iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
28. 5. 2020
21:00 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
3720
zhlédnutí

Gejzír

Lockheed Electra v boji proti koronaviru — Christian Duy Chu — Zachraň jídlo — Bioložka Helena Fulková — Malířka na hedvábí Brigita Krumphanzlová

29 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Lockheed Electra v boji proti koronaviru

    1:14 do playlistu

    Lockheed Electra v boji proti koronaviru
    Na 400 báječných mužů na létajících strojích vozí zadarmo materiál a ochranné pomůcky pro zdravotníky. Přistávají na 35 aeroportech a distribuovali už stovky kilogramů ochranných pomůcek i prostředků. Ovšem pozor. Mezi sportovními a akrobatickými letadly s tímto nákladem najdete i jeden historický klenot. Lockheed Electru 10 A, která kdysi patřila Janu Antonínu Baťovi. Mimochodem žádný jiný vzdušný koráb téhož typu už na světě neslouží. Jak se podařilo vrátit tenhle unikát na oblohu, zjišťoval Josef Kubeš.

  • Christian Duy Chu

    6:52 do playlistu

    Christian Duy Chu
    Je mu teprve 28 let, ale jeho restauraci už zmiňuje i michelinský průvodce. Tvůrci slavné publikace ji zařadili mezi podniky, které rozhodně stojí za to v Praze navštívit. Rodiče chtěli mít ze svého syna právníka nebo lékaře, ale jemu se zalíbilo u sporáku. Nevystudoval žádnou gastronomickou školu, svou cestu si hledal sám. Inspiroval se asijskou a severskou kuchyní. První proto, že pochází z Vietnamu, a ta druhá ho prostě nadchla. Při vaření ovšem používá téměř výhradně české suroviny. Ovoce a zeleninu od farmářů, ryby přímo ze sádek. S Christianem Duy Chu vás seznámí Tomáš Polák.

  • Zachraň jídlo

    12:15 do playlistu

    Zachraň jídlo
    Představte si, že až třetina z vyrobeného či vyprodukovaného jídla na světě skončí v odpadu. Ročně jde o 1 miliardu a 300 milionu tun za 990 miliard dolarů. A do těchto statistik přispíváme i my Češi. Každý z nás spotřebuje v průměru zhruba osm set kilo potravin a dalších dvě stě vyhodí. A právě proti takovému plýtvání už sedm let bojuje organizace Zachraň jídlo v čele s Annou Strejcovou. Navíc teď v době koronavirové pandemie má práce nad hlavu. Spousta lidí se totiž ve strachu z uzavření obchodů hodně předzásobila a přitom nestíhají vše zpracovat. Co jim Anna a její kolegové v tomto případě doporučují, zjišťovala Veronika Kvaková.

  • Bioložka Helena Fulková

    17:52 do playlistu

    Bioložka Helena Fulková
    Když před bezmála čtvrt stoletím přišla na svět ovce Dolly, tedy první naklonované zvíře, byl to přelomový moment. Dnes už se s využitím této metody rodí psi pro služební výcvik, dostihoví koně a v poslední době dokonce i domácí mazlíčci. Byť je to hodně kontroverzní téma a řada vědců ji jednoznačně odmítá. Mezi ty, kteří v ní hledají hlubší smysl, se řadí i Češka Helena Fulková. Dokonce patří k absolutní špičce v oboru. Naklonovala totiž myši, což se před ní podařilo jen ve dvou amerických a dvou japonských laboratořích. Mladá bioložka toho ale dokázala už mnohem víc. Za svou dosavadní práci taky získala prestižní Prémii Otto Wichterleho udělovanou Akademií věd. Od Nadačního fondu Neuron pak ocenění pro mladé vědce v oboru medicína. Do laboratoře se za ní vypravil kolega Pavel Bělík.

  • Malířka na hedvábí Brigita Krumphanzlová

    23:30 do playlistu

    Malířka na hedvábí Brigita Krumphanzlová
    Ke světovým špičkám v oboru patří i Brigita Krumphanzlová z Poříčí nad Sázavou. Její parketou je pro změnu malba na hedvábí. Už při studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové se specializovala na textilní výtvarnictví a během desetiletého pobytu ve Švýcarsku ji uchvátila právě tato technika. Doplňky z její dílny nosí například bývalý americký prezident Barack Obama, někdejší britský premiér David Cameron či vévodkyně z Kentu. Brigita šla ale ještě dál a začala vytvářet i celé hedvábné obrazy, které jsou ozdobou řady soukromých a muzejních sbírek. Její příběh pro vás natočil Ivan Bareš.

Přehrát vše

Související