iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
8. 3. 2015
07:50 na ČT1

1 2 3 4 5

13 hlasů
33258
zhlédnutí

Polopatě

Rybíz a angrešt – roubování a řez — Sváteční vazba z karafiátů — Postřik proti kadeřavosti broskvoní — Fasáda domu — Rybíz a angrešt – vysazování a péče — Jarní údržba zahrady — Péče o orchideje — Pochoutky pro psy — Muchovník a arónie

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Svou velikostí nenápadné,
    ale plné vitamínů a výborné chuti.
  • 00:00:24 To se dá říct o drobném ovoci
    jako je angrešt nebo rybíz.
  • 00:00:27 A my si dnes ukážeme,
    jak o ně správně pečovat.
  • 00:00:30 A také si představíme exotické
    ovoce,
  • 00:00:35 které jste možná ani
    neochutnali.
  • 00:00:36 Vítejte u 60. dílu pořadu
    Polopatě.
  • 00:00:42 Dnes uvidíte:
  • 00:00:43 Obsahem vitamínů často převyšují
    plody dovážené z jižních zemí.
  • 00:00:47 Mezi nejoblíbenější patří rybízy
    a angrešt.
  • 00:00:51 Ale daří se u nás
    i exotičtějším druhům.
  • 00:00:53 Bílý vyjadřuje touhu
    po lásce,
  • 00:00:56 červený znamená obdiv,
    žlutý zklamání.
  • 00:00:58 To jsou vzkazy,
    které můžete říct obdarovanému
  • 00:01:01 prostřednictvím kytice
    z karafiátů.
  • 00:01:04 S postřikem
    proti kadeřavosti broskvoní
  • 00:01:06 je třeba začít velmi
    brzy.
  • 00:01:08 V reportáži se dozvíme
    podrobnosti.
  • 00:01:11 Na zdi nemusí být
    jenom klasická omítka
  • 00:01:14 nebo zateplovaní fasáda.
  • 00:01:15 Seznámíme vás s jejich
    alternativou.
  • 00:01:19 Na jaře má zahradník nejvíce
    práce.
  • 00:01:21 Abyste na něco nezapomněli,
    připravili jsme pro vás reportáž.
  • 00:01:25 Pestrobarevné květy orchidejí
    prozáří každou místnost.
  • 00:01:28 Od nás se dozvíte,
    jak se dobrat úspěchu
  • 00:01:31 při jejich pěstování.
  • 00:01:33 Láska prochází žaludkem.
    I psa si můžete naklonit,
  • 00:01:36 když mu připravíte
    nějakou pochoutku.
  • 00:01:45 My se dnes budeme zabývat
    zejména angreštem a rybízem.
  • 00:01:48 Řekneme, že to vezmeme
    od začátku.
  • 00:01:50 Dovolte, abych vám představil ?
    Jan Weiss.
  • 00:01:53 Honza mi dneska pomůže.
    Od začátku míním od zrození.
  • 00:01:57 To znamená teď budeme dělat
    roubování.
  • 00:01:59 Já jsem se k tomu nikdy
    neodvážil,
  • 00:02:02 protože si myslím, že je to
    složité.
  • 00:02:04 -Je nebo není?
    -Není to vůbec složité.
  • 00:02:07 Základem každého nového zrození
    nového stromku
  • 00:02:12 je v podstatě podnož.
  • 00:02:14 -Můžu taky dostat jednu podnož
    do ruky?
  • 00:02:16 Tu podnož si normálně
    někde koupím?
  • 00:02:18 -Tu podnož koupíme
  • 00:02:20 v každém ovocnářském
    nebo školkařském závodu.
  • 00:02:22 Je to meruzalka zlatá.
    Dobře koření.
  • 00:02:25 A dobře srůstá
    s tou ušlechtilou částí,
  • 00:02:27 kterou si na to neštěpíme.
  • 00:02:30 -A tu ušlechtilou koupím
    taky?
  • 00:02:31 -Tu ušlechtilou buď si můžeme
    koupit,
  • 00:02:33 nebo si obnovíme
    svůj starý stromek,
  • 00:02:35 který máme na zahradě.
  • 00:02:37 Když máme nějaký starý angrešt
    nebo rybíz,
  • 00:02:39 tak na to naštěpíme
    tu ušlechtilou část, ten rybíz.
  • 00:02:43 Základem je stanovit si výšku
    té meruzalky,
  • 00:02:46 jak ji chceme srovnat.
  • 00:02:48 Většinou se to dělá v tom metru,
    metru deset.
  • 00:02:50 Zakrátíme na potřebnou
    výšku.
  • 00:02:53 Jeden nůž pro vás
    a jeden si nechám já.
  • 00:02:55 Teď předvedu základní řez.
    A to je kopulační řez.
  • 00:02:58 Vždycky ho musíme vést
    nad tím pupenem,
  • 00:03:00 který je vespodu, abychom ten řez
    měli uprostřed toho.
  • 00:03:03 Uprostřed z druhé strany
    a řez povedeme z druhé strany.
  • 00:03:07 -Aha, aha.
  • 00:03:09 -Dlouhý šikmý řez
    na jeden tah.
  • 00:03:11 To je v podstatě ono.
    -Aha.
  • 00:03:13 Takže já musím mít ten pupen tady.
    -Tady pod tím.
  • 00:03:15 -A takhle.
    -Kopulační musí být...
  • 00:03:18 -Špatně, že?
    Protože tam měl ten pupen zůstat.
  • 00:03:20 Dobře, nevadí.
  • 00:03:21 -Můžeme pokračovat dál,
    nic se neděje.
  • 00:03:23 Zase si najdeme ten spodní pupen
    a povedeme to přímo.
  • 00:03:27 Lepší je dát si to
    do vodorovné polohy.
  • 00:03:31 -Takhle.
    -A vést ten řez.
  • 00:03:34 -A vést ten řez.
    -Jo, vedu řez.
  • 00:03:41 -Už by to tak mohlo být.
    Senzační.
  • 00:03:43 Takže podnož jsme si seřezali
  • 00:03:45 a teď na to najdeme
    stejně hrubý roub.
  • 00:03:49 -Který musí být stejně silný,
    hrubý jako roub.
  • 00:03:53 A teď, jak ten roub
    správně ustřihnu?
  • 00:03:57 Jak ho najdu?
    Který je to místo na klacíčku?
  • 00:04:01 -Musí být vyzrálý.
    Špička není vyzrálá,
  • 00:04:04 takže se to většinou bere
    z toho prostředku, ten roub.
  • 00:04:08 -Aha.
    A kolik pupenů tam musí být?
  • 00:04:09 -Většinou se dávají 3 až 4.
    Aby tam byla 3 očka.
  • 00:04:12 -Tak já si taky jednu ustřihnu.
    3 nebo 4.
  • 00:04:18 -Můžu dát tři?
    -Bez problémů.
  • 00:04:20 -Dám 4.
    -4, protože budeme ještě provádět
  • 00:04:21 ten kopulační řez na tom roubu.
  • 00:04:24 -Čtyři. Takhle.
    -Tak.
  • 00:04:27 -Můžu?
    -Můžeme.
  • 00:04:29 A provedeme ten kopulační řez,
    jak jsme si to ukazovali
  • 00:04:32 na té podnoži,
    abychom to zase seřízli
  • 00:04:35 a měli ty dva řezy stejné.
    V podstatě stejné,
  • 00:04:38 abychom je k tomu mohli připasovat
    a následně svázat.
  • 00:04:41 Takže já provedu ten
    kopulační řez.
  • 00:04:44 Nasadím nůž a jedním tahem
    uděláme ten řez.
  • 00:04:46 Zase abychom měli to očko
    na druhé straně.
  • 00:04:49 -Takhle nasazuju.
    -A dlouhý šikmý řez.
  • 00:04:52 Malinko jsme tady na konci
    měli přidat,
  • 00:05:00 abychom tam neměli
    takovou velkou patku.
  • 00:05:02 -Tak já ještě přibrousím.
    -Trošku jo.
  • 00:05:05 -Takhle?
    -Senzační.
  • 00:05:07 A teď si vezmeme tu podnož
    a roub.
  • 00:05:09 A musíme k tomu připasovat
    ty dvě části.
  • 00:05:12 -Jo.
    Je to vlastně očko na očko.
  • 00:05:15 -Abych nám to lícovalo.
    Vezmeme si gumičku.
  • 00:05:20 Je to spojovací materiál,
  • 00:05:22 který nám spojí tyto -
    podnož a roub.
  • 00:05:25 Aby nám to v podstatě srostlo.
    -Jo.
  • 00:05:27 -A začínáme nad těmi pupeny.
  • 00:05:30 A potom sjedeme otáčkami dolů
    a nahoru.
  • 00:05:33 Pořádně přidržovat,
    pořádně stahovat,
  • 00:05:35 až se nám ta odnož
    s tím roubem spojí.
  • 00:05:39 -Než to domotám,
    jak dlouho trvá,
  • 00:05:42 než se to uchytí,
    než se to spojí?
  • 00:05:44 -Většinou to trvá měsíc,
    než se spojí roub s tou podnoží.
  • 00:05:48 To se neuzluje,
    jenom obmotá a prostrčí.
  • 00:05:51 Ono se to tím pádem utáhne.
    -Aha.
  • 00:05:57 Tak dobře, já si ji udělám už tady.
    Takhle.
  • 00:06:01 -A prostrčit zpátky
    a jenom utáhnout.
  • 00:06:05 Ale tím to nekončí.
  • 00:06:07 Všechny ty vzduchové,
    co jsme nezatáhli tou gumičkou,
  • 00:06:09 tak musíme zatřít.
  • 00:06:11 Většinou se k tomu používá štěpařský
    vosk.
  • 00:06:14 Který nám krásně zatáhne ty ranky
    a zabrání tomu,
  • 00:06:17 aby následný roub
    vysychal.
  • 00:06:20 -A zároveň, aby tam nešly
    nějaký nemoce.
  • 00:06:23 -Nemoce.
    Aby se ta rána zacelila.
  • 00:06:27 Zatřeme krásně,
    ono to udělá takový filmek.
  • 00:06:31 A potom následně,
    jak to bude rašit,
  • 00:06:33 tak z toho odpadne.
  • 00:06:36 -A proč děláme ten vrh?
    Ze stejného důvodu?
  • 00:06:38 -Aby nám ta ranka se zacelila
    a zabránilo se tomu,
  • 00:06:40 aby se vypařovala ta voda,
    která je v tom roubu.
  • 00:06:44 -Potom se bude dít co?
  • 00:06:47 -Lidé si většinou nedělají
    dva stromečky.
  • 00:06:51 Když si kopupí ten balíček,
    tak jich tam je 20.
  • 00:06:54 Takže si neštěpí těch 20 podnoží
    těmi rouby.
  • 00:06:58 A udělají si svazek, který poté
    založí do sklepa do vlhkých pilin.
  • 00:07:03 Jednak by to mohlo namrznout
    a jednak potřebujeme,
  • 00:07:05 ať se to první spojí.
    -Jo, jo.
  • 00:07:09 Tak jakože uběhly 3 neděle
    a my to zkusíme dát do země.
  • 00:07:12 Vy jste říkal,
    že se tomu říká školkování,
  • 00:07:14 co budeme dělat.
  • 00:07:17 -Naškolkujeme si to na ten
    záhon.
  • 00:07:19 V podstatě založíme
    a necháme rok růst.
  • 00:07:22 -A já se ještě zeptám -
    ty klacíky, co tam jsou,
  • 00:07:24 to budeme ještě na něco
    potřebovat?
  • 00:07:26 -Ty klacíky,
    to jsme si udělali názornou ukázku
  • 00:07:28 druhého způsobu
    rozmnožování drobného ovoce.
  • 00:07:31 A je to v podstatě řízkování,
    kdy se nacvakají
  • 00:07:35 15centimetrové kolíky,
    které se potom naškolkují stejně,
  • 00:07:39 jako jsme si připravili
    ty stromkové.
  • 00:07:42 -A že se to jenom takhle
    zabodne do země.
  • 00:07:44 -Zabodne do země
    a nechá se to.
  • 00:07:46 -A proč děláme tady ten
    složitější způsob?
  • 00:07:48 Tohle mi přijde jednoduchý.
  • 00:07:51 -Toto je způsob,
    ze kterého si zapěstujeme
  • 00:07:53 keřový rybíz,
    nebo drobné ovoce,
  • 00:07:55 které bude mít následně
    tvar keře.
  • 00:07:57 A tady toto je způsob,
  • 00:07:58 kdy jsme si vytvořili stromkovou
    formu drobného ovoce.
  • 00:08:00 Můžeme to praktikovat u rybízu,
    u angreštu - u všeho.
  • 00:08:04 -Skvělé.
    Tak jdeme na to.
  • 00:08:07 Je na tom něco složitějšího,
  • 00:08:09 než jenom vykopat díru
    a dát tam ten...
  • 00:08:11 -Musíme mít dobře upravený
    pozemek, na kterém to zaškolkujeme.
  • 00:08:14 Na podzim zrytý a teď uhrabaný.
    A ten si zaryjeme
  • 00:08:19 a uděláme takovou drážku,
    do které to naškolkujeme.
  • 00:08:23 -A nic do toho nedáváme?
    -Vůbec nic není potřeba,
  • 00:08:26 protože ty rostliny
    ze začátku posbírají
  • 00:08:29 všechny ty zásobní živiny,
    který jsou v tý půdě.
  • 00:08:32 A jenom zastrkáme
    po 20 cm.
  • 00:08:36 Pozor na ty vlásečné kořeny,
    ať je neponičíme.
  • 00:08:39 -Kdy takový stromek začne
    rodit?
  • 00:08:41 -Tady u toho,
    že jsme si to naroubovali sami,
  • 00:08:44 tak budeme čekat dva roky.
  • 00:08:46 V prvním roce teď musíme,
    následně budeme docilovat toho,
  • 00:08:48 aby nám srostl ten roub
    s tou podnoží,
  • 00:08:51 zapěstujeme si malou
    korunku.
  • 00:08:53 A druhý rok na jaře přesadíme
    tento stromek,
  • 00:08:56 který jsme si vypěstovali,
    na trvalé stanoviště.
  • 00:08:59 -Ony tady nezůstanou?
    -Ne.
  • 00:09:01 To je jenom na rok,
    až nám to sroste.
  • 00:09:03 Tady z těch oček vyrazí
    nové větévky
  • 00:09:05 a zapěstujeme si novou
    korunku.
  • 00:09:07 -Takže za rok vykopat a dát tam,
    kde je chci mít nastálo.
  • 00:09:12 -Tam, kde je chceme
    a potřebujeme.
  • 00:09:14 -My se drobnému ovoci dneska
    ještě budeme věnovat,
  • 00:09:16 ale předtím reportáž,
  • 00:09:17 jak uvázat sváteční kytici
    z karafiátů.
  • 00:09:39 Karafiáty mám hodně ráda,
    protože mají
  • 00:09:44 nepřeberné množství různých barev
    a tvarů.
  • 00:09:46 Karafiáty jsou skvělou
    květinou,
  • 00:09:49 protože mají krásný tvar
    a hodně dlouho vydrží.
  • 00:09:54 Ráda bych vám ukázala
    jednu takovou méně obvyklou kytici
  • 00:09:57 právě z karafiátů,
    protože si myslím,
  • 00:10:01 že karafiát je natolik hezká
    květina,
  • 00:10:03 že se z ní dá vytvořit
    i velmi neobvyklá kytice.
  • 00:10:07 Budu do této kytice používat
    dva druhy karafiátů,
  • 00:10:11 což je zelený
    a potom ten zelenooranžový.
  • 00:10:17 Základem této kytice,
    kterou teď připravuji,
  • 00:10:20 je takový základ z proutí.
  • 00:10:24 Jako každá kytice,
    tak i tato je vázaná do spirály,
  • 00:10:29 což znamená,
    že všechny stonky musím dávat
  • 00:10:34 do té kytice stejným
    směrem.
  • 00:10:38 Takováto kytice je nutná
    doplnit něčím zeleným.
  • 00:10:41 Takže v tomto případě to bude tady
    ta jednoduchá tráva.
  • 00:10:47 Kytice tohoto typu
    je obvykle tak 15 až 20 karafiátů.
  • 00:10:51 Podle velikosti.
  • 00:10:52 Ale dají se udělat
    i drobnější kytice.
  • 00:10:56 Třeba jenom z 5 karafiátů.
    Dejme tomu i ze 3.
  • 00:11:00 Ta spodní část dokončím touhle
    trávou,
  • 00:11:05 která se jmenuje tifa.
  • 00:11:08 Tady zase propletu
    tu trávu.
  • 00:11:13 Takže takhle by byla kytice
    dokončená.
  • 00:11:15 Teď ji svážeme stuhou.
  • 00:11:18 Ten úvazek je taky velmi
    důležitý.
  • 00:11:22 To znamená,
    že dvakrát se musí stáhnout
  • 00:11:25 nad rukou
    a dvakrát pod rukou.
  • 00:11:30 A teď se udělá
    úplně obyčejný uzlík.
  • 00:11:36 Stonky se sestřihnou.
  • 00:11:40 V té spodní části
    by neměly být žádné listy,
  • 00:11:43 protože to potom ve váze
    budou zahnívat.
  • 00:11:46 Karafiáty je nutné
    seříznout nožem šikmo,
  • 00:11:50 aby mohly lépe sát vodu
    z vázy.
  • 00:11:55 Kytici jsme umístili
    do vázy s vodou.
  • 00:11:58 Je nutné tu vodu pravidelně
    měnit.
  • 00:12:01 To znamená - v ideálním případě
    jednou za dva tři dny.
  • 00:12:04 A opět obnovit ten šikmý řez
    nožem.
  • 00:12:07 Do vázy s vodou můžeme nasypat
    výživu,
  • 00:12:09 kterou dostanete
    v květinářství.
  • 00:12:14 Z karafiátů si můžeme vyrobit
    i velmi elegantní aranžmá
  • 00:12:17 na slavnostní stůl.
    Co budeme potřebovat
  • 00:12:20 je aranžovací hmota,
  • 00:12:22 kterou si musíme dát napít
    do vody.
  • 00:12:25 Nesmíme ji nijak stlačovat,
    musíme ji voně nechat
  • 00:12:28 klesnout až na dno.
    Je notné zalít ji vodou.
  • 00:12:34 První věc, kterou umístíme
    do misky je trošku zeleně.
  • 00:12:39 V tomto případě je to
    eukalyptus.
  • 00:12:42 Postupně zařezáváme květy karafiátu.
  • 00:12:47 A aranžujeme dopichováním
    do aranžovací hmoty.
  • 00:12:55 Máme takovou zvláštní barvu
    těch žíhaných karafiátů.
  • 00:13:05 Karafiáty zná lidstvo
    už zhruba 2 tisíce let,
  • 00:13:09 ale do střední Evropy
  • 00:13:11 se vlastně dostaly
    až v 11. až 12. století.
  • 00:13:15 A v té době byly zejména
    pěstovány
  • 00:13:18 jako zahradí květina
    v klášterech.
  • 00:13:23 Postupně se karafiáty
    rozšiřovaly.
  • 00:13:28 A až po 2. světové válce
    se dostaly z Ameriky.
  • 00:13:35 Zejména tyto velkokvěté
    šlechtili.
  • 00:13:39 A někdy se jim i říká
    americké karafiáty.
  • 00:13:43 Karafiát nemá,
    co se týče trvanlivosti,
  • 00:13:46 žádný problém
    s jakoukoliv další květinou.
  • 00:13:50 Takže můžeme zkombinovat,
    pokud to styl toho aranžmá dovolí,
  • 00:13:54 prakticky úplně se vším.
  • 00:13:59 -Víte, že velkokvěté karafiáty
    pronikly do střední Evropy
  • 00:14:01 na přelomu 11. a 12. století
    a až do počátku 18. století
  • 00:14:07 kvetly pouze v létě.
  • 00:14:09 Karafiáty patří
    do botanického druhu hvozdíky,
  • 00:14:14 kterých jsou tisíce odrůd
    a druhů.
  • 00:14:16 Překlad botanického názvu
    DIANTHUS je BOŽSKÁ KVĚTINA.
  • 00:14:19 Jsou ceněny pro svou trvanlivost
  • 00:14:21 a výrazný nádherně tvarovaný
    květ.
  • 00:14:34 Než začne vegetační období
    broskvoní,
  • 00:14:36 je třeba provést postřik
    proti kadeřavosti.
  • 00:14:39 Podívejte se, jak na to.
  • 00:14:43 Možná, že se zdá,
    že počasí zatím nepřeje
  • 00:14:45 práci na zahradě, nicméně taková
    broskev už přímo volá po tom,
  • 00:14:50 abychom se jí začali
    věnovat.
  • 00:14:52 Problém, který u broskví je,
    je samozřejmě kadeřavost.
  • 00:14:55 Kadeřavost jako taková
    se projevuje až ve fázi
  • 00:14:58 listů a plodů,
    kdy se na listech objeví
  • 00:15:01 takové červené puchýřky
    způsobené houbou.
  • 00:15:06 Ovšem ta houba na tom stromě
    je už v tuto dobu.
  • 00:15:10 Když si prohlédneme pupeny, vidíme,
    že jsou ještě nenarašené.
  • 00:15:15 A to je správné období,
    kdy se musí ošetřovat.
  • 00:15:18 Protože poslední ošetření
    budeme dělat
  • 00:15:20 až když pupeny začnou
    rašit.
  • 00:15:23 Další ošetření totiž nemá
    význam.
  • 00:15:25 Samotné ošetření by se mělo
    provádět
  • 00:15:28 během celé zimy
    v závislosti na teplotě.
  • 00:15:30 Ta teplota je velice důležitá,
    protože pokud teplota
  • 00:15:34 během dne dosáhne 5 až 7 stupňů,
  • 00:15:37 musíme přistoupit
    k samotnému ošetřování.
  • 00:15:40 Pokud je ta teplota
    tři dny za sebou
  • 00:15:42 5 až 7 stupňů, ihned stříkat.
    Nerozhoduje noční teplota.
  • 00:15:47 I když v noci bude mrznout
    a přes den se nám oteplí,
  • 00:15:49 určitě budeme ošetřovat.
  • 00:15:52 Samotné ošetření se provádí
    především měďnatými přípravky.
  • 00:15:56 Přípravky měďnaté jsou vhodné,
    je jich celá škála,
  • 00:16:00 takže není nutné se bát,
  • 00:16:03 že sáhneme po nějakém
    špatném přípravku.
  • 00:16:05 Vždy je však nutné zjistit si,
    jestli ten přípravek
  • 00:16:07 jako takový má označení,
    že je na kadeřavost broskvoní.
  • 00:16:11 Při práci s těmito přípravky
    samozřejmě
  • 00:16:13 musíme dbát také na bezpečnost.
  • 00:16:16 Je nutné mít ochranné brýle,
    já v tomto případě
  • 00:16:19 mám dioptrické, takže jiné
    už si nasazovat nemohu.
  • 00:16:22 Samozřejmě rukavice,
  • 00:16:25 protože vždy chráníme povrch
    kůže.
  • 00:16:27 A důležitou věcí také je i oblek,
    jaký máme.
  • 00:16:30 Měl by být nepromokavý, nepropustný,
    protože v případě,
  • 00:16:33 kdy přípravky na nás dopadnou,
    neměly by se dál dostat.
  • 00:16:37 A samozřejmostí jsou také pořádné
    a kvalitní boty.
  • 00:16:42 Přípravky je vždycky
  • 00:16:44 nutné předem si rozpustit
    v malém množství vody.
  • 00:16:47 Vyplatí se ještě přidat
    pár kapek smáčedla
  • 00:16:50 a nebo pár kapiček saponátu.
  • 00:16:53 Je to z toho důvodu,
    že až budeme strom ošetřovat,
  • 00:16:55 nebude nám látka skapávat
    na zem,
  • 00:16:59 ale ulpí na větvích,
    ulpí na pupenech
  • 00:17:01 a tím pádem dokonale pokryje
    celý strom a důkladně ho ošetří.
  • 00:17:07 Ošetření je vždy nutné
    provádět shora dolů.
  • 00:17:11 Samozřejmostí je postřikovač.
    Někdy vídáme,
  • 00:17:14 že někdo na strom používá
    malou ruční fixírku.
  • 00:17:18 Před tím bych důsledně varoval,
    protože tam nedosáhneme
  • 00:17:21 jemné kvalitní mlhy,
  • 00:17:23 která dokáže důkladně strom
    pokrýt a ošetřit.
  • 00:17:29 Houba na tom stromě prakticky
    zimuje.
  • 00:17:33 Na povrchu pupenů,
    na povrchu větví...
  • 00:17:35 Takže teplota jako taková
    způsobuje pouze infekci,
  • 00:17:39 vzniká infekční tlak
    a houba prorůstá do pupenů
  • 00:17:42 a tím dochází k samotnému
    infikování.
  • 00:17:47 Letošní zima byla taková
    zvláštní.
  • 00:17:49 Už v období do Vánoc možná
    někdo ošetřoval
  • 00:17:52 a je to v pořádku,
    protože ty teploty
  • 00:17:55 byly stále nad nulou
    a stále dosahovaly těch 5 stupňů.
  • 00:17:59 Takže pokud má někdo za sebou
    dvě tři ošetření, je to dobře.
  • 00:18:03 Kdo neošetřoval, musí nyní
    k tomu přistoupit a začít.
  • 00:18:08 Jdeno ošetření ovšem stačit
    nebude.
  • 00:18:10 Takže připravme se na to,
    že bude potřeba
  • 00:18:12 i další ošetření až do začátku
    rašení.
  • 00:18:15 Bude to v závislosti
    na teplotě.
  • 00:18:17 A pokud bude chladnější počasí,
    můžeme počítat s tím,
  • 00:18:21 že v některých oblastech
    se bude ošetřovat
  • 00:18:22 ještě na konci března
    nebo na začátku dubna.
  • 00:18:27 Na obrazovce už vidíte
    jména tří výherců z minulé soutěže,
  • 00:18:30 kteří za svou správnou odpověď
    obdrží
  • 00:18:33 balíček výrobků značky
    Substral
  • 00:18:35 v hodnotě 500 korun.
    Blahopřejeme.
  • 00:18:45 Připravujete stavbu domu
    nebo novou fasádu?
  • 00:18:48 Poradíme vám,
    podle jakých kritérií vybírat.
  • 00:18:54 Hledal jsem kvalitní fasádu,
    která by byla prodyšná,
  • 00:18:58 aby v domě nevznikaly plísně,
    a zároveň měla
  • 00:19:01 dobré tepelně-izolační
    vlastnosti.
  • 00:19:04 Aby neunikalo teplo.
  • 00:19:06 Dalším měřítkem byla stálost
    materiálu a barvy.
  • 00:19:09 A vybral jsem si odvětranou
    a skládanou fasádu.
  • 00:19:18 Princip této fasády je velice
    jednoduchý.
  • 00:19:21 Na stávající stavbu
    se přimontuje rošt,
  • 00:19:24 v tomto případě dřevěný,
    do kterého se vloží izolant
  • 00:19:29 a následně se přepláští jednotlivými
    cihličkami.
  • 00:19:34 Tady je velice dobře vidět
    detail ukotvení nosného rastru,
  • 00:19:38 který nám dokáže
    velice dobře vyrovnat
  • 00:19:40 i vážné nerovnosti
    stávajících domů.
  • 00:19:43 Tato fasáda
    je použitelná jak pro starší domy,
  • 00:19:46 tak pro novostavby.
  • 00:19:48 Dokonce v tomto případě
    starší domy jsou ve výhodě,
  • 00:19:50 protože díky velké variabilitě
    tohoto kotvení
  • 00:19:55 je možno vyrovnat nerovnosti,
  • 00:19:57 které na starých domech
    potkáváme.
  • 00:20:02 Tato fasáda není náročná
    na pokládku.
  • 00:20:04 Dokáží si ji udělat
    i zruční kutilové.
  • 00:20:07 Pakliže ten dům je relativně
    rovný,
  • 00:20:09 můžou se ty lišty přišroubovat
    i přímo na zdivo.
  • 00:20:12 V případě, že je dům křivý
    nebo je nutné použít
  • 00:20:15 větší množství izolantu,
    tak celá ta konstrukce
  • 00:20:19 se pomocí kotev vysune,
    zavěsí,
  • 00:20:22 vloží se tepelný izolant
  • 00:20:24 načež se přišroubuje startovací
    lišta
  • 00:20:27 a začne se montovat vlastní obklad.
  • 00:20:34 Ta startovací lišta
  • 00:20:36 se montuje pouze první řadu
    a zachovává rovinnost.
  • 00:20:42 Tento systém je samonosný.
    Je to zavěšený systém,
  • 00:20:45 je montovaný,
    jedna cihla stojí na druhé
  • 00:20:48 a je šroubována pomocí šroubů
    do celé nosné konstrukce.
  • 00:20:54 Nešroubuje se každá cihlička.
  • 00:20:56 Šroubuje se tam,
    kde se potká cihla s latí
  • 00:20:59 a pouze každá třetí
    na výšku.
  • 00:21:05 Tvar je uzpůsoben tomu,
    aby jedna cihla seděla na druhé.
  • 00:21:10 Staticky se přitahuje
    ke konstrukci
  • 00:21:13 a zároveň voda bez problémů
    odchází ven.
  • 00:21:18 Rohy jsou řešeny pomocí
    rohových tvarovek,
  • 00:21:21 které mají jak estetický efekt
    a druhá věc je -
  • 00:21:25 znemožňují zatečení vody
    do fasády.
  • 00:21:29 Ostění otvoru se řeší
    olepením špaletovými pásky.
  • 00:21:32 Okenní parapety se řeší
    pomocí parapetních desek.
  • 00:21:39 Co se týče materiálu,
    používají se betony.
  • 00:21:42 A nebo perlitobetony.
  • 00:21:45 Je několik povrchů,
  • 00:21:47 které se dají vzájemně
    kombinovat.
  • 00:21:49 A poměrně dost barev,
    takže nám to umožňuje do fasády
  • 00:21:52 vyskládat jakýkoliv nápis.
  • 00:21:55 Fasády přežijí několik
    generací.
  • 00:21:57 Dochází k zateplení
    celého objektu
  • 00:21:59 a tím pádem dochází
    k velkým úsporám na vytápění.
  • 00:22:05 Jak vidíte, stavba vynikla
    i díky závěrečným detailům.
  • 00:22:09 Pokud nás někdo v budoucnu
    bude hledat,
  • 00:22:11 tak díky výraznému nápisu na stěně
    nás určitě najde.
  • 00:22:15 Zbytek ukáže čas, ale věřím,
    že takhle už to zůstane napořád.
  • 00:22:29 Abychom si to zrekapitulovali.
  • 00:22:31 My jsme nejdřív naroubovali
    stromek,
  • 00:22:34 potom jsme ho dali na rok
    do země
  • 00:22:36 a po roce má vypadat takto.
  • 00:22:39 -Je to tak?
    -Přesně tak.
  • 00:22:41 -Takhle to po roce vyroste.
  • 00:22:43 -Vyroste a potom následuje
    samotná výsadba na stanoviště,
  • 00:22:46 kde už nám bude dělat
    tu úrodu
  • 00:22:49 a tu krásu
    po těch několik let.
  • 00:22:52 -Ano.
    Ono se dá buď roubovat,
  • 00:22:53 nebo se to dá i koupit.
  • 00:22:55 Ale to je v tuto chvíli jedno.
    Kde neudělat chybu?
  • 00:22:58 -Když si doneseme ten stromek,
    musíme se podívat na kořeny.
  • 00:23:01 Případně, jestli potkáme
    nějaký poškozený kořen, tak...
  • 00:23:04 -Aha, on je zlomený.
    -On je naštípnutý.
  • 00:23:07 Takže musíme udělat řez,
    spravit ho,
  • 00:23:10 ať nám to zbytečně
    nezahnívá.
  • 00:23:12 Zkontrolujeme kořeny,
    ty má dobré,
  • 00:23:15 takže můžeme přejít
    k samotné výsadbě.
  • 00:23:17 -A takhle dlouhý nevadí?
    -Nevadí.
  • 00:23:19 On se tam krásně stočí
  • 00:23:21 a udělá spoustu vlásečných kořenů
    po celé své délce.
  • 00:23:22 A je to jenom plus
    pro ten stromek.
  • 00:23:24 Než začneme sadit,
    tak musíme tu půdu prohnojit.
  • 00:23:30 Do spodu nasypeme trochu
    kompostu.
  • 00:23:36 A hnojivo.
  • 00:23:38 -Takže kompost a hnojivo.
    A asi promíchat, že jo?
  • 00:23:41 -Jemně promícháme.
  • 00:23:46 Tím jsme udělali spoustu
    zásobních živin,
  • 00:23:48 které nám v té půdě
    vydrží.
  • 00:23:51 A druhý krok je zarazit kolík,
    který nám bude dělat podporu.
  • 00:23:59 Tak.
    Oporu máme.
  • 00:24:01 A přistoupíme k samotné
    výsadbě.
  • 00:24:03 -Dolů vodu nepotřebujeme?
    -Ne.
  • 00:24:05 Půda je dostatečně vlhká.
  • 00:24:08 A potom to jenom zalijeme
    a ono to tu půdu utuží.
  • 00:24:12 -Já tam teď dám zeminu.
    -Půdu.
  • 00:24:19 -Ono je těch rybízů víc,
    že jo?
  • 00:24:21 Je červený, černý a ještě
    nějaký?
  • 00:24:23 -Taky bílý.
    -Aha.
  • 00:24:25 -Potom je to v mnoha odrůdách.
    -Aha.
  • 00:24:28 Takže červený rybíz
    má ještě odrůdy.
  • 00:24:30 -Bílý a černý rybíz má také odrůdy.
    -Taky.
  • 00:24:34 A podle čeho správně vybrat?
    Podle toho, kde mám tu zahradu?
  • 00:24:37 -Většinou, ve které oblasti
    se nacházíte,
  • 00:24:39 tak tam jsou pro tu danou oblast
    specifické odrůdy.
  • 00:24:41 Když jdete nakupovat do zahradních
    center,
  • 00:24:44 tak vám většinou poradí,
    jaká odrůda se vám bude hodit.
  • 00:24:46 A když si pěstujete
    ten stromek sám,
  • 00:24:49 tak si naštěpíte na tu podnož
    ten rybíz,
  • 00:24:53 který jste na zahradě měl
    a byl jste s ním spokojen.
  • 00:24:56 -Takže můžu vybírat podle chuti
    a místa.
  • 00:24:59 -Ano. Pořádně ušlápneme,
    ať nemáme vzduch u kořenů.
  • 00:25:03 Zasypeme štěpkou,
    která nám zabrání výparu vody
  • 00:25:07 a případnému promrzání
    v dalších letech.
  • 00:25:12 -Tohle je černý rybíz.
    Jak je to se stanovištěm?
  • 00:25:16 Na co dávat pozor?
  • 00:25:18 -Všechny ty rybízy
    mají stejné nároky na stanoviště.
  • 00:25:21 Jednak jim svědčí
    slunné stanoviště,
  • 00:25:24 tak, ať nejsou příliš ve stínu
    nebo ve vlhku.
  • 00:25:26 A to je v podstatě všechno,
    co to potřebuje.
  • 00:25:28 Dobře propustnou půdu
    a hlavně výživu.
  • 00:25:32 -A teď je asi ještě potřeba
    to proti
  • 00:25:35 nějakým zajícům to obalit,
    že jo?
  • 00:25:39 -Když jsme na pozemku,
    kde to není chráněno proti zvěři,
  • 00:25:43 tak je potřeba na to dát
    chráničku.
  • 00:25:45 Jednoduchá chránička,
    která se nám k tomu připne
  • 00:25:49 a není potřeba s tím nic víc
    dělat.
  • 00:25:53 Pak je ještě důležitý
    úvazek,
  • 00:25:54 aby nám se nám stromek
    ve větru nepolámal.
  • 00:25:57 Nebo se nám s ním něco
    nestalo.
  • 00:26:00 -A teď zásadní otázka,
    jestli to všechno,
  • 00:26:03 co jsme si dneska řekli,
    platí i pro angrešt?
  • 00:26:06 -Všechno,
    co jsme si dneska ukázali,
  • 00:26:09 platí pro všechno drobné
    ovoce.
  • 00:26:11 I ta drobná výsadba,
    i ta následná péče,
  • 00:26:13 i to hnojení, i ta stanoviště.
  • 00:26:15 -No a teď je připravený na to,
    aby tady byl jak dlouho?
  • 00:26:19 Jak dlouho takový rybíz
    může plodit?
  • 00:26:21 -Stromkové rybízy mají většinou
    menší trvanlivost na stanovišti,
  • 00:26:25 protože je to naštěpované
    na meruzalce
  • 00:26:28 a většinou následují
    po deseti letech
  • 00:26:31 nějaké houbovité choroby
    a podobné věci.
  • 00:26:33 Kdežto ty keřové rybízy
    nám vydrží podstatně déle.
  • 00:26:36 -A teď se o ten nový přírůstek
    budu starat jak?
  • 00:26:40 Když jsme to vysadili,
    tak musíme provést výchovný řez.
  • 00:26:43 -Ano.
    Tak jak to vypadá?
  • 00:26:45 -Ukážeme si. Máme tu korunku.
  • 00:26:48 Ale při výsadbě nechceme,
    aby nám tento rok ještě plodil.
  • 00:26:51 Potřebujeme zapěstovat
    tu pořádnou korunku,
  • 00:26:53 abychom měli tu plodnost
    i následující léta.
  • 00:26:55 Většinou si vybíráme
    3 kosterní větve,
  • 00:26:58 které se potom částečně
    rozloží.
  • 00:27:00 A zapěstují tu korunu.
  • 00:27:02 Takže vystřihneme všechny ty
    slabší.
  • 00:27:07 -Možná dáme pryč ten papír,
    který už nepotřebujeme.
  • 00:27:11 -Všechny ty slabší větévky.
  • 00:27:14 -Takže všechny malé větvičky
    pryč.
  • 00:27:17 -A zkrátíme to na 6 až 7 oček.
    -A stříháme nad očkem.
  • 00:27:24 -Stříháme,
    aby to očko šlo vždycky ven.
  • 00:27:28 -A takhle část?
    -Tady to opravíme.
  • 00:27:31 -Takže máme 3, 3 pruhy...
  • 00:27:34 -Základní větve,
    z kterých se potom tady
  • 00:27:36 z těchto oček
    ta koruna rozroste
  • 00:27:38 a bude nám tvořit krásnou
    kompaktní korunu.
  • 00:27:41 -Takže příští rok,
    přespříští už nezastřihávám.
  • 00:27:44 Už ten stromek nechávám...
  • 00:27:46 -Dva roky nebudeme stříhat
    vůbec.
  • 00:27:48 A pak jenom budeme prosvětlovat
    tu korunu.
  • 00:27:50 -Jo, jo.
    Jako u velkých ovocných stromů.
  • 00:27:53 No tak jo.
    Jestli bych mohl, Honzo,
  • 00:27:55 poprosit, co se týká prosvětlení
    té koruny,
  • 00:27:58 tak tady na tom keříku -
    nevadí,
  • 00:28:00 že to není stromek,
    že to je keřík?
  • 00:28:03 Platí to?
    -V podstatě všechno stejné.
  • 00:28:06 Jenom tady ten keřový je dost
    zanedbaný,
  • 00:28:09 takže se koukneme na to,
    abychom ho prosvětlili.
  • 00:28:12 -A udělali z něho hezčí ten keř.
    -A dobře plodící.
  • 00:28:17 -Podíváme se vizuálně.
    Nejdříve odstraníme
  • 00:28:20 všechny suché větve
    z toho keře.
  • 00:28:22 -A jak poznám suchou
    v tomhle ročním období?
  • 00:28:25 -Suchá se většinou projeví
    tak,
  • 00:28:27 že na ní roste nějaký
    lišejník.
  • 00:28:29 Už nevypadá,
    že by měla mít rašící pupeny,
  • 00:28:31 což je tady tento příklad.
  • 00:28:33 Takže tady tu dáme celou
    pryč.
  • 00:28:35 -Tím pádem nám to...
    -Až takhle vespod.
  • 00:28:37 -Tím pádem nám to prosvětlí
    korunu
  • 00:28:39 a můžeme s tím dále pracovat.
  • 00:28:41 -Kdy je vlastně ta správná
    chvíle,
  • 00:28:43 kdy se pustit do této práce?
  • 00:28:46 -Kdy nám nehrozí velké mrazy,
    protože každá
  • 00:28:48 ta rána by nám mohla namrznout.
  • 00:28:50 Takže, když jsou mrazíky kolem
    -5 stupňů,
  • 00:28:53 tak se to dá přes den v pohodě
    řezat.
  • 00:28:55 -Takže jenom mráz mě omezuje.
    -Jenom mráz.
  • 00:28:57 -Takže máme prostříháno,
    máme prosvětleno
  • 00:28:59 a teď se dáme do hnojení.
  • 00:29:01 -Nakypříme rýčem
    a jak jsme si ukazovali u výsadby,
  • 00:29:07 tak jenom jednoduše
    přihnojíme
  • 00:29:13 a můžeme zase zasypat
    štěpkou.
  • 00:29:16 Jednak to vypadá hezky
    a jednak to plní ten efekt jaký má.
  • 00:29:21 Můžeme buď použít štěpku
    a nebo kůru, meze se nekladou.
  • 00:29:24 Nebo někteří mají i kačírek
    kolem toho rozsypaný.
  • 00:29:27 A rybíz je nachystán
    pro ten následující rok.
  • 00:29:30 Pak už případně jenom ošetřujeme
    jarním postřikem,
  • 00:29:32 kdy zlikvidujeme přezimující
    škůdce
  • 00:29:35 a to je asi tak všechno,
    co nás na jaře čeká.
  • 00:29:38 -My si za chvilku budeme
    povídat
  • 00:29:40 o exotickém ovoci,
    ale předtím reportáž.
  • 00:29:43 Blíží se jaro a s ním čas
    postarat se o naše zahrádky.
  • 00:30:02 Jestli vám někdy někdo říkal,
    že existuje bezúdržbová zahrada,
  • 00:30:05 tak mi věřte,
    že to pravda není.
  • 00:30:08 A právě teď v předjaří
    je na zahradě nejvíc práce.
  • 00:30:10 A často se mě řada lidí ptá,
    co vlastně mají stříhat,
  • 00:30:14 co nestříhat
    a co na té zahradě dělat tak,
  • 00:30:17 aby zahrada nejen
    hezky vypadala po celý rok,
  • 00:30:19 ale taky všechny keře a trvalky
    kvetly tak, jak mají.
  • 00:30:23 Tak si pojďme ukázat,
    co máme udělat.
  • 00:30:25 První, co tady máme,
    je okrasná tráva.
  • 00:30:28 Už jsme si tom myslím
    několikrát říkali -
  • 00:30:30 základní pravidlo -
    trávy stříháme
  • 00:30:32 až právě teď v předjaří
    a nebo na jaře.
  • 00:30:35 Nikdy je nestříhejte
    a podzim.
  • 00:30:38 To je ta největší chyba,
    kterou můžete udělat.
  • 00:30:40 Já si vezmu nůžky
    a stříháme je vždycky,
  • 00:30:42 ať je to větší nebo menší tráva,
    10 až 15 cm nad zemí.
  • 00:30:48 A všechna oschlá stébla
    ostříháme.
  • 00:30:50 Podívejte se, jak už nám
    krásně začínají nové rašit.
  • 00:30:54 Vůbec se nebojte
    i ty trošku ostříhat,
  • 00:30:56 ale základ je všechno suché,
    aby bylo pryč.
  • 00:31:05 Snažte se celou trávu
    důkladně vyčistit.
  • 00:31:07 Já i dávám pryč všechno
    listí.
  • 00:31:10 To proto, kdyby pršelo,
    aby se tam neobjevovaly
  • 00:31:12 nějaké houbové choroby,
  • 00:31:14 které by zbytečně tu trávu
    zničily.
  • 00:31:17 A stejně tak i vypadá
    daleko lépe,
  • 00:31:19 když celé okolí té postříhané trávy
    je čisté.
  • 00:31:25 Tímto způsobem řežeme
    všechny trávy,
  • 00:31:27 pokud se nejedná o takové ty
    malé kostřavy,
  • 00:31:30 které téměř žádný řez
    nepotřebují.
  • 00:31:32 Pojďme k trvalkám.
    Já si vezmu jiné nůžky.
  • 00:31:34 Samozřejmě můžete mít rukavice,
    já ráda pracuju bez nich.
  • 00:31:38 Jsme tady u rozchodníku,
    krásně na podzim kvetou.
  • 00:31:41 Tady se často stává
    největší chyba,
  • 00:31:44 a to ta, že se někdo pokouší
    ty suché větvičky
  • 00:31:46 takovýmto způsobem vylomit.
    To nikdy nedělejte.
  • 00:31:49 Právě proto, že ty růžice,
    kde už začínají
  • 00:31:52 nové rozchodníky rašit,
    pak zničíte
  • 00:31:55 a nebudete mít z rozchodníku
    vůbec nic.
  • 00:31:57 Takže opatrně nůžkami
    všechny staré výhony ořezávejte
  • 00:32:01 a takhle důkladně
    celou tu bázi rostliny očistíme
  • 00:32:05 a připravíme na to,
  • 00:32:07 aby ty růžice mohly růst
    a vykvetly nám.
  • 00:32:10 Trochu jiné je to u peroskie.
    Tu máme hned vedle.
  • 00:32:13 Kvete v srpnu modře.
    A tady můžete vidět,
  • 00:32:17 že už pomalu začíná
    ze spodní části rašit.
  • 00:32:19 Tak tady odstraňujeme to,
    co je skutečně suché.
  • 00:32:22 To bývá většinou
    právě to loňské květenství.
  • 00:32:25 A většinou je to také tak
    o jednu třetinu.
  • 00:32:28 Vždycky část necháváme.
  • 00:32:30 Hezky to uvidíte,
    když se detailně podíváte.
  • 00:32:32 Jak to začíná rašit,
    tak to necháme
  • 00:32:34 a všechno ostatní ostříháme.
  • 00:32:37 Velice často se mě lidé ptají,
    kdy a jak řezat levanduli.
  • 00:32:40 Je to docela jednoduché.
  • 00:32:42 Pokud jste to nestihli
    ihned po odkvětu,
  • 00:32:44 to je taková nejlepší doba
    na řez levandule.
  • 00:32:47 A to se vždycky stříhají
    jenom ty odkvetlé části,
  • 00:32:50 tak ještě můžete levanduli
    řezat teď na jaře.
  • 00:32:52 Tady vidíte,
    že byly zanedbané.
  • 00:32:55 Ale hlavně si dávejte pozor,
    protože pokud levanduli
  • 00:32:57 budete řezat až do dřeva,
    do těchto spodních částí,
  • 00:33:01 může se vám často stát,
    že už levandule neobrazí.
  • 00:33:04 A pokud ji nebudete
    pravidelně každoročně,
  • 00:33:07 nejlépe po odkvětu
    nebo teď na jaře řezat,
  • 00:33:10 tak se vám stane,
    že zdřevnatí
  • 00:33:13 a vůbec nebude
    po pár letech vypadat dobře.
  • 00:33:15 Takže teď,
    když jsme ji nechali zanedbanou,
  • 00:33:18 tak na jaře ostříháme
    všechno oschlé,
  • 00:33:20 částečně i s těmi oschlými
    lístečky,
  • 00:33:23 aby nám mohla znovu
    pěkně narašit a vykvetla.
  • 00:33:30 Většin kvetoucích keřů
    zkracujeme nejen po odkvětu,
  • 00:33:33 ale také teď na jaře.
    Rozhodně ale nikdy
  • 00:33:36 teď neřešte keře,
    které budou brzy kvést.
  • 00:33:39 To znamená - zlaté deště
    a nebo třeba tento tavolník.
  • 00:33:42 Určitě je znáte.
    V dubnu bohatě bíle kvete.
  • 00:33:46 Tak vždycky to,
    co má brzo kvést na jaře,
  • 00:33:49 v žádném případě neřešte.
  • 00:33:50 Nechte to až potom,
    co odkvete.
  • 00:33:52 Ale ostatní keře můžete
    zkracovat.
  • 00:33:54 Určitě znáte mochyni.
  • 00:33:57 Ta má žluté, oranžové
    a nebo růžové květy.
  • 00:34:00 A tu, když zkrátíte na 1/3,
    stejně jako tavolník japonský,
  • 00:34:03 který kvete také v průběhu léta,
  • 00:34:06 tak podpoříte kompaktní růst
    a bohatství květů.
  • 00:34:11 Na závěr jarní údržby
    bych vám doporučila
  • 00:34:13 všechny záhony důkladně
    odplevelit,
  • 00:34:16 pokud tam nemáte textilii,
    tak je můžete zakůrovat.
  • 00:34:19 To listí, které tam spadalo,
    klidně nechte.
  • 00:34:21 A pak už zbývá
    jenom vyčistit trávník
  • 00:34:23 a i o něj se postarat.
  • 00:34:28 Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnovala
  • 00:34:30 firma MoravoSeed,
    výrobce osiv zeleniny a květin.
  • 00:34:33 Soutěžní otázka zní:
  • 00:34:41 Tři diváci, kteří správně
    odpovědí na soutěžní otázku
  • 00:34:44 obdrží od firmy MoravoSeed
    balíček osiva zeleniny a květin
  • 00:34:49 v hodnotě 500 korun.
  • 00:34:52 Svoji odpověď posílejte
    formou SMS:
  • 00:34:58 Soutěžit můžete do soboty
    14. března
  • 00:35:01 do ukončení vysílání našeho
    pořadu.
  • 00:35:04 A jméno výherce
    se dozvíte během našeho
  • 00:35:06 dalšího nedělního vysílání
    a na internetové stránce pořadu:
  • 00:35:10 "www.ceskatelevize.cz/polopate".
  • 00:35:25 Při dobré volbě druhu
    a vhodné péči
  • 00:35:27 budou květy orchidejí
    zdobit interiér bytu kohokoliv.
  • 00:35:30 A dokonce si můžete namnožit
    i vlastní kvalitní rostlinu.
  • 00:35:35 Orchideje patří
    v současné době asi k těm
  • 00:35:38 úplně nejoblíbenějším
    pokojovým květinám vůbec.
  • 00:35:40 Zejména můrovce patří opravdu
    k těm nejoblíbenějším.
  • 00:35:45 A proč?
    Je to hlavně z toho důvodu,
  • 00:35:49 že jsou to opravdu velice
    nenáročné rostliny.
  • 00:35:52 Je pravda, že jejich péče
    má opravdu svá specifika,
  • 00:35:57 ale pokud se je naučíme
    a budeme je dodržovat,
  • 00:36:00 tak není důvod,
    aby nám orchideje kvetly doma
  • 00:36:03 třeba i několik let.
  • 00:36:05 Musíme brát v potaz,
    že orchideje
  • 00:36:07 jsou tropické rostliny
  • 00:36:09 a většinou pocházejí
    z deštných pralesů.
  • 00:36:11 Takže je vhodné začít hned,
    jen co si orchidej pořídíme domů,
  • 00:36:16 začít s mlžením.
  • 00:36:19 Aspoň dvakrát denně
    bychom měli rozprašovačem
  • 00:36:22 s jemnou mlhou svlažit listy.
  • 00:36:25 Při pěstování orchidejí nezapomínáme
    ani na přesazování.
  • 00:36:30 Tento substrát už je příliš
    jemný,
  • 00:36:33 příliš rozložený
    a nesplňuje fyzikální vlastnosti,
  • 00:36:35 které by ten substrát
    měl splňovat.
  • 00:36:38 Další indikátor jsou kořeny.
  • 00:36:41 Pokud už jsou ty kořeny viditelně
    zahnívající
  • 00:36:46 a nebo suché,
    tak i to znamená přesadit.
  • 00:36:51 Pokud se už ta rostlina
    z toho květináče
  • 00:36:54 jakoby sama stěhuje
    a vylézá přes okraj ven,
  • 00:36:56 i to nám jasně říká,
  • 00:36:58 že vhodnou volbou bude
    přesazení.
  • 00:37:02 Ještě jedním docela dobrým
    znakem
  • 00:37:04 je i tvorba mechu nebo řas
    na vnitřní straně květináče.
  • 00:37:09 Ovšem v případě této rostliny
    budeme muset
  • 00:37:11 ještě chvíli počkat,
    protože se zásadně
  • 00:37:14 nedoporučuje přesazovat
    rostliny kvetoucí.
  • 00:37:17 V první řadě musíme vybrat
    nový květináč.
  • 00:37:21 Nový květináč by měl být
    opravdu jenom
  • 00:37:23 o kousíček větší,
    než ten původní.
  • 00:37:27 Vyklepneme rostlinu
    z původního...
  • 00:37:32 Z kořenů odstraníme
    všechen přebývající substrát.
  • 00:37:38 Rostlinám odstříháme
    všechny poškozené kořeny.
  • 00:37:43 Důležitá je volba
    správného substrátu.
  • 00:37:45 Orchideje bychom nikdy
    neměli přesazovat do substrátu,
  • 00:37:48 který je určený pro běžné
    pokojové rostliny.
  • 00:37:51 Důležité jsou fyzikální
    vlastnosti,
  • 00:37:53 které by měly splňovat to,
  • 00:37:55 že substrát bude mít
    dostatek vzduchu.
  • 00:37:58 Ideálním složením
    je drcená kůra,
  • 00:38:02 kokosová vlákna
    a přídavek rašeliny.
  • 00:38:07 Orchideje patří
    mezi epifetické rostliny
  • 00:38:10 a ten substrát pro ně
    spíš plní kotvící funkci.
  • 00:38:14 Nasypeme si asi 3/4 květináče,
    vložíme rostlinu,
  • 00:38:18 rozprostřeme kořeny
  • 00:38:20 a pak už jenom doplníme
    substrátem.
  • 00:38:23 Pokud nějaké kořínky
    vyčnívají přes okraj květináče,
  • 00:38:26 nebo nejsou zcela
    zasypány substrátem,
  • 00:38:29 tak to vůbec nevadí.
  • 00:38:33 Přesazenou orchidej musíme
    zalít.
  • 00:38:35 V domácích podmínkách
    v bytě klidně můžeme
  • 00:38:37 použít sprchu
    a trošičku ji osprchovat.
  • 00:38:41 Jinak je to ovšem u orchidejí,
    které jsou dobře zakořenělé.
  • 00:38:45 Ty zaléváme takovým
    specifickým způsobem.
  • 00:38:48 Použijeme k tomu kbelík
    plný vody,
  • 00:38:52 do kterého při každé zálivce
    přimícháme tekuté hnojivo.
  • 00:38:58 Ta tekutá hnojiva by měla
    obsahovat základní prvky -
  • 00:39:00 draslík, fosfor, dusík
    a ještě některé mirkoprvky.
  • 00:39:05 Zamícháme a pak už stačí
    vzít celý květináč
  • 00:39:12 a ponořit tak, aby voda přetekla
    až přes okraj.
  • 00:39:18 Trošku podržíme, vyndáme,
    necháme okapat
  • 00:39:20 a ještě několikrát
    zopakujeme.
  • 00:39:22 Vodu bychom měli používat
    vlažnou, odstátou,
  • 00:39:26 pokud můžeme tak třeba dešťovou
    a nebo rybniční.
  • 00:39:30 Velké orchideje klidně
    necháme
  • 00:39:32 namočené i několik hodin,
    vůbec nic se nestane.
  • 00:39:36 Ta zálivka by měla
    v letních obdobích
  • 00:39:38 probíhat alespoň jednou
    za 14 dní,
  • 00:39:42 v zimě stačí klidně
    jednou za 3 týdny.
  • 00:39:51 Jdeme?
    Tak pojďte.
  • 00:39:54 Pojďte, jdeme ven.
  • 00:39:56 -Nasypat na misku svému psovi
    granule
  • 00:39:58 nebo psí konzervu
    je jedna z variant,
  • 00:40:00 jak svého psa nakrmit.
  • 00:40:02 Ale co to zkusit jinak?
    Třeba mu upéct sušenky.
  • 00:40:07 -Když si chcete upéct
    domácí sušenky pro pejsky,
  • 00:40:10 budete na ně potřebovat:
    žitnou mouku,
  • 00:40:15 kukuřičnou mouku,
    olivový olej,
  • 00:40:20 jedno vejce,
    jemně strouhanou mrkev,
  • 00:40:25 sušené maso pro pejsky
    a tuňáka ve vlastní šťávě.
  • 00:40:31 Doporučila bych použít
    zdravé a kvalitní suroviny,
  • 00:40:34 které odpovídají
    vyvážené stravě pejska.
  • 00:40:37 Tuňák sušenky krásně provoní
    a navíc má v sobě
  • 00:40:40 spoustu důležitých látek,
    stejně tak jako
  • 00:40:42 sušené maso pro pejsky,
    které je trvanlivé
  • 00:40:45 a zároveň je tuhé,
    takže v sušence chvilku vydrží
  • 00:40:48 a pejska donutí žvýkat.
  • 00:40:51 Nakonec je v sušenkách mrkev,
    která dodá příslušné vitamíny.
  • 00:40:55 Suroviny je samozřejmě
    možné obměňovat,
  • 00:40:57 nicméně takto je recept vyvážený
    a těsto dobře drží pohromadě.
  • 00:41:02 Ovšem fantazii se meze nekladou,
    zkuste vyzkoušet
  • 00:41:05 různé druhy sušeného masa
    a různé druhy ryb.
  • 00:41:08 Vyzkoušejte, co vašem pejskovi
    bude nejlíp chutnat.
  • 00:41:13 Nejprve si zapneme troubu
    na 180 stupňů,
  • 00:41:16 aby se nám předehřála.
  • 00:41:18 A mohli jsme sušenky rovnou
    upéct.
  • 00:41:21 Do mísy přisypeme obě mouky,
    promícháme...
  • 00:41:29 Pak přidáme jemně strouhanou
    mrkev...
  • 00:41:32 Rozklepneme vejce,
    přidáme tuňáka i se šťávou
  • 00:41:39 a nakonec přidáme
    4 lžíce olivového oleje.
  • 00:41:47 Vařečkou zpracujeme
    na tuhé těsto.
  • 00:41:51 Sušené maso pro pejsky
    si naporcujte
  • 00:41:54 pomocí kuchyňských nůžek
    na malé kousky
  • 00:41:57 a zapracujte ho do těsta.
  • 00:41:59 Sušené maso pro pejsky
    se lépe stříhá nůžkami,
  • 00:42:02 protože je poměrně tuhé.
  • 00:42:05 Pracovní plochu si podsypeme moukou
    a přidáme na ni těsto.
  • 00:42:12 Ručně ho zpracujeme.
  • 00:42:17 Přisypeme sušené maso
    naporcované na malé kousky.
  • 00:42:23 A ručně ho zapracujeme
    do těsta.
  • 00:42:27 Pracovní plochu si ještě
    podsypeme trochou mouky.
  • 00:42:33 Těsto vyválíme na výšku
    asi 1/2 cm.
  • 00:42:42 Formičkou si vykrájíme
    různé tvary
  • 00:42:46 a přeneseme je na plech
    vyložený pečícím papírem.
  • 00:42:51 Z jedné dávky tohoto těsta,
    což je asi 1/2 kg surovin,
  • 00:42:54 vyrobíte asi 50 sušenek.
  • 00:42:58 Až vykrájíme z těsta
    všechny tvary
  • 00:42:59 a už nám to vykrajovat nejde,
    těsto znovu rukama zpracujeme
  • 00:43:03 a znova vyválíme
    na tloušťku 1/2 cm.
  • 00:43:07 A vykrájíme zbytek.
  • 00:43:18 Menší tvary budou upečené
    asi za 8 minut.
  • 00:43:20 Pokud použijete větší formičku,
    protože máte třeba většího pejska,
  • 00:43:24 budeme potřebovat
    prodloužit dobu pečení.
  • 00:43:31 Sušenky už se pečou 8 minut.
  • 00:43:33 Já ještě vyzkouším zatlačením,
    zda-li jsou tuhé.
  • 00:43:39 Pokud tuhé jsou,
    vytáhneme je z trouby.
  • 00:43:47 Sušenky můžete použít
    jako odměnu pro vašeho pejska.
  • 00:43:50 A pokud vlastního pejska
    nemáte,
  • 00:43:52 můžete je věnovat třeba
    přátelům.
  • 00:43:55 Sušenky pro psí mazlíky
    si můžete vyzkoušet sami
  • 00:43:58 a udělat si je
    podle vlastní fantazie
  • 00:43:59 nebo se nechat inspirovat.
  • 00:44:04 Sušenky jsou poměrně trvanlivé,
    nicméně pejskům tak chutnají,
  • 00:44:06 že vám doma dlouho nevydrží.
  • 00:44:17 Jak jsem slíbil v úvodu,
    dneska si řekneme
  • 00:44:20 i něco o exotických
    drobných ovocích.
  • 00:44:24 Vy jste mi sem dneska
    přinesl,
  • 00:44:27 není to víno a není to
    rybízový džus.
  • 00:44:30 -Je to co?
    -Džus z muchovníku.
  • 00:44:34 -Tak já teda nejdřív ochutnám,
    ať vím, o čem si budeme povídat.
  • 00:44:39 Na zdraví.
  • 00:44:44 Och!
  • 00:44:48 Ono to je hodně trpké,
    ale dobré.
  • 00:44:51 Řekl bych,
    že to nemá nic společného
  • 00:44:52 s mouchami
    a asi to bude tenhle keřík.
  • 00:44:56 Je to tenhle keřík.
    Krásně kvete.
  • 00:44:58 Pochází ze Severní Ameriky,
    říká se tomu také ovoce indiánů.
  • 00:45:03 A je to takový keř,
    který nám jednak plodí
  • 00:45:06 a poskytuje úrodu, a jednak nám dělá
    okrasu na zahradě.
  • 00:45:09 -Asi tam bude hodně vitamínu C,
    podle chuti.
  • 00:45:12 -Hodně vitamínů C a mnoho
    prospěšných látek a vitamínů.
  • 00:45:17 -A tohle je asi taky z muchovníku.
    Muchovníkový výběrový džem.
  • 00:45:21 Speciální.
    Můžu, s dovolením?-Určitě.
  • 00:45:24 -To bude asi ještě horší.
    Já ochutnám.
  • 00:45:28 Dá se muchovník pěstovat
    u nás v Čechách?
  • 00:45:30 -Bez problémů snese
    naše klimatické podmínky,
  • 00:45:33 ale vyžaduje velké prostory
    na zahradě.
  • 00:45:36 -A naše zima?
    -Naše zima tomu nevadí.
  • 00:45:39 Ale hrozí mu ranní mrazíky,
    protože to je keř,
  • 00:45:44 který kvete v brzkém jaře
    krásnými bílými květy.
  • 00:45:46 -Sází se stejně,
    nebo po indiánsku?
  • 00:45:49 -Sází se po česku.
    -Tak sem dáme muchovník.
  • 00:45:52 Kolik jich má být kolem sebe?
    Dá se z toho dělat živý plot?
  • 00:45:55 -Ideální rostlina na živý plot.
    A nebo sólo na zahradě.
  • 00:45:59 -On je hodně veliký.
    -Strašně.
  • 00:46:02 -Opravdu? Výška kolik?
    -Výška 3 metry, ale do šířky.
  • 00:46:06 -Takže ten keř
    asi tady zaplní celý ten roh.
  • 00:46:11 -Celý ten roh.
    Základ všeho je vybrat dobré místo.
  • 00:46:15 Muchovník je náročný na živiny.
    Potřebuje strašně moc živin.
  • 00:46:20 My používáme při výsadbě
    tablety,
  • 00:46:23 které zajistí tu výživu muchovníku
    celý rok.
  • 00:46:27 Vyzrálý kompost,
    který nesmí chybět.
  • 00:46:33 A následně ho zasadíme.
  • 00:46:39 Ta jedna rostlina
    ve své dospělosti dokáže
  • 00:46:42 vyprodukovat až 8 kilo
    plodů.
  • 00:46:45 Je to plod stejný borůvky,
    i tvarově.
  • 00:46:49 Ale chuť se udává,
    že je lepší než borůvka.
  • 00:46:53 -A začne plodit který měsíc?
    -Od července, června.
  • 00:46:58 A plodí až do podzimu.
  • 00:47:00 Pořádně utlačíme,
    ať nemáme u kořenů vzduch.
  • 00:47:05 A zasypeme štěpkou nebo mulčem,
    ať zabráníme vypařování.
  • 00:47:09 Až toto všechno máme nachystáno,
    tak zalijeme.
  • 00:47:15 -A tento stromeček
    bude tak velký za jak dlouho?
  • 00:47:18 Roste to rychle nebo pomalu?
  • 00:47:20 -Přirůstá to většinou
    těch 50 až 60 cm za rok.
  • 00:47:23 Krásně se z toho tvarují
    živé ploty.
  • 00:47:26 Stačí jenom nasadit řadu
    a tvarovat si do tvaru,
  • 00:47:29 jaký potřebujeme nebo požadujeme.
  • 00:47:37 -To je dobrý.
  • 00:47:41 -Nějaký nástřel,
    co by to mohlo být?
  • 00:47:42 -Nevím.
    -Je to exotické ovoce,
  • 00:47:45 které chutná po medu
    a má hodně vitamínů.
  • 00:47:47 Já to prozradím, co to je.
    Je to aronie.
  • 00:47:49 -Co to je aronie?
    -Je to tento strom.
  • 00:47:53 -A je to exotické
    nebo české ovoce?
  • 00:47:56 -Začalo se to tady u nás
    pěstovat z toho důvodu,
  • 00:47:58 že lidé poznali,
    že se z toho dá udělat
  • 00:48:01 strašně moc věcí
    a chutná to dobře.
  • 00:48:04 Dá se to pěstovat
    na našich zahradách,
  • 00:48:06 snese to naše klimatické
    podmínky.
  • 00:48:09 Je to nenáročný keř,
    nepotřebuje žádnou údržbu.
  • 00:48:12 Sem tam přihnojit a to je všechno,
    co to potřebuje.
  • 00:48:15 Kvete v květnu,
    květy nesmí namrznout.
  • 00:48:19 A plodí v srpnu, v září.
  • 00:48:22 -Takže ten keř
    v našich klimatických podmínkách
  • 00:48:25 nemá problém.
  • 00:48:27 -Nemá problém přezimovat,
    nemá problém růst.
  • 00:48:29 Nenáročná dřevina,
    která nepotřebuje žádnou údržbu.
  • 00:48:33 -A to jsou nějaké plody,
    ty já sesbírám...
  • 00:48:37 -Plody to má jako borůvka.
  • 00:48:39 -A zpracovávám to jako
    borůvky.
  • 00:48:42 -Zpracovává se to na džemy,
    dají se z toho dělat nápoje,
  • 00:48:46 suší se to, kanduje se to -
  • 00:48:48 meze se nekladou tomu,
    co se z toho udělá.
  • 00:48:54 Dnešní 60. díl pořadu Polopatě
    právě končí.
  • 00:48:58 Zbývá už jen nabídka toho,
    co vás čeká příště.
  • 00:49:02 Na shledanou.
  • 00:49:04 Příště uvidíte:
  • 00:49:06 Původně byla rajčata
    považována za dekorativní rostlinu
  • 00:49:09 a dnes se pěstují po celém světě
    pro svou lahodnou chuť.
  • 00:49:12 Jaké odrůdy vybrat
    a jak je správně pěstovat,
  • 00:49:14 uvidíte v naší reportáži.
  • 00:49:16 Dáme vám další typ
    na výrobu domácí kosmetiky.
  • 00:49:19 Tentokrát budeme kouzlit
    s oleji.
  • 00:49:21 Zebřička pestrá žije volně
    na australském kontinentu
  • 00:49:24 a můžete ji mít i doma.
  • 00:49:26 Je to drobný ptáček nenáročný
    na chov.
  • 00:49:29 Skryté titulky: Alena Fenclová
    2015

Související