iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 10. 2016
07:55 na ČT1

1 2 3 4 5

9 hlasů
28133
zhlédnutí

Polopatě

Zelenina do mrazu — Přesazování keřů — Dřevěné parkety — Aerária — Nanokosmetika pro domácnost — Štípače dřeva — Soužití králíka a morčete — Vaříme z pórku, cibule a kadeřávku

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Mít čerstvou zeleninu po celý rok,
    to je asi snem každého pěstitele.
  • 00:00:24 Bohužel naše klimatické podmínky
    to neumožňují.
  • 00:00:27 Ale existují zeleniny, kterým
    nevadí ani slabý mráz.
  • 00:00:31 Jaké to jsou a jak je pěstovat?
  • 00:00:34 I o tom bude dnešní díl pořadu
    Polopatě.
  • 00:00:37 Vítejte.
  • 00:00:40 Dnes uvidíte:
  • 00:00:42 Naše klimatické podmínky
    nejsou vhodné
  • 00:00:44 pro celoroční pěstování zeleniny.
  • 00:00:47 Existují ale druhy, které můžete
    sklízet celý rok.
  • 00:00:50 Je to například kadeřávek
    obsahující spoustu zdravých látek,
  • 00:00:54 ale také pórek nebo cibule.
  • 00:00:56 Přesazování starších dřevin je
    možné, ale rozhodně není snadné.
  • 00:01:01 Dana Makrlíková vám v rubrice
    Rady do zahrady poradí,
  • 00:01:04 jak přesadit keře, které jsou
    na místě 3 až 4 roky.
  • 00:01:09 Různých možností, co dát na
    podlahu,
  • 00:01:12 je dnes nepřeberné množství.
  • 00:01:14 V reportáži vám představíme
    klasické dřevěné parkety
  • 00:01:17 v moderním provedení.
  • 00:01:20 Se závěsnými kokedami jste se už
    seznámili,
  • 00:01:22 dnes vám ukážeme závěsná aerária
    odlišných tvarů a velikostí.
  • 00:01:27 Osazují se různými druhy rostlin
    a tak vznikají
  • 00:01:31 malé mikrosvěty ve skle.
  • 00:01:38 První rostlinou, kterou se dneska
    budeme zabývat, je kadeřávek.
  • 00:01:42 Říkám to dobře?
    Kadeřávek.
  • 00:01:45 Abych se přiznal, vůbec tu rostlinu
    nepoužívám a nejím.
  • 00:01:49 Co je to vlastně za rostlinu,
    kadeřávek?
  • 00:01:51 -Kadeřávek patří mezi brukvovité
    rostliny.
  • 00:01:54 Podle mého názoru je to neprávem
    opomíjená rostlina,
  • 00:01:57 protože prakticky obsahuje
    celou škálu vitamínů.
  • 00:02:00 Navíc i oxidantů.
  • 00:02:02 Má prokázané protirakovinné účinky,
    podobně jako brokolice.
  • 00:02:06 Navíc, při správné úpravě,
    je velmi chutná.-Ano.
  • 00:02:09 -Existuje plno druhů, odrůd a typů,
    které se liší velikostí,
  • 00:02:14 vzrůstem, barvou, typem listů.
  • 00:02:18 Máme tady třeba odrůdu Kapitan,
    která je tmavě zelená.
  • 00:02:22 Máme odrůdu, která je světlá.
  • 00:02:24 Nebo máme odrůdu Scarlet,
    která je červená.
  • 00:02:27 -Kdy ho můžu začít pěstovat?
    -Kadeřávek můžeme vysévat
  • 00:02:31 buďto přímo do volné půdy
    anebo si ho předpěstovat.
  • 00:02:35 To tak zhruba od konce května,
    tak do poloviny července.
  • 00:02:38 -Kdy můžu sklízet?
    -Sklízet můžeme, když nám doroste,
  • 00:02:42 zhruba od toho října,
    prakticky po celou zimu.
  • 00:02:46 Když dodržíme několik zásad
    při sklizni,
  • 00:02:49 tak můžeme sklízet na jaře
    i nové výhony, které z něj vyraší.
  • 00:02:53 Můžete prakticky sklízet,
    ořezávat listy, průběžně.
  • 00:02:57 -Ona dorůstá.
    -Ona dorůstá.
  • 00:02:59 Takže můžete buďto takhle sklízet
    postupně.
  • 00:03:03 Ořezávat listy.
    Anebo se dá i sklidit...
  • 00:03:06 Pokud ho chcete konzumovat
    za syrového stavu,
  • 00:03:09 tak jsou nejlepší ty listy
    ze středu,
  • 00:03:11 které jsou ještě jemňounké
    a křehké.
  • 00:03:13 -To znamená, že to můžu teďka
    ochutnat?
  • 00:03:16 -Můžete, ale připravte se, že to má
    takovou trošičku štiplavou chuť.
  • 00:03:22 -Je to něco mezi kedlubnou,
    něco mezi brokolicí
  • 00:03:25 a příjemně to štípe.
  • 00:03:28 Jaký největší mrazivý bod
    kadeřávek snese?
  • 00:03:34 -Kadeřávek v průměru snese
    i -15 stupňů.
  • 00:03:37 Při sněhové pokrývce se dá říci,
    že i více.
  • 00:03:40 -Jak je kadeřávek náročný na půdu?
  • 00:03:44 -Kadeřávek není moc náročný
    na půdu.
  • 00:03:46 Má rád hnojení chlévským hnojem.
  • 00:03:49 Potom klasické hnojení nějakým
    zásobním hnojivem, jako NPK.
  • 00:03:53 Navíc je velice odolný vůči
    chorobám.
  • 00:03:57 Netrpí hnilobami a takovými
    chorobami,
  • 00:04:00 jako trpí většina košťálů.
    Jako zeleniny anebo kedlubny.
  • 00:04:05 A velkou výhodou je,
    jak jsme řekli,
  • 00:04:07 ta jeho mrazuvzdornost.
  • 00:04:09 -To znamená, že kadeřávek nemůžu
    pěstovat v létě?
  • 00:04:12 Nedařilo by se mu?
    -Lze pěstovat v létě.
  • 00:04:15 Ale v tu dobu je plno další jiné
    zeleniny,
  • 00:04:18 která je chutnější, lepší.
  • 00:04:19 Takže tohle je taková zásobárna
    vitamínů na zimu.
  • 00:04:23 -Vy jste říkal, že kadeřávek netrpí
    chorobami.
  • 00:04:26 To je dobře.
    Ale co škůdci?
  • 00:04:29 -Škůdci samozřejmě mají kadeřávek
    rádi.
  • 00:04:32 A to zejména mšice a molice.
  • 00:04:36 Vzhledem k tomu, že kadeřávek má,
    jako většina košťálů,
  • 00:04:40 silnou voskovou vrstvu,
    tak ty molice,
  • 00:04:44 pokud nejsou na něm přímo silně
    přemnožené, mu neuškodí.
  • 00:04:49 Tady vidíme na listech,
    že tam jsou.
  • 00:04:51 Stačí je omýt vodou.
  • 00:04:54 Není to nic závadného,
    nic na škodu.
  • 00:04:58 -Já držím v ruce kadeřávek.
  • 00:05:01 Když jsem se chystal na dnešní
    natáčení,
  • 00:05:04 tak jsem ze začátku říkal -
    kadeřávka.
  • 00:05:07 Jaký je rozdíl mezi kadeřávkem
    a kadeřávkou?
  • 00:05:11 -Tady stojíme před petrželí
    kadeřavou,
  • 00:05:14 které se říká kudrnka, kadeřávka,
    kučerka.
  • 00:05:17 Takže může se stát, že někteří lidé
    zamění kadeřávek za kadeřávku.
  • 00:05:23 -Abychom si to od této chvíle
    už nikdo nepletli,
  • 00:05:26 tak já vám ukážu rozdíl mezi
    kadeřávkem a kadeřávkou.
  • 00:05:32 Kadeřávek.
    Kadeřávka.
  • 00:05:36 My si dneska budeme ještě povídat
    o pórku a cibuli.
  • 00:05:39 Ale předtím jsou tady
    Rady do zahrady Dany Makrlíkové.
  • 00:06:00 -Nedávno mě zastavil člověk,
    který se ptal,
  • 00:06:03 jestli může na zahradě, třeba větší
    svídu anebo hortenzii přesadit.
  • 00:06:08 Tady za mnou vidíte právě svídu,
    která už je na místě
  • 00:06:11 třeba 2, 3 roky.
    Už je trochu velká.
  • 00:06:13 Pokud máte třeba vy na zahradě
    nějaká statný keř,
  • 00:06:17 který už tam roste 5, 10
    anebo 15 let,
  • 00:06:19 i přesazování je možné, ale je to
    docela náročný proces,
  • 00:06:23 který potřebuje přípravu
  • 00:06:25 a kolikrát se pak neobejdete
    bez techniky.
  • 00:06:27 Já vám chci dneska ukázat,
    jak přesadit normálně vzrůstný keř.
  • 00:06:31 To znamená, jak jsem říkala,
    je namístě třeba 3, 4 roky.
  • 00:06:34 Tady vidíte hortenzii.
  • 00:06:36 Květy už odkvetly, postupně už
    listy žloutnou a opadávají.
  • 00:06:39 Takže můžeme krásně přesazovat.
  • 00:06:41 Nejlepší je, protože díky přesazení
    připravíme tu rostlinu
  • 00:06:45 o hodně kořenového systému,
    tak vždycky je dobré zkrátit
  • 00:06:49 všechny výhony minimálně alespoň
    na 2/3.
  • 00:06:53 Já osobně doporučuji až na 1/3.
  • 00:06:56 Protože například tato hortenzie
    bez problémů,
  • 00:06:58 i když bude seříznutá,
    příští rok znovu nakvete.
  • 00:07:01 A pokud máte hortenzii
    nebo jiný keř,
  • 00:07:04 který potřebuje kvést na loňském
    dřevě,
  • 00:07:08 tak se jenom smiřte s tím,
    že příští rok vám nevykvete,
  • 00:07:11 ale bude bez problémů kvést
    ten následující rok.
  • 00:07:14 Na co byste také měli myslet,
    připravit si,
  • 00:07:17 jakým způsobem to přesadíme.
  • 00:07:19 Platí základní pravidlo, že když
    máme takhle velikou tu korunu,
  • 00:07:23 tak stejně veliký by měl být
    i ten bal.
  • 00:07:25 No a potom to už jenom vyjmeme
    a zasadíme.
  • 00:07:27 Platí pravidlo, že nová jáma
    na přesazení by měla být
  • 00:07:30 asi o 1/3 větší než máme bal.
    Já si to i připravím.
  • 00:07:35 Je dobré vzít kompostový substrát
    a naspod té jámy ho smíchat
  • 00:07:40 s normální zeminou, která tam je,
  • 00:07:44 abychom té přesazené rostlině
    přilepšili.
  • 00:07:47 A zároveň je dobré dno trošku zalít.
  • 00:07:52 To proto, aby ty kořínky, které jsou
    porušené, získaly hned vláhu.
  • 00:07:56 Důkladně to zalijeme a teď už
    můžeme připravený bal dát do jámy.
  • 00:08:02 Myslete na to, proč jsme vlastně
    tu rostlinu zkrátili.
  • 00:08:06 To je docela důležité.
  • 00:08:08 Když jsme připravili takový keř
    o docela nemalou část
  • 00:08:12 kořenového systému, tak kdybychom
    nezkrátili korunu,
  • 00:08:16 tak ona by chřadla a byla by velká
    pravděpodobnost, že zahyne.
  • 00:08:21 A to proto, že ten zkrácený
    kořenový systém
  • 00:08:23 by celou tu rostlinnou hmotu nahoře
    prostě nedokázal vyživit.
  • 00:08:29 A teď už ji vložíme do připravené
    jámy.
  • 00:08:31 Někdy se stane, že se ten bal
    úplně začne rozsypávat.
  • 00:08:35 Z toho si nic nedělejte.
  • 00:08:36 Hlavně všechny kořínky dejte
    do té jámy.
  • 00:08:42 Můžete prosypávat zeminou,
    která tam byla původně
  • 00:08:44 a také smíchanou s tou novou
    kompostovou.
  • 00:08:50 Důkladně upěchujte. A to proto,
    aby mezi kořeny nebyl vzduch.
  • 00:08:55 Mezi kořeny a tou zeminou,
    aby to tam nevysychalo.
  • 00:09:01 Když jsme to ručně upěchovali,
    tak doporučuji ještě
  • 00:09:04 takhle nohou zpevnit a vytvořit
    takové korýtko,
  • 00:09:06 ve kterém se bude hezky držet voda.
  • 00:09:09 Pak už jenom přisypeme mulčovací
    kůru, která rostlině udrží vláhu.
  • 00:09:13 A takhle přesazená hortenzie
    by bez problémů měla vydržet
  • 00:09:17 a takové přesazení zvládnout.
  • 00:09:19 Protože se pravidelně v pořadu
    Polopatě setkáváme,
  • 00:09:23 máte-li nějaký dotaz týkající se
    navrhování zahrad
  • 00:09:26 anebo zahrady jako takové,
    napište mi.
  • 00:09:28 Stačí napsat: Pořad Polopatě,
    Daniny Rady do zahrady.
  • 00:09:32 Nebo jenom Rady do zahrady
    a Česká televize.
  • 00:09:35 -A teď přichází pro všechny
    soutěžící
  • 00:09:38 očekávané vyhlášení výherců soutěží
    z minulého pořadu.
  • 00:09:42 Na obrazovce vidíte jména
    tří diváků,
  • 00:09:44 kteří za svou správnou odpověď
    získají
  • 00:09:47 jedno balení doplňků stravy
    Dias forte.
  • 00:09:57 Právě si můžete přečíst jméno
    diváka,
  • 00:09:59 který obdrží od společnosti
    Mountfield
  • 00:10:02 holistické krmivo StarVita
    na celý rok zdarma
  • 00:10:05 pro psa nebo kočku
    dle vlastního výběru.
  • 00:10:09 Všem výhercům blahopřejeme.
  • 00:10:18 Dřevo je živý materiál,
    který dodává interiéru
  • 00:10:21 příjemnou atmosféru.
  • 00:10:23 Pokud jste se rozhodli, že si také
    vytvoříte domov vonící dřevem,
  • 00:10:27 máme pro vás tip, kde ho použít.
  • 00:10:31 -Výhody dřevěné podlahy tkví
    především v její univerzálnosti.
  • 00:10:35 Dřevo je použitelné jak do prostor
    moderních,
  • 00:10:38 tak do prostor historických.
  • 00:10:40 Dřevěná podlaha může být
    i velmi odolná,
  • 00:10:42 takže je možné ji použít
    i do komerčních prostor.
  • 00:10:46 Každé prkno na té podlaze je
    originál.
  • 00:10:48 Tím pádem každá podlaha je
    svým způsobem originál.
  • 00:10:53 Další velkou výhodou dřevěné
    podlahy je určitě životnost,
  • 00:10:57 protože dřevo je možné renovovat.
  • 00:10:59 V případě, že se člověk o podlahu
    dobře stará,
  • 00:11:02 tak ta podlaha může sloužit
    po generace.
  • 00:11:04 A svým způsobem neztrácí nikdy
    na své hodnotě.
  • 00:11:07 Naopak tím stářím spíš svou hodnotu
    získává.
  • 00:11:11 Dřevěná podlaha v provedení
    sendviče se skládá
  • 00:11:14 z nášlapné vrstvy, na kterou
    používáme ušlechtilé dřevo.
  • 00:11:18 Právě to dlouhorostoucí tvrdé
    dřevo,
  • 00:11:21 které tvoří na té podlaze
    užitnou vrstvu.
  • 00:11:24 A právě při té konstrukci sendviče
    využíváme jako středovou vrstvu,
  • 00:11:29 nosnou vrstvu laťovku.
  • 00:11:31 Která je sama o sobě taky spíš
    pružná, ne tvarově úplně stabilní.
  • 00:11:38 Ten sendvič se vytváří tím,
    že se lepí ten nášlap
  • 00:11:42 přímo na tu laťovku.
  • 00:11:44 Konstrukce sendviče se používá
    z toho důvodu,
  • 00:11:47 že jsme potom schopni zajistit
    tvarovou stabilitu
  • 00:11:50 i při relativně nízké
    konstrukční výšce.
  • 00:11:52 Když máme dřevěnou podlahu
    v masivu,
  • 00:11:54 tak pro její stabilitu potřebujeme
    poměrně velké množství materiálu.
  • 00:11:58 To dřevo má potom také velkou
    tendenci pracovat.
  • 00:12:01 Pokud vytvoříme ten sendvič, ať už
    dvouvrstvý nebo třívrstvý,
  • 00:12:04 tak jsme schopni vytvořit podlahu,
  • 00:12:06 která je tvarově stabilní
    v tloušťkách 15 mm anebo 12 mm.
  • 00:12:12 Po dozrání lepidla na hotovém
    sendviči
  • 00:12:15 je potřeba napravit veškeré vady
    na dřevě.
  • 00:12:20 Otevřené suky, praskliny,
    aby do nich nezatýkala voda,
  • 00:12:23 aby se tam případně nezachytávaly
    nějaké nečistoty.
  • 00:12:27 K tomu nám slouží tmelení.
  • 00:12:29 Před tím tmelením je ještě potřeba
    to dřevo začistit.
  • 00:12:32 Veškeré praskliny a součky je
    potřeba zbavit měkkých částí,
  • 00:12:36 aby tam potom ten tmel dobře držel.
  • 00:12:38 Po vytmelení je třeba nechat tmel
    alespoň 24 hodin zaschnout
  • 00:12:42 do maximální tvrdosti, odolnosti.
  • 00:12:44 Zatmelený sendvič je připravený
    na frézování.
  • 00:12:47 Frézování může probíhat různými
    způsoby.
  • 00:12:50 Například tady máme prkna, která
    jsou vyfrézovaná na perodrážku,
  • 00:12:54 což je takový ten starý ověřený
    styl.
  • 00:12:57 Prkna frézovaná na perodrážku jsou
    určená k celoplošnému lepení.
  • 00:13:01 Ať je to konstrukce dvouvrstvá
    nebo třívrstvá.
  • 00:13:05 Takto je to teďka připravené
    na finální povrchovou úpravu.
  • 00:13:09 Povrchová úprava se provádí ještě
    mechanická.
  • 00:13:12 Můžou to být různé ruční povrchové
    úpravy - postaršování, hoblování.
  • 00:13:17 Kartáčování je v posledních letech
    velmi populární a taky praktické.
  • 00:13:22 Tím se snažíme vytvořit dojem,
    že podlaha už nějakou řádku let
  • 00:13:27 je používaná, má takovou přirozenou
    patinu
  • 00:13:30 a vypadá, že už má nějakou historii
    za sebou.
  • 00:13:35 Odolnost dřevěné podlahy je
    především ovlivněna
  • 00:13:38 použitou dřevinou
    a pak také povrchovou úpravou.
  • 00:13:41 Za nejvhodnější povrchovou úpravu
    v současné době je
  • 00:13:44 považován přírodní olej.
  • 00:13:47 Ten přírodní olej nám jednak
    zabezpečuje dostatečné vytvrzení
  • 00:13:51 samotného dřeva a dobrou odolnost
    vůči tekutinám.
  • 00:13:54 Dřevěná podlaha ošetřená přírodním
    olejem potřebuje adekvátní údržbu.
  • 00:13:59 A jednou za čas také renovaci.
  • 00:14:01 To jak často je potřeba podlahu
    přeolejovat záleží na tom,
  • 00:14:05 jak moc je ta podlaha používaná
    a také na tom,
  • 00:14:08 jak dobře je o ni pečováno.
  • 00:14:11 Výhodou olejovaných podlah je
    určitě to,
  • 00:14:13 že je možné je lokálně opravit.
  • 00:14:15 Takže pokud se vám na podlaze udělá
    nějaký škrábanec,
  • 00:14:18 není potřeba tu podlahu
    přeolejovávat celou.
  • 00:14:21 Stačí přeolejovat pouze to dané
    poškozené místo.
  • 00:14:24 Dřevěné dvouvrstvé a třívrstvé
    podlahy můžeme použít všude tam,
  • 00:14:28 kde máme vhodné prostředí
    pro dřevo.
  • 00:14:30 To znamená, kde máme dostatečně
    vyschlý podklad
  • 00:14:33 a dobrou vlhkost vzduchu.
  • 00:14:36 Dřevěné podlahy je ideální pokládat
    celoplošným lepením.
  • 00:14:40 To znamená přímo přilepením
    k tomu pevnému, vhodnému podkladu.
  • 00:14:44 Dřevěnou podlahu dokáže položit
    i šikovný kutil.
  • 00:14:47 Nicméně, vzhledem k náročnosti
    na přípravu podkladu,
  • 00:14:50 který musí být perfektně rovný
    a suchý,
  • 00:14:53 tak se doporučuje spolupráce
    s profesionálními podlaháři.
  • 00:14:57 Navíc výsledný efekt dřevěné
    podlahy, estetický i kvalitativní,
  • 00:15:02 v podstatě vytváří především
    ten podlahář na místě.
  • 00:15:05 Takže, i když máte sebelepší
    materiál,
  • 00:15:08 50% celkové kvality podlahy
    potom tvoří ta pokládka.
  • 00:15:17 Pro určení vhodného směru orientace
    prken
  • 00:15:20 se doporučuje vzít pár prken
    na sucho
  • 00:15:23 a položit je buď kolmo k oknům,
    případně podélně,
  • 00:15:27 abyste zjistili, která ta orientace
    sedí místnosti nejlépe.
  • 00:15:39 -Jestli rádi zkoušíte stále něco
    nového
  • 00:15:42 a nebojíte se netradiční tvorby,
  • 00:15:44 nechte se inspirovat závěsnými
    aerárii.
  • 00:15:48 I malá rostlinka dokáže udělat
    mnoho parády
  • 00:15:50 a netradičně vyplnit prázdný
    prostor.
  • 00:15:55 -Já bych vám ráda představila
    netradiční způsob
  • 00:15:58 pěstování rostlin.
    A to v závěsných aeráriích ve skle.
  • 00:16:03 Aerárium je, podobně jako terárium
    nebo akvárium, skleněná nádoba,
  • 00:16:09 která se na rozdíl od těch terárií
    nebo akvárií zavěšuje do prostoru.
  • 00:16:16 Aerária můžou mít různý tvar.
  • 00:16:19 Protože jsou to téměř uzavřené
    skleněné prostory,
  • 00:16:22 tak v nich lze pěstovat různé druhy
    rostlin.
  • 00:16:27 Můžeme v nich pěstovat vlhkomilné
    rostliny
  • 00:16:30 jakou jsou maličkatá kapradí, mechy,
    masožravky.
  • 00:16:34 Nebo naopak sukulentní rostliny,
    kaktusy.
  • 00:16:38 Ale můžou sloužit například
    jako taková vázička,
  • 00:16:42 že když dovnitř dáme vodu,
    tak můžeme doprostřed umístit květ
  • 00:16:47 a funguje to jako váza.
  • 00:16:49 Asi nejsložitější k osázení aerária
    jsou sukulenty.
  • 00:16:53 Proto jsem si dneska pro vás
    připravila návod,
  • 00:16:57 jak si takové aerárium se sukulenty
    připravit a osázet ho tak,
  • 00:17:01 aby to vypadalo pěkně a zároveň
    to fungovalo tak jak má.
  • 00:17:07 Doporučuju pro začátečníky vybírat
    spíš větší aerária,
  • 00:17:10 protože je trošku snazší rostlinu
    umístit dovnitř.
  • 00:17:15 Začneme sukulentama.
  • 00:17:18 Vybereme si vhodné sukulenty.
  • 00:17:20 Proto takovéto aerárium spíš
    menšího vzrůstu.
  • 00:17:23 Vyndáme sukulenty z květináčku,
    můžeme si pomoci i lžičkou,
  • 00:17:28 když nám to nejde.
  • 00:17:30 Nebo si celý obsah květináče
    vyklopíme.
  • 00:17:33 Uvidíme, co z toho se nám podaří.
  • 00:17:37 Podle barvy sukulentů si vybereme
    drť,
  • 00:17:43 která se nám nejvíc líbí
    a nejlépe sukulenty doplňuje.
  • 00:17:46 Já jsem si vybrala světlý písek.
  • 00:17:49 Vlastně je to v celku jednoduché.
  • 00:17:52 Jde o to, že písek by měl být vidět
    skrz aerárium
  • 00:17:56 a uvnitř by měl být substrát,
    ve kterém jsou sukulenty zasázeny.
  • 00:18:03 Takže si nejdříve vytvoříme takovou
    postýlku z písku,
  • 00:18:07 na tuto postýlku potom navršíme
    substrát pro sukulenty.
  • 00:18:14 Postupně vršíme a dokola doplňujeme
    bílý písek tak,
  • 00:18:19 aby skrz sklo byl vidět hlavně ten
    písek,
  • 00:18:22 který zakryje tu vnitřní vrstvu
    toho substrátu pro sukulenty.
  • 00:18:29 Když máme hotovou první část,
    můžeme zasadit sukulenty.
  • 00:18:34 Nejlépe se mi osvědčila pinzeta,
  • 00:18:38 kterou se dobře se sukulenty
    manipuluje,
  • 00:18:41 kterou dosáhnete až kamkoliv
    potřebujete.
  • 00:18:45 Když sukulenty umisťujeme dovnitř,
    snažíme se je moc nepoškodit
  • 00:18:51 a kořínky co nejlépe umístit
    do substrátu.
  • 00:18:55 Zahrabat tak, aby sukulent směřoval
    směrem nahoru.
  • 00:19:00 Pak postupně obsypáváme sukulent
    substrátem
  • 00:19:05 a doplňujeme okolo bílý písek tak,
    aby zase zakrýval
  • 00:19:12 ten vcelku nedekorativní substrát
    pro sukulenty.
  • 00:19:18 Pokud se vám ale stane, že se vám
    úplně nepodaří lžičkou
  • 00:19:23 ten substrát umístit přesně
    doprostřed,
  • 00:19:26 sukulentem si ho možná trošku
    rozhrabete
  • 00:19:29 a bude vidět skrz písek,
    vůbec to nevadí.
  • 00:19:32 Vlastně jemná vrstvička je v celku
    dekorativní,
  • 00:19:35 protože pak vzniká takový mramorový
    efekt
  • 00:19:38 a vrstvička substrátu naruší
    ten bílý písek
  • 00:19:42 a bude to vypadat možná
    i efektněji.
  • 00:19:46 Když umístíme všechny sukulenty
    na to správné místo
  • 00:19:50 a upevníme je do substrátu, pak
    překryjeme celý substrát pískem.
  • 00:19:54 Můžeme použít i jemné menší
    kamínky.
  • 00:19:58 Doplníme klidně nějakými oblázky
    nebo kamínky,
  • 00:20:02 které jste si přivezli z dovolené,
    mušličkami,
  • 00:20:05 aby efekt byl
    co nejpřirozenější.
  • 00:20:09 A pak už zbývá jenom aerárium
    zalít.
  • 00:20:12 U aerária se sukulenty je péče
    velmi jednoduchá.
  • 00:20:15 Aerárium se zalévá pomocí lžičky,
    jenom velmi málo.
  • 00:20:20 Protože u sukulentů jde spíše o to,
    aby se nepřelily.
  • 00:20:24 Je potřeba si uvědomit, že jakmile
    do aerária nelijete vody moc,
  • 00:20:29 tak už nikdy tu vodu nedostanete
    ven a ty rostliny by mohly uhnít.
  • 00:20:32 Takže sukulenty zaléváme většinou
    od jara do léta,
  • 00:20:36 do začátku podzimu jednou týdně
    pokud jsou na sluníčku.
  • 00:20:39 Přes zimu stačí jednou za měsíc
    1 až 3 lžičky vody,
  • 00:20:43 podle velikosti aerária.
  • 00:20:45 Aerárium se sukulenty nejlépe
    umístíme na světlé místo
  • 00:20:48 s občasným sluníčkem.
  • 00:20:50 Čím víc světla, tím lépe,
    jinak se sukulentům moc nedaří.
  • 00:20:54 V případě, že rostliny zaplní
    celé aerárium,
  • 00:20:56 už vám připadá, že se do něj
    nevejdou,
  • 00:20:59 můžete použít manikúrní nůžtičky
    a rostliny zaštípávat
  • 00:21:02 anebo je pinzetou navedete
    a budou růst směrem z otvorů ven.
  • 00:21:08 -Vyhlašujeme soutěž o cenu,
  • 00:21:10 kterou věnovala společnost
    Mountfield.
  • 00:21:13 Soutěžní otázka zní:
  • 00:21:15 Které dřevo je vhodné na výrobu
    moderních infrasaun?
  • 00:21:19 Za a) jakékoliv suché dřevo,
    za b) kanadský jedlovec.
  • 00:21:25 Jeden divák, který správně odpoví
    na soutěžní otázku,
  • 00:21:28 získá rodinnou infrasaunu Arawa.
  • 00:21:30 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:21:33 POLO mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 906 11 09.
  • 00:21:38 Soutěžit můžete do soboty
    5. listopadu,
  • 00:21:41 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jméno výherce se dozvíte
  • 00:21:45 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:21:48 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:21:59 My pokračujeme tady,
  • 00:22:01 na šlechtitelské stanici
    ve Svijanském Újezdu.
  • 00:22:05 Honzo, my jsme si před chvílí
    povídali o kadeřávku s Petrem.
  • 00:22:09 A mě překvapilo, že mezi rostliny,
    které můžu pěstovat i v zimě,
  • 00:22:12 patří pórek.
    Jak je to možné?
  • 00:22:15 -Patří, jenom si musíme vybrat
    ten správný druh.
  • 00:22:18 Protože pórek máme letní,
    který vidíme tady.
  • 00:22:20 Ten by měl být v tuto dobu
    už sklizený.
  • 00:22:24 Je to pórek, který má velice krátkou
    vegetační dobu.
  • 00:22:27 Nicméně je z těch pórků
    zase nejvyšší.
  • 00:22:30 Potom máme pórky podzimní,
    ty už jsou trochu nižší,
  • 00:22:33 ale teď je ta doby, kdy už končí
    jejich sklizeň.
  • 00:22:36 Nesnášejí mrazy, takže se musí
    do mrazu sklidit.
  • 00:22:39 A pak máme pórky zimní.
    To jsou tady ty nízké pórky,
  • 00:22:43 které mrazy zase naopak snášejí.
  • 00:22:46 Vůbec jim nevadí
    a vůbec jim neuškodí.
  • 00:22:48 Jsou to ovšem pórky
    s nejdelší vegetační dobou.
  • 00:22:51 -A kolik snesou nejvíc?
    Víte to?
  • 00:22:54 -Bez problémů snesou -15 stupňů.
  • 00:22:56 Ovšem pozor, pokud by nám ta zem
    přeci jenom v zimě zmrzla
  • 00:23:00 nebo by nám napadl sníh,
    tak se k tomu pórku nedostaneme,
  • 00:23:03 takže je dobře si část toho pórku
    uložit do nějaké místnosti,
  • 00:23:07 kde je ta teplota těsně nad nulou
    a tam nám vydrží
  • 00:23:10 zase po dobu několika měsíců.
  • 00:23:12 Ovšem vyžaduje to udělat s ním
    určitá opatření.
  • 00:23:15 -Jaká?
    -Když si vyryjeme pórek...
  • 00:23:18 Mělo by to být tak, abychom si ho
    nepoškodili.
  • 00:23:24 Částečně ho očistíme a odstraníme
    co nejvíce listové plochy.
  • 00:23:29 Tím zabráníme odporu vody
    a tím pádem mu prodloužíme dobu,
  • 00:23:33 kterou nám vydrží.
    -A kořeny?
  • 00:23:36 -Kořeny necháme, protože ho potom
    budeme sázet do země.
  • 00:23:39 Tady v té nádobě máme směs písku
    a rašeliny.
  • 00:23:43 Je dobře mít nádobu vyšší z toho
    důvodu,
  • 00:23:45 že když tam pórek zasadíme,
    tak on se krásně o ni opírá.
  • 00:23:51 Takže vidíte, že do takovéto nádoby
    těch pórků dáme 20, 30
  • 00:23:54 a máme na poměrně velkou dobu
    připravenou zásobu.
  • 00:23:58 -Tohle je tím pádem uskladnění?
    -Tohle to je uskladnění.
  • 00:24:01 Důležitá je samozřejmě teplota.
    Jak jsem řekl,
  • 00:24:04 neměla by být příliš moc nad nulou.
    A ten písek udržujeme mírně vlhký.
  • 00:24:09 Ne namočený, ale mírně vlhký.
  • 00:24:12 A tím nám vydrží 3, 4 měsíce
    bez problémů.
  • 00:24:17 -My jsme malinko přeskočili
    jednu fázi.
  • 00:24:19 Jak správně pěstovat ten
    zimní pórek venku?
  • 00:24:22 -Tak pórky, ve své podstatě,
    ten začátek mají stejný.
  • 00:24:26 Sází se na jaře.
  • 00:24:29 Sází se většinou předpěstované
    sazeničky,
  • 00:24:31 které spíš vypadají jako takové
    větší pažitky.
  • 00:24:34 Tam je dobře trochu zastřihnout
    kořeny při té výsadbě.
  • 00:24:38 Tyto zimní pórky jsou velice silné
    oproti těm letním.
  • 00:24:42 Dvojnásobně i trojnásobně silnější.
  • 00:24:45 Takže získáme samozřejmě hodně
    materiálu pro kuchyň.
  • 00:24:48 -Jaké má pórek nepřátele?
    -Tady vidíme,
  • 00:24:53 že asi velkým nepřítelem je
    třásněnka,
  • 00:24:56 protože prakticky všechny ty listy
    jsou od třásněnek prosáté.
  • 00:25:00 Takže to je jeden škůdce,
    ale jako hlavní škůdce, si myslím,
  • 00:25:03 že je vrtalka pórová.
    To je taková drobná moucha,
  • 00:25:06 která je charakteristická svými
    žlutými proužky.
  • 00:25:10 Ta právě poničí pórek na úrovni
    báze. To je v těchto místech.
  • 00:25:16 Tady vidíme, že pórek není
    poškozený.
  • 00:25:19 Jinak by tady byly takové drobné
    vpichy, což už je známka toho,
  • 00:25:23 že ten pórek musíme rychleji
    zkonzumovat,
  • 00:25:25 protože to je taková vstupní brána
    pro infekci
  • 00:25:27 a to skladování už by úplně nebylo
    na místě.
  • 00:25:30 -Jak těm škůdcům u pórku předejít?
  • 00:25:32 -Na větších plochách se nevyhneme
    tomu udělat chemický postřik.
  • 00:25:36 Ale doma, na zahrádkách, myslím si,
    je úplně ideální použít
  • 00:25:39 bílou netkanou textilii.
  • 00:25:41 Filipe, za vámi, vzal jsem si
    kousek té textilie.
  • 00:25:45 To přikrývání bychom měli dělat
    na začátku léta.
  • 00:25:48 Samozřejmě v tuto dobu už to není
    nutné.
  • 00:25:51 Nicméně pokud budeme pórek
    přikrývat, je vždy nutné,
  • 00:25:56 aby textilie byla důkladně
    připevněna k zemi.
  • 00:25:59 Protože ta vrtalka by tam mohla
    podlétnou.
  • 00:26:02 Takže zasypeme nebo přimáčkneme
    nějakým kolíkem.
  • 00:26:05 Takto zakrytý pórek může zůstat
    poměrně dlouho,
  • 00:26:09 protože jak srážky, tak výživa se
    skrz tu folii dostane.
  • 00:26:14 Pouze je nutné dávat pozor na to,
    jak pórek poroste,
  • 00:26:17 potřebuje víc a víc místa,
    takže tu folii potom uvolňovat.
  • 00:26:24 -Lído, prosím vás, jaký je rozdíl
    mezi jarní a ozimou cibulí?
  • 00:26:29 -Obrovský.
  • 00:26:31 Protože jarní cibule se musí
    vysévat na jaře
  • 00:26:34 a sklízí se během léta.
  • 00:26:37 Máme tady celou řadu odrůd
    jarní cibule.
  • 00:26:40 Například odrůda Globo,
    ta dosahuje váhy až 1 kilo.
  • 00:26:44 Pak tady je zástupce bílých cibulí
    Avalon.
  • 00:26:47 Červená cibule,
  • 00:26:49 to je spíš na zvýraznění barvy
    nebo na takové zpestření salátů.
  • 00:26:53 Schválně, Filipe,
    dám vám rozříznout.
  • 00:26:55 Je to nová hybridní odrůda.
  • 00:26:58 Schválně se podívejte, jak je
    nádherně a intenzivně vybarvená.
  • 00:27:03 Takže i ty intenzivně červené
    slupky
  • 00:27:05 dodávají těm salátům perfektní
    vzhled.
  • 00:27:09 A teď už se konečně dostáváme
    k té ozimé cibuli,
  • 00:27:12 o které tady byla zmínka.
  • 00:27:14 Ozimá cibule, ta se dá pěstovat
    nejenom ze semen,
  • 00:27:17 ale současně i ze sazečky.
  • 00:27:20 Pokud ji pěstujeme ze semen,
    sklízíme ji až v srpnu.
  • 00:27:23 A tady máme odrůdu Hiberna,
    vypadá velmi pěkně.
  • 00:27:27 -Takže to je ta ozimá?
    -To je ta ozimá.
  • 00:27:29 Protože srpen už dávno byl
    a už nemůžeme použít výsev,
  • 00:27:33 tak teď se dostáváme do období,
    které je ideální pro výsadbu
  • 00:27:38 cibulové sazečky ozimé cibule,
    která vydrží, nezmrzne
  • 00:27:44 a navíc budeme brzy na jaře sklízet
    kvalitní cibulku.
  • 00:27:50 -Takže tu ozimou brzy na jaře
    sklízet?-Ano.
  • 00:27:53 Můžeme ji sklízet dvěma způsoby.
    Buď jako naťovou cibuli.
  • 00:27:57 To znamená, zdroj vitamínů brzy
    po zimě, ideální s malou cibulkou.
  • 00:28:01 Anebo ji necháme narůst
    a můžeme si ji pak uskladnit.
  • 00:28:04 -Tak asi jdeme rovnou sázet?
    -Jdeme na to.
  • 00:28:09 Určitě je dobře, protože já už jsem
    kolikrát říkala, že nesnáším...
  • 00:28:12 -A já to vím.
    Když je to cik cak.
  • 00:28:15 -No to vůbec nepřipadá v úvahu.
  • 00:28:18 -Takový záhonek musí mít svoji
    estetiku.-Určitě.
  • 00:28:21 -Jdeme sázet a přitom si budeme
    povídat,
  • 00:28:24 jak je potřeba připravit půdu.
  • 00:28:26 -Záhon musí být samozřejmě
    dostatečně zkypřený
  • 00:28:30 a dostatečně urovnaný.
    Nesmí tam být žádný plevel.
  • 00:28:33 A co je strašně důležité,
  • 00:28:35 ten záhon musí být dostatečně také
    vybaven výživou.
  • 00:28:39 Ale ta výživa musí být v takzvané
    staré síle,
  • 00:28:43 protože nesmíme těsně před výsadbou
    cibule hnojit čerstvým hnojem.
  • 00:28:47 Tak to ne.
  • 00:28:49 A teď, protože sázíme
    ozimou cibuli, ozimou sazečku...
  • 00:28:54 -Můžu poprosit? Já budu...
    -Určitě.
  • 00:28:57 Tak ta přijde trošičku
    víc do hloubky,
  • 00:29:00 než je tomu u jarní cibule.
  • 00:29:03 Protože přeci jenom se nám může
    mrazem vytáhnout.
  • 00:29:06 Takže já bych nejdříve předznačila
    jak.
  • 00:29:09 -Jak daleko jsou otvory?
    -Já dávám tak kolem 10 cm.
  • 00:29:13 Je to z toho důvodu, aby si ty
    cibule vzájemně nepřekážely.
  • 00:29:17 Důležité je, aby nad tou cibulkou
    byla vrstva asi 2 až 3 cm zeminy.
  • 00:29:22 Tak šup.
  • 00:29:24 -Teď mi upadla.
    -To nevadí.
  • 00:29:26 Takhle se pokračuje,
    až se to všechno vysází.
  • 00:29:29 -A pak se to takhle...
    -No samozřejmě.
  • 00:29:31 Pak to musíme takhle pěkně
    zahrnout.
  • 00:29:34 Důležité je, aby přes zimu
    dostatečně zakořenila.
  • 00:29:37 A potom na jaře, už během února,
    se můžeme těšit z toho,
  • 00:29:41 že začne rašit.
  • 00:29:43 Ta ozimá cibule se vyznačuje tím,
    že má opravdu velmi rychlý růst.
  • 00:29:48 Takže ona předstihne všechnu tu
    cibuli,
  • 00:29:51 kterou budeme dávat do země na jaře
    a sklízíme ji jako první.
  • 00:29:55 -To je skvělý.
  • 00:29:57 Další důkaz toho, že příroda je
    mocná čarodějka.
  • 00:30:00 Teď se podívejte na to,
    co ještě jiného vás v dnešním
  • 00:30:03 117. dílu čeká.
  • 00:30:06 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:30:08 Povrch, na kterém se neusazuje
    špína.
  • 00:30:11 To nemusí být pohádka, ale výsledek
    aplikace nanopřípravku,
  • 00:30:15 po kterém zůstane na ošetřeném
    povrchu ochranná vrstva.
  • 00:30:19 Pokud máte sekeru a štípáte dřevo
    na otop,
  • 00:30:22 dost možná vám můžeme ulehčit
    život.
  • 00:30:25 V reportáži se dozvíte,
    jak připravit dřevo bezpečně
  • 00:30:29 a bez větší námahy.
  • 00:30:31 Pokud máte doma samotné morče
  • 00:30:33 a chtěli byste mu pořídit
    společníka,
  • 00:30:36 nemusí to být jen zástupce stejného
    druhu, ale třeba zakrslý králík.
  • 00:30:41 Už víte, že některé druhy zeleniny
    můžeme pěstovat i sklízet celý rok.
  • 00:30:46 Co si z této sklizně můžete
    připravit dobrého,
  • 00:30:49 to vám poradíme na závěr.
  • 00:30:55 Nanotechnologie mají své
    pojmenování
  • 00:30:58 od 70. let minulého století.
    Díky vědeckým poznatkům našly
  • 00:31:02 uplatnění již v řadě oborů
    od letectví až po zdravotnictví.
  • 00:31:06 A vstoupily i do domácností.
  • 00:31:09 Lahvičky s nanopřípravky
    se zabydlují
  • 00:31:12 ve skříňkách s úklidovými
    prostředky.
  • 00:31:15 -Princip využití nanotechnologií
    v domácnosti je velmi jednoduchý.
  • 00:31:19 Jedná se o to, že nanotechnologické
    prostředky
  • 00:31:22 vyhladí povrch úplně do těch
    největších jemností.
  • 00:31:25 Jde o to, že každý povrch,
  • 00:31:26 byť se může zdát,
    že je dokonale hladký,
  • 00:31:29 tak elektronovým mikroskopem
    odhalíme,
  • 00:31:31 že tento povrch je spíše
    zvrásněná krajina.
  • 00:31:34 Pakliže tuhle tu hornatou krajinu
    jsme schopni vyhladit,
  • 00:31:37 tak se do ní nedostává špína,
    neulpívají v ní mastnoty
  • 00:31:40 a nevzniká různé podhoubí
    pro bakterie nebo plísně.
  • 00:31:43 Rozdíl mezi běžnými čistícími
    prostředky
  • 00:31:45 a nanopřípravky je především v tom,
    že se nejedná pouze
  • 00:31:48 o čistící a úklidové prostředky,
    ale nanoprostředky vytvoří
  • 00:31:52 ochrannou vrstvu,
    ochrannou membránu,
  • 00:31:54 která pomůže tomu, aby se dané
    povrchy méně špinily
  • 00:31:57 a jejich úklid byl snazší.
  • 00:31:59 Postup nanášení a aplikace
    nanopřípravku je velmi jednoduchý.
  • 00:32:03 Nejdříve použijete prostředek
    na čištění.
  • 00:32:05 Určitě je vhodné používat
    nanoprostředky,
  • 00:32:08 protože dokáží vyčistit povrch
    v nanoprostředí
  • 00:32:11 a zároveň máte jistotu, že jste si
    povrch dobře připravili.
  • 00:32:14 To znamená i odmastili a zbavili
    všech nečistot.
  • 00:32:17 Další fází je právě již nanášení
    ochranné politury.
  • 00:32:20 Ochranou polituru naneseme
    v tenké vrstvě.
  • 00:32:22 Pak necháme zaschnout
    a po určité době rozlešťujeme.
  • 00:32:25 Nanoprostředky jsou přirozeně
    antibakteriální.
  • 00:32:28 Jedná se o to, že nanočástice
    a mikročástice uhlíky,
  • 00:32:33 které jsou obsaženy všude kolem nás.
  • 00:32:35 Například ve smogu, v prachu
    a v jiných dalších nečistotách
  • 00:32:39 se právě usazují do těchto
    nerovností
  • 00:32:41 a vytvářejí si podhoubí
    pro bakterie a plísně.
  • 00:32:44 Pokud povrch máme chráněný
    a dokonale uzavřený,
  • 00:32:47 tento uhlík se sem nedostává
    a tím pádem se netvoří
  • 00:32:50 podhoubí pro plísně a bakterie.
    Co je důležité si uvědomit,
  • 00:32:53 že každý materiál je jiný
    a má jinou strukturu.
  • 00:32:56 Tím pádem i ochranné politury
    musí být jiné.
  • 00:32:58 Například u dřeva je důležité,
    aby dřevo propouštělo dál
  • 00:33:03 svoji přirozenou vlhkost.
    Například u kůže je důležité,
  • 00:33:07 aby kůže byla vláčná
    a dále vyživovaná.
  • 00:33:10 Nanoprostředky obecně zajistí to,
    že dané povrchy boudou tvrdší
  • 00:33:14 a chráněnější oproti vnějším
    vlivům.
  • 00:33:17 Například u nerezového dřezu je
    velmi důležité,
  • 00:33:20 že daný povrch vytvrdí a vyhladí.
  • 00:33:23 To má za následek to, že jednak
    na něm neulpívá vodní kámen
  • 00:33:27 a za druhé již nedochází k takovému
  • 00:33:30 poškrábání a opotřebení vašeho
    dřezu.
  • 00:33:34 Prvním krokem při vyčištění dřezu
    je,
  • 00:33:36 nejdříve ho důkladně vysušit.
  • 00:33:38 Následně použijete nanoprostředek
    na vyčištění
  • 00:33:41 a poté již můžete nanášet ochrannou
    polituru.
  • 00:33:47 Ochrannou polituru nanášíme opět
    ve velmi tenké vrstvě.
  • 00:33:50 Po uplynutí zhruba 5 minut následně
    rozlešťujeme.
  • 00:34:01 Jak vidíte, tak na chráněném povrchu
    voda daleko lépe ztéká.
  • 00:34:05 Rozdíl oproti chráněné a nechráněné
    je také v tom,
  • 00:34:08 že na nechráněné vám ulpívají kapky
    a zůstatky vodního kamene,
  • 00:34:13 což se na chráněné nestává.
  • 00:34:17 Stejný efekt u stékající vody
    vidíme u sprchového koutu.
  • 00:34:21 Tím, že jsme povrch dokonale
    vyhladili,
  • 00:34:23 tak voda nezůstává v pórech
    a neusazuje se tam vodní kámen,
  • 00:34:27 který je u sprchových koutů dost
    často velmi pracné odstraňovat.
  • 00:34:36 Na chráněných površích již
    neulpívají mastné částice
  • 00:34:39 a tím pádem na površích už nejsou
    vidět otisky prstů.
  • 00:34:43 Nanoprostředky na kožených površích
    zároveň také zajistí hydrofobitu.
  • 00:34:48 To můžeme například vypozorovat
    u kožených bot.
  • 00:34:51 Bota je chráněná a kapalina
    se nedostane do struktury materiálu
  • 00:34:55 a tím pádem máte dostatek času,
    abyste si ji utřeli.
  • 00:34:59 U zahradního dřevěného nábytku
    ochranná vrstva
  • 00:35:02 jednak povrch neuzavře například
    jako lak,
  • 00:35:05 takže povrch může dýchat,
  • 00:35:08 na druhé straně do něj nevnikají
    nečistoty,
  • 00:35:10 které jsou větší než uzavřený
    povrch.
  • 00:35:13 To má za následek to, že váš
    dřevěný nábytek se potom
  • 00:35:17 snadno udržuje,
    sluníčko ho nedegraduje.
  • 00:35:20 Stačí, když ho budete ošetřovat
    pouze jednou za rok.
  • 00:35:24 Ochranná vrstva vydrží v interiéru
    na površích až 2 roky.
  • 00:35:27 Po této době je potřeba vrstvu
    znovu obnovit,
  • 00:35:31 aby měla opět požadované vlastnost.
  • 00:35:52 -V současné době se stále více
    vrací
  • 00:35:54 tradiční způsob topení palivovým
    dřevem.
  • 00:35:58 Ten je výhodný pro svoji nízkou
    finanční náročnost.
  • 00:36:01 Navíc topení v krbu
    nebo v krbových kamnech
  • 00:36:03 nám navozuje příjemnou atmosféru.
  • 00:36:05 Pokud potřebuju zpracovat větší
    množství dřeva,
  • 00:36:08 osvědčilo se mi použít vertikální
    štípačku.
  • 00:36:10 Taková štípačka nám umožňuje dělit
    špalky
  • 00:36:13 o délce 1 m a průměru až 40 cm.
  • 00:36:17 Je zde na místě zmínit bezpečnost.
  • 00:36:20 Na českých zahradách se stále
    používá
  • 00:36:23 spousta podomácku vyrobených
    štípaček,
  • 00:36:25 které se ovládají například nohou
  • 00:36:27 a může zde dojít k nepříjemnému
    zranění.
  • 00:36:30 Moderní štípačka vyžaduje práci
    obou našich rukou,
  • 00:36:33 kdy tlakem na madla píst sjíždí
    dolů
  • 00:36:37 a uvolněním madel píst vyjíždí
    automaticky nahoru.
  • 00:36:50 Pomocí madel udržujeme špalek stále
    zmáčknutý tak,
  • 00:36:53 aby nám případné rozštípnuté kusy
    neodletěly do stran.
  • 00:37:13 Podle délky špalku si nastavím
    výšku štípacího stolku.
  • 00:37:20 Podle průměru špalku se pak
    rozhodnu,
  • 00:37:22 zda použiji trhací
    nebo křížový klín.
  • 00:37:27 Na hydraulických štípačkách lze
    štípat všechny druhy dřeva.
  • 00:37:31 Ať dřevo syrové nebo proschlé.
  • 00:37:33 Obecně se ale snadněji štípe dřevo
    čerstvé, syrové.
  • 00:37:38 Hydraulické štípačky nevyžadují
    žádnou větší údržbu nebo seřízení.
  • 00:37:42 A těm, které jsou do štípací síly
    7 tun,
  • 00:37:46 vystačí připojení na 230 voltů.
  • 00:37:50 Pokud potřebujeme dělit objemnější
    polena,
  • 00:37:53 nezbývá nám než použít výkonnějšího
    štípače.
  • 00:37:56 Například o síle 16 tun.
  • 00:37:58 Zdvihání takto objemného špalku není
    snadnou záležitostí.
  • 00:38:02 Proto je štípačka vybavena
    zařízením pro zvednutí špalku
  • 00:38:06 do vertikální polohy.
  • 00:38:08 Výkon 16 tun nám umožňuje štípat
    polena
  • 00:38:11 o větších délkách i průměrech.
  • 00:38:17 Pomocí bezpečnostních madel
    si můžeme rychlost štípání
  • 00:38:21 přizpůsobit podle potřeby.
  • 00:38:27 Štípačka potřebuje připojení
    na 380 voltů.
  • 00:38:36 Pro snadnou manipulaci se štípačkou
    je stroj vybaven
  • 00:38:39 nafukovacími koly a madlem.
  • 00:38:54 -Králíci i morčata by měli být
    chovány nejlépe ve dvojicích.
  • 00:38:58 Jak takovou dvojici, byť různých
    druhů, chovat, poradí reportáž.
  • 00:39:06 -Soužití králíka a morčete může být
    idylické, ale také problematické.
  • 00:39:10 My si dnes ukážeme ideální stav,
    ale také si řekneme,
  • 00:39:13 jaké problémy mohou nastat.
  • 00:39:16 Králík i morče jsou zvířata
    společenská
  • 00:39:18 a je jim určitě vždycky lépe
    v páru.
  • 00:39:20 Je nicméně vždy lepší mít dva
    králíky nebo dvě morčata.
  • 00:39:23 Pokud už se rozhodnete pořizovat si
    králíka a morče s tím,
  • 00:39:27 že budou žít společně, je potřeba
    dodržet jistá pravidla.
  • 00:39:30 Tady máme příklad klece, která není
    na trvalé soužití úplně vhodná.
  • 00:39:36 Určitě by bylo lepší,
  • 00:39:38 aby ten prostor měli k dispozici
    mnohem větší.
  • 00:39:41 Jedna věc je velkost.
  • 00:39:44 Další věc je, že vždycky by tam měli
    mít možnost se schovat.
  • 00:39:47 A to především morče.
  • 00:39:49 Protože morče je menší a často bývá
    cílem útoků mnohem většího králíka.
  • 00:39:54 To znamená, že do prostoru té klece
    se vždycky pokusíme
  • 00:39:57 umístit domečky.
  • 00:39:58 Pro to morče by měl být ten domeček
    udělaný tak,
  • 00:40:01 aby se do něj králík nedostal.
  • 00:40:03 To znamená, vždy by měl mít menší
    otvor.
  • 00:40:06 To, jestli spolu bude morče a králík
    žít v pohodě,
  • 00:40:09 záleží hodně na tom,
    jaké jsou to povahy
  • 00:40:11 a samozřejmě na jejich pohlaví.
  • 00:40:14 Pokud dáme dohromady dva jedince,
    kteří budou v pohodě, klidní
  • 00:40:17 a mírumilovní, tak pravděpodobně,
    stejně jako v tomto případě,
  • 00:40:20 nenastanou žádné potíže.
  • 00:40:23 Pokud ale jeden z nich bude třeba
    agresivní, bude dominantní,
  • 00:40:26 tak může toho druhého napadat
    a tím pádem mu způsobí
  • 00:40:29 psychické problémy.
  • 00:40:31 Ten druhý začne hubnout,
    přestane jíst
  • 00:40:34 a samozřejmě se u něj mohou objevit
    další zdravotní obtíže.
  • 00:40:37 Většinou je to tak, že ten,
    kdo je více agresivní
  • 00:40:40 a ten, kdo je dominantnější je
    králík.
  • 00:40:42 Takže se snažíme pořizovat,
  • 00:40:45 pokud to tak skutečně chceme,
    zakrslého králíka k morčeti.
  • 00:40:49 Ne klasického velkého králíka,
    z toho důvodu, že on je silnější
  • 00:40:53 a může potom velice snadno to morče
    zranit.
  • 00:40:56 Abychom předešli těmto zraněním,
    tak také je vhodné jim
  • 00:41:00 pravidelně stříhat drápky,
    zakracovat.
  • 00:41:04 Pokud by k tomu došlo, tak
    aby to morče nebylo
  • 00:41:08 nějak vážně zraněno.
    Stříhání drápků je určitě lepší
  • 00:41:11 svěřit odborníkovi, takže je lépe
    obě zvířátka vzít
  • 00:41:15 a odnést je do veterinární ordinace.
  • 00:41:17 Další faktor, který musíme brát
    v potaz,
  • 00:41:20 pokud si chceme pořídit králíka
    a morče dohromady,
  • 00:41:23 je složení krmné dávky.
  • 00:41:25 Musíme mít na paměti, že králík
    a morče mají mírně odlišné potřeby.
  • 00:41:29 Zejména v dotaci vitamínu C.
    Morče si, na rozdíl od králíka,
  • 00:41:34 nedokáže vytvářet vitamín C samo,
    takže ho musíme v krmení dodávat.
  • 00:41:39 Proto je vždycky lepší,
    pokud přidáváme pelety
  • 00:41:42 pro jednotlivé zvířecí druhy,
  • 00:41:45 přidávat pro morče ty,
    které patří morčeti
  • 00:41:47 a pro králíka ty, které patří
    králíkovi.
  • 00:41:50 Jinak samozřejmě hlavní složku
    obou těchto zvířata tvoří seno,
  • 00:41:54 takže to by měli mít v kleci
    neustále.
  • 00:41:57 Musí to být kvalitní luční seno.
  • 00:41:59 Někdy se stává, že lze koupit
    v obchodě takové zapařené, balené.
  • 00:42:03 To, prosím, nekupovat.
    Kvalitní seno je vždycky základem
  • 00:42:06 a můžeme přidávat nějaké ty pelety,
    pro morče, králíka, zvlášť.
  • 00:42:10 Potom můžeme samozřejmě přidávat
    zeleninu a ovoce podle potřeby.
  • 00:42:14 Provedeme to nejlépe tak,
    že ty pelety budeme podávat
  • 00:42:17 odděleně a v podstatě po celý ten
    čas, kdy budou v kleci společně,
  • 00:42:20 budou mít k dispozici seno.
    A případně ovoce a zeleninu.
  • 00:42:23 Samozřejmě po celou dobu musí být
    v kleci k dispozici čerstvá voda.
  • 00:42:27 A to optimálně v některé
    z napáječek.
  • 00:42:29 Pokud jeden z těchto dvou,
    kteří spolu žijí takhle dlouho,
  • 00:42:33 celý život, klidně 5, 6 let,
    odejde,
  • 00:42:35 tak je samozřejmě vhodné tomu
    druhému,
  • 00:42:38 kterému bude velice smutno,
    pořídit nového kamaráda.
  • 00:42:45 -Vyhlašujeme soutěž o cenu,
  • 00:42:47 kterou do soutěže věnovala
    společnost Hydropol.
  • 00:42:50 Soutěžní otázka zní:
  • 00:42:52 Souvisí relativní vlhkost vzduchu
    s jeho teplotou?
  • 00:42:56 Za a) ano,
    za b) ne.
  • 00:42:58 Jeden divák, který správně odpoví
    na soutěžní otázku,
  • 00:43:02 získá zdarma půlroční zapůjčení
    přístroje
  • 00:43:05 na vysoušení zdiva Hydropol.
  • 00:43:08 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:43:11 PATE mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 906 11 09.
  • 00:43:16 Soutěžit můžete do soboty
    5. listopadu,
  • 00:43:19 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jméno výherce se dozvíte
  • 00:43:24 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:43:27 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:43:36 My jsme si dneska povídali o pórku,
    cibuli a kadeřávku.
  • 00:43:40 A právě z těchto tří komodit,
    dneska, v tuto chvíli,
  • 00:43:43 budeme s Vítkem vařit.
  • 00:43:45 Co budeme vařit?
    -Budeme vařit z pórku.
  • 00:43:48 Budeme vařit francouzskou polévku
    Vichyssoise.
  • 00:43:51 -Co všechno budu potřebovat na naší
    dnešní polívku?
  • 00:43:55 -Na naší dnešní polívku budeme
    potřebovat máslo, cibuli, brambory,
  • 00:43:59 trochu česneku, nějakou bylinku.
    Dáme tam tymián. A pórek.
  • 00:44:06 -Tady vidím... Je to smetana?
    -Ano, smetana na zjemnění.
  • 00:44:09 Já jsem si to ještě vylepšil.
    Dávám tam pak na vrch houby.
  • 00:44:13 Normálně se dává pažitka,
    já dávám restované houby na másle.
  • 00:44:18 -Čím začneme?
    -Začneme cibulí.
  • 00:44:20 Nakrájíme si cibuli.
    -To radši vy.
  • 00:44:22 Já se jednak bojím
    a jednak chci vidět,
  • 00:44:24 jak to ti mistři dělají.
  • 00:44:26 Tohle... Tohle neumím.
  • 00:44:31 A teď bych docela rád pomohl.
    Co můžu dělat já?
  • 00:44:34 -Tak třeba ty brambory byste mohl
    překrájet na menší kousky.
  • 00:44:38 -Na jak malý?
    -Udělal bych menší.
  • 00:44:46 Dále budeme postupovat tak,
    že si zpěníme máslo,
  • 00:44:49 uděláme si oříškové máslo dohněda.
  • 00:44:52 Teďka přidáme cibuli.
    Přidáme tam česnek.
  • 00:44:56 Ten česnek rozmáčkneme, nakrájíme.
    Přidáme tam tymián.
  • 00:45:00 Orestujeme pórek.
  • 00:45:04 Restujeme to dozlatova.
  • 00:45:08 Pak to zalijeme kuřecím vývarem
  • 00:45:10 a přidáme na menší kousky nakrájené
    brambory.
  • 00:45:13 Vaříme to do měkka a rozmixujeme to
    mixérem.
  • 00:45:19 A zjemníme to smetanou.
    Dochutíme to solí a pepřem.
  • 00:45:30 Když máme hotovou polévku,
  • 00:45:32 tak si orestujeme ty houby
    na másle.
  • 00:45:35 Přidáme rozmarýn, trošku nakrájené
    pažitky a tím zdobíme tu polévku.
  • 00:45:42 -Polívka je hotová.
    A teď jdeme na hlavní chod.
  • 00:45:45 Hlavním chodem dnes bude?
  • 00:45:48 -Připravíme vepřovou panenku
    plněnou karamelizovanou cibulkou
  • 00:45:52 a k tomu kadeřávek na slanině
    se zakysanou smetanou.
  • 00:45:55 -Skvěle.
  • 00:45:57 Co všechno potřebujeme kromě
    kadeřávku a té panenky?
  • 00:46:00 -Máme tady připravený máslo,
    cibuli, pepř, bylinky,
  • 00:46:04 zakysanou smetanu, normální smetanu,
    italskou slaninu pančeta,
  • 00:46:10 víno a olej.
    -Bílé víno a olej.
  • 00:46:12 -Bílé víno.
    Víc toho nepotřebujeme.
  • 00:46:15 -Čím začneme?
  • 00:46:17 -Nejdřív si připravíme
    tu karamelizovanou cibulku.
  • 00:46:20 Nakrájíme si cibulku.
  • 00:46:22 -Tak zase radši vy.
    -Já?
  • 00:46:24 Dobře.
    Tak já se do toho pustím.
  • 00:46:27 Teď nebudeme krájet najemno,
    ale jenom na taková půlkolečka.
  • 00:46:32 Máme připravenou cibuli nahrubo.
  • 00:46:34 Vezmeme si máslo, které opět
    zpěníme.
  • 00:46:37 Můžeme si udělat takové oříškové
    máslo.
  • 00:46:40 Přidáme tam cukr, u kterého čekáme,
    až zkaramelizuje.
  • 00:46:46 Když zkaramelizuje, zalijeme to
    bílým vínem
  • 00:46:49 a přidáme nakrájenou cibuli.
  • 00:46:51 -Jak poznám tu správnou chvíli,
    kdy je cukr zkaramelizovaný?
  • 00:46:55 -Je takový nahnědlý.
  • 00:46:58 Nesmí to být úplně černý,
    pak by to bylo hořký.
  • 00:47:01 Světlý by to bylo zase spíš
    cukrový.
  • 00:47:03 -Jak připravíme to maso?
    -Maso prošpikujeme a naplníme
  • 00:47:09 tou karamelizovanou cibulkou,
    kterou jsme si předtím připravili.
  • 00:47:12 Nejlépe by bylo, kdyby byla
    vychlazená,
  • 00:47:15 jde to lépe prošpikovat, naplnit.
  • 00:47:18 -Co s tím masem potom udělám?
    Rovnou do trouby?
  • 00:47:21 -Osolíme ho, opepříme,
    zprudka opečeme na pánvičce
  • 00:47:25 a pak ho dáme do trouby
    na málo stupňů,
  • 00:47:28 což je třeba kolem 70 stupňů.
    Tak půl hodinky.
  • 00:47:33 A ono je krásně růžové.
  • 00:47:40 -Co s kadeřávkem?
    -Kadeřávek nejlépe odkošťálujeme.
  • 00:47:45 Košťály odstraníme.
    Natrháme, spaříme.
  • 00:47:57 Nakrájíme pančetu.
  • 00:47:59 Na pánvičce ji orestujeme
    a přidáme spařený kadeřávek.
  • 00:48:03 Orestujeme to,
  • 00:48:05 potom přidáme zakysanou smetanu
    s normální smetanou.
  • 00:48:09 Osolíme to, opepříme to.
    To je všechno.
  • 00:48:12 Krásně to spaříme, vyvaříme
    a on se udělá takový...
  • 00:48:15 -Sos.
    -Dalo by se říct, sos.
  • 00:48:19 -To znamená, že vlastně mám maso
    a k tomu samostatnou přílohu
  • 00:48:23 jenom kadeřávek a sos z kadeřávku.
    -Ano.
  • 00:48:26 Dáme jenom kadeřávek jako hlavní
    přílohu k tomu masu.
  • 00:48:30 Orestoval jsem ho na pančetě.
  • 00:48:33 Chutná vám?
  • 00:48:37 -Teď jdu zrovna na tu...
    -Na ten kadeřávek.
  • 00:48:48 -To je výborný.
    -To jsem rád, že chutná.
  • 00:48:50 -To je výborný.
  • 00:48:52 Mně se na tom líbí, že to není
    úplně rozvařený.
  • 00:48:54 Že to tak jako křupe.
  • 00:48:56 Že to je něco mezi úplně rozvařenou
    věcí a vlastně tím,
  • 00:49:00 co jsme dneska viděli na poli.
    To maso, to je samozřejmě výborný.
  • 00:49:04 Já moc děkuju.
  • 00:49:06 Já doufám, že jsme vás inspirovali,
    protože kadeřávek je vynikající.
  • 00:49:10 Držím palce v kuchyni.
    Mějte se hezky.
  • 00:49:12 A příští týden na shledanou.
    Příště uvidíte:
  • 00:49:15 Představíme vám rozličné druhy
    a tvary chilli papriček.
  • 00:49:19 I možnosti jejich zpracování.
  • 00:49:22 Poradíme, jak vyčistit gril
    a zahradní nábytek,
  • 00:49:25 abyste si mohli obojí užít
    zase na jaře.
  • 00:49:28 Stromy nejsou jen krásné na pohled,
    ale po tisíciletí provázejí člověka
  • 00:49:33 i jako jeho pomocníci. O stromech
    a o těch, kteří se o ně starají,
  • 00:49:37 i o tom bude příští pořad Polopatě.
  • 00:49:40 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2016

Související