iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
15. 3. 2020
07:55 na ČT1

1 2 3 4 5

5 hlasů
60720
zhlédnutí

Polopatě

Ovocné stromy – vřetena — Zateplení stropu — Jak začít běhat — Alergie — Sloupcové odrůdy jabloní — Zídky v zahradě — Výsadba angreštu — Slepice australky — Stolní odrůdy révy

51 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:21 Už se těšíte, až v létě ochutnáte
    vlastní ovoce?
  • 00:00:24 Nebo pořád hledáte místo, kam zdroj
    takové degustace zasadit?
  • 00:00:29 O tom, že i na malé ploše můžeme
    pěstovat vícero odrůd
  • 00:00:33 ovocných stromů bude dnešní
    Polopatě.
  • 00:00:36 Vítejte.
  • 00:00:38 Dnes uvidíte:
  • 00:00:40 K udržování příjemné teploty v bytě
    pomáhají nejen aktivní metody,
  • 00:00:44 jako topení nebo v létě
    klimatizace,
  • 00:00:47 ale také pasivní nástroje,
    jako je dobrá izolace.
  • 00:00:50 Ta zajistí, aby top udržel
    buď teplo pod chladnou střechou,
  • 00:00:54 nebo rozumnou teplotu pod střechou
    rozpálenou.
  • 00:00:58 Pokud hledáte vhodnou sportovní
    aktivitu,
  • 00:01:00 pak by pro vás běh mohl být
    tou správnou volbou.
  • 00:01:04 Poradíme vám, jak se co
    nejefektivněji
  • 00:01:06 připravit na běhání
    a jak u něj co nejdéle vydržet.
  • 00:01:11 Alergie
    mají na jaře hlavní sezónu.
  • 00:01:13 Venkovním alergenům se zcela
    vyhnete jen stěží,
  • 00:01:16 ale v domácnosti můžete výskyt
    alergenů
  • 00:01:19 správnými metodami minimalizovat.
  • 00:01:26 Všude kolem nás jdou malé
    ovocné stromky.
  • 00:01:29 A my jsme v našem pořadu už mluvili
    o tom,
  • 00:01:31 že i sady, kde jsou velké stromy,
    tak se tam dávají ty malé.
  • 00:01:36 Jirko, je to opravdu takový trend
    v této době?
  • 00:01:40 -Určitě ano.
  • 00:01:41 Pokud chce pěstovat jablka
    nebo ovoce pro ovoce,
  • 00:01:45 tak je vhodnější vysadit stromky
    v menších tvarech.
  • 00:01:49 Má to většinu kladů.
    -Jasně.
  • 00:01:53 Ale není škoda, že vymizí
    ty krásné velké jabloně třeba?
  • 00:01:59 -Určitě by to byla škoda.
  • 00:02:01 Pokud budu chtít pěkný velký strom,
    tak si ho zasadím,
  • 00:02:05 dám si pod něj lavičku,
    pověsím si tam houpačku
  • 00:02:07 a budu mít krásný velký strom.
  • 00:02:09 Mám z něj i jablíčka, hrušky
    nebo jiné plody.
  • 00:02:12 Ale pokud budu chtít mít ovoce
    a budu chtít mít víc odrůd
  • 00:02:17 na menší zahradě, tak bych dal
    přednost těmto tvarům -
  • 00:02:22 štíhlým vřetenům,
    nebo podobným tvarům,
  • 00:02:24 protože na malé ploše pak mám
    3, 4, 5, 10 odrůd,
  • 00:02:29 mám tam letní, podzimní, zimní,
    je z toho větší užitek
  • 00:02:34 a lépe se to trhá,
    lépe se to ošetřuje.
  • 00:02:37 Ovoce je pěkné, čisté,
    krásně vybarvené.
  • 00:02:41 Takže to má samé výhody,
    z mého hlediska.
  • 00:02:44 -Pojďme malinko krok zpátky.
    Proč se tomu vlastně říká vřeteno?
  • 00:02:48 -Jak vidíte ten tvar,
    tak dole je to širší,
  • 00:02:50 nahoře je to užší.
  • 00:02:52 Tady ten stromek je mladý,
    takže ještě nezaplnil
  • 00:02:55 celý ten prostor až nahoru
    k té bambusové tyčce.
  • 00:02:58 Ale až tam doroste, tak nehoře
    bude úzký
  • 00:03:00 a bude se dolů rozšiřovat.
  • 00:03:02 Ten tvar si bude udržovat
    i nadále.
  • 00:03:04 Takže nahoře to bude užší,
    dole to bude širší.
  • 00:03:08 -Je to opravdu tak, že z vícero
    malých stromů
  • 00:03:12 dostanu víc ovoce,
    než z jednoho velkého?
  • 00:03:14 -Určitě.
  • 00:03:15 Pokud si na stejnou plochu,
    kterou mi zabere
  • 00:03:18 ten jeden velikánský strom,
    nasadím víc těchto menších tvarů,
  • 00:03:23 tak toho ovoce budu mít víc,
    bude větší, bude vybarvenější.
  • 00:03:28 Já se na to ovoce krásně
    dostanu.
  • 00:03:30 Jak vidíte, já sem dosáhnu,
    nebudu si muset brát štafle,
  • 00:03:33 z ničeho nespadnu.
  • 00:03:35 Takže je to do té zahrady.
    Ta údržba je mnohem jednodušší.
  • 00:03:39 Představte si, že si beru štafle,
    teď tam budu stát.
  • 00:03:41 Jednu nohu na tom stromku,
    druhou nohu na těch štaflích.
  • 00:03:44 Tady stojíme oběma nohama
    na zemi.
  • 00:03:47 Krásně se mi to ošetřuje,
    pracuje.
  • 00:03:49 Takže samé výhody.
    -Dobře.
  • 00:03:51 Plus, mínus, kolik z tohohle
    jednoho stromečku dostanu jablek?
  • 00:03:55 -Z tohoto stromečku v této
    velikosti je to zhruba tak
  • 00:03:58 1 větší košík.
  • 00:04:00 Ten stromeček, když doroste
    a zaplní mi ten prostor
  • 00:04:03 odshora dolů, tak mi dá
    20, 30 kilo jablek.
  • 00:04:09 -Řekněte mi, proč jsou ta jabka
    z těchto stromů hezčí,
  • 00:04:12 voňavější, šťavnatější?
    Je to sluníčkem?
  • 00:04:15 -Může tam sluníčko a my,
    když jsme zahrádkáři
  • 00:04:19 a dáme tomu špetku času,
    tak děláme i probírku.
  • 00:04:22 Pokud na této větvičce
    bude 10 jablíček,
  • 00:04:26 tak já je tam všechny nenechám,
    ony se snadno proberou.
  • 00:04:29 Takže když jich tam je moc,
    tak je proberu,
  • 00:04:31 nechám jich tam míň, ony dorostou,
    vybarví se,
  • 00:04:34 takže jich tam bude míň
    a jsou potom pěkný,
  • 00:04:39 narostlý, vyživený.
  • 00:04:42 -Na to, abych mohl pěstovat
    ty vřetena,
  • 00:04:45 je potřeba si koupit speciální
    stromek?
  • 00:04:47 Nebo to můžu z jakéhokoliv?
  • 00:04:49 -Určitě si mohu koupit ve školce
    jakýkoliv stromek,
  • 00:04:52 ale z některých tvarů to půjde
    snadněji.
  • 00:04:55 Když si ho budu kupovat,
    tak si koupím stromeček,
  • 00:04:58 který mi začíná s těmito kosterními
    větvemi v nějaké výšce,
  • 00:05:02 která mi vyhovuje.
    Má to určité rozpětí.
  • 00:05:05 Takže pokud vím, že jezdím
    ke stromkům se sekačkou,
  • 00:05:07 tak si nekoupím stromek,
    který bude začínat
  • 00:05:10 opravdu velice nízko.
  • 00:05:12 Změřím si to, koupím si stromek,
    který začíná
  • 00:05:14 třeba v takovéto výšce.
  • 00:05:16 Když ho budu kupovat, tak by měl
    mít minimálně
  • 00:05:20 5 takových základních větví,
    aby se mi to dobře potom zakládalo.
  • 00:05:23 Je potřeba, aby ty větve měly
    takovýto úhel.
  • 00:05:29 Aby ty větvičky nebyly takhle
    nahoru, ale takhle pěkně vodorovné.
  • 00:05:37 -Vy ty větvičky tvarujete,
    že jo?
  • 00:05:40 -Ty první větvičky, když to koupím
    ze školky,
  • 00:05:43 tak je potřeba,
    aby měly tento tvar.
  • 00:05:45 Ty další větvičky,
    když to zapěstováváte,
  • 00:05:47 tak už je tvarujete.
    -Jak?
  • 00:05:50 -Zjara, když mi ta větvička
    vyroste,
  • 00:05:54 tak velice často roste přímo takhle
    nahoru.
  • 00:05:58 Takže ta větvička,
    když už má těch 10, 15 cm,
  • 00:06:02 tak si vezmu kolíček,
    takhle ho tam zapíchnu
  • 00:06:05 a tu větvičku stlačím tak,
    aby měla tuhle tu polohu.
  • 00:06:08 Ta větvička, zhruba po 14 dnech
    zdřevnatí
  • 00:06:14 a už nemá tendenci vrátit se
    nahoru, ale jde krásně do boku.
  • 00:06:18 Já tam ten kolíček můžu ještě
    na chvilku takhle pověsit,
  • 00:06:22 aby ta větvička skutečně
    se mi nevracela.
  • 00:06:25 A tuto polohu už mi udrží
    po celý svůj život
  • 00:06:29 a už je to potom takhle
    v pořádku.
  • 00:06:32 -No a co to závaží?
    To už je na větší větve asi, že jo?
  • 00:06:36 -To je buď a větší větvičky,
    anebo pokud je to v místě,
  • 00:06:39 kde se mi nehodí dávat drátek,
    tak to takhle pověsím.
  • 00:06:44 Tahle větvička už je zdřevnatělá,
    takže jde trochu proti,
  • 00:06:48 ale můžu pověsit dvě, když ta
    větvička nechce poslechnout.
  • 00:06:53 A pokud to tam v létě tahle
    pověsím,
  • 00:06:56 tak ta větvička potom v tomto tvaru
    zůstane.
  • 00:07:00 -Z čeho jsou ta závaží?
  • 00:07:02 -Můžeme si to odlít z betonu
    nebo ze sádry.
  • 00:07:05 Je to levná, rychlá věc.
    -Jasně.
  • 00:07:08 Kámen úrazu je vždycky ten řez,
    protože já si myslím,
  • 00:07:11 že tím řezem můžeme hodně
    pokazit.
  • 00:07:14 Jak řezat do vřetene?
    -Určitě je potřeba to řezat.
  • 00:07:19 Řez je vhodné si rozdělit
    do celého roku.
  • 00:07:22 Není dobré vzít zjara nůžky
    a ořezat to nějakým způsobem
  • 00:07:26 velice razantně a už to tak nechat.
  • 00:07:28 Zjara ořežu částečně to,
    co mi tam nevyhovuje
  • 00:07:34 a potom pokračuju s řezem
    na přelomu května a června a dále.
  • 00:07:39 Pokud mi ta větvička roste nějakým
    nevhodným způsobem,
  • 00:07:43 to znamená, takhle hodně nahoru,
    tak ji můžu buď ohnout,
  • 00:07:45 anebo, když se mi tam vůbec nehodí,
    tak ji vyříznu.
  • 00:07:48 -Samozřejmě nesmíme opomenout,
    protože to téma je velmi aktuální,
  • 00:07:53 a to je závlaha.
    Jak zavlažovat?
  • 00:07:56 -Já jsem si tady natáhnul kapkovou
    závlahu, jak tady vidíte.
  • 00:08:00 Tyhle hadice.
  • 00:08:02 Já jsem ji nepouštěl po celou
    sezónu,
  • 00:08:04 ale pokud byly ty veliký vedra,
    který jsme tady měli,
  • 00:08:08 tak jsem ji minimálně jednou tejdně
    zapnul a zavlažil jsem ty stromky.
  • 00:08:12 Protože to horko bylo opravdu velké
    a ta rostlina je vděčná za tu vodu.
  • 00:08:19 Kapkovou závlahu proto,
    že menším množstvím vody
  • 00:08:23 zalijete větší plochu.
    Když si vezmeme konev vody,
  • 00:08:26 tak já tou konví vody tenhle
    ten stromek krásně zaliju.
  • 00:08:30 Když to zaleju konví, tak ta voda
    mi odteče po povrchu
  • 00:08:32 a nevsákne se dovnitř.
  • 00:08:34 Takže ta kapková závlaha má tuhle
    tu velkou výhodu.
  • 00:08:38 -V tomto sadu, kde je bezmála
    100 stromků ještě zůstaneme,
  • 00:08:40 protože si ukážeme živý plot
    z jabloní.
  • 00:08:43 Ale předtím, jako vždy,
    další reportáže.
  • 00:08:53 Z fyziky víme, že teplo stoupá
    vzhůru.
  • 00:08:55 A proto je nutné dbát především
    na dostatečnou vrstvu izolace
  • 00:08:59 na stropě, kudy z domu utíká
    nejvíce tepla.
  • 00:09:03 Podívejte se, jak takovou vrstvu
    izolace položit a kam.
  • 00:09:08 -Stropy pod střešními vazníkovými
    konstrukcemi je nutné zateplit
  • 00:09:11 dostatečnou vrstvou izolace,
    která ušetří náklady za vytápění
  • 00:09:15 a zároveň slouží v létě proti
    horku.
  • 00:09:20 Pro správnou funkci jakékoliv
    tepelné stropní izolace
  • 00:09:25 je nutné na sádrokartónový strop
    položit parozábranu.
  • 00:09:29 Tepelný izolant je nutné aplikovat
    přímo na sádrokartónový strop
  • 00:09:34 v souvislé vrstvě,
    která oddělí obývaný prostor
  • 00:09:38 od prostoru půdního.
  • 00:09:41 V členitých konstrukcích,
    jako je tato,
  • 00:09:44 je velice obtížné izolovat strop
    klasickou metodou
  • 00:09:47 za použití izolačních desek.
  • 00:09:50 Vyžaduje to velmi pečlivou
    řemeslnou práci
  • 00:09:53 a stejně nikdy nedosáhneme výsledků
    bez tepelných mostů.
  • 00:09:58 Tepelný most je místo ve stropní
    konstrukci,
  • 00:10:01 které není dostatečně zaizolováno.
    A proto je potřeba se jim vyhnout.
  • 00:10:06 Nejenom, že by tepelným mostem
    utíkalo teplo,
  • 00:10:09 ale při rozdílu venkovní a vnitřní
    teploty 13 stupňů
  • 00:10:13 na stropě může kondenzovat voda
    a vytváří se tak podmínky
  • 00:10:17 pro vznik plísní.
  • 00:10:19 Do takové konstrukce se proto hodí
    foukaná minerální izolace.
  • 00:10:25 Zateplení foukanou minerální
    izolací probíhá tak,
  • 00:10:27 že na stavbu přijede auto,
    ve kterém je aplikační stroj.
  • 00:10:32 Jeden montážník stojí u stroje
    a vkládá izolační materiál
  • 00:10:35 do násypky a druhý je na půdě
    aplikuje foukanou minerální izolaci
  • 00:10:41 přímo na sádrokartonový strop.
  • 00:10:44 Foukaná izolace je vyrobena
    z roztavených skelných vláken
  • 00:10:49 a pokládá se na strop suchou
    cestou.
  • 00:10:52 Je vhodná k zateplení těžko
    přístupných míst.
  • 00:10:55 Izolace zároveň slouží jako
    protipožární ochrana domu.
  • 00:10:59 Je zařazena ve třídě protipožární
    ochrany A1.
  • 00:11:03 Materiál vlivem času nedegraduje
    a nesléhává.
  • 00:11:07 To znamená, že vrstva izolace
    zůstane stejná po dlouhá léta.
  • 00:11:12 Zároveň je hydrofobizovaný
    a dobře si poradí
  • 00:11:15 s případnou vlhkostí v konstrukci.
  • 00:11:18 Materiál neobsahuje žádné chemické
    přísady a ani prachové částice.
  • 00:11:23 Je tak 100% ekologický.
    Ale zároveň nepřitahuje hlodavce.
  • 00:11:28 Montáž foukané izolace je
    bezodpadová.
  • 00:11:32 Při aplikaci nevzniká žádný odpad.
  • 00:11:34 Zároveň je velmi rychlá
    a nezatíží chod domácnosti.
  • 00:11:38 Zateplit průměrný rodinný dům trvá
    přibližně 3 až 5 hodin.
  • 00:11:52 -Teď se podívejme, jak jste si
    poradili s předchozími soutěžemi.
  • 00:11:55 Na soutěžní otázku ve tvaru
    POLO
  • 00:11:58 byla správná odpověď
    pod písmenem A.
  • 00:12:00 Tady je 5 výherců,
    kteří dostanou od společnosti
  • 00:12:03 Vegall Pharma doplněk stravy
    Immun 44
  • 00:12:09 s rostlinnými výtažky,
    vitamíny a dalšími mikroživinami.
  • 00:12:18 Kdo věděl, že roztoči patří
    do kmene členovců, měl pravdu.
  • 00:12:22 A vy už vidíte jméno šťastného
    vylosovaného výherce,
  • 00:12:25 který se může těšit
    na antibakteriální vysavač Raycop,
  • 00:12:29 který odstraní bakterie, viry
    a roztoče z matrací a lůžkovin.
  • 00:12:34 Všem soutěžícím děkujeme
    a výhercům blahopřejeme.
  • 00:12:42 Máte pocit, že vám ke štěstí stále
    něco schází?
  • 00:12:45 Možná jsou to endorfiny,
    takzvané hormony štěstí.
  • 00:12:49 Nedají se koupit, ale můžete si je
    zajistit
  • 00:12:52 například pravidelným běháním.
  • 00:12:55 Že běh není pro vás?
    Možná se mýlíte.
  • 00:12:58 Běhání je pro každého zdravého
    člověka.
  • 00:13:00 A my vám poradíme, jak začít,
    abyste vzápětí nepřestali.
  • 00:13:06 -Běhat každý vlastně už umí,
    protože to je
  • 00:13:08 úplně přirozený pohyb.
  • 00:13:10 Jde jenom o to se rozhodnout,
    kdy začít běhat.
  • 00:13:13 Ale je to hlavně v tý hlavě.
  • 00:13:15 Je důležitý u toho běhání hlavně
    zůstat a vydržet.
  • 00:13:20 S během se dá začít v úplně každém
    ročním období.
  • 00:13:23 Není důležité, jestli se začíná
    v zimě nebo v létě.
  • 00:13:28 Ale pravdou je, že nejvíc běžců
    začíná s tím rozhodnutím
  • 00:13:32 většinou novoročním nebo vánočním.
  • 00:13:35 Takže většinou začínají v zimě.
  • 00:13:37 Ale je to vlastně úplně jedno,
    protože běhat se dá,
  • 00:13:40 i když sněží, fouká vítr, prší.
  • 00:13:42 Je to jedno.
  • 00:13:44 Oblečení na běh, na tom,
    dle mého názoru, příliš nezáleží.
  • 00:13:48 Neměli by se lidi zbytečně moc
    oblékat,
  • 00:13:52 k tomu mají někteří začínající
    běžci tendenci,
  • 00:13:56 že začínají běhat téměř ve svetru.
  • 00:13:59 Při tom běhu se tělo rychle zahřívá
    a není potřeba
  • 00:14:02 zbytečně to přehánět.
  • 00:14:06 Co se týká bot, tak výběr bot
    je určitě velmi důležitý,
  • 00:14:10 protože v dnešní době nabízejí
    firmy různé boty,
  • 00:14:15 které vyrovnávají ortopedické
    problémy
  • 00:14:19 a vyrovnávají špatný dopad,
    který je vrozený.
  • 00:14:23 Takže dobré boty určitě pomůžou
    k tomu,
  • 00:14:26 že nebudou muset tak brzo
    navštěvovat ortopeda.
  • 00:14:31 Většina lidí, kteří začínají
    s během, si myslí,
  • 00:14:33 že je lepší začít chůzí,
    ale já si myslím,
  • 00:14:37 že je lepší začít rovnou běhat.
  • 00:14:40 Pokud to někomu doopravdy nejde,
    tak střídat běh s chůzí,
  • 00:14:44 takzvaný indiánský běh.
  • 00:14:48 Nepřehánět to, začínat pomalu
    v menších dávkách, ale pravidelně.
  • 00:14:53 Než vyběhnu, tak je dobré zahřát
    celé tělo.
  • 00:14:57 Je jedno, jestli člověk dělá dřepy,
    nebo se kousek projde,
  • 00:15:02 ale potom je dobrý se určitě
    protáhnout,
  • 00:15:05 udělat si takzvanou běžeckou
    abecedu.
  • 00:15:09 Většina lidí začne tak,
    že to začne přehánět
  • 00:15:14 a přehání to jak s množstvím
    kilometrů nebo uběhnutého času,
  • 00:15:19 tak i s tou rychlostí.
  • 00:15:21 A to je naprosto zbytečné.
  • 00:15:23 V dnešní době, kdy jsou lidé
    propojeni různými
  • 00:15:27 elektronickými přístroji,
    je to neustále honí,
  • 00:15:30 aby zvyšovali svoje tempo
    a aby naběhali co nejvíc kilometrů.
  • 00:15:35 Ale to ze začátku doopravdy
    není dobré.
  • 00:15:38 Jedním z problémů začátečníků
    při běhání je to,
  • 00:15:41 že je po pár minutách začne píchat
    v boku,
  • 00:15:44 je to tím, že nejsou zvyklí
    na ten pohyb.
  • 00:15:47 Většinou stačí, když se soustředí
    na správný výdech
  • 00:15:51 a ono je to přejde.
  • 00:15:53 Ale postupně s tréninkem
    tenhle ten problém úplně vymizí.
  • 00:15:57 Existuje mnoho různých metod,
    jak měřit různé prahy
  • 00:16:01 aerobní a anaerobní a podobně.
  • 00:16:05 Já osobně si myslím a zkušenost
    to potvrzuje,
  • 00:16:08 že nejlépe nám ukáže tu tepovou
    frekvenci -
  • 00:16:12 dokud ještě můžeme mluvit
    a nezadýcháme se,
  • 00:16:15 to je úplně laická pomůcka.
  • 00:16:17 Takže do té doby,
    dokud můžou mluvit,
  • 00:16:20 tak je to správně.
  • 00:16:22 Je určitě velmi dobré běhat
    ve skupině,
  • 00:16:25 protože většině lidí se vlastně
    ani moc nechce,
  • 00:16:28 a když ví, že tam na něj
    někdo čeká,
  • 00:16:31 tak je to určitě pro něj dobrý.
  • 00:16:33 Zároveň, když někdo běhá sám,
    tak většinou
  • 00:16:36 se nepřipravuje tak dobře,
    jako ve skupině.
  • 00:16:41 Každý přijde z práce a rovnou
    vyběhne
  • 00:16:44 a to úplně není dobré
    pro jeho zdraví.
  • 00:16:48 Hodně lidí, kteří začali běhat,
    tvrdí,
  • 00:16:51 že to bylo pro ně skvělé
    rozhodnutí.
  • 00:16:54 Běh je určitě návykový,
    stejně jako každý sport,
  • 00:16:58 protože produkuje hormony štěstí.
  • 00:17:02 A u toho běhu je to dané také tím,
    že ten běh
  • 00:17:06 je vlastně takový nejdostupnější
    sport a nezabere tolik času,
  • 00:17:11 jako některé ostatní.
  • 00:17:13 -Pojďme soutěžit o ceny,
    které věnuje e-shop
  • 00:17:16 subtropického zahradnictví
    Kruh.
  • 00:17:19 Práme se:
  • 00:17:21 Jakou barvu hroznů má stolní odrůda
    venkovní révy Supernova?
  • 00:17:25 Za A) modrou,
    za B) růžovou.
  • 00:17:28 Svoji odpověď posílejte ve tvaru
    POLO mezera A nebo B
  • 00:17:33 na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:17:36 Pět diváků, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:17:39 získá od e-shopu subtropického
    zahradnictví Kruh
  • 00:17:44 10 sazenic nového převislého
    jahodníku Maranel.
  • 00:17:48 Soutěžit můžete do soboty
    21. března,
  • 00:17:51 do ukončení vysílání
    našeho pořadu.
  • 00:17:54 A jména výherců se dozvíte
    během dalšího nedělního vysílání
  • 00:17:58 a také na internetové stránce
    pořadu Polopatě.
  • 00:18:07 V březnu začínají kvést stromy.
  • 00:18:10 Líska, olše, tis, topol a jalovec.
  • 00:18:14 Kdo je citlivý na pyly z prvních
    květů,
  • 00:18:17 snaží se vyhnout zdrojům alergenů.
  • 00:18:19 Je dobré připomenout,
    že také v domácnosti
  • 00:18:22 lze snížit výskyt pylů.
  • 00:18:25 -Alergie na pyl patří k běžným
    dýchacím nemocem.
  • 00:18:29 A je také jednou z nejčastějších
    alergií vůbec.
  • 00:18:32 Volně poletující pyly trav,
    bylin a dřevin se usazují na kůži,
  • 00:18:36 v očích, v nose, v průduškách.
  • 00:18:38 A u citlivých osob vyvolávají
    nepříjemné reakce organismu.
  • 00:18:42 V předjaří se mohou pyly objevit
    i u nás doma.
  • 00:18:45 Do domácnosti se dostanou
    otevřenými okny.
  • 00:18:49 Pro zdravého člověka jsou téměř
    neškodné,
  • 00:18:51 ale organismus alergika reaguje,
    jakoby se jednalo
  • 00:18:54 o nebezpečnou infekci.
  • 00:18:56 Svůj podíl na rozvoji alergie
    má také špatné stravování,
  • 00:19:00 nekvalitní ovzduší a stres.
  • 00:19:04 Typickým projevem pylové alergie je
    takzvaná senná rýma.
  • 00:19:08 Člověk kýchá třeba 30x za sebou,
    tvoří se vodnatý hlen,
  • 00:19:12 otéká nosní sliznice a dostavuje se
    pocit plného nosu.
  • 00:19:16 Může se přidat také pálení očí
    nebo zánět očních spojivek.
  • 00:19:20 Pylová sezóna v Česku trvá
    přibližně od půlky března
  • 00:19:24 do konce září.
  • 00:19:26 Alergie na pyl se může rozvinout
    již při koncentraci
  • 00:19:28 10 až 20 pylových zrnek na 1 m3.
  • 00:19:33 Většina nemocných je alergická
    na několik druhů pylů
  • 00:19:36 a mohou citlivě reagovat také
    na potraviny,
  • 00:19:38 které obsahují podobné látky.
  • 00:19:41 Takovým typickým příkladem takzvané
    zkřížené alergie
  • 00:19:44 pylové a potravinové je alergie
    na pyl břízy a na jablka.
  • 00:19:49 Alergikům nyní začíná velmi těžké
    období,
  • 00:19:54 které mohou zhoršovat ještě další
    faktory.
  • 00:19:57 Vzduch venku, ale i uvnitř interiérů
  • 00:20:00 je zatížen emisemi z automobilů
    a také z vytápění pevnými palivy.
  • 00:20:04 Ve vzduchu poletuje velké množství
    nečistot.
  • 00:20:06 Kromě prachu a pylu to jsou
    bakterie, viry, roztoči, plísně
  • 00:20:11 a v mnoha domácnostech také zvířecí
    alergeny.
  • 00:20:14 Alergik si pak v takovém prostředí
    neodpočine.
  • 00:20:17 Množství alergenů v domácnosti
    můžeme snížit pravidelným úklidem,
  • 00:20:21 vysáváním přes hepafiltr a stíráním
    namokro.
  • 00:20:24 Doporučují se ekologické čistící
    prostředky,
  • 00:20:27 které jsou šetrné ke zdraví člověka
    i k životnímu prostředí.
  • 00:20:31 Mezi základní opatření v pylové
    sezóně patří
  • 00:20:34 nainstalování protipylových sítí
    do oken,
  • 00:20:38 kterými nejčastěji větráme.
  • 00:20:40 V pylové sezóně by se nemělo sušit
    prádlo venku.
  • 00:20:42 Po příchodu domů je dobré
    převlíknout se někde v předsíni,
  • 00:20:46 abychom si ty pyly neroznášeli
    po celém bytě.
  • 00:20:48 A před spaním si umyjeme vlasy.
  • 00:20:51 Pylová zrnka zachycená na polštáři
    by nás totiž celou noc dráždila.
  • 00:20:57 Se zkvalitněním vzduchu v interiéru
    nám mohou také pomoct
  • 00:21:00 čističky vzduchu.
  • 00:21:02 Čističky odstraní většinu
    polétavých nečistot.
  • 00:21:04 V zimě to je prach ze zimního
    vytápění,
  • 00:21:07 na jaře a v létě to jsou rostlinné
    pyly.
  • 00:21:10 Na podzim to jsou plísně, baterie
    a viry.
  • 00:21:13 Čističky si také poradí
    s cigaretovým kouřem
  • 00:21:15 a s nejrůznějšími výpary
    v domácnosti.
  • 00:21:18 Například z čistících prostředků
    anebo z kosmetiky.
  • 00:21:21 Kvalitní přístroj zachytí
    až 96% všech polétavých nečistot.
  • 00:21:27 Mezi jednotlivými typy čističek
    jsou rozdíly,
  • 00:21:30 ale základní princip je u všech
    stejný.
  • 00:21:32 Čistička vzduch v místnosti nasaje,
    přefiltruje
  • 00:21:35 a ven už ho vypouští čistý zbavený
    škodlivin.
  • 00:21:37 Všechny ty škodliviny zůstanou
    zachyceny na filtru,
  • 00:21:40 který je uvnitř čističky.
  • 00:21:43 Filtry mohou být buď výměnné,
    ty musíme pravidelně
  • 00:21:45 dokupovat a měnit.
  • 00:21:47 Anebo si můžeme pořídit čističku
    vzduchu
  • 00:21:49 s filtrem elektrostatickým.
  • 00:21:51 Ten je omyvatelný a používáme ho
    stále dokola.
  • 00:21:55 Pokud je čistička kombinovaná
    s ionizátorem,
  • 00:21:58 tak do našeho domácího prostředí
    vypouští
  • 00:22:00 zdraví prospěšné záporné ionty.
  • 00:22:03 Ty zvyšují účinnost čištění,
    protože k sobě přitahují
  • 00:22:06 neviditelné částečky nečistot.
  • 00:22:09 Tyto shluky nečistot potom
    spolehlivě zachytí
  • 00:22:12 elektrostatický filtr,
    který stačí pouze jednoduše omýt.
  • 00:22:17 Důležitým parametrem pří výběru
    čističky vzduchu
  • 00:22:19 je také vzduchový výkon.
  • 00:22:21 Ten se udává v metrech krychlových
    za hodinu.
  • 00:22:25 A pro alergiky by měl být minimálně
    4 a půl krát větší
  • 00:22:28 než je objem čištěné místnosti
    v metrech krychlových.
  • 00:22:32 Například, budeme-li čistit vzduch
    v místnosti o velikosti 100 m3,
  • 00:22:38 doporučuji čističku vzduchu
    se vzduchovým výkonem 450 m3.
  • 00:22:45 Nesmíme zapomenout ani na hlučnost
    čističky
  • 00:22:48 při jejím použití v ložnici.
  • 00:22:50 Takový bezhlučný provoz nabízejí
    například čističky vzduchu
  • 00:22:52 konstruované bez ventilátoru.
  • 00:23:01 -Tak tady máme, Jirko,
    ten živý plot
  • 00:23:03 z těch sloupcových jabloní.
    -Ano, je to tak.
  • 00:23:07 -Je to plot.
  • 00:23:09 To znamená, že ty jabka jsou dobrá,
    nebo nejsou?
  • 00:23:14 -Dnešní sloupce odrůdy z jabloní
    jsou už dobrá,
  • 00:23:19 dají se bez problémů jíst.
    Jsou už nové chutné odrůdy.
  • 00:23:24 -Ty stromy rostou samy od sebe
    takto, nebo je stříháte?
  • 00:23:29 -Tento typ růstu je sloupcovým
    kolumnárním odrůdám vlastní.
  • 00:23:33 -Takže to mají v genech vlastně.
  • 00:23:36 -Mají to v genech a rostou takhle
    samy.
  • 00:23:38 Některé odrůdy rostou opravdu
    krásně sloupcově
  • 00:23:42 a některé odrůdy chtějí trochu
    řezu.
  • 00:23:45 Ale tímhle tím sloupcovým růstem -
    to je jejich přirozené
  • 00:23:50 a nemusíme s tím nic dělat.
  • 00:23:53 -Jak může být vysoká taková
    jabloň?
  • 00:23:55 -Sloupcové jabloně tady s náma
    nejsou dost dlouho,
  • 00:23:58 aby to bylo vyzkoušený,
    ale viděl jsem to
  • 00:24:01 ve výzkumném ústavu v Holovousích
    a ta jabloň měla 5 m.
  • 00:24:07 -A i tam nahoře byly jabka.
    -I tam nahoře byly jabka.
  • 00:24:11 -Takže to znamená, že já si udělám
    živý plot
  • 00:24:14 a zároveň z toho sklízím plody?
    -Přesně tak.
  • 00:24:17 -Z plotu plody.
    -Přesně tak, z plotu máme plody.
  • 00:24:20 -Tady v tom plotu
    je každej stromeček jinej.
  • 00:24:24 Můžu docílit toho, že budou všechny
    stejný?
  • 00:24:27 -Když budu chtít,
    aby byly všechny stejný,
  • 00:24:30 tak by bylo vhodné vybrat si jednu
    odrůdu,
  • 00:24:32 protože každá ta odrůda roste
    malinko jinak.
  • 00:24:36 Malinko jinak bujně,
    některá trošičku víc obrůstá.
  • 00:24:41 Takže kdybych chtěl opravdu jenom
    plot na plot
  • 00:24:44 a nechtěl bych tam mít podzimní
    jablko, zimní jablko,
  • 00:24:47 tak bych si vybral jednu odrůdu,
    aby to bylo uniformní,
  • 00:24:50 jak ten plot z těch tújí ošklivej.
  • 00:24:53 -My jsme si teda řekli,
    že je exemplář, který má 5 m.
  • 00:24:59 Může mít i jinou funkci,
    než jen ten plod dárce?
  • 00:25:03 -Určitě, můžeme ho účinně použít
    jako větrolam.
  • 00:25:07 -Fakt?
    -Určitě.
  • 00:25:09 -Co se týče údržby takového stromu,
    je potřeba ho vůbec řezat?
  • 00:25:12 -Pokud ho nebudeme řezat vůbec,
    tak se nestane nic dramatického,
  • 00:25:17 ale pokud budu chtít,
    aby ten plot byl takovej pěknej,
  • 00:25:20 aby to nebylo moc husté,
    tak nějakou tu větev
  • 00:25:23 sem tam vyříznu.
  • 00:25:25 Ale není to jako u klasické odrůdy,
    kde musím ty stromy
  • 00:25:28 skutečně tvarovat.
  • 00:25:31 Tady se mi tvarují, dá se říct,
    samostatně.
  • 00:25:34 -Kolik je tady kusů?
  • 00:25:37 -Tento živý plot mám udělaný zhruba
    z 35 jabloní
  • 00:25:42 a mám tady zhruba 20 různých odrůd.
  • 00:25:48 -Mám tu drzost požádat o degustaci,
    jestli dovolíte.
  • 00:25:51 -Není problém.
    -Děkuju.
  • 00:25:53 Tak tady máme bedýnku.
    A to jsou teda ty sloupcovky?
  • 00:25:56 -Ano, to jsou tady z těch stromků,
    který vidíte za sebou.
  • 00:26:01 -Dobře.
  • 00:26:02 Řekněte mi, jak probíhá,
    řekněme, profesionální,
  • 00:26:07 degustace jablek?
  • 00:26:11 -Profesionální degustace probíhá
    buď ve výzkumných ústavech
  • 00:26:15 nebo si to dělají zahrádkáři.
  • 00:26:17 Dostanete takový arch,
    kde máte očíslované vzorky
  • 00:26:23 od 1 do 30 například.
  • 00:26:26 Pak dostanete na talířku kousek
    jablíčka a vy plníte jakou má chuť,
  • 00:26:31 jakou má slupku, jestli vám voněla,
    jaká je konzistence dužniny.
  • 00:26:36 Čím víc bodů, tím je to pro tu
    odrůdu lepší.
  • 00:26:40 A ta, co dostane nejvíc bodů,
    tak samozřejmě vyhrává
  • 00:26:44 a je vyhodnocena jako nejlepší.
  • 00:26:47 -Takže teď každý z nás máme v ruce
    jablko z tohoto plotu?
  • 00:26:51 -Ano.
  • 00:26:53 -Jsou dobrá?
    -Určitě.
  • 00:26:55 Můžete ochutnat.
    -Ochutnám.
  • 00:26:56 Byl byste tak laskav,
    nožík bych si půjčil.
  • 00:27:00 Takhle jenom se odkrojí, že jo?
    -Můžete.
  • 00:27:07 -Jé, voní fakt hezky.
  • 00:27:18 Jirko, to je dobrota.
  • 00:27:21 Ale fakt, upřímně, to je strašně
    dobrý jabko.
  • 00:27:25 -Tohle jablíčko, který ochutnáváte,
    tak je z českého šlechtění
  • 00:27:28 a jmenuje se Goldlane.
  • 00:27:32 -A to červené jabko je z kterého
    stromu?
  • 00:27:36 -To červené jablko je taky odsud
    a to je také česká odrůda.
  • 00:27:40 Jmenuje se Red spring.
    Můžeme také ochutnat.
  • 00:27:43 -Můžeme?
    Výborně.
  • 00:27:44 -Není problém.
  • 00:27:47 Ukrojit.
    -Já si to zkusím sám.
  • 00:27:54 Taky dobré, ale to žluté bylo
    lepší.
  • 00:27:57 -Tohle jabko bylo na vrcholu zhruba
    před Vánoci, nebo po Vánocích,
  • 00:28:01 ale vydrželo mi doteďka pořád
    dobré.
  • 00:28:04 Tahle odrůda má delší
    skladovatelnost,
  • 00:28:06 takže vydrží mi v tý špičkový
    kondici delší dobu.
  • 00:28:10 -Jasně.
    A je možný, že tam cejtím hrušku?
  • 00:28:12 -Je to možný.
    U mnohých odrůd to tak je.
  • 00:28:15 -Tak já dojím tady to vynikající
    jablko.
  • 00:28:19 Jablka v tuto chvíli
    opustíme
  • 00:28:21 a řekneme si něco o výsadbě
    vinné révy.
  • 00:28:25 Ale teď se podívejte,
    co dalšího jsme do dnešního dílu
  • 00:28:28 Polopatě ještě připravili.
  • 00:28:32 Jestliže chcete netradičně
    ohraničit záhony,
  • 00:28:35 vyřešit terénní nerovnost,
    dekorovat
  • 00:28:38 či rozdělit prostor zahrady,
    pak ideálním řešením jsou zídky.
  • 00:28:42 Představíme vám různá typy.
  • 00:28:46 Možná jste se rozhodli vysadit si
    srstku neboli angrešt,
  • 00:28:49 abyste si pak mohli pochutnávat
    na plodech z vlastní úrody.
  • 00:28:53 Poradíme, jak angrešt vysadit
    a pěstovat.
  • 00:28:57 Slepice australky jsou přátelské
    a klidné vůči ostatním
  • 00:29:00 plemenům slepic i jiné drůbeži.
  • 00:29:03 Vynikají svou snáškou a mnohem víc
    se o nich dozvíte v naší reportáži.
  • 00:29:08 A na závěr vás seznámíme
    s pěstitelem,
  • 00:29:11 který bohatství révy poznává
    už 65 let
  • 00:29:15 a na jehož vinici najdete desítky
    odrůd stolní révy z celého světa.
  • 00:29:27 -Pokud máte zahradu ve svahu,
    tak většinou stojíte
  • 00:29:29 okamžitě před problémem,
    jak to vyřešit.
  • 00:29:32 Chcete-li, aby si měly děti
    kde hrát,
  • 00:29:34 nebo aby bylo místo k posezení,
    tak vždy tam musí být
  • 00:29:37 nějaká rovina.
    Ale jak ji vytvořit?
  • 00:29:39 Máte dvě možnosti.
  • 00:29:41 Jednou z nich je to, že uděláte
    takzvanou terénní modelaci.
  • 00:29:43 To znamená, že rovina, svah,
    rovina, svah.
  • 00:29:47 Většinou vám tam pak vzniknou
    prudké svahy,
  • 00:29:49 které musíte osázet vegetací,
    protože na nich se
  • 00:29:51 ani pořádně nedá sekat tráva.
  • 00:29:53 Anebo můžete zkusit vytvořit
    zídky.
  • 00:29:55 Někdy se prostě bez zídek
    neobejdete.
  • 00:29:58 A tady v botanické zahradě v Tróji
    se můžeme podívat,
  • 00:30:00 jakým způsobem to můžeme řešit.
  • 00:30:03 Tady je dokonce kombinace:
    svah a na koci je zídka.
  • 00:30:06 Je udělána z pražců.
  • 00:30:08 Ty možná neseženete,
    ale dřevěné zídky v zahradě
  • 00:30:11 jsou velmi efektní a v současné
    době velmi trendy,
  • 00:30:14 protože se stále vracíme
    k těm materiálům,
  • 00:30:16 které v zahradách používali
    naši předci.
  • 00:30:19 Většinou to byl kámen z okolí
    nebo právě dřevo.
  • 00:30:22 Když vy si uděláte dřevěnou zídku,
    myslete na to,
  • 00:30:25 že to musí být skutečně kvalitní
    dřevo.
  • 00:30:28 Nejlépe vydrží třeba dubové dřevo,
    které je ošetřeno
  • 00:30:30 lněným nebo jiným olejem.
  • 00:30:33 Právě dubové dřevo je
    nejtrvanlivější.
  • 00:30:36 A jak tady vidíte u těch dřevěných
    pražců, postupem let,
  • 00:30:39 postupně, během 10 až 20,
    vám dřevěná zídka degraduje
  • 00:30:42 a vlivem působení vody a mrazu
    se celá rozpadne,
  • 00:30:45 takže ji budete muset znovu
    udělat.
  • 00:30:49 Chcete-li zídku, která vydrží věky,
    použijte kámen.
  • 00:30:53 Ideální je, když použijete kámen
    ze svého okolí,
  • 00:30:56 protože tak to dělali naši předci.
  • 00:30:58 Také, aby vám ten kámen ladil
    s celkovou koncepcí domu.
  • 00:31:01 Zídku z kamene můžete udělat dvěma
    způsoby.
  • 00:31:04 Ten první je tady.
  • 00:31:07 To znamená, že jsou takzvaně kameny
    skládány na sucho
  • 00:31:10 a mezi nimi můžou být nejrůznější
    trvalky nebo bylinky.
  • 00:31:13 Tady dokonce máme tymián.
    Ten bude krásně vonět.
  • 00:31:15 Anebo můžete zkusit kameny svázat
    betonem nebo maltou.
  • 00:31:20 To vám vydrží určitě více.
  • 00:31:23 Další variantou je beton.
  • 00:31:24 Taková betonová zídka se hodí
    k moderním zahradám,
  • 00:31:27 kde se kombinuje sklo, železo
    a právě ten beton.
  • 00:31:32 Vy dokonce můžete betonovou zídku
    obložit třeba pískovcem,
  • 00:31:35 i to vypadá velmi dobře.
  • 00:31:38 Velmi moderní jsou také gabionové
    zídky.
  • 00:31:41 Možná je znáte.
  • 00:31:42 Jsou to vlastně drátěné
    nebo ocelové klece,
  • 00:31:44 do kterých se postupně vkládají
    nejrůznější kameny.
  • 00:31:47 Dokonce tady v botanické zahradě
    nepoužívají
  • 00:31:49 jenom do drátěných klecí kameny,
    ale i kulatinu.
  • 00:31:53 Ta je dřevěná a zase to má úplně
    jiný efekt.
  • 00:31:56 Gabiony se většinou používají
    na vytvoření plotu,
  • 00:31:59 ale jak vidíte tady v tomto
    případě,
  • 00:32:01 dá se s nimi oddělit trávník
    od místa k sezení.
  • 00:32:04 A může vám taková pěkná gabionová
    zídka
  • 00:32:07 posloužit jako příjemné posezení.
  • 00:32:09 Gabionová zídka má ještě další
    využití.
  • 00:32:11 Z pohledových stran jsou naskládány
    v kleci kameny
  • 00:32:14 a vevnitř je otevřený prostor,
    který se dá využít
  • 00:32:17 jako hezký truhlík, který se potom
    osází vegetací.
  • 00:32:21 -Pokud s námi rádi soutěžíte,
    tak zbystřete svou pozornost.
  • 00:32:25 Ve druhé dnešní soutěži hrajete
    o cenu,
  • 00:32:28 kterou věnovala firma Högner s.r.o.
  • 00:32:31 Soutěžní otázka zní:
  • 00:32:33 V jakých orgánech květů vzniká
    pylové zrno?
  • 00:32:37 Za A) v samčích,
    za B) v samičích.
  • 00:32:41 Jestli už znáte správnou odpověď,
    tak nám ji pošlete formou SMS
  • 00:32:45 ve tvaru PATE mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:32:50 Tak neváhejte a pište.
  • 00:32:52 Jeden z vás, který správně odpoví,
    může získat čističku vzduchu
  • 00:32:56 Ionit Care Triton X6.
  • 00:32:59 Soutěžit můžete do 21. března,
    do ukončení vysílání
  • 00:33:03 sobotní reprízy našeho pořadu.
  • 00:33:05 A jméno výherce se dozvíte příští
    neděli
  • 00:33:08 a také na internetové stránce:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:33:20 Už při výsadbě angreštu
    ovlivňujeme úrodu,
  • 00:33:24 kterou od stromku či keře
    očekáváme.
  • 00:33:27 Podívejte se, nač je dobré
    pamatovat a proč.
  • 00:33:32 -Myslím si, že každý majitel
    zahrádky by měl na ni vyčlenit
  • 00:33:36 alespoň malinké místo na pěstování
    drobného ovoce,
  • 00:33:39 pakliže má to ovoce rád
    a rád ho konzumuje.
  • 00:33:42 Týká se to třeba angreštu,
    protože plody angreštu
  • 00:33:45 jsou velmi chutné, jsou zdravé,
    ale snadno podléhají zkáze,
  • 00:33:49 špatně se skladují a proto bývá
    obtížné je někde koupit.
  • 00:33:54 Kdo má angrešty rád, měl by si je
    na zahradě rozhodně vysadit.
  • 00:33:58 Dají se pěstovat tyto rostliny
    ve dvou formách.
  • 00:34:01 A to buď jako keřové nebo jako
    stromkové.
  • 00:34:04 Keřové angrešty jsou na tom
    z hlediska úrodnosti o něco lépe,
  • 00:34:07 ale jsou méně pohodlné na práci,
    proto u zahrádkářů
  • 00:34:11 většinou vítězí forma stromková.
  • 00:34:14 Já vám teď ukážu, jakým způsobem je
    možné stromkový angrešt vysadit.
  • 00:34:21 Stromkový angrešt je vždycky
    roubovaný na meruzalce,
  • 00:34:24 a to velmi ovlivňuje způsob
    pěstování.
  • 00:34:27 Rostlinu můžeme vysadit do stejné
    hloubky, jako rostla ve školce,
  • 00:34:31 ale u meruzalky můžeme jít někdy
    trošku hlouběji.
  • 00:34:35 Když vysadíme rostlinu hlouběji,
    znamená to,
  • 00:34:38 že podpoříme její zakořenění
    a zlepší se její kořenový systém.
  • 00:34:42 Při výsadbě angreštu musíme dbát
    zejména toho,
  • 00:34:46 abychom rostlinu vysadili
    na správné místo.
  • 00:34:49 Angrešt oblibuje spíše středně
    těžké hlinité a vlhké půdy.
  • 00:34:56 Vlhké ale neznamená trvale mokré.
  • 00:34:59 Je to rostlina, která potřebuje
    poměrně velké množství živin
  • 00:35:02 a tyto živiny oblibuje zejména
    v organické formě.
  • 00:35:06 Na to já vždycky velmi dbám
    a při výsadbě angreštu
  • 00:35:10 tu organickou složku
    se tam vždycky snažím dostat.
  • 00:35:13 Má to několik důvodů.
  • 00:35:16 Zaprvé se jedná o živiny jako
    takové, zadruhé, organická složka,
  • 00:35:21 když se dostane do půdy,
    tak vylepšuje vláhový režim
  • 00:35:24 a zpomaluje vysychání půdy.
  • 00:35:27 A to je v dnešní době velmi
    důležité.
  • 00:35:30 A ten třetí jev, který podporuje
    organika v půdě,
  • 00:35:33 tak je mikrobiální život.
  • 00:35:35 Když používáme organická hnojiva,
    kompost nebo hnojovatku,
  • 00:35:39 znamená to, že rostlině
    zjednodušujeme život.
  • 00:35:44 Při výsadbě stromkového angreštu
    velmi dbáme na oporu.
  • 00:35:49 Musíme mít na vědomí to,
    že meruzalka,
  • 00:35:52 na které je angrešt naroubovaný,
    tak zesiluje velmi pomalu,
  • 00:35:56 pomalejc než narůstá koruna
    angreštu.
  • 00:36:00 Ta opora je proto velmi důležitá,
    aby se podpořila stabilita
  • 00:36:04 té angreštové koruny,
    která se může časem rozrůstat.
  • 00:36:10 Opora musí u angreštu zůstat
    natrvalo
  • 00:36:13 a musí být udělaná vždycky tak,
    aby opora držela ten angrešt
  • 00:36:17 a ne naopak jak se někdy stává
    na zahrádkách.
  • 00:36:21 Po samotné výsadbě nás čeká ještě
    jeden velmi důležitý úkon.
  • 00:36:24 A to je řez rostliny.
  • 00:36:26 Kdybychom vysazovali angrešt
    prostorkořenný,
  • 00:36:29 tak řez těchto větviček by musel
    být velmi radikální.
  • 00:36:32 Řezali bychom velmi hluboce,
    na 2 až 4 očka tak,
  • 00:36:35 abychom zachovali tvar té koruny.
  • 00:36:37 Díky tomu, že jsme vysazovali
    rostlinu pěstovanou v kontejneru,
  • 00:36:40 tak si můžeme dovolit být méně
    radikální
  • 00:36:44 a budeme jenom zakracovat a dělat
    takový jakoby výchovný řez.
  • 00:36:48 Začneme ale odzdola,
    protože vidíme,
  • 00:36:51 že na tom kmínku nám vyrůstají
    z podnože
  • 00:36:55 dva plané výhony meruzalky.
    Takže ty se odstraní jako první.
  • 00:37:00 A může se stát poměrně často,
    že i z té podnože
  • 00:37:04 bude nadále něco prorůstat.
  • 00:37:06 Takže ten kmínek budeme vždycky
    udržovat bez těchto výhonů.
  • 00:37:16 Angrešt je ostříhaný.
  • 00:37:18 Viděli jste, že jsem všechny
    větvičky řezal tak,
  • 00:37:20 aby ty pupeny, které zůstanou,
    rostly ven.
  • 00:37:25 Nová větev poroste ven z koruny.
  • 00:37:27 Kdybych to řezal o pupen níž,
    větvička by rostla do koruny
  • 00:37:31 a to by nebylo dobré.
  • 00:37:36 Zálivka nakonec.
  • 00:37:38 To je takové logické vyústění každé
    výsadby.
  • 00:37:40 Ale to už asi každý ví.
  • 00:37:53 -Teď se pojďte podívat,
    co obnáší chov slepic australek.
  • 00:37:59 -Na zahradě nemusíme chovat jenom
    česká plemena drůbeže.
  • 00:38:02 Můžeme si pořídit nějaká zahraniční
    plemena.
  • 00:38:06 V ruce například držím australky.
  • 00:38:08 Je to plemeno,
    jak již název napovídá,
  • 00:38:10 které pochází z Austrálie.
  • 00:38:13 Toto plemeno se odlišuje tím,
    že je to středně těžké plemeno.
  • 00:38:16 To znamená, můžeme toto plemeno
    pořídit jak na vejce,
  • 00:38:19 tak i na maso.
  • 00:38:21 Tyto slepice snáší v průměru
    160 až 200 vajec ročně.
  • 00:38:25 Jak můžete vidět, jsou to zvířata
    poměrně mohutná.
  • 00:38:29 Ten kohout, pokud je dobře živený,
    v druhým roce
  • 00:38:31 může dosahovat váhy až 5 kg.
  • 00:38:34 Slepice nedosahuje tolik,
    řekněme od těch 2,8 až do 3,5 kg
  • 00:38:41 je asi tak jejich nejběžnější váha.
  • 00:38:43 Když si to plemeno trochu popíšeme,
    tak kohout má tmavé oči,
  • 00:38:47 hřeben by měl mít středně velký,
    mělo by tam být přibližně
  • 00:38:51 3 až 5 zubů.
  • 00:38:53 Dole pod hlavou jsou laloky
    a ušnice.
  • 00:38:57 Všechno tohle to je krásně červené.
  • 00:38:59 Důležité u tohoto plemene je také
    trup.
  • 00:39:01 Ten je poměrně širokej, hlubokej
    a hodně zmasilej.
  • 00:39:04 Když se podíváte, tak to peří
    toho kohouta, ale i slepice,
  • 00:39:08 je hodně lesklý.
  • 00:39:09 Právě tohle plemeno si lidi často
    pořizují,
  • 00:39:12 že na zeleným trávníku často
    vynikne lesk těchto zvířat.
  • 00:39:17 Dalším znakem je ocas.
    Ten ocas je poměrně bohatý.
  • 00:39:22 Zase můžete vidět na tom kohoutovi,
    jaké má krásné ty srpy
  • 00:39:25 a je poměrně i široký.
  • 00:39:27 Dalším znakem jsou potom běháky,
    který musí být takto tmavé.
  • 00:39:31 Hodně důležitým znakem je spodina
    těch chodidel,
  • 00:39:35 která musí být růžová,
    v žádném případě nesmí být žlutá
  • 00:39:38 nebo nějak jinak zbarvená,
    protože to odkazuje
  • 00:39:40 na jiný křížení s jinými plemeny.
  • 00:39:42 Přestože toto plemeno pochází
    z Austrálie,
  • 00:39:45 tak zima na ně nemá vliv.
  • 00:39:48 Mráz jim nevadí, vzhledem k tomu,
    že nemají až tak velký ten hřeben.
  • 00:39:52 Spíš jim vadí proudění vzduchu,
    vítr a vlhkost.
  • 00:39:57 Na to jsou náročnější.
  • 00:39:59 Pokud se rozhodnu toto plemeno
    pořídit,
  • 00:40:01 tak potřebuju zase nějaký kurník,
    kde ty slepice budou ubytovaný,
  • 00:40:04 kde budou snášet vejce a přes noc
    spát.
  • 00:40:08 K tomu potřebujeme výběh, nejlíp
    asi kombinace
  • 00:40:11 nějaký zatravněnýho výběhu a tam,
    kde můžou hrabat,
  • 00:40:15 protože slepice je prostě hrabavá
    drůbež.
  • 00:40:19 Po celý rok je krmím jadrným
    krmivem, zrninami, pšenicí,
  • 00:40:23 směsí pšenice a ječmene,
    k tomu se přidávají zbytky
  • 00:40:26 z kuchyně, drcený skořápky slepice
    dostávají po celý rok.
  • 00:40:31 Potom...
  • 00:40:33 KVOKÁNÍ
  • 00:40:35 Dobrá nosnice se obecně pozná tak,
    že má krásně červený hřeben,
  • 00:40:39 že ten hřeben není nijak
    pokleslý.
  • 00:40:43 Že má i červenou barvu obličeje.
  • 00:40:45 Většinou ty slepice, které nesnáší,
    nebo nejsou v kondici,
  • 00:40:48 tak ten obličej není červený.
  • 00:40:51 Dále se dobrá nosnice pozná podle
    toho, že má prostorné břicho.
  • 00:40:55 Většinou ty slepice třeba nesnáší,
    když je doba přepeřování
  • 00:40:58 anebo také hodně reagují na délku
    světelného dne.
  • 00:41:02 Zastřihávání křídel se provádí
    proto, aby ty slepice,
  • 00:41:05 nebo kohouti, nebo obecně drůbež
    nikam nepřelétala a neuletěla.
  • 00:41:10 Pro výstavní účely to ale provádět
    nemůžeme,
  • 00:41:12 protože na výstavách se hodnotí
    celistvost toho peří a tak dále.
  • 00:41:15 Pokud to zvíře nejde na výstavu,
    tak to můžeme udělat tak,
  • 00:41:18 že vezmeme posledních přibližně
    8 až 10 ručních letek
  • 00:41:23 a jednoduše to takhle z toho
    praporu odstřihneme.
  • 00:41:27 Ale jenom na jednom křídle,
    protože kdybychom to udělali
  • 00:41:30 na obou křídlech, tak bychom zase
    vyrovnali tu rovnováhu
  • 00:41:33 a mohla by lítat dál.
  • 00:41:35 Takže pokud zastřihneme
    jenom na jednom křídle,
  • 00:41:37 slepice ztratí rovnováhu
    a nemůže potom lítat.
  • 00:41:46 -Víte, že díky úklidu záhonu lépe
    poznáte,
  • 00:41:49 kde růžová očka začínají rašit,
  • 00:41:52 což značí vhodnou dobu pro řez
    růží?
  • 00:41:55 Bývá to asi v polovině března.
  • 00:41:58 Ve vyšších polohách až o 2 týdny
    později.
  • 00:42:00 U velkokvětých růží uplatníme
    radikální řez,
  • 00:42:04 po němž má rostlina dosahovat
    asi 15 cm z metrového keře.
  • 00:42:10 Růže mnohokvěté řežeme o poznání
    méně.
  • 00:42:13 Po řezu má rostlina dosahovat výšky
    asi 30 cm.
  • 00:42:18 Skalkové růže jen prosvětlujeme
    a odstraňujeme jen zbytky
  • 00:42:22 loňských odkvetlých květenství,
    čímž rostlinu snížíme
  • 00:42:25 asi o polovinu.
  • 00:42:27 Také zahradním pnoucím růžím
    odstraňujeme poškozené
  • 00:42:30 a odumřelé části.
  • 00:42:32 Větve přivazujeme ke konstrukci
    tak,
  • 00:42:35 aby každá měla své místo na slunci
    a odolala náporu větru.
  • 00:42:40 Nepoužíváme tenký drátek,
    protože ten se zařezává do dřeva.
  • 00:42:49 Františku, já jsme si přinesl
    z obchodu
  • 00:42:51 tento hrozen hroznového vína.
  • 00:42:54 A chci se vás zeptat,
    jako odborníka,
  • 00:42:56 můžu si já na zahradě vypěstovat
    takovéto víno?
  • 00:42:59 -Určitě takovéto hrozny dokážeme
    vypěstovat,
  • 00:43:02 dokážeme vypěstovat i větší hrozny
    v několika barvách.
  • 00:43:08 Jsou to jak žluté, tak růžové,
    červené
  • 00:43:11 a i větší hrozny ještě,
    není problém.
  • 00:43:15 -Řekněte mi, Františku,
    kdy jste zasadil
  • 00:43:17 svou první sazenici?
  • 00:43:19 -První sazenici jsem zasadil v roce
    1955, to mi bylo 15 let.
  • 00:43:26 Sice nevím, co to bylo za odrůdu,
    to jsem sehnal od jednoho sadaře,
  • 00:43:32 tak jsem ji vysadil.
    A ta sazenice dodnes rodí.
  • 00:43:37 Jsou to sice drobnější kuličky,
    ale spolehlivě rodí
  • 00:43:40 a je dokázáno to, že tyto sazenice
    spolehlivě rodí těch 60, 80 let.
  • 00:43:45 Je oblast na Slovensku
    nebo v Itálii,
  • 00:43:51 kde zjistili, že tam roste
    sazenice, který je 300 let.
  • 00:43:57 -Tak to už je požehnaný věk.
    -To už je požehnaný věk.
  • 00:44:01 -Vy se věnujete vínu na víno
    nebo stolnímu vínu?
  • 00:44:04 -Věnuju se pouze stolním odrůdám,
    moštové ne.
  • 00:44:08 Těm stolním odrůdám se věnuju
    25 let.
  • 00:44:12 První sazenice jsme získal
    od paní Pospíšilové,
  • 00:44:16 od pana Korpáše ze Slovenska,
    které v současné době
  • 00:44:19 nahrazuju novýma odrůdama,
    které jsou vyšlechtěné na Ukrajině,
  • 00:44:24 v Rusku, v Itálii.
  • 00:44:27 Několik sazenic mám z Japonska,
    ty jsou perfektní.
  • 00:44:31 Dokázali vyšlechtit v posledních
    letech bobule,
  • 00:44:36 že bobule váží až 40 g,
  • 00:44:39 což je mnohem větší velikost
    jak švestka.
  • 00:44:42 Už i tuto sazenici mám.
  • 00:44:46 -Jsou tyhle hrozny,
    které jsem přinesl, stejně sladké,
  • 00:44:49 jako ty, které si vypěstuju doma?
  • 00:44:52 -Určitě ne.
    -Jak to?
  • 00:44:55 -Protože na zahrádce máte možnost
    sledovat, jak ta odrůda dozrává.
  • 00:44:59 A hrozen si utrhnete až v té době,
    kdy je plně dozrálý.
  • 00:45:04 Ochutnáte jednu bobuli,
    ještě nemá správnou chuť,
  • 00:45:08 pár dnů počkáte, týden,
    a za ten týden spolehlivě
  • 00:45:12 už má tu správnou chuť
    a můžete si utrhnout celý hrozen.
  • 00:45:18 Ty hrozny jsou drobnější,
    některý jsou větší,
  • 00:45:21 záleží na odrůdě.
  • 00:45:24 Jsou bílé, žluté, červené,
    tmavě fialové, černé.
  • 00:45:28 Všechny tyhle odrůdy tady mám.
  • 00:45:31 -Mně, jako začátečníkovi,
    jakou odrůdu byste doporučil?
  • 00:45:34 -Mám tady odrůdy, který jsou
    opravdu super ranný.
  • 00:45:38 Když chcete podle doby dozrávání.
  • 00:45:41 Je tady odrůda Super Extra,
    je tady Julian, to jsou odrůdy,
  • 00:45:46 které začínají v polovině srpna.
  • 00:45:49 Během srpna jsou to žlutý,
    růžový odrůdy a jsou velmi dobrý.
  • 00:45:54 -Já se vám přiznám.
  • 00:45:57 Já jsem upustil od pěstování vína,
    protože, a to jsme v našem pořadu
  • 00:46:02 o tom už mockrát mluvili,
    ale mně to přijde pořád složité.
  • 00:46:06 Ten řez.
  • 00:46:09 Uměl byste mě naučit,
    velmi jednoduše, polopatě,
  • 00:46:12 jak správně řezat víno?
  • 00:46:14 -Po vysazení takovéto sazenice,
    toto jsou sazenice,
  • 00:46:20 které vysazuju v únoru, v březnu
    nebo lépe řečeno v únoru
  • 00:46:25 do těchto kontejnerů,
    nechám ji v teple, ve sklepě,
  • 00:46:30 nebo tady ve skleníku a do května
    mi krásně vyraší.
  • 00:46:36 A ta sazenice udělá takovýto výhon.
  • 00:46:40 A potom, když vysazuju v létě,
    nebo v tom květnu, okurky, rajčata,
  • 00:46:45 papriky, sazenici vyklepnu
    a vysadím už tuhle tu.
  • 00:46:49 Tím má 2 měsíce náskok a vyroste
    takováto sazenice.
  • 00:46:54 Toto je sazenice, která byla vloni
    vysazena.
  • 00:46:58 Toto vyroste, udělá to výhon
    3, 4 m.
  • 00:47:01 Pakliže je ten kmínek silnější,
    nebo alespoň jako malíček,
  • 00:47:07 už je možný ho přivázat
    při výsadbě,
  • 00:47:13 když je vysazuju ve vinohradu,
    už tam dávám tu opěrnou tyč,
  • 00:47:17 abych to vyvázal.
  • 00:47:20 Sazeničku, když vyvážu v tomto
    místě, ke kolíku,
  • 00:47:25 a takhle ji ohnu,
    tak letos už z tohoto výhonu,
  • 00:47:32 nebo z tohoto očka vyrazí výhon,
    na kterém se už 100% objeví hrozen.
  • 00:47:39 Už můžete ochutnat, jak to chutná
    a jestli ji tam necháte,
  • 00:47:43 nebo jestli ji vyhodíte a nasadíte
    tam hned jinou.
  • 00:47:47 -Františku, vy jste vynalezl tento
    pytlík.
  • 00:47:49 Co je to za pytlík, na co je?
  • 00:47:52 -Tento pytlík jsem nevynalezl,
    ale vynalezl jsem proti ochraně -
  • 00:47:56 mouchám, ptákům a vosám.
  • 00:48:00 Protože neustále poškozovali
    hrozny, napichovali bobule
  • 00:48:04 a tím ten hrozen celý znehodnotili.
  • 00:48:07 -Tak takhle se vlastně ten pytlík
    nasune na ten hrozen.
  • 00:48:11 Můžu jo?
  • 00:48:13 A zatáhne.
    -A zatáhne.
  • 00:48:15 A tím okamžikem žádný mouchy, vosy,
    ptáci k tomu hroznu nemůžou,
  • 00:48:20 aby ho poškozovali.
  • 00:48:23 -Františku, jakou byste řekl
    takovou základní radu
  • 00:48:26 nám začínajícím pěstitelům
    vinné révy?
  • 00:48:30 -Každý začínající určitě bude
    chtít,
  • 00:48:32 aby mu hrozny dozrávaly postupně.
  • 00:48:35 Proto bych mu doporučil,
    je celý sortiment odrůd,
  • 00:48:40 které dozrávají od poloviny srpna
    až do konce listopadu.
  • 00:48:45 Proto bych doporučil aspoň
    3, 4 odrůdy.
  • 00:48:48 Jednu v srpnu, v září,
    konec září.
  • 00:48:51 A ty pozdější odrůdy vydrží
    až do Vánoc.
  • 00:48:55 Tady ve skleníku víno vydrží,
    trhám i v prosinci.
  • 00:48:59 -Můžu pěstovat bezpeckové víno?
  • 00:49:01 -Mám asi 12 nebo 14 odrůd
    bezsemenných,
  • 00:49:06 které se používají převážně
    na kompoty.
  • 00:49:10 Mají je rády děti,
    ty nemají rády semínka.
  • 00:49:14 Takže tyto bezsemenné odrůdy jsou
    také v několika provedeních.
  • 00:49:18 Žlutý, červený, tmavý.
    A nechají se používat na kompoty.
  • 00:49:23 -Tak já nevím, jak vy,
    ale já začínám přemýšlet,
  • 00:49:26 že to s tou vinnou révou
    možná ještě jednou zkusím.
  • 00:49:31 Mějte se hezky a příští týden
    u Polopatě.
  • 00:49:34 Na shledanou.
  • 00:49:36 Příště vám připomeneme historii
    pivovarnictví v Čechách.
  • 00:49:40 Dozvíte se, zda je pivo konzumované
    v rozumné míře zdravé
  • 00:49:43 a jaké bylinky se do něj přidávají.
  • 00:49:46 Představíme si pro naše podmínky
    vhodné pnoucí se břečťany.
  • 00:49:50 A to jak venkovní, tak interiérové.
  • 00:49:53 A protože pivo nemusí být jen
    k jídlu, ale též v jídle,
  • 00:49:57 uvaříme si pivní polévku
    a sládecké žebírko na pivě.
  • 00:50:02 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2020

Související