iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
18. 5. 2014
18:50 na ČT2

1 2 3 4 5

7 hlasů
17564
zhlédnutí

Vínečko ll

Z Velkých Žernosek o mělnických vínech

25 min | další Hudba »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Vínečko II

  • 00:00:14 U muziky su já chlap,
    doma koně žerú žlab...
  • 00:02:02 Vítám vás,
    vážení televizní diváci
  • 00:02:04 České televize.
  • 00:02:06 Vítám vás při sledování
    našeho pořadu Vínečko.
  • 00:02:09 Jsme v Mělníku.
    Nebudete tomu věřit,
  • 00:02:11 ale o tom, že Mělník
    je město vína
  • 00:02:15 vás přesvědčí i písnička,
    kterou vám teď právě zazpívám.
  • 00:02:19 Vím, kde se stýká
    tam u Mělníka
  • 00:02:22 tok řeky Labe s Vltavou...
    Ano, Mělník město vína!
  • 00:02:27 Podívejte se -
    nás je tady několik.
  • 00:02:29 Já tady dokonce mám dva
    hostitele.
  • 00:02:31 Mám tady předsedu
    CECHU ČESKÝCH VINAŘŮ,
  • 00:02:34 Jiřího Čábelku,
  • 00:02:36 mám tady
    z ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY
  • 00:02:39 Štěpána Vajtoše,
  • 00:02:41 mám tady
    ze ŠKOLNÍHO STATKU MĚLNÍK
  • 00:02:44 jeho šéfa - Pavla Válka,
    sklepmistra Vojtu Kušinu
  • 00:02:48 a mám tady manžele
    Jitu Čvančarovou a Petra Čadka.
  • 00:02:53 A mám tady ještě jednoho
    přítele,
  • 00:02:56 zástupce nebo majitele firmy
    KORKY JANOSA Honzu Kašpara.
  • 00:03:03 Řekl jsem to, Honzo,
    dobře?
  • 00:03:04 -Jo, to se nedá splést.
    -Výborně, ano.
  • 00:03:06 Přátelé,
    teď je jenom na nás,
  • 00:03:08 abychom se jako vždy,
    jak bývá zvykem,
  • 00:03:10 na začátek napili.
  • 00:03:12 Ale teď nevím -
    čím si budeme připíjet?
  • 00:03:14 Připíjet si budeme
    RULANDSKÝM ŠEDÝM
  • 00:03:17 ročník 2012 - pozdní sběr.
  • 00:03:19 České zemědělské univerzity
    v Praze.
  • 00:03:21 Na zdravíčko, na zdraví,
    na náš pořad.
  • 00:03:24 Na zdraví, takhle na dálku.
    Napijeme se.
  • 00:03:30 Krásné víno!
    Víno si necháme za chviličku.
  • 00:03:34 Já bych poprosil Jirku Čábelku
    o trochu historie.
  • 00:03:37 Přeci jenom Mělník
    je historicky,
  • 00:03:39 navíc je mělnická podoblast.
  • 00:03:44 Mělník jako samostatně
    to je také velice správně,
  • 00:03:47 protože se mnohokrát prolíná
    vinařskými dějinami
  • 00:03:51 a tou historií,
    ale musíme si říct,
  • 00:03:54 že už asi i Keltové,
    když obývali českou kotlinu,
  • 00:03:57 tak zde víno zřejmě
    pěstovali,
  • 00:04:01 protože byli
    velkými milovníky vína.
  • 00:04:04 A dokonce vymysleli
    dřevěné sudy.
  • 00:04:06 Ty, do se dodnes používají,
    to vymysleli Keltové,
  • 00:04:10 protože v nich víno lépe
    zrálo.
  • 00:04:13 Ale je také možné,
    že proto,
  • 00:04:16 že se v nich lépe dopravovalo,
    než v hliněných amforách.
  • 00:04:19 Ale s jistotou můžeme
    tvrdit,
  • 00:04:22 že mělnické víno
    a české vinařství
  • 00:04:26 se počíná
    se šířením křesťanství.
  • 00:04:31 A proto také v té době
    to křesťanství šlo
  • 00:04:34 z východu i ze západu.
  • 00:04:37 Přemyslovský kníže Bořivoj
    se nechal pokřtít
  • 00:04:40 se svou ženou Ludmilou
    svatým Metodějem.
  • 00:04:44 A aby byl dostatek vína
    k náboženským účelům,
  • 00:04:47 tak hlavně svatá Ludmila
  • 00:04:49 byla aktivní šiřitelkou
    křesťanství.
  • 00:04:52 A nechávala zakládat vinice.
  • 00:04:54 A právě jedna z těch prvních
    vinic,
  • 00:04:57 kterou nechala založit,
    bylo nedaleko Mělníka,
  • 00:04:59 blízko jejího rodiště,
    hradu Pšova
  • 00:05:03 na jižním vrchu Cecemína.
    A traduje se,
  • 00:05:07 že i na této vinici
    se tajům ošetřování
  • 00:05:13 a výroby vína
    zabýval i její vnuk
  • 00:05:16 svatý Václav,
    který byl později uctíván
  • 00:05:21 jako nejvyšší perkmistr
    hor viničních.
  • 00:05:26 A podle legend se říká,
    že to byl
  • 00:05:28 jediný náš panovník,
    který beze studu
  • 00:05:33 vinnou révu sázel,
    ošetřoval,
  • 00:05:36 hrozny sklízel
    a víno vyráběl...
  • 00:05:39 Takže to je to,
    co se týče Mělníka
  • 00:05:43 v tom prvopočátku.
    A samozřejmě začíná
  • 00:05:46 ta kolébka českého vinařství
    právě zde.
  • 00:05:49 Nejblíže tady mám
    Štěpána Vajtoše
  • 00:05:51 z ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY
    V PRAZE.
  • 00:05:54 To je vinařské středisko
    přímo v Mělníku.
  • 00:05:56 -Vy tam vlastníte Vinařský dům.
    -Ano.
  • 00:05:59 To je historicky hodně
    stará stavba, že?
  • 00:06:01 Nazývá se KARTUZIÁNSKÝ LIS
    a je z roku 1628,
  • 00:06:04 kdy přišel na Mělník
    po bitvě na Bílé Hoře
  • 00:06:07 řád kartuziánů.
    A ti tam založili vinařství,
  • 00:06:10 které my dodneška využíváme.
  • 00:06:13 Je tam sklep
    11 metrů pod zemí,
  • 00:06:16 který umožňuje
    krásné zrání našich vín.
  • 00:06:19 Vidím tady dva vzorky -
    MODRÝ PORTUGAL a RULANDSKÉ ŠEDÉ.
  • 00:06:24 To jsou
    vaše stěžejní odrůdy?
  • 00:06:26 Stěžejní naší odrůdou
    je RYZLINK RÝNSKÝ,
  • 00:06:29 ale je to taková perlička,
    jelikož to
  • 00:06:32 RULANDSKÉ ŠEDÉ
    i v těch horších ročnících,
  • 00:06:34 jako je třeba ročník 2013,
    krásně vyzrává
  • 00:06:37 a dává většinou
    dobrá kvalitní vína.
  • 00:06:39 A MODRÝ PORTUGAL
    je taková naše
  • 00:06:41 tradiční modrá odrůda,
    z které vyrábíme
  • 00:06:43 tradičně červená vína.
  • 00:06:46 Co bychom v RULANDĚ ŠEDÉ
    měli hledat?
  • 00:06:49 V tomto provedení,
    je tedy polosladká,
  • 00:06:51 a já tam cítím takovou
    medovost,
  • 00:06:53 žlutý meloun, angrešt...
    -To tam je.
  • 00:06:57 -Já tam cítím ten meloun.
    -Ano.
  • 00:07:00 Je tam úplně báječně.
    Bývá to každý rok?
  • 00:07:03 Ne, ne to je právě dáno
    tím vysokým zbytkovým cukrem,
  • 00:07:06 že tam jsou
    takové ty cukerné tóny,
  • 00:07:08 to kandované ovoce...
  • 00:07:11 U vás je to asi horší,
    každý ten rok
  • 00:07:14 je úplně jiný.
    I ty chutě se liší, že?
  • 00:07:17 Samozřejmě, každý rok je
    tady v té naší oblasti
  • 00:07:19 je vlastně unikát,
    by se dalo říct.
  • 00:07:22 Takže nikdy se nenudíme,
    protože nikdy
  • 00:07:24 nevíme dopředu,
    jak ten ročník vlastně dopadne.
  • 00:07:27 -A co MODRÝ PORTUGAL?
    -To je takové víno,
  • 00:07:29 kterým vlastně nikoho
    neurazíme.
  • 00:07:31 Je takové jednodušší
    jak ve vůni, tak v té chuti.
  • 00:07:34 Jinak v tomto provedení
    je tam cítit
  • 00:07:36 takové to lesní ovoce -
    borůvka, ostružina.
  • 00:07:40 Příjemné víno k jídlu,
    nikoho nemůže urazit.
  • 00:07:45 Já vám teď zazpívám
    ještě jednu písničku
  • 00:07:47 a potom si přijdu ochutnat
    ten MODRÝ PORTUGAL.
  • 00:07:49 Tak jo.
    Ještě jednou na zdraví.
  • 00:08:05 Zařehtali koně,
    ej, v jedné maštalence...
  • 00:10:18 Děkuju, děkuju!
    Tak MODRÝ PORTUGAL.
  • 00:10:21 Já si hned ochutnám.
    Vy jste ho už ochutnali, že jo?
  • 00:10:24 -Ochutnali.
    -My už máme i vypito.
  • 00:10:26 -Krásné víno na delší pití.
    -To je na dlouhé pití.
  • 00:10:29 Ale pozor,
    ŠKOLNÍ STATEK MĚLNÍK.
  • 00:10:33 Pavel Válek, Vojta Kušina.
  • 00:10:38 Vy jste nám přinesli
    RÝNSKÝ RYZLINK
  • 00:10:40 a SVATOVAVŘINECKÉ.
  • 00:10:42 To je zase pro vás
    takové stěžejní zboží?
  • 00:10:46 RYZLINK RÝNSKÝ,
    co se týče skladby odrůd
  • 00:10:51 v české oblasti,
    tak je to pojem.
  • 00:10:54 Je to pojem vína,
    které má i přezdívku
  • 00:10:58 KRÁL VÍN,
    což si skutečně zaslouží,
  • 00:11:05 tuto přezdívku,
    protože RYZLINK RÝNSKÝ
  • 00:11:07 původem z Porýní,
    které přešlo do české oblasti,
  • 00:11:14 to znamená,
    že je to odrůda,
  • 00:11:17 která si skutečně zaslouží
    to výjimečné.
  • 00:11:23 To znamená -
    od toho prvopočátku pěstování,
  • 00:11:27 pěstování toho vlastního
    keře.
  • 00:11:30 To znamená,
    že RYZLINK RÝNSKÝ vyžaduje
  • 00:11:33 tu nejlepší péči.
    A před tou péčí,
  • 00:11:37 než se vypěstuje ten hrozen,
    tak je skutečnost,
  • 00:11:42 že vyžaduje
    tu nejlepší polohu,
  • 00:11:45 která v této takzvané
    "okrajové vinohradnické oblasti"
  • 00:11:50 si zaslouží.
    To víno se dostalo
  • 00:11:53 svou zralostí,
    je to tedy ročník 2007,
  • 00:11:57 je to pozdní sběr,
    alkohol se pohybuje
  • 00:11:59 okolo 13,5 procent alkoholu,
    což je trošku víc alkoholu,
  • 00:12:04 tak toto víno se dostalo
    do SALÓNU VÍN,
  • 00:12:08 což je velmi hezké
    a krásné na českou oblast,
  • 00:12:14 jelikož přeci jenom
    česká oblast
  • 00:12:17 je na tom teplotně
    daleko hůře,
  • 00:12:21 než je ta krásná
    jižní Morava.
  • 00:12:24 Ano, mně na něm fascinuje
    ten petrolej.
  • 00:12:27 A ten
    tam je úplně krásně.
  • 00:12:30 A některý ročník
    je obzvlášť na mělnické podoblasti,
  • 00:12:36 že se vyskytují právě
    v některých ročnících.
  • 00:12:41 Jak je to možné -
    taky nedokážu říct,
  • 00:12:45 proč se tam některý rok
    tento petrolej objevuje
  • 00:12:48 a některý rok ne,
    ale myslím si,
  • 00:12:54 že ten petrolej k těm RÝŇÁKŮM
    v té mělnické podoblasti patří.
  • 00:13:00 -A to je dobře.
    -Někdo to má rád,
  • 00:13:03 někdo to očekává
    a někdo to neočekává.
  • 00:13:06 Další velmi důležitá věc
    u pěstování révy je podloží.
  • 00:13:12 Je jiné podloží na Mělnicku,
    je jiné podloží v Litoměřicích,
  • 00:13:16 je jiné podloží
    v Žernosekách...
  • 00:13:20 A ta vína jsou skutečně
    krásná vína,
  • 00:13:26 ale jsou rozdílné
    ve své mineralitě,
  • 00:13:29 což je velmi záhadné,
    krásné.
  • 00:13:34 Ten výraz celkové chutě
    je skutečně jiný
  • 00:13:38 na Mělníku
    a jiný v Žernosekách.
  • 00:13:42 Jitka Čvančarová se tak skromně
    k tobě sedla.
  • 00:13:45 Nevím,
    jestli to televizní diváci ví,
  • 00:13:48 ale Vojta Kušina
    je strýc Jitky Čvančarové.
  • 00:13:51 Vojťánek je maminčin bratr,
    my jsme jedna krev.
  • 00:13:54 Odmalička jsem sledovala
    to zapálení,
  • 00:13:57 tu srdcařinu
    a to, s jakou láskou
  • 00:14:00 se to víno zkoumá,
    jak se o něm mluví a tak,
  • 00:14:04 jak se s láskou pije.
    Ale Petr má hodně napito.
  • 00:14:09 -Já ho teprve doháním.
    -Ono se říká prokoštováno.
  • 00:14:13 Musí se propít,
    aby tomu trošku...
  • 00:14:16 -Já teda víno miluju,
    to je jasný.
  • 00:14:18 Musím říct,
    že spíš bílé než červené,
  • 00:14:20 ale myslím, že víno
    k tanci patří.
  • 00:14:23 Já tančím. A k hudbě.
    A tančím už 20 let, takže...
  • 00:14:28 A neunavilo tě?
    Myslím to víno.
  • 00:14:30 Víno mě neunavilo,
    tanec taky ne.
  • 00:14:33 My tady ještě máme
    SVATOVAVŘINECKÉ!
  • 00:14:36 Svatovavřinecké
    je velmi stará odrůda.
  • 00:14:40 Pochází z Francie.
  • 00:14:46 V současné době,
    je to tedy ročník 2008.
  • 00:14:51 Jsou ročníky velmi rozdílný.
  • 00:14:56 SVATOVAVŘINECKÉ je odrůda,
    která v české oblasti
  • 00:15:01 je poměrně dost populární.
  • 00:15:04 Většinou se tato vína
    sklízejí
  • 00:15:06 při cukernatosti kolem
    18 až 19 stupňů cukernatosti.
  • 00:15:10 To znamená, že ta vína
    jsou skutečně
  • 00:15:13 jen v té jakostní skupině.
  • 00:15:15 SVATOVAVŘINECKÉ víno je v podstatě,
    se dá říct,
  • 00:15:19 takového hrubšího charakteru.
    Je to dané
  • 00:15:23 vyšší kyselinkou,
    vyšší tříslovinkou
  • 00:15:27 a vyšší barvou,
    občas se podaří, velmi zřídka,
  • 00:15:32 aby ty "vavříny",
    ten hrozen dozrával
  • 00:15:36 do kvalit pozdních sběrů,
  • 00:15:39 jako se třeba stává
    na Moravě,
  • 00:15:43 ale co se týče celkových
    výsadeb,
  • 00:15:46 tak myslím, že to je asi
    kolem 8,5 procenta
  • 00:15:49 celkové výsadby
    v České republice.
  • 00:15:53 A dneska takový ten záměr
    pěstování SVATOVAVŘINECKÉHO
  • 00:15:59 je spíš Rakousko
    a Česká republika.
  • 00:16:04 Jinak se už od této odrůdy
    upouští.
  • 00:16:30 ZPÍVÁ CIKÁNSKOU PÍSNIČKU
  • 00:17:35 Jitko, to bylo lepší
    jak muzikál!
  • 00:17:38 To bylo lepší, to bylo lepší!
    Ano!
  • 00:17:41 Jan Kašpar,
    firma KORK JANOSA.
  • 00:17:43 Přátelé,
    určitě jste si všimli,
  • 00:17:45 že každá láhev
    má nějaký uzávěr.
  • 00:17:48 Ať je to korek,
    ať je to špunt makový takový,
  • 00:17:50 jak je to třeba,
    i šroubový uzávěr.
  • 00:17:52 Honzo, jak je to?
  • 00:17:54 Já jsem rád, že jsem tady
    žádný šroubový uzávěr neviděl.
  • 00:17:58 Protože můj takový pocit,
    a není to profesionální deformace,
  • 00:18:04 že víno je obtisk
    nějaké lidské práce,
  • 00:18:08 je to přírodní věc.
    Flaška, nebo ta láhev,
  • 00:18:11 je také kus skla,
    který se dá donekonečna recyklovat,
  • 00:18:14 takže mně se tam nehodí
    kus nějakého plastu.
  • 00:18:17 Máme na to přírodu,
    která tu flašku
  • 00:18:19 nějakým způsobem zavře,
    ale pochopitelně
  • 00:18:21 zase na druhou stranu
    to nemůže zničit.
  • 00:18:23 Nemůže zničit to,
    na čem se někdo nadřel,
  • 00:18:25 což se mnohdy stává,
    bohužel.
  • 00:18:27 Takže já opravdu preferuji,
    když je tam kus dřeva.
  • 00:18:30 A jaký korek použít?
  • 00:18:32 Já si myslím,
    že to záleží na tom,
  • 00:18:34 o jakém víně hovořím,
    protože jsou vína,
  • 00:18:37 která se vypijí za tři měsíce.
    Tam je zbytečné
  • 00:18:39 strkat zátku,
    která stojí 15 korun
  • 00:18:42 a která, já nevím, vypadá.
  • 00:18:44 Pak jsou vína,
    která potřebují
  • 00:18:46 nějaký vývoj v láhvi,
    potřebují mikrooxidaci.
  • 00:18:49 A dneska už ta věda
    je tak daleko,
  • 00:18:51 že my dovedeme nabídnout
    tomu výrobci vína,
  • 00:18:54 zátku podle toho,
    o jaké víno se jedná.
  • 00:18:57 Když jsme tady například
    mluvili
  • 00:18:59 o těch RÝNSKÝCH RYZLINCÍCH,
    tak my dneska
  • 00:19:03 dovedeme tomu vinaři
    dát zátku,
  • 00:19:05 která potlačí ten nástup
    těch petrolejových příchutí,
  • 00:19:07 o kterých jsi tady mluvil,
    o rok o dva.
  • 00:19:10 Ono to může vypadat
    jako legrace, ale není.
  • 00:19:12 Protože ten dnešní zákaznický
    svět
  • 00:19:15 se většinou skládá
    z mladých lidí
  • 00:19:17 a ti moc nevyhledávají
    petrolejovou příchuť ve víně.
  • 00:19:21 To vyhledávají takoví,
    jako jsme my.
  • 00:19:23 Ale my už netvoříme
    to gró toho marketingového cíle,
  • 00:19:26 pro vinařské firmy,
    samozřejmě.
  • 00:19:29 -Ale máme svůj názor!
    -To je sice pravda,
  • 00:19:32 ale nemáme tolik peněz,
    abychom dovedli
  • 00:19:35 tomu vinaři zabezpečit
    šťastnou budoucnost.
  • 00:19:38 Takže například
    tato zátka,
  • 00:19:40 co leží přede mnou na stole,
    dovede posunout
  • 00:19:43 nástup petrolejových příchutí
    a hodně se používá
  • 00:19:45 v Německu,
    protože Němec ví,
  • 00:19:47 že když to víno vydrží
    hodně dlouho mladé,
  • 00:19:49 on ho může dlouho
    jako mladé prodávat.
  • 00:19:51 A tak je to úspěšnější,
    než když se tam
  • 00:19:53 ten petrolej objeví,
    protože v tom okamžiku
  • 00:19:55 ta skupina,
    která si ho chce koupit,
  • 00:19:57 je podstatně menší.
    A to je špatně.
  • 00:19:59 Dobře, ale setkal jsem se
    s názorem,
  • 00:20:01 že vinaři chodí a říkají:
    "Ten korek
  • 00:20:03 je v tom víně cítit!"
    Může se stát, že tam je?
  • 00:20:07 Jak tomu předejít?
  • 00:20:08 Ono tam bohužel často
    bývá...
  • 00:20:10 Je docela zajímavé to,
    že korek,
  • 00:20:12 když se podíváte do historie,
    tak byl dominantním
  • 00:20:14 uzávěrem láhve s vínem
    do konce minulého století.
  • 00:20:17 A bylo to docela zajímavé.
    Vy to asi neznáte,
  • 00:20:21 ale já to mám
    jako profesionální deformaci,
  • 00:20:23 když přijdete do Portugalska,
    kde se vyprodukuje
  • 00:20:25 80 procent korku
    jako takového,
  • 00:20:28 tak lidé,
    kteří korek vyrábějí,
  • 00:20:32 mnohdy neumí, nekecám -
    číst, psát, počítat,
  • 00:20:35 jezdí v černých mercedesch
    a vlastní ty lesy.
  • 00:20:39 A na výrobě té zátky
    se samozřejmě
  • 00:20:41 vysokou měrou podílí
    lidský faktor.
  • 00:20:44 To znamená lidé,
    kteří berou poměrně nízkou mzdu,
  • 00:20:46 ale mají v rukou
    poměrně velkou odpovědnost.
  • 00:20:49 My už dneska víme,
    jak z toho korku
  • 00:20:51 dostat všechny tady ty
    nepříjemnosti.
  • 00:20:54 Jako typu zápach po korku
    a tak dále,
  • 00:20:56 ale vždycky to končí
    a padá na tom,
  • 00:20:58 že tam u toho stojí nějaký
    dělník,
  • 00:21:00 který má pocit,
    že je nedoceněný,
  • 00:21:01 který přemýšlí nad tím,
    že včera nebo zítra
  • 00:21:04 se bude hrát fotbal,
    nemyslí na to,
  • 00:21:05 je mu to v zásadě jedno.
    Takže tam
  • 00:21:07 byl celý ten problém,
    proto přišly uzávěry
  • 00:21:10 typu plast, sklo a tak dále.
    -Tys nám přinesl korky.
  • 00:21:13 Vidím tam napsané DIAM.
    To má nějakou souvislost
  • 00:21:16 s tím,
    že by to mělo být fantastický?
  • 00:21:19 My už dneska máme zátku,
    která se jmenuje DIAM.
  • 00:21:22 A která se vyrábí bez toho,
    aby na to člověk sáhl.
  • 00:21:25 Když tam přijdte,
    vypadá to jako v rafinériích,
  • 00:21:27 jsou tam trubky, budíčky -
    je to krásně naleštěné,
  • 00:21:30 nechodí tam lidé...
  • 00:21:31 Což je mimochodem můj sen,
    já bych to tak
  • 00:21:33 ve firmě chtěl mít,
    že by tam nikdo nebyl.
  • 00:21:35 Seděl bych za tím monitorem
    a ono by to fungovalo samo.
  • 00:21:37 A když je něco špatně,
    ten počítač to zastaví,
  • 00:21:40 protože tomu počítači
    je úplně jedno,
  • 00:21:42 jestli byl fotbal,
    nebo jestli támhle ta holka
  • 00:21:44 se na mě culí nebo neculí.
  • 00:21:46 Takže ten počítač to
    zastaví.
  • 00:21:48 Jinými slovy -
    nemůže být nic špatně.
  • 00:21:50 A v téhle té zátce se například
    ten světoznámý
  • 00:21:53 špatný fenomén -
    zápach pokroku nikdy neobjeví.
  • 00:21:57 Mě jenom zaujalo,
    že vy všechny ty láhve
  • 00:21:59 máte zavřené korkem.
    A to je, myslím si,
  • 00:22:02 takový ten uzávěr,
    který tady byl vždycky,
  • 00:22:07 Dnes to je takový trend
    u mladých lidí - alkor.
  • 00:22:11 Je to velmi takové...
    efektivní.
  • 00:22:16 Člověk,
    pokud tu láhev nedopije,
  • 00:22:18 tak si to zavře bez problémů...
    -Nejlepší je dopít.
  • 00:22:23 -Aby se to nemuselo zavírat.
    -Ale jak říkám,
  • 00:22:26 na archivaci,
    na velmi kvalitní vína
  • 00:22:29 si myslím, že je v první řadě
    používat korek.
  • 00:22:33 A taková ta mladinká vína,
    jako třeba
  • 00:22:36 svatomartinské víno,
    tak si myslím,
  • 00:22:39 že není nějakou závadou
    používat ALKOR.
  • 00:22:42 -To znamená to šroubení.
    -Jo, jo, v pořádku.
  • 00:22:44 Jitka s Petrem,
    když si kupují víno,
  • 00:22:46 tak upřednostňují
    jaký uzávěr?
  • 00:22:49 Vojta mi říkal,
    že nesmím říct, že piju
  • 00:22:51 jenom Vojtovy vína,
    jako ty...
  • 00:22:55 Že to právě nesmím říct,
    říkal.
  • 00:22:58 On je hrozně skromnej,
    že to právě nesmím říct,
  • 00:23:00 ale já je teda hodně piju,
    protože jim věřím.
  • 00:23:03 A tam je korek.
    Vojta používá jenom korek.
  • 00:23:07 Ale samozřejmě jsme se setkali
    s různými uzávěry.
  • 00:23:10 Ale myslím,
    že nepreferujeme koupit láhev,
  • 00:23:14 jestli je nebo není tam
    korek.
  • 00:23:17 Nebo jiný uzávěr,
    jiný typ uzávěru.
  • 00:23:19 -Důležitý je obsah.
    -Ano.
  • 00:23:20 Já si myslím,
    když je perfektní,
  • 00:23:22 když je krásný víno,
    jako třeba máte vy,
  • 00:23:24 tak je potřeba ho uchovat,
    ať je to bílé nebo červené.
  • 00:23:27 Samozřejmě to bílé
    vypít malinko dříve,
  • 00:23:29 na červené si počkat.
    A já jsem kdesi četl,
  • 00:23:32 že mělnické víno, se říká,
    že je krví české země.
  • 00:23:36 Už v půlce 18. století
    vyšel v Německu spis
  • 00:23:40 o síle a účincích
    mělnického vína.
  • 00:23:43 Dokonce se tvrdilo,
    že je jedno,
  • 00:23:45 jestli je bílé nebo červené,
    ale doporučují červené
  • 00:23:48 po dvou až třech letech,
    kdy je v plné síle
  • 00:23:52 a má nejlepší účinky.
    A nejlepší je,
  • 00:23:56 že tam potom píší:
    "Kdo navykne si
  • 00:23:59 mělnické míti na stole,
    ten je plný sil a stále zdráv."
  • 00:24:05 -Tak si dejme!
    -Na zdraví.
  • 00:24:12 Takú sem já
    frajárenku dostal,
  • 00:24:19 takú sem já frajárenku
    dostal...
  • 00:25:42 Skryté titulky: Alena Fenclová
    Česká televize 2013

Související