • 00:03:10 Já bych např. přečetl velice
    stručný recept na tlačenku.
  • 00:03:15 Na tři žaludky je potřeba:
  • 00:03:17 1 hlava, 2 jazýčky vepřové,
    2 kolena, ramínko.
  • 00:03:20 Celkem 9 kg dohromady, 1 litr krve
    a zbude i na polévku.
  • 00:03:24 Který babiččin recept nebo jídlo
    jste měl ze všeho nejraději?
  • 00:03:29 Já jsem miloval zvěřinu,
    kterou uměla dokonale.
  • 00:03:32 Babička vyrostla v rodině,
    která měla přístup ke zvěřině.
  • 00:03:36 Pradědeček dělal správce panství
    na hradě Karlštejně,
  • 00:03:41 takže zvěřinu dělala naprosto
    dokonale.
  • 00:03:44 Tu ještě nikdy nikdo nepřekonal.
  • 00:03:46 Vy sám vaříte rád? A zalistujete
    někdy v kuchařce vaší babičky,
  • 00:03:50 abyste použil recept?
  • 00:03:52 Vařím hrozně rád, pro mě je vaření
    naprostá relaxace.
  • 00:03:56 Já se tím zbavím veškerých stresů.
  • 00:03:59 A použil jste někdy nějaký recept
    právě z kuchařky vaší babičky?
  • 00:04:02 Jistě, já osobně mám velmi rád
    paštiky.
  • 00:04:05 Babička dělala paštiky od luxusu
    až k těm nejchudším,
  • 00:04:09 protože žila v dobách,
    kdy zažila všechny stavy:
  • 00:04:15 války, komunisty, blahobyt...
  • 00:04:24 Paštika ze zvěřiny, kterou dělala,
    byla dokonalá.
  • 00:04:27 Dnes je problematické sehnat
    na to suroviny,
  • 00:04:31 protože tam je skutečně půl lesa.
    Takže je to velmi složité.
  • 00:04:36 Na druhou stranu její válečné
    recepty jsou tak strašně
  • 00:04:40 jednoduché, že se člověk diví,
    proč to někdo nedělá?
  • 00:04:45 A jsou taky strašně levné.
  • 00:04:48 Řekněte nějaký jednoduchý recept,
    třeba bychom si ho zapamatovali.
  • 00:04:53 Fleky se zelím.
  • 00:04:55 Fleky se uvaří ve velkém množství
    slané vody, zelí se udusí na sádle
  • 00:05:01 s cibulkou a nekyselí se.
  • 00:05:03 Když je zelí vydušené, přidají se
    vařené fleky, zamíchají se
  • 00:05:06 a dají se upéct do trouby. Konec.
  • 00:05:09 To bych uměla i já.
  • 00:05:10 Já si myslím, že je to velmi
    jednoduché.
  • 00:05:12 Co se tady neříká, je, že ty fleky
    si tenkrát opravdu dělali sami.
  • 00:05:17 A vy sám se považujete
    za labužníka?
  • 00:05:19 Já nemám rád, když se jídlo
    povyšuje na náboženství.
  • 00:05:23 Já si myslím, že to je záležitost
    každého dne.
  • 00:05:26 Mě spíš zajímá taková ta dennodenní
    kultura,
  • 00:05:29 která by měla jídlo provázet.
  • 00:05:32 Nerad jím s talířem na koleně
    a nemám rád, když si k tomu nemůžu
  • 00:05:37 dát víno a když nemám prostředí,
    které mi k tomu sedí.
  • 00:05:42 Já si myslím, že to je důležitější,
    než zažít nějaký velký
  • 00:05:46 kulinářský zážitek.
    Žít opravdu tak, jak se má.
  • 00:05:51 Jídlu se vzdává hold jenom tím,
    že si ho člověk váží.
  • 00:05:54 Já si myslím, že to je lepší.
  • 00:06:05 Za dobrou kuchyní se do Obecního
    domu chodilo už v době předválečné.
  • 00:06:10 Pojďte se teď podívat do míst,
    která si noblesu secese zachovala
  • 00:06:14 až do dnešních dnů.
    Provede nás pan ředitel F. Laudát.
  • 00:06:20 Obecní dům jako takový je vlastně
    jakýmsi, řečeno nadneseně,
  • 00:06:25 trucpodnikem rakousko-uherské
    monarchii.
  • 00:06:32 Měl být ukázkou českého umění,
    sochařství, malířství,
  • 00:06:37 ale i technické zdatnosti
    českých firem.
  • 00:06:40 Řada prostor v Obecním domě byla
    nazvána jednak podle některých
  • 00:06:46 našich ještě říšských poslanců,
    kteří bojovali za práva
  • 00:06:52 Zemí koruny české.
  • 00:06:55 Najdeme zde sál dr. Grégra,
    Riegrův sál, Palackého, Sladkovský.
  • 00:07:01 Dále se tady zračila i jakási
    orientace budoucí,
  • 00:07:08 proto tady najdeme
    Francouzskou restauraci.
  • 00:07:16 Býval tady Anglický klub,
    dnes přejmenovaný na Pánský.
  • 00:07:21 Americký bar, byl tady dokonce
    i Srbský salonek,
  • 00:07:25 ale ten byl po atentátu
    na Ferdinanda d'Este i na nátlak
  • 00:07:30 přejmenovaný na Orientální.
  • 00:07:34 Obecní dům je skutečně známý
    svou bohatostí.
  • 00:07:38 Stačí připomenout např.
    Francouzskou restauraci.
  • 00:07:42 Myslím, že je to jeden z mnoha
    takto bohatých prostorů,
  • 00:07:46 je zde bohatá štuková výzdoba.
  • 00:07:50 Některá svítidla dělal F. Křižík,
    řadu prvků dělal Franta Anýž.
  • 00:07:56 Na výmalbě se svými alegoriemi
    podílel např. Josef Wenig.
  • 00:08:07 Americký bar je nejspodnější částí
    Obecního domu.
  • 00:08:13 Jeho ústřední částí je jakási
    kaple, zakončená centrální kopulí.
  • 00:08:19 Jedná se o poměrně důslednou nízkou
    repliku amerických barů,
  • 00:08:25 které začaly vznikat již
    ve 30. - 40. letech 19. století.
  • 00:08:32 Některé se dochovaly
    i do století dvacátého.
  • 00:08:36 To, co je tady na stěnách
    obložených černými kachlíky,
  • 00:08:41 jsou kopie Alšových kreseb,
    typických, venkovských.
  • 00:08:45 Originály jsou uloženy
    v Galerii hl. m. Prahy.
  • 00:08:53 Raritou je křižíkovský lustr,
    doplněný nádhernou malbou volavky.
  • 00:08:59 Jedná se o původní dílo.
  • 00:09:08 Ve výčtu gastronomických zařízení
    v Obecním domě samozřejmě nemůže
  • 00:09:12 chybět ani vinárna,
    ve které se teď nalézáme.
  • 00:09:15 I ve světě je poměrně málo vídaná
    výzdoba, která je tu dominantní,
  • 00:09:21 tj. kombinace keramiky
    a dřevěných obkladů.
  • 00:09:25 Naši předci měli smysl pro humor,
    takže do Amerického baru umístili
  • 00:09:31 dvě opičky. Když někdo odcházel,
    tak mohl přemýšlet,
  • 00:09:35 zda mu tam skutečně sedí
    ta zaviněná vínem,
  • 00:09:38 nebo tato reálná z keramiky.
  • 00:09:42 Nejen ve vinárně, ale i v Plzeňské
    restauraci jsou výrazným prvkem
  • 00:09:47 vitráže, které zakrývají
    anglické dvorky.
  • 00:09:51 Vitráže také byly výrazným
    secesním prvkem.
  • 00:09:55 Hostinský personál v r. 1914 měl
    řadu znaků dnešních číšníků
  • 00:10:01 a kuchařů, proto některý z nich
    "uklidil" tehdejší jídelní lístky
  • 00:10:08 za obložení ve Francouzské
    restauraci.
  • 00:10:12 Za řadu desítek let, v polovině
    90. let minulého století,
  • 00:10:17 ho restaurátoři našli.
  • 00:10:19 Díky tomuto "úklidu" můžeme dnes
    nahlédnout, za jaké ceny a co
  • 00:10:24 v Obecním domě mohl návštěvník
    ochutnat.
  • 00:10:34 Francouzská kuchyně má v Obecním
    domě už téměř stoletou tradici.
  • 00:10:40 Dnes ji tu udržují vyhlášení
    kuchaři, kteří se svými výtvory
  • 00:10:44 sklízí úspěch i ve světě.
  • 00:10:46 A tak jsme jim s DOMÁCÍM ŠTĚSTÍM
    nadzvedli pokličku a získali jsme
  • 00:10:51 recept na kohoutka na víně.
  • 00:10:54 Přichystal ho pro nás šéfkuchař
    pan Jiří Král.
  • 00:10:58 Jsme ve francouzské kuchyni,
    tak francouzského kohoutka na víně.
  • 00:11:02 Máme kohoutka, zeleninu na základ,
    slaninu a silný vývar.
  • 00:11:11 Jako základ použijeme slaninu.
  • 00:11:13 Dál si připravíme cibulku.
  • 00:11:16 Tu méně agresivní - šalotku,
    která není tak štiplavá, je sladší.
  • 00:11:21 Pak přidáme kořenovou zeleninu:
    kořen celeru a řapík.
  • 00:11:27 Mezitím si připravíme kuřátko.
  • 00:11:30 Aby nám zůstalo šťavnaté,
    tak je potřeba ho lehce opéct.
  • 00:11:35 Je dobré to dělat na základu,
    ale někdy to urychlíme
  • 00:11:38 a opečeme ho vedle.
  • 00:11:41 Slanina se rozpustila,
    takže přidáme zeleninu.
  • 00:11:46 Dále budeme potřebovat pórek,
    žampiony, slaninu,
  • 00:11:51 kterou kuřátko na závěr ozdobíme.
  • 00:11:54 Rozpůlíme hroznové víno,
    vypeckujeme a ozdobíme kuřátko.
  • 00:12:00 Jedna z nejdůležitějších věcí
    je dobré červené víno.
  • 00:12:06 Je potřeba použít opravdu
    kvalitní víno.
  • 00:12:09 Přivedeme k varu a přikryjeme
    pokličkou.
  • 00:12:20 Můžeme vložit do trouby nebo můžeme
    nechat podusit na sporáku.
  • 00:12:33 Už je podušeno.
  • 00:12:38 Kohoutka vyndáme.
  • 00:12:45 Omáčku máme rozmixovanou,
    ještě lehce provaříme.
  • 00:12:49 Nakrájenou slaninu lehce
    rozehřejeme, přidáme žampiony.
  • 00:13:02 Jako přílohu použijeme
    šťouchané brambory.
  • 00:13:13 Nahoru dáme trochu slaniny,
    pórek se žampiony,
  • 00:13:16 několik kuliček vína, přidáme
    bylinku, aby to bylo hezky barevné,
  • 00:13:20 a můžeme servírovat.
  • 00:13:23 Přečtu vám, jak definoval slavný
    francouzský gurmán a kuchař
  • 00:13:27 B. Savarin gurmánství neboli
    labužnost ve své knize
  • 00:13:32 "Filozofie chuti" z roku 1825:
  • 00:13:36 Labužnost jest vášnivá, odůvodněná,
    na zvyku se zakládající záliba
  • 00:13:42 ve věcech, které lahodí chuti.
    Jest nepřítelkyní přílišnosti.
  • 00:13:47 Kdo se přejídá neb opíjí,
    nedovede jísti, ani píti.
  • 00:13:52 Mlsnost jest odrůdou labužnictví
    zavedenou pro ženy
  • 00:13:56 a jim se podobající muže.
  • 00:13:59 Sklon krásného pohlaví
    k labužnictví má cosi pudového,
  • 00:14:04 neboť labužnost jest příznivá
    kráse.
  • 00:14:08 Řada přesných pozorování dokázala,
    že šťavnatá, chutná a pečlivě
  • 00:14:13 upravená strava zadržuje na dlouho
    vnější známky staroby.
  • 00:14:18 Očím dodá lesku, pleti svěžesti
    a svalům pevnosti.
  • 00:14:23 Můžeme s určitostí tvrdit,
    že lidé, kteří umějí jísti
  • 00:14:27 jsou poměrně o 10 roku mladší
    než oni, jimž je tato věda neznámá.
  • 00:14:44 P. Maurer má povolání,
    které by mu mohl leckdo závidět.
  • 00:14:49 Už několik let u nás vydává
    žebříčky nejlépe hodnocených
  • 00:14:53 restaurací a ochutnávání těch
    nejvybranějších lahůdek
  • 00:14:58 je pro něho tak trochu denním
    chlebem.
  • 00:15:01 Myslíš si, že jsme národ labužníků,
    že u nás jsou lidé, kteří dokáží
  • 00:15:07 ocenit a vychutnat dobré jídlo?
  • 00:15:11 Upřímně řečeno si myslím,
    že jsme trochu národ žroutů.
  • 00:15:16 Aspoň z toho, co já mám informace,
    si myslím, že pořád přetrvává
  • 00:15:22 upřednostňování restaurací,
    které vám dávají velké porce,
  • 00:15:26 a kvalita je až na druhém místě.
  • 00:15:30 České typické jídlo, to přece není
    jenom knedlo, vepřo, zelo,
  • 00:15:34 česká kuchyně má docela
    velkou tradici.
  • 00:15:37 My jsme si tady právě říkali,
    že já mám pocit,
  • 00:15:41 že česká kuchyně jako taková
    - omlouvám se všem kuchařům -,
  • 00:15:45 ale ona vlastně neexistuje.
  • 00:15:48 Já si myslím, že my jsme tak trochu
    rakousko-uherská křižovatka cest
  • 00:15:54 a habsburských monarchií
    a já nevím, čeho všeho.
  • 00:15:58 My sice děláme guláš, ale on
    pravděpodobně pochází z Maďarska.
  • 00:16:01 A jídla, která my někdy považujeme
    za česká, tak vůbec česká nejsou.
  • 00:16:05 Jsou trochu německá, trochu
    maďarská, trochu jugoslávská.
  • 00:16:10 Ale něco dobrého českého
    přece určitě existuje?
  • 00:16:14 Já myslím, že svíčková
    je docela v pořádku.
  • 00:16:17 Myslím si, že velmi typické
    české jídlo je bramborák.
  • 00:16:24 To je věc, kterou ve světě
    málokde najdete.
  • 00:16:28 A kde byly takové vyhlášené
    restaurace za první republiky,
  • 00:16:32 kam se chodívalo za dobrým jídlem?
  • 00:16:35 Čtenáři pana Hrabala si pamatují
    slavný hotel Paříž u pana Brandejse
  • 00:16:41 z knížky "Obsluhoval jsem
    anglického krále",
  • 00:16:44 kde tenkrát vařili úžasné věcičky
    z české kuchyně.
  • 00:16:49 V první hospodě v Praze ještě
    z předminulého století U Pinkasů,
  • 00:16:56 která pořád funguje a kromě toho,
    že čepuje skvělé pivo
  • 00:17:00 a tzv. hladinky, což je populární
    pivo natočené na jeden zátah,
  • 00:17:05 tak tam mají české
    i staročeské speciality.
  • 00:17:09 A dokonce aby zachovaly historickou
    souvislost, tak to mají rozdělené
  • 00:17:14 na spodní část, která je lidová,
    pak je 1. patro,
  • 00:17:18 což je část měšťanská.
  • 00:17:20 Tam jsou speciality typu:
    žáby v rosolu nebo speciálně
  • 00:17:25 nakládané buřty nebo telecí kolínko
    na papričkách atd.
  • 00:17:30 Měšťané na to měli peníze,
    tak měli něco nóbl.
  • 00:17:33 Dole v přízemí jsou buřty s cibulí,
    knedlo, zelo, vepřo atd.
  • 00:17:36 A potom je dole strašně slavná,
    v podstatě mezinárodně,
  • 00:17:41 restaurace U Pana Vašaty,
    což byl slavný český šéfkuchař.
  • 00:17:45 To bylo na Václavském náměstí.
  • 00:17:48 Pravděpodobně ve 40. letech odešel
    do Ameriky a tam v New Yorku
  • 00:17:55 otevřel taky velmi populární
    restauraci U Vašaty,
  • 00:18:00 kam chodili všichni lidé,
    kteří něco věděli o české kuchyni.
  • 00:18:03 Nebo to byli Češi žijící v Americe,
    kteří chodili na knedlíky
  • 00:18:07 a svíčkové k Vašatovi.
  • 00:18:18 Když tam byl pan prezident Masaryk,
    tak se vařila svíčková.
  • 00:18:26 Ale na šťávě, na másle, všechno
    lehké.
  • 00:18:30 Osmažené malinké brambůrky si
    vždycky nechala vybrat.
  • 00:18:37 Peikert je vždycky přinesl,
    potom hrášek a mrkvička.
  • 00:18:47 Pan velvyslanec Jan Masaryk říkal,
    že takové dobré palačinky
  • 00:18:51 jako u Čapků nikde jinde nejedl.
  • 00:18:55 Co rád jedl Karel Čapek,
    jeho žena Olga i slavní pátečníci
  • 00:18:59 moc dobře věděla paní A. Venhodová,
    které K. Čapek říkal Betule.
  • 00:19:05 A její dcera, paní Vendy Vrbatová,
    je autorkou mnoha kuchařských knih
  • 00:19:10 a je teď se mnou ve studiu.
    Co dělala vaše maminka u Čapků?
  • 00:19:15 Moje maminka se tam dostala
    jako panská, starala se o obsluhu
  • 00:19:20 a vykonávala obyčejnější
    uklízecí práce.
  • 00:19:29 Kuchařkou tam byla slečna
    Helena Šunková.
  • 00:19:32 Když slečna Helena nemohla
    nebo byla na dovolené,
  • 00:19:34 tak zaskakovala i maminka.
  • 00:19:36 Vedle ní se samozřejmě naučila
    velice výborně vařit.
  • 00:19:40 Po čase tam nastoupil do služeb
    jako zahradník a šofér
  • 00:19:43 pan Václav Mottl, což byl můj
    pozdější tatínek,
  • 00:19:47 který si paní A. Venhodovou vzal.
  • 00:19:50 Takže moji rodiče potom v páru
    obsluhovali pana dr. K. Čapka
  • 00:19:55 i paní Olgu Scheinpflugovou.
  • 00:19:57 A co bylo oblíbeným jídlem
    K. Čapka, byl mlsný, vybíravý?
  • 00:20:03 Karel Čapek určitě nebyl vybíravý.
  • 00:20:06 Myslím, že spíš u něj převažovalo
    duševno.
  • 00:20:09 Rád si pochutnal na obyčejné
    bramboračce, asi měl rád vyhlášený
  • 00:20:15 tažený štrůdl, ale co určitě vím,
    že nesnášel - uzeniny.
  • 00:20:19 Protože jednou přišel z jakéhosi
    pohoštění a říkal:
  • 00:20:24 "Ženský, měli tam buřty,
    musím se doma trošku najíst."
  • 00:20:29 Když tam chodili slavní pátečníci,
    vařilo se pro ně speciálně?
  • 00:20:35 Pro pátečníky se nevařilo vůbec.
  • 00:20:38 Když tam byli pátečníci,
    tak fungoval studený bufet.
  • 00:20:42 Dělaly se studené mísy, nářezy,
    k tomu banketky.
  • 00:20:47 Delikatesy se nakupovaly
    u Lipperta.
  • 00:20:51 Něco třeba paní Šunková připravila,
    např. sekanou.
  • 00:20:56 Měli tam samozřejmě k dispozici
    bar.
  • 00:21:00 Pan doktor dostával od svého
    známého pana Schwarze,
  • 00:21:05 svého příznivce ze Slovenska,
    borovičku, výborné víno,
  • 00:21:08 jinak samozřejmě moravská
    slivovice, koňak.
  • 00:21:11 U Čapků se vařila výborná,
    vyhlášená káva.
  • 00:21:14 Pozor, neobsluhovala tentokrát
    moje maminka, ale můj tatínek.
  • 00:21:18 To byl opravdu uzavřený pánský klub
    a tudíž si přáli,
  • 00:21:23 aby opravdu i obsluha byla pánská.
  • 00:21:26 On tam ani neměl co na práci,
    sem tam něco nalil a donesl kávu.
  • 00:21:31 A jinak to byla opravdu uzavřená
    pánská společnost,
  • 00:21:34 nechtěli tam mezi sebe žádné dámy.
  • 00:21:37 Vy jste vydala knížku
    "Jak se žilo a vařilo u Čapků",
  • 00:21:41 co všechno tam můžeme najít?
  • 00:21:44 To právě naši o tom povídali,
    vzpomínali, tak mně bylo líto,
  • 00:21:48 že by o tom nikdo nevěděl,
    tak jsem si to poznamenala.
  • 00:21:52 Když teď byla možnost a doba
    nazrála, tak jsem si to
  • 00:21:57 s těmi oblíbenými a nejužívanějšími
    recepty vydala.
  • 00:22:02 Myslím, že jsem tam osvětlila,
    jak se žilo a vařilo u Čapků.
  • 00:22:16 S Martinem Hoffmeisterem jsme si
    o jeho otci v DŠ už povídali.
  • 00:22:21 Dnes jsem se přišla zeptat,
    jaký byl vztah Adolfa Hoffmeistera
  • 00:22:25 k dobrému jídlu.
    Měl táta rád vybrané lahůdky?
  • 00:22:30 On považoval jídlo za součást
    kultury a za znak národa.
  • 00:22:39 Pro něj jídlo a pití byla jakási
    skutečně součást nějakého
  • 00:22:45 kulturního života.
  • 00:22:50 Sejít se u jídla byla slavnost
    a dobré jídlo patřilo k nejlepším
  • 00:22:54 hodnotám, které člověk tvoří.
  • 00:22:58 Potrpěl si pochopitelně na všechno,
    co je dobré.
  • 00:23:03 I když nedá se říct, že by to
    muselo být mimořádně cizokrajné,
  • 00:23:08 protože koneckonců já jsem ho znal
    jenom v dobách,
  • 00:23:13 kdy nic exotického nebylo.
  • 00:23:22 Po válce toho bylo velmi málo
    a do r. 1970 se to nijak zvlášť
  • 00:23:26 nezlepšilo, takže lahůdky spočívaly
    v tom, jak se z dostupných surovin
  • 00:23:32 něco dobrého vytvořilo.
  • 00:23:35 Scházela se u vás na jídlo
    zajímavá společnost
  • 00:23:38 a na čem si pochutnávala?
  • 00:23:40 Tato tradice začala v Říčkách,
    tzn. na chalupě v Orlických horách,
  • 00:23:45 kde se scházeli výtvarnici.
  • 00:23:47 Tam se pořádalo tzv. fajnové
    odpoledne.
  • 00:23:51 To spočívalo v tom, že každý
    přinesl, co měl.
  • 00:23:55 A táta s několika dalšími
    improvizoval a udělal
  • 00:23:59 jakousi polévku, guláš,
    a to potom všichni jedli.
  • 00:24:05 S tím ta tradice začala
    a později se udržovala.
  • 00:24:11 Patřilo k pravidelným setkáním,
    že k nám chodili na jídlo
  • 00:24:16 třeba pan Werich, pan profesor
    Liesler a podobní lidé,
  • 00:24:22 kteří si chtěli vyprávět.
  • 00:24:26 A přitom si také vyprávět o těch
    požitcích, které jídlo skýtá.
  • 00:24:32 Uměl táta dobře vařit?
  • 00:24:35 On uměl dobře vařit už proto,
    že hodně cestoval a všude,
  • 00:24:40 kde cestoval, něco dobrého snědl.
  • 00:24:49 On nebyl erudovaný kuchař,
    ale měl jemný jazyk a dokázal chuť
  • 00:24:54 velice snadno napodobit.
  • 00:24:57 Když to nebylo to, co si myslel,
    tak tomu dal jiné jméno
  • 00:25:00 a bylo to všechno v pořádku.
  • 00:25:02 A měl nějaké parádní číslo?
  • 00:25:05 To byly takové vzpomínky
    na dětství.
  • 00:25:08 Jedno z jeho nejmilovanějších jídel
    byla telecí ledvina.
  • 00:25:14 To se totiž peče celá telecí
    pečínka, včetně ledviny
  • 00:25:23 a tukového obalu, a my jsme tomu
    říkali telecí ledvina v županu.
  • 00:25:29 Protože zůstala v obalu, který tomu
    dává nenapodobitelnou chuť.
  • 00:25:35 A ty znáš ten recept?
  • 00:25:37 Ten byl jednoduchý.
  • 00:25:40 90 procent úspěchu je sehnat
    správné maso s tou ledvinou.
  • 00:25:47 A potom už stačí odseknout pár
    kostí, udělat z toho šťávu na másle
  • 00:25:53 a upéct posolenou telecí ledvinu,
    z každé strany mírně.
  • 00:25:59 A aby se pekla, aby se nedusila,
    tak ji nepřikrýváme.
  • 00:26:05 Mírně 3/4 hodinky pečeme
    a podléváme šťávou.
  • 00:26:09 Jako přílohu v ideálním případě
    dáváme vařené nové brambory.
  • 00:26:23 Ty jsi evidentně zdědil po tátovi
    vztah k dobrému jídlu,
  • 00:26:27 myslíš si o sobě,
    že jsi labužník?
  • 00:26:29 Já si myslím, že jsem bohužel
    nezdědil všechen otcův talent,
  • 00:26:34 že mi z něj zůstalo velmi málo,
    ale určitě ten vztah k jídlu
  • 00:26:38 a dobrému pití.
  • 00:26:42 Francouzština rozlišuje dva výrazy:
    gurmet a gurmán.
  • 00:26:45 Gurmán je žrout,
    gurmet je skutečně labužník.
  • 00:26:48 Snažím se být gurmet,
    někdy sklouznu do gurmánství.
  • 00:27:01 A úplně na konec mám pro vás ještě
    citát slavného labužníka Savarina:
  • 00:27:07 Zálibu v jídle shledáváme
    v každém věku, u všech stavů,
  • 00:27:11 ve všech zemích i dobách.
  • 00:27:14 Může se připojiti ke všem ostatním
    rozkoším a zbývá poslední,
  • 00:27:18 která nás odškodňuje za ztrátu
    ostatních.
  • 00:27:22 Na shledanou příště
    u DOMÁCÍHO ŠTĚSTÍ.
  • 00:27:27 Skryté titulky: Simona Sedmihorská,
    Česká televize, 2004

Související