iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 5. 2014
18:45 na ČT2

1 2 3 4 5

19 hlasů
3432
zhlédnutí

Vínečko ll

Ze Znojma o odrůdách Müller Thurgau a Svatovavřinecké

26 min | další Hudba »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Vínečko II

  • 00:00:32 Za Moravú třešně sú
    a já si na jednu vylézu
  • 00:00:42 Natrhám si třešničky
    až půjdu ráno od Aničky
  • 00:00:54 Natrhám si třešničky
    až půjdu ráno od Aničky
  • 00:01:03 Už je ráno,
    už je deň,
  • 00:01:08 ženy vymenajú...
  • 00:01:15 vymetajú, ptajú sa
    čí je to šohajek bojá sa
  • 00:01:25 vymetajú, ptajú sa
    čí je to šohajek bojá sa
  • 00:01:52 Zdravím všechny diváky
    České televize
  • 00:01:54 a vítám je při sledování
    pořadu Vínečko.
  • 00:01:56 Já si myslím,
    že je to pěkný název
  • 00:01:58 a každému okamžitě napoví
    o co jde.
  • 00:02:00 Ano, je to pořad
    o dobrém víně.
  • 00:02:03 Dnes jsme vám to
    trošku zkomplikovali.
  • 00:02:06 Já vím,
    že jeden má rád bílé,
  • 00:02:09 druhý má rád červené,
    tak jsme se s jednatelem
  • 00:02:12 společnosti
    Rajhradská klášterní domluvili,
  • 00:02:18 že vám představíme dvě
    odrůdy.
  • 00:02:20 Jednatelem je Jiří Ruibar,
    který sedí vedle mne.
  • 00:02:24 Dneska jsem přinesl
  • 00:02:26 dvě odrůdy Müller Thurgau
    a Svatovavřinecké.
  • 00:02:29 Tak máme naleté.
  • 00:02:32 Tak máme naleté
    Müller Thürgau
  • 00:02:36 zrovna ve verzi
    polosuchého vína.
  • 00:02:39 Výborně, tak já bych si
    s dovolením
  • 00:02:41 na úplný začátek přiťukl
    s tebou
  • 00:02:43 a samozřejmě s našimi hosty.
  • 00:02:45 S Danou Morávkovou,
    Josefem Cardou
  • 00:02:46 a Aloisem Šaclem
    z firmy Bohemia Brüding.
  • 00:02:53 Přátelé, tak napijme se.
    Ať nám chutná.
  • 00:02:57 No, Jirko,
    co bychom tam měli cítit?
  • 00:03:00 Zrovna tahle Müllerka
    je taková ovocnější,
  • 00:03:03 ve vůni má broskvové tóny,
    lehce muškátové,
  • 00:03:06 jinak svěží kyselinka,
    pěkně pitelné víno.
  • 00:03:10 Takové "frešové" na každý den.
  • 00:03:12 Ty myslíš,
    že je to jako čerstvé.
  • 00:03:15 Čerstvé, přesně tak.
  • 00:03:16 Dany,
    cítíš tam tyto tóny?
  • 00:03:18 Je to moc dobré,
    děkujeme za pozvání.
  • 00:03:21 Josefe?
  • 00:03:22 Tak já to tam určitě cejtím,
    ale mně jako moc nevěřte,
  • 00:03:25 protože my jsme třeba
    byli v Kanadě
  • 00:03:27 na nějaký ochutnávce vína,
    oni nám to takhle nalili
  • 00:03:29 a teď se tam všichni seskupili,
    my jsme to tam do sebe hodili
  • 00:03:32 a oni teprve začali
    vyprávět.
  • 00:03:36 Doufám,
    že ti nalili podruhé.
  • 00:03:38 Jo, určitě, nalili.
    To už jsem si platil.
  • 00:03:41 Jo, jo jenom první pohárek.
    Dobře. A co na Alois?
  • 00:03:44 Já vím, že Müllerka
    je taková klasická
  • 00:03:48 naše odrůda ranějšího sběru,
    mně pasuje.
  • 00:03:52 Jirko, ty by jsi mohl
    o odrůdě Müller Thürgau říct
  • 00:03:59 něco z historie.
  • 00:04:01 Tak Müllerka,
    jak se říká ve zkratce,
  • 00:04:04 je odrůda,
    kterou vyšlechtil
  • 00:04:06 profesor Müller z kantonu Thurgau,
    proto ten název.
  • 00:04:09 Není to proto jak spousta z nás
    říká:
  • 00:04:12 "Včera nás opili
    ti dva Němci Müller s Thurgauem.
  • 00:04:14 To tak není.
  • 00:04:16 -My jsme měli Můllerku
    matikářku.
  • 00:04:18 To byla paní Müllerová.
  • 00:04:21 -Jinak je vyšlechtěná
    křížením odrůd
  • 00:04:23 Ryzlink rýnský
    a Madlenka královská,
  • 00:04:25 což je stará francouzská
    odrůda.
  • 00:04:28 A je to právě takové
    víno,
  • 00:04:31 které je vhodné
    pro redukovanější sklizeň.
  • 00:04:34 Ve chvíli, kdy se tam
    nechá těch hroznů moc,
  • 00:04:37 tak je to takové víno,
    které je ničím nezajímavé.
  • 00:04:40 Ve chvíli, kdy se takhle
    ta sklizeň redukuje,
  • 00:04:42 to znamená,
    kdy je tam těch hroznů
  • 00:04:45 podstatně míň,
    tak je to víno ovocné, svěží,
  • 00:04:47 ale taky je pravda,
    že je to víno
  • 00:04:50 vhodné na pití
    do jednoho roku, dejme tomu.
  • 00:04:52 Byť v archivu
    máme zajímavé Müllerky,
  • 00:04:55 třeba deseti, patnáctileté.
  • 00:04:56 -Opravdu?
    -Jo, jo.
  • 00:04:58 No, přijeď, Jožko.
  • 00:04:59 Pozvánka krásná,
    pozvánka na archivní Müller,
  • 00:05:01 protože teď samozřejmě
    každý preferuje
  • 00:05:03 taková mladší vína
    a Müllerka
  • 00:05:05 je ten typ vína takové
    muškátové pěkné chutě.
  • 00:05:08 A ještě prozraď televizním
    divákům,
  • 00:05:10 jakých sladů dosahuje,
    to znamená jestli je schopné
  • 00:05:12 vyzrát a
    ž do výběru z hroznů
  • 00:05:15 anebo do pozdního sběru
    a nebo lepší je jakostní?
  • 00:05:19 My máme
    Müllerku ze třech tratí.
  • 00:05:21 Z Ivančic, tratě Syslice,
    z Dolních Kounic,
  • 00:05:24 z Nových Měst a z Rajhradu.
  • 00:05:26 A v podstatě
    za těch pět roků,
  • 00:05:28 co máme Rajhradské klášterní
    sklepy,
  • 00:05:30 nebo co je provozujeme,
    tak se nám vždy podařilo
  • 00:05:32 dosáhnout do cukernatosti
    pozdně sběrové
  • 00:05:35 nebo výběru z hroznů.
    A děláme je v různých fázích.
  • 00:05:37 Některou suchou,
    některou polosuchou
  • 00:05:40 a zajímavá je taková
    Scholastika.
  • 00:05:42 Což je víno z Rajhradu,
    to je taková asambláž hroznů,
  • 00:05:45 není to úplně čistá Müllerka,
    Müllerky je tam 95% ,
  • 00:05:48 je tam troška Šeďáku,
    Muškátu, Vlašáku
  • 00:05:51 v té výsadbě,
    to sbíráme dohromady,
  • 00:05:53 a tvoříme z toho víno,
    které je nazvané
  • 00:05:56 Svatá Scholastika
    podle sestry svatého Benedikta
  • 00:05:59 a každý rok je děláme stejně.
    To znamená
  • 00:06:02 děláme je na polosladko
    a snažíme se,
  • 00:06:04 aby tam cukr
    byl někde kolem 20 gramů.
  • 00:06:07 Takové květnaté,
    medovo-lipové víno.
  • 00:06:09 No a vidím, že,
    ať se rovnou dostaneme
  • 00:06:12 k tomu Vavřinci,
    abychom to mohli porovnat.
  • 00:06:14 Co to Svatovavřinecké?
  • 00:06:17 Tak Svatovavřinecké
    je odrůda,
  • 00:06:19 kdy genetické výzkumy
    prokázaly,
  • 00:06:21 že je to odrůda
    příbuzná burgundským odrůdám
  • 00:06:24 Pinotům, takzvaným,
    to znamená je to jedna
  • 00:06:26 z nejstarších odrůd,
    která je u nás pěstovaná.
  • 00:06:30 Ta není tak náročná
    třeba na polohy nebo na hlinité.
  • 00:06:34 Polohy?
  • 00:06:36 -Co se týče polohy té vinice.
    -Jo, takhle!
  • 00:06:48 On tak někdy mluví španělsky,
    ale někdy mluví opravdu česky.
  • 00:06:54 Ta může mít třeba
    méně živné půdy,
  • 00:06:58 ale jako mladé víno
    je to takový spíš
  • 00:07:02 ovocnější typ vína,
    lehčího, višňovo-třešňového,
  • 00:07:07 potom jako starší
    může dozrát právě
  • 00:07:10 jako třeba tady ten
    Vavřinec
  • 00:07:12 do tónu sušené
    švestky, povidel.
  • 00:07:16 My toho Vavřince
    máme z Dolních Kounic.
  • 00:07:20 Nebo všechno červené
    mám z Dolních Kounic,
  • 00:07:21 což je takové viteroa
    pro červená vína.
  • 00:07:24 Ten Vavřinec
    je ze Šibeniční hory
  • 00:07:26 a máme ho poměrně dost,
    tak že ho
  • 00:07:28 v podstatě každým rokem
    plníme náš největší sud,
  • 00:07:31 který má 11 220 litrů.
    -To bys nevypil.
  • 00:07:34 To ne,
    to si ani nedovedu představit.
  • 00:07:36 Ale pár kamarádů
    a vypijeme, že jo?
  • 00:07:39 -Pár herců a šlo by to.
  • 00:07:40 To bych si představoval
    takový malý bazén,
  • 00:07:42 že by tam naskákali
    a šlo by to.
  • 00:07:45 Já se rovnou zeptám Dany.
    Preferuješ bílé anebo červené víno?
  • 00:07:47 Ne, já jsem jako absolutní laik
    a poslouchám manžela,
  • 00:07:49 takže my v létě pijeme bílé víno
    a v zimě červené.
  • 00:07:51 A je to úplně
    asi laický názor,
  • 00:07:53 ale takhle nám to nějak jako
    vyhovuje.
  • 00:07:56 A třeba ten Müller,
    ten jsi pochválila,
  • 00:07:58 tak já jsem si myslel,
    že ten by pasoval.
  • 00:07:59 Je to takové frešové víno,
    takové svěží, pěkné víno.
  • 00:08:02 A ještě je mi sympatický,
  • 00:08:04 že on vymyslel Krtečka
    a dal mu kalhotky.
  • 00:08:08 U mne je to to samý,
    tělo si řekne,
  • 00:08:10 no tak já vopravdu...
    Ty zas myslíš na ty polohy.
  • 00:08:17 V létě bílý a v zimě automaticky
    přejdu na červený.
  • 00:08:23 I když se přechází
    na zelenou.
  • 00:08:27 Já si myslím,
    že jsme si pěkně představili
  • 00:08:29 obě vína, tak dáme písničku,
    necháme si zazpívat
  • 00:08:32 Žanetou Kiliánovou,
    my to tady rozebereme
  • 00:08:34 a potom budeme pokračovat.
    Na zdravíčko.
  • 00:08:37 Na zdraví.
  • 00:09:03 Červené jablčko
    v rukách mám,
  • 00:09:07 keho ráda vidím,
    temu dám,
  • 00:09:19 tebja, můj šohajku,
    tebja ráda mám,
  • 00:09:23 tebje to jablůčko
    do ruk dám
  • 00:09:51 Súsedovic Janík
    jak růža,
  • 00:09:57 teho bych si vzala
    za muža,
  • 00:09:59 ani bych mu
    robit nedala,
  • 00:10:03 tak jak růžu
    bych ho chovala
  • 00:10:09 ani bych mu
    robit nedala,
  • 00:10:11 tak jak růžu
    bych ho chovala
  • 00:10:19 Pěkně zpívala, pěkně zpívala.
    Přátelé, určitě víte,
  • 00:10:23 že se zvyšuje, zaplaťpánbůh,
    spotřeba vína.
  • 00:10:28 Dany, dělá manžel něco
    pro to,
  • 00:10:31 aby u vás se ta spotřeba vína
    trošku zvedla?
  • 00:10:34 Manžel pro to dělá maximum,
    protože je muzikant.
  • 00:10:37 Já pro to taky dělám hodně,
    protože jsem herečka.
  • 00:10:40 Já myslím,
    že i muzikanti i herci,
  • 00:10:43 viď Pepo, pro to dělají
    v tomhle státě maximum.
  • 00:10:46 Máte doma
    takovou tu vinotéku?
  • 00:10:48 Víš, ono se to vždycky dá
    do obýváku a...
  • 00:10:52 Máme úplně miniaturní,
    dostal to Petr od maminky
  • 00:10:55 k narozeninám,
    úplně miniaturní.
  • 00:10:58 -Já mám taky vinotéku.
  • 00:11:01 -Tákhle velikou.
    Almaru.
  • 00:11:04 -Já mám větší, ve sklepě,
    ale asi...
  • 00:11:06 Já jsem si říkal vždycky:
    Koupím si víno,
  • 00:11:08 uchovám si ho na několik let,
    ale ono to chce vypít
  • 00:11:10 tak do roka,
    protože pak už to nebylo pitný.
  • 00:11:13 Já tam zřejmě
    nemám takový klima,
  • 00:11:16 jak by mělo bejt,
    ale jako jo mám to.
  • 00:11:18 A samozřejmě,
    když přijdu po představení,
  • 00:11:19 tak než abych si bral...
  • 00:11:22 Nebo když přijedu ze zájezdu
    si bral prášek na spaní,
  • 00:11:24 tak si dám takhle.
  • 00:11:26 -Já to dělám taky.
    -Decinku.
  • 00:11:28 Ano, to by tě páni doktoři
    pochválili,
  • 00:11:30 to děláš pro své zdraví maximum.
  • 00:11:33 -Přesně tak.
    -Ano, to je pravda.
  • 00:11:35 Víno vždycky potřebuje příběh,
    v tom sklepě.
  • 00:11:38 Tam se víno neprodává,
    prodává se až potom,
  • 00:11:40 až si člověk
    vyslechne ten příběh.
  • 00:11:42 A teprve potom,
    až si člověk naladí
  • 00:11:44 chuťové pohárky,
    tak si řekne: Ano,
  • 00:11:46 ten příběh mně něco řekl
    o tom, o tom,
  • 00:11:48 o té odrůdě a tak dál.
  • 00:11:50 Tak nám řekni příběh
    rajhradského klášterního sklepa.
  • 00:11:53 Nebo vůbec vašeho
    klášterního vinařství.
  • 00:11:56 Tak ta úplně nejstarší
    písemná zmínka o víně,
  • 00:11:58 Rajhradě a o benediktýnech
    je z 1222,
  • 00:12:02 kdy Přemysl Otakar I.
    dal desátek z vinic Miroslavi.
  • 00:12:06 Tady mám první privilegium
    položené,
  • 00:12:09 nebo věrnou kopii jeho,
    kdy jsme my v roce 2011
  • 00:12:13 vzali hrozny z té Miroslavi
  • 00:12:16 a udělali jsme
    takzvané desátkové víno.
  • 00:12:18 A rádi bysme v tom pokračovali,
    tady v té tradici.
  • 00:12:21 Jsem říkal,
    že jsem po 700 letech
  • 00:12:23 obnovil tradici desátku,
    jakoby krásnou.
  • 00:12:26 Tak to byla taková
    písemná zmínka,
  • 00:12:28 která ještě nevypovídala
    nic o tom, že by vinařili.
  • 00:12:32 Ale ve 14. století
    už měli první vinohrady
  • 00:12:35 benediktýni kolem Hustopečí,
    postupně potom v Židlochovicích
  • 00:12:38 a bližších městech.
  • 00:12:40 V 15. století vysadili v Rajhradě
    vinici Hájická,
  • 00:12:43 nebo nechali své poddané
    vysadit trať Hájická,
  • 00:12:47 na deset roků je zprostili
    dodávání desátku z té vinice,
  • 00:12:51 potom z toho mohli
    profitovat i oni.
  • 00:12:54 A zajímavé je třeba,
  • 00:12:56 že z té vinice sklízíme
    hrozny dodnes.
  • 00:12:58 Ne, samozřejmě, z té vinice,
    ta tam už není,
  • 00:13:01 ale na té poloze
    neustále ten vinohrad je.
  • 00:13:05 A to je co se vinic týče,
    tak je to asi všechno.
  • 00:13:08 A co se týká, ještě znovu
    k vínu se vrátím.
  • 00:13:12 Třeba teď jsem se díval
    na ty lahve.
  • 00:13:14 Jedna má takový tvar,
    druhá má takový tvar.
  • 00:13:18 V čem to je?
  • 00:13:19 My nemáme vlastní vinice
    žádné.
  • 00:13:21 My máme takové tři partnery,
    kteří nám dodávají hrozny,
  • 00:13:24 kteří nám dělají víno.
  • 00:13:26 A je to z Rajhradu, z Blučiny
    a z Dolních Kounic.
  • 00:13:29 Tomuto říkáme monastery klasik,
    taková klasická řada
  • 00:13:34 pro běžné denní pití.
  • 00:13:36 A tady v těch lahvích
    pro běžné denní.
  • 00:13:38 A v těchto lahvích,
    které jsou úplně originální,
  • 00:13:41 mají na sobě klíč,
    který máme v logu,
  • 00:13:45 který je ve znaku města
    Rajhradu,
  • 00:13:47 tak to jsou vína,
    která podle nás
  • 00:13:50 je to nejlepší
    z našich sklepů.
  • 00:13:53 Ochutnáme vína, po tom,
    co skončí ročník, a řekneme si:
  • 00:13:56 "Ano, tohle to musí být
    exkluzivní." A tak to je.
  • 00:14:00 -To je pro běžné noční pití.
  • 00:14:02 -To je pro,
    tohle může pít klidně člověk sám.
  • 00:14:05 A nemáte náhodou průhledné lahve,
    jako že by na den?
  • 00:14:10 To máte na růžové, ne?
  • 00:14:12 Na roséčko
    samozřejmě máme čiré lahve.
  • 00:14:15 Tak nám ještě řekni,
    kterých vlastně ostatních odrůd
  • 00:14:17 by sis tak považoval
    nebo které si firma považuje?
  • 00:14:20 Co se týká technologií,
    spíš možná odrůd,
  • 00:14:23 poslední roky experimentujeme
    s odrůdou Sirly,
  • 00:14:26 což je francouzská metoda,
    původně,
  • 00:14:28 kdy to víno musí minimálně
    šest měsíců být na kvasnicích,
  • 00:14:31 kterýma se musí míchat pravidelně,
    to víno se nesíří.
  • 00:14:34 A máme s tím poměrně
    úspěchy.
  • 00:14:38 Ani ne tak v České republice,
    jak třeba ve světě,
  • 00:14:40 Chardonnay 2011 Sirly dělané
  • 00:14:43 má stříbro z Vídně,
    stříbro z Bruselu,
  • 00:14:45 bronz ze San Franciska
    a tak to je pro nás velký úspěch.
  • 00:14:48 Tak to je pěkné,
    to klidně si na to připijeme.
  • 00:14:53 Tak na ty vaše úspěchy.
  • 00:14:56 A já se ještě našich hostů,
    já se vás ještě zeptám,
  • 00:14:59 jestli byste upřednostnili
    víno,
  • 00:15:01 které je oblepené těmi medailemi
    nebo takové prosté čisté,
  • 00:15:04 které má třeba jenom
    tak tu jednu medaili?
  • 00:15:08 Kdybyste byli ve vinotéce,
    jak byste se zachovali?
  • 00:15:10 Člověče, tak je fakt,
    že já vždycky koukám
  • 00:15:12 na tuhleto
    a tuhle jsem si koupil nějaká vína
  • 00:15:16 a mělo to nějakou pečeť,
    že to někde vyhrálo.
  • 00:15:18 To já zase na tohle to jsem,
    no.
  • 00:15:20 Tak já myslím, že děláš dobře,
    protože když to hodnotí
  • 00:15:22 odborníci, tak na tom něco je.
    A Dana?
  • 00:15:25 Tak když si vezmu brejle,
    tak i medaile můžou být.
  • 00:15:30 Takže ještě jednou na ten Rajhrad.
    A dáme zase písničku. Na zdraví.
  • 00:15:59 Pri trenčanskej bráně
    stojá koně vrané
  • 00:16:12 Pri trenčanskej bráně
    stojá koně vrané
  • 00:16:23 vysedajú, chlapci,
    vysedajú, chlapci,
  • 00:16:36 vysedájú na ně
  • 00:17:13 Na koně sedajú,
    na Boha volajú
  • 00:17:26 Na koně sedajú,
    na Boha volajú
  • 00:17:36 Bože, nám pomáhaj
  • 00:17:43 Bože, nám pomáhaj
    v našem bojováňú
  • 00:18:24 Bože, nám pomáháj,
    aj panna Maria,
  • 00:18:35 Bože, nám pomáháj,
    aj panna Maria,
  • 00:18:48 aby nezhynula,
  • 00:18:55 aby nezhynula
  • 00:19:02 moravská krajina
  • 00:19:41 Jejda, to tady zavonělo.
    Já jsem celou dobu,
  • 00:19:45 já jsem byl zabořený do vína,
    já jsem zapomněl
  • 00:19:47 představit pana doktora
    Štefunku,
  • 00:19:50 který tam usilovně
    za tím grilem nám připravoval
  • 00:19:53 takovou báječnou věc.
  • 00:19:55 Ale mám tady samozřejmě
    Lojzu Šacla,
  • 00:19:57 který by nám o tom
    mohl povědět.
  • 00:20:02 Než tom mase,
    to máme povolanější,
  • 00:20:04 a to je právě
    pan doktor Štefunka.
  • 00:20:08 To je masokombinát
    Trohlaveční.
  • 00:20:14 Patří pod Chovservis,
    a patří pod Agro Měřín.
  • 00:20:17 A šéf a vlastník toho
    je Gabriel Večeřa.
  • 00:20:20 A větší odborník
    než je doktor Štefunka
  • 00:20:25 nechodí po Českých zemích
    a když on začne vyprávět,
  • 00:20:29 tak všem nám takhle krásně
    potečou sliny.
  • 00:20:33 -Já jsem pro vás dnes přinesl
    maso z naší produkce,
  • 00:20:36 respektive z produkce
    našich partnerských firem.
  • 00:20:39 My pro to, aby kvalita masa
    byla na maximální úrovni
  • 00:20:42 v co největším standardu,
    tak vždycky používáme
  • 00:20:45 taková kriteria pro porážku
    a vlastně pro to další zpracování
  • 00:20:48 a to je zejména tedy věk.
  • 00:20:51 Kdy zvířata,
    která my nakupujeme,
  • 00:20:53 jsou vždycky do 24 měsíců stáří
    a optimální pro nás je 18 měsíců.
  • 00:20:57 Takže my porážíme zvířata
    v poměrně ranným věku.
  • 00:21:01 Aby ta zvířata měla partie
    a tu proporcionalitu,
  • 00:21:06 kterou my potřebujeme,
    tak musí mít určitou hmotnost.
  • 00:21:08 Takže my v tomto věku
    těch 18 měsíců
  • 00:21:11 až 24 měsíců požadujeme,
    aby zvířata
  • 00:21:14 měla minimálně 650 kg.
  • 00:21:16 Nám se dokonce daří
    dneska porážet zvířata,
  • 00:21:19 která mají v tomto věku
    hmotnost,
  • 00:21:21 průměrnou hmotnost
    kolem sedmi metráků.
  • 00:21:24 Pro to, aby maso
    mělo optimální vlastnosti,
  • 00:21:27 je potřeba s ním zacházet
    tak, jak se má.
  • 00:21:29 A to je dneska hodně preferovaný,
    říká se někdy staření.
  • 00:21:32 Já tenhle výraz nemám moc rád,
    já spíš používám
  • 00:21:34 výraz vyzrálost nebo zrání masa,
    protože to je zrání masa,
  • 00:21:37 je to určitý postup
    fermentace,
  • 00:21:40 kdy maso jako takové prochází
    určitým cyklem
  • 00:21:43 po rigoru mortis
    při stabilní teplotě,
  • 00:21:47 která je potřeba,
    aby byla zachovaná
  • 00:21:50 bez jakýchkoliv výkyvů,
    při určité vlhkosti.
  • 00:21:53 A při tomhle tom procesu
    ve fermentaci toho zrání
  • 00:21:56 dochází v mase ke změnám,
    které připraví potom zákazníkům,
  • 00:21:59 respektive konzumentům,
    ideální kulinářský zážitek.
  • 00:22:04 Báječně měkký, přitom je krvavý,
    můžu ubezpečit,
  • 00:22:08 že to je krásná kulinářská věc,
    krásný zážitek.
  • 00:22:11 Jirko, co mešní víno?
    Rajhradské klášterní.
  • 00:22:17 V letošním roce máme takovou čest,
    bych řekl,
  • 00:22:20 poprvé dělat právě
    mešní víno pro benediktiny.
  • 00:22:24 Dostali jsme povolení,
    takový dekret,
  • 00:22:26 že můžeme vyrábět
    benediktýnské mešní víno.
  • 00:22:29 Vyrábíme z odrůdy
    Veltlínské červené ranné,
  • 00:22:32 které tam jsou samozřejmě
  • 00:22:34 takové věci,
    které jsou důležité splnit.
  • 00:22:37 To chceme slyšet.
  • 00:22:39 Tam je důležité,
    aby to víno bylo dozrálé
  • 00:22:42 do cukernatosti, aby nebylo potřeba
    použít řepný cukr.
  • 00:22:45 To je vlastně nejzásadnější věc.
    A co se nějakých přídavků
  • 00:22:48 nebo číření
    a takových ostatních věcí týče,
  • 00:22:51 tak tam může být použita
    pouze síra.
  • 00:22:54 Oxid siřičitý,
    to znamená - je to takové víno,
  • 00:22:58 jakoby dělané, řekl bych, postaru.
    Dá se říct.
  • 00:23:01 Já jenom chci říct
    televizním divákům,
  • 00:23:03 že vlastně oxid síry
    už znali staří Egypťané,
  • 00:23:06 takže to není vůbec nic
    proti ničemu.
  • 00:23:08 Přátelé, já si myslím,
    že se blíží konec našeho pořadu,
  • 00:23:10 bohužel,
    ono to strašně rychle utíká,
  • 00:23:12 ale já si myslím -
    co jsme chtěli,
  • 00:23:15 to jsme si řekli.
  • 00:23:17 A já mám rád
    takové přirovnání básníků.
  • 00:23:19 A třeba Jiří Žáček,
    to je takový básník,
  • 00:23:22 ale tentokrát nebudou verše,
    protože já jsem
  • 00:23:24 už jednou jeho básně použil,
    a on říká,
  • 00:23:26 to je takový jeho citát:
  • 00:23:28 "Život bez vína
    je šedivá próza,
  • 00:23:31 s vínem
    to je krásná šťavnatá báseň."
  • 00:23:33 A já si myslím,
    že tu báseň jsme si tak dneska
  • 00:23:37 odrecitovali, že to bylo hezké
    a televizním divákům
  • 00:23:39 bych chtěl popřát,
    aby tu báseň
  • 00:23:41 a vůbec ten barevný svět
    viděli nejenom zítra,
  • 00:23:44 až si tu láhvinku třeba dají,
    tak jako my, ale třeba celý rok.
  • 00:23:49 Mějte se hezky
    a my si připijeme zase
  • 00:23:52 na zdraví
    a na nás na všechny.
  • 00:23:54 -Na zdraví.
    -Na zdraví, děkujeme.
  • 00:24:01 Kabura, Kabura,
    na Kabure ráček,
  • 00:24:06 zotavil mě frajír,
    teraz za mnú pláče
  • 00:24:12 ej, až teraz
    dum prišla
  • 00:24:16 ej duma do rozuma,
  • 00:24:19 že ja mu najlepšia
    frajíročka bula,
  • 00:24:23 ej, až teraz mu prišla,
    ej, duma do rozuma,
  • 00:24:28 že ja mu najlepšia
    frajíročka bula
  • 00:24:34 Keď ši me zokabil,
    šak já tomu ráda,
  • 00:24:39 nebudzem ja chodzit
    jak kukočka vláda
  • 00:24:45 enem ja budzem chodit
    ej jak ruža červená
  • 00:24:51 že by ludé znali,
    že němám frajíra
  • 00:25:50 Skryté titulky: Alena Fenclová
    Česká televize 2013

Související