iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
7. 1. 2007
18:35 na ČT1

1 2 3 4 5

29 hlasů
6449
zhlédnutí

Postřehy odjinud

Chorvatsko očima Jaroslava Skalického

Ryba plave třikrát

4 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Postřehy odjinud - Chorvatsko očima Jaroslava Skalického - Ryba

  • 00:00:16 Pokud jde o jídlo,
    tak se Chorvaté rozhodně nešidí.
  • 00:00:19 Kuchyně se mírně liší
    podle regionů.
  • 00:00:25 Na pršutu si ale pochutnají
    po celé zemi.
  • 00:00:33 Ten nejlepší pršut je dílem bory,
    větru,
  • 00:00:37 který vepřovou kýtu vysuší
    a krásně navoní.
  • 00:00:40 Pršut se sýrem,
    nejlépe pažským,
  • 00:00:43 je v Chorvatsku
    nejobvyklejším předkrmem.
  • 00:00:53 Istrijskou specialitou
    jsou lanýže. Bílé a černé.
  • 00:00:58 Vyskytují
    se kolem města Motovun.
  • 00:01:01 Lidé je hledají pomocí psů.
  • 00:01:05 Sbírají je na podzim.
  • 00:01:07 Restauratéři je vykupují
    za horentní sumy
  • 00:01:10 a pak uchovávají v mrazácích.
  • 00:01:13 Právě na Istrii,
    u městečka Buzet,
  • 00:01:15 našli i největšího lanýže
    na světě.
  • 00:01:18 Dostal se dokonce
    do Guinnessovy knihy rekordů.
  • 00:01:21 Vážil 1310 gramů.
  • 00:01:24 Pod žábrami ryba nesmí páchnout
    a kůže nesmí být suchá.
  • 00:01:29 Nejčastěji se přidávají k míchaným
    vajíčkům.
  • 00:01:33 A obyčejné těstoviny povýší
    na delikatesu první jakosti.
  • 00:01:37 Jak lanýž chutná?
  • 00:01:39 Zcela zvláštně,
    jedinečně a neopakovatelně.
  • 00:01:45 Chorvatská kuchyně využívá mnoha
    způsobů přípravy jídel.
  • 00:01:49 Tohle je pečení pod pekou,
  • 00:01:51 pod železným
    nebo kameninovým poklopem.
  • 00:01:59 V Dalmácii lidi živí moře.
  • 00:02:02 Takový salát z chobotnice
    je docela obyčejné jídlo,
  • 00:02:06 to už ale dávno neplatí.
  • 00:02:09 Ceny mořských plodů v restauracích
    jsou vysoké.
  • 00:02:12 Skuteční labužníci
    ale neodolají
  • 00:02:15 a jejich mlsné jazýčky
    jsou na vrcholu blaha.
  • 00:02:19 Výběr ryb je v Dalmácii bohatý.
  • 00:02:22 Jsou ale drahou pochoutkou,
  • 00:02:24 protože se za nimi rybáři vydávají
    daleko od pobřeží,
  • 00:02:28 a tak je lov nákladný.
  • 00:02:30 Druhy nazývané bjela riba
    mají maso nejkvalitnější,
  • 00:02:33 plava riba je méně ceněná,
  • 00:02:36 většinou se používá
    na grilování.
  • 00:02:39 Pokud se chcete ujistit,
  • 00:02:41 zda vám v restauraci nabízejí opravdu
    čerstvou rybu,
  • 00:02:45 podívejte se jí do očí.
    Musí být čiré a ne propadlé.
  • 00:02:49 Pod žábrami ryba nesmí páchnout a
    kůže nesmí být suchá.
  • 00:02:58 Říká se, že ryba v Dalmácii plave
    třikrát.
  • 00:03:01 Nejprve v moři,
  • 00:03:03 podruhé v oleji,
    samozřejmě olivovém,
  • 00:03:10 a nakonec ve víně.
  • 00:03:16 Dalmatská kuchyně doslova překypuje
    zeleninou.
  • 00:03:21 Její nákup na tržištích
    patří k denním rituálům hospodyněk.
  • 00:03:27 Zelenina se podává vařená,
    dušená a samozřejmě syrová
  • 00:03:31 v mnoha druzích salátů.
  • 00:03:35 A na závěr sladká tečka.
  • 00:03:37 V Záhřebu a okolí
    jsou jí určitě štrukli.
  • 00:03:41 Taštičky z těsta,
    nejčastěji plněné tvarohem.
  • 00:03:45 Pestrá chorvatská příroda,
    s mnoha druhy bylin,
  • 00:03:48 dopřává včelám.
  • 00:03:50 Není divu, že zdejší med
    je velmi kvalitní a zdravý.
  • 00:03:54 Šalvějový med,
    chorvatsky med od kadulje,
  • 00:03:57 přímo zázračně působí
    na nemocné průdušky.
  • 00:04:02 Chorvaté med často používají místo
    cukru.
  • 00:04:04 Když si tedy vyberete
    sladkosti s medem,
  • 00:04:07 budete jíst vlastně zdravě.
  • 00:04:10 Med dodává zákuskům zvláštní,
    lahodnou chuť.
  • 00:04:14 Z ostrova Hvar vás zdraví
    Jaroslav Skalický.
  • 00:04:17 Skryté titulky: Michaela Nejedlá,
    Česká televize, 2006

Související