iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
20. 4. 2012
16:25 na ČT2

1 2 3 4 5

18 hlasů
8099
zhlédnutí

PORT

Fruktóza – a jed?

27 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

PORT

  • 00:00:22 Vítejte v Portu!
  • 00:00:24 Pro milovníky všeho sladkého
    máme nejprve zdrcující zjištění:
  • 00:00:28 fruktóza je jed.
  • 00:00:31 Ale máme i jednu dobrou zprávu:
    cukr se dá nahradit květinou.
  • 00:00:44 Fruktóza. Cukr, který je obsažen
    v ovoci, zelenině i medu.
  • 00:00:49 Může to být jed. Nevěříte?
  • 00:00:52 Dívejte se a během následující
    půl hodiny vám to dokážeme.
  • 00:00:56 Začneme však odjinud.
  • 00:00:59 Za posledních 20 let
    nesmírně narostl
  • 00:01:02 počet lidí s nadváhou
    a lidí obézních.
  • 00:01:04 Nejen ve světě, ale také u nás.
    A ta čísla jsou hrozivá.
  • 00:01:09 Naši vědci již od 80. let
    dlouhodobě sledují
  • 00:01:12 rizikové faktory
    cévních a srdečních onemocnění.
  • 00:01:15 K těmto rizikovým faktorům patří
    i nadváha a obezita.
  • 00:01:19 Výzkumy ukazují,
    že v naší populaci
  • 00:01:22 muži s nadváhou a obezitou
    suverénně převažují.
  • 00:01:26 Procento obézních lidí, těch,
    kteří mají BMI vyšší než 30,
  • 00:01:31 je v naší populaci hrozně vysoký,
    jeden z nejvyšších na světě.
  • 00:01:34 Zhruba můžeme říct, že obézní
    je téměř třetina populace.
  • 00:01:41 Další téměř třetinu tvoří lidé,
    kteří mají ideální váhu,
  • 00:01:44 a to co je uprostřed, nadváha,
    je o něco větší než třetina.
  • 00:01:47 Body Mass Index je číslo,
    které se používá pro určení
  • 00:01:51 podváhy, nadváhy
    či různých stupňů obezity.
  • 00:01:54 Výpočet je jednoduchý:
  • 00:01:57 vaše hmotnost dělená
    vaší výškou na druhou.
  • 00:02:00 Obezita, tedy BMI vyšší než 30,
    vede k závažným chorobám,
  • 00:02:03 k nimž patří
    kardiovaskulární choroby,
  • 00:02:06 diabetes druhého typu
    či metabolický syndrom.
  • 00:02:10 Lékaři proto vydali varování.
  • 00:02:13 Je nutné omezit příjem tuků.
    Je nutné omezit solení.
  • 00:02:20 Lidé poslechli.
  • 00:02:23 Například ve Spojených státech,
    jak ukazuje tento graf,
  • 00:02:26 množství tuků ve stravě
    se začalo snižovat.
  • 00:02:29 A jak se to projevilo
    na počtu obézních lidí?
  • 00:02:32 Jejich ještě zvýšilo.
  • 00:02:40 Počet obézních lidí
    stoupl natolik,
  • 00:02:43 že kvůli tloušťce musí americká
    armáda odmítat čtvrtinu zájemců.
  • 00:02:47 Náčelník generálního štábu
    a náčelník zdravotnické služby
  • 00:02:50 proto obezitu vyhlásili
    za hrozbu pro národní bezpečnost.
  • 00:02:54 A to větší než terorismus.
  • 00:03:04 Pokud za nárůst obezity
    nemohou tuky,
  • 00:03:08 kdo je ten hlavní pachatel?
    Mohou za to naše geny?
  • 00:03:11 Vždyť i dědičnost se podepisuje
    na naší konstituci.
  • 00:03:16 Naše genetická výbava se však
    za pouhých 30 let
  • 00:03:19 příliš změnit nemohla.
  • 00:03:22 Viník je tedy zřejmě jiný.
  • 00:03:25 Cukr.
    A tady je důkaz.
  • 00:03:30 V grafu vidíme vývoj spotřeby
    sacharózy v letech 1700-2002.
  • 00:03:36 Zatímco v roce 1800 spotřeboval
    jeden člověk 8 kg cukru za rok,
  • 00:03:40 v roce 2002 je to
    už více než 40 kg.
  • 00:03:45 A zatímco v roce 1890 bylo
    v populaci jen přes 3 % obézních,
  • 00:03:50 v roce 2002 to je už 30 %.
  • 00:03:57 Zvýšená spotřeba sacharózy
    v posledních letech
  • 00:04:03 velice dobře koresponduje
    s nárůstem prevalence obezity,
  • 00:04:06 a to jak u dospělých, tak u dětí.
  • 00:04:08 První nárůst můžeme pozorovat
    kolem roku 1830.
  • 00:04:12 Je to doba, kdy se rozběhlo
    pěstování řepy cukrovky
  • 00:04:15 a cukrovarnický průmysl
    byl osvobozen od daní.
  • 00:04:19 Výroba však byla dost nestálá
  • 00:04:22 a období hojnosti střídala
    období nedostatku.
  • 00:04:25 Další podstatný a zároveň
    stabilní nárůst přichází
  • 00:04:28 v polovině 70. let 20. století.
    Co se tehdy stalo?
  • 00:04:34 V Japonsku totiž našli způsob,
  • 00:04:37 jak levně a spolehlivě vyrobit
    tolik cukru, kolik hrdlo ráčí.
  • 00:04:40 A základem je kukuřičný škrob.
  • 00:04:43 Kukuřice je v Severní
    i Jižní Americe dost.
  • 00:04:48 Kukuřice se sklidí
    a zašle ke zpracování.
  • 00:04:51 Po semletí se oddělí
    kukuřičný škrob.
  • 00:04:54 Přidají se enzymy, které přemění
    část cukrů z glukózy na fruktózu.
  • 00:04:59 Pak sirup prochází
    uhlíkovými filtry.
  • 00:05:02 U části sirupu se obsah fruktózy
    zvýší na 90 %.
  • 00:05:05 Nakonec se oba sirupy smísí
  • 00:05:08 na vysokofruktózový
    kukuřičný sirup
  • 00:05:11 s obsahem fruktózy 55 %.
  • 00:05:14 Obsah fruktózy se zvyšuje,
  • 00:05:17 neboť výsledný sirup je o 170 %
    sladší než cukr řepný či třtinový.
  • 00:05:20 Přitom je o polovinu levnější.
  • 00:05:23 U nás se podobně vyrábí sirup
    z pšenice
  • 00:05:26 a používá se pro něj název
    glukózový sirup.
  • 00:05:31 Vysokofruktózový sirup
    se hojně používá v nápojích.
  • 00:05:35 Cola, džusy, limonády.
    Samý cukr.
  • 00:05:38 Nápoje se rozšířily
    nejprve ve Spojených státech
  • 00:05:42 a postupně dobyly i naše území.
  • 00:05:44 A přinesly i epidemii obezity.
  • 00:05:49 Jen za posledních 50 let
    se spotřeba cukru ztrojnásobila.
  • 00:05:54 Je to právě v důsledku zvýšené
    konzumace sladkých nápojů
  • 00:05:59 a toho, že v potravinářském
    průmyslu se hojně používá
  • 00:06:02 vysokofruktózový
    kukuřičný sirup.
  • 00:06:07 Filip ve Francouzské ulici
    v Praze na Vinohradech.
  • 00:06:10 Ale sám?
  • 00:06:12 Ano, Michael tentokrát nemohl.
  • 00:06:15 A tak jsem náš testovací nákup
    provedl sám
  • 00:06:18 ve své oblíbené prodejně.
  • 00:06:20 Jde ovšem o nákup cílený.
    Cílený na cukry.
  • 00:06:24 Proto se Filip zaměřil na tištěné
    informace o obsahu cukru
  • 00:06:27 nebo alespoň sacharidů
    v daném výrobku.
  • 00:06:37 Jé, moje oblíbená běžná tyčinka.
  • 00:06:42 Vysokofruktózový kukuřičný sirup
    se přidává téměř do všeho.
  • 00:06:47 Je téměř nemožné
    se mu vyhnout.
  • 00:06:50 Slané tyčinky.
  • 00:06:53 Filip vybral rozmanité potraviny,
    nejen sladké, ale i takové,
  • 00:06:56 u kterých jsme přítomnost cukru
    logicky nepředpokládali.
  • 00:07:00 Nejprve náš nákup podrobíme
    analýze na obsah cukru
  • 00:07:04 neboli cukrizaci,
    jak říkáme my vědci.
  • 00:07:10 Je známo, že 1 kostka cukru
    váží přibližně 4 gramy.
  • 00:07:15 Vyzkoušíme.
  • 00:07:19 Přesně.
  • 00:07:21 Tak a jdeme na to!
  • 00:07:24 Začneme typickou
    českou ochucenou vodou.
  • 00:07:31 Nic naplat, klasická Michaleova
    chemická škola se nezapře.
  • 00:07:35 Dokonale odpozorované,
    vysoce účelné pohyby
  • 00:07:38 spolu s Filipovou zručností
    získanou dlouhým cvičením
  • 00:07:42 skvěle doplňuje neodolatelná
    přirozenost jeho herního projevu.
  • 00:07:48 První vzorek úspěšně zdolán.
  • 00:07:51 Cukrizace provedena.
  • 00:07:53 Hle, zde obsah cukru ve vzorku!
  • 00:07:56 Teď běžná voda ochucená,
    ale americká.
  • 00:08:01 S každým dalším vzorkem
    se potvrzuje
  • 00:08:04 Filipovo bravurní zvládnutí
    techniky.
  • 00:08:10 Krok za krokem, vzorek
    za vzorkem vydává svědectví
  • 00:08:13 o nevídané přítomnosti cukru
    v potravinách,
  • 00:08:16 které sami zajisté
    nezřídka konzumujete.
  • 00:08:19 Ano, žasneme, kolik bílého zlata
    se skrývá
  • 00:08:22 v nevinných nápojích
    našich spíží a chladnic.
  • 00:08:26 Zde důležitá jest správná volba
    účinného nástroje
  • 00:08:30 pro získání prvního
    pevného vzorku.
  • 00:08:32 Filip s chladnou rozvahou
    střídá techniku.
  • 00:08:35 Nastupuje zápas o získání
    skrytého sladkého nepřítele
  • 00:08:38 z pevných vzorků našich
    oblíbených sladkostí.
  • 00:08:41 Teď žasněte.
  • 00:08:44 V rukou mám vzorek
    oficiálně slaného pečiva.
  • 00:08:46 S napětím extrahuji
    a doufám v zázrak.
  • 00:08:49 Objeví se cukr i zde?
  • 00:08:51 Filip žasne a my s ním.
  • 00:08:54 I slané pečivo v sobě ukrývá
    bílé kostky cukru. Nevídané!
  • 00:08:57 Je tu nejtěžší, závěrečné kolo.
    Krémovité látky.
  • 00:09:00 Naše oblíbené, zdravé bílé
    jogurty a salátové dresinky.
  • 00:09:03 A já vám teď ukážu,
  • 00:09:06 kolik cukru za den můžete
    spotřebovat, aniž o tom víte.
  • 00:09:11 Bábovka třená mramorová,
    400 gramů: 22 kostek cukru!
  • 00:09:16 Skvělé čokoládové tyčinky
    známé jako S: 13 kostek cukru!
  • 00:09:21 Překvapení přinášejí
    salátové dresinky: 4 kostky!
  • 00:09:25 Bílý, neochucený jogurt:
    6 kostek.
  • 00:09:27 V nízkotučných jogurtech je pro
    přijatelnost chuti cukr nezbytný.
  • 00:09:31 Stejně jako ve slaných
    crackerech.
  • 00:09:35 Jejich 100 gramů skrývá
    4 kostky cukru.
  • 00:09:37 Jsou tu rekordmani,
    slazené nápoje.
  • 00:09:40 Džus multivitamin,
    28 kostek v jediném litru.
  • 00:09:43 Ochucená minerálka:
    21 kostek v 1,5 litru.
  • 00:09:46 Rekordmanem je cola:
  • 00:09:49 2 litry tohoto nápoje obsahují
    54 kostek!
  • 00:09:58 Doporučená denní dávka cukru
    je 100 g: 25 kostek cukru.
  • 00:10:02 Pokud tedy spotřebujeme
    toto množství
  • 00:10:05 v předvedených nebo jim podobných
    potravinách ke snídani,
  • 00:10:08 pak k obědu i k večeři, můžeme
    denní dávku překročit až třikrát.
  • 00:10:12 V množství cukru tedy
    jednoznačně vedou limonády.
  • 00:10:16 Coly mají navíc
    tu neblahou vlastnost,
  • 00:10:19 že kromě velkého obsahu cukru
    obsahují kyselinu fosforečnou.
  • 00:10:23 A ta, jak víme, odvápňuje kosti.
  • 00:10:31 Aby to Filip dokázal,
  • 00:10:34 obětoval vědě dokonce malou část
    svého vlastního těla.
  • 00:10:39 Před čtyřmi dny
    jsem si ostříhal nehty
  • 00:10:41 a vložil je do sklenice s kolou.
    Podívejte, co se s nimi stalo.
  • 00:10:45 Kyselina fosforečná
    je dokonale rozložila.
  • 00:10:48 Navíc má ještě další devastující
    účinky pro lidské tělo.
  • 00:10:52 Odvápňuje kosti,
    tedy způsobuje osteoporózu.
  • 00:10:54 A kazí zuby. Taková hloupost.
  • 00:11:01 Je možné cukr nahradit?
    Co třeba umělá sladidla?
  • 00:11:07 Už staří Římané používali
    ke slazení některé soli olova,
  • 00:11:11 ovšem ty byly toxické.
  • 00:11:13 Umělých sladidel je dnes
    slušné množství.
  • 00:11:17 Jejich cílem je
    nahradit sacharózu,
  • 00:11:19 ale přitom dodat sladkou chuť.
  • 00:11:22 Sladivost u některých
    je více než tisícinásobná.
  • 00:11:25 Proto jich může být v potravinách
    mnohem méně.
  • 00:11:31 Chemická sladidla se řadí
    mezi potravinová aditiva,
  • 00:11:35 jsou proto označována
    takzvanými éčky.
  • 00:11:38 Jejich cílem je snížit množství
    přijímané energie
  • 00:11:41 a pomoci diabetikům.
  • 00:11:44 Mnoho z nich je však
    kontroverzních. Třeba aspartam.
  • 00:11:47 Aspartam na straně jedné má chuť
    sacharóze dost blízkou,
  • 00:11:52 čili z pohledu substitutu
    je příznivě hodnocen.
  • 00:12:01 Ale při průchodu
    trávicím traktem,
  • 00:12:04 a nejde ani o tak kyselé
    prostředí v žaludku,
  • 00:12:08 ale hlavně o trávicí enzymy,
    které rozštěpí dipeptid,
  • 00:12:11 uvolní asparagovou kyselinu,
    uvolní fenylalanin,
  • 00:12:13 potom ještě enzym esteráza
    uvolní metanol.
  • 00:12:17 A dvě z těchto tří složek
    jsou diskutabilní.
  • 00:12:19 Proto se aspartam nedoporučuje
    těhotným ženám
  • 00:12:23 a nemocným s metabolickou
    poruchou - fenylketonurií.
  • 00:12:26 Některé studie ukazují,
  • 00:12:29 že aspartam může mít i účinky
    psychologické a neurologické.
  • 00:12:32 Nicméně údaje,
    které jsou k dispozici,
  • 00:12:35 neposkytují žádné důkazy pro to,
    aby byl aspartam zakázán.
  • 00:12:38 Vědci ale stále hledají sladidla
    chuťově co nejvhodnější,
  • 00:12:42 přitom dlouhodobě bezpečná.
  • 00:12:47 Když se uvažuje, že by látka byla
    povolena jako aditivní oficiálně,
  • 00:12:51 tak tomu předcházejí
    podle daných protokolů
  • 00:12:55 velice důkladné
    toxikologické testy.
  • 00:12:59 Nepřipadá v úvahu, aby nějaká
    látka měla nějaký pardon.
  • 00:13:04 V Evropské unii se mohou používat
    jen registrovaná sladidla.
  • 00:13:08 U každého z nich je vyznačena
    přijatelná denní dávka.
  • 00:13:12 Potravináři sladidla
    průběžně sledují
  • 00:13:15 a v pravidelných intervalech
    je přehodnocují.
  • 00:13:24 V momentě, kdy vědecký panel
    dospěje k přesvědčení,
  • 00:13:27 že nelze látku deklarovat
    jako bezpečnou,
  • 00:13:31 tak ji prostě vyřadí se seznamu
    povolených přípravků.
  • 00:13:35 Pokud se umělá sladidla užívají
    v doporučených dávkách,
  • 00:13:39 nemělo by hrozit žádné riziko.
  • 00:13:42 Můžeme zvažovat všechna
    pro a proti u umělých sladidel,
  • 00:13:46 ale zdá se, že v boji s obezitou
    převažuje role příznivá.
  • 00:13:50 Zůstaneme-li totiž u současné
    vysoké spotřeby přírodních cukrů,
  • 00:13:54 můžeme si velmi uškodit.
  • 00:13:57 Nejedná se jenom
    o prázdné kalorie.
  • 00:14:00 Ať je cukr z řepy, třtiny nebo
    kukuřice, vždy jde o sacharózu.
  • 00:14:05 Sacharóza patří
    mezi disacharidy,
  • 00:14:08 skládá se tedy ze dvou
    jednodušších cukrů,
  • 00:14:11 z jedné molekuly glukózy
    a z jedné molekuly fruktózy.
  • 00:14:14 Sacharóza neobsahuje látky
    užitečné pro tělo,
  • 00:14:17 je pouze vydatným zdrojem
    energie:
  • 00:14:20 z 1 gramu sacharózy se uvolní
    16,7 kilojoulů energie.
  • 00:14:26 Je to tolik energie, kolik
    by ohřálo 1 gram vody o 4 °C.
  • 00:14:32 Tělo velmi snadno dokáže sacharózu
    rozštěpit na glukózu a fruktózu.
  • 00:14:39 V 60. letech nebyly ještě známy
    rozdíly mezi oběma sacharidy,
  • 00:14:42 fruktóza i glukóza byly považovány
    za rovnocenné sacharidy.
  • 00:14:48 S tím, jak vzrůstala spotřeba
    sacharózy, se otevřela otázka,
  • 00:14:52 zda metabolismy obou sacharidů
    jsou stejné nebo rozdílné.
  • 00:14:58 V 70. letech byly zahájeny pokusy
  • 00:15:01 v Institutu klinické
    a experimentální medicíny v Praze,
  • 00:15:04 které měly odhalit, zda dochází
    k nějakým odlišnostem.
  • 00:15:08 Vědci proto začali
    zvláště vyšlechtěným potkanům
  • 00:15:11 podávat stravu
    s vysokým obsahem fruktózy.
  • 00:15:15 Ukázalo se, že ačkoli rozdíly
    v chemické stavbě
  • 00:15:18 glukózy a fruktózy
    nejsou velké,
  • 00:15:22 rozdíly v jejich metabolismu
    jsou značné.
  • 00:15:28 Zatímco většina glukózy putuje
    do tkání, především do svalů,
  • 00:15:31 kde slouží jako zdroj energie,
  • 00:15:34 fruktóza míří do jater, kde
    prochází různými cykly přeměny.
  • 00:15:39 Nebudeme vás zatěžovat
    podrobnostmi těchto proměn,
  • 00:15:42 ale sdělíme rovnou výsledek.
  • 00:15:45 Fruktóza škodí našemu zdraví.
    A škodí mu na mnoha frontách.
  • 00:15:50 Fruktóza především zvyšuje
    syntézu triglyceridů,
  • 00:15:54 které jsou hlavní složkou
    živočišných tuků.
  • 00:16:00 Triglyceridy ve formě rozpustných
    lipoproteinových částic
  • 00:16:04 kolují v krvi.
    Práce vědců ukázaly,
  • 00:16:07 že tyto lipoproteiny
    spolu s cholesterolem
  • 00:16:10 se přenášejí do velkých cév
    v blízkosti srdce,
  • 00:16:14 kde se usazují ve stěnách
    a tvoří aterosklerotické pláty.
  • 00:16:26 V aortě pak může být třeba toto.
  • 00:16:37 Fruktóza tedy poškozuje cévy
  • 00:16:40 a způsobuje ischemickou
    chorobu srdeční.
  • 00:16:44 Jak pomohli zjistit potkani,
  • 00:16:47 pokud se triglycerid uloží
    v játrech,
  • 00:16:50 může je poškodit a vést
    k jejich zvětšení a ztučnění.
  • 00:16:54 Fruktóza také může podporovat
    zánět jater,
  • 00:16:58 a tím přispívat k rozvoji
    dalších metabolických poruch.
  • 00:17:08 Fruktóza poškozuje játra.
    Ale to stále není všechno.
  • 00:17:13 Zvýšený příjem fruktózy může mít
    vliv i na příjem potravy.
  • 00:17:18 A mechanismus,
    který s tím souvisí,
  • 00:17:22 se právě týká hormonů
    leptinu a grelinu,
  • 00:17:26 které stimulují centra sytosti
    a energetické homeostázy v mozku.
  • 00:17:31 Takže fruktóza méně než glukóza
    navozuje pocit sytosti,
  • 00:17:35 a máme tedy potom
    stále pocit hladu.
  • 00:17:41 Takže ačkoli toho sníme hodně,
  • 00:17:44 máme pocit, že toho
    musíme sníst mnohem víc.
  • 00:17:47 Mozek si totiž myslí,
    že hladovíme.
  • 00:17:50 Fruktóza šálí mozek.
  • 00:17:53 A tak jíme a jíme a jíme.
  • 00:17:56 A dostáváme do sebe
    víc a víc cukru.
  • 00:17:59 Vytváří se začarovaný kruh.
  • 00:18:02 Výzkum poskytl i další
    velmi znepokojivé údaje.
  • 00:18:05 Fruktóza podněcuje v játrech
    tvorbu tuků,
  • 00:18:08 které se ukládají
    v oblasti břicha.
  • 00:18:11 Pokud tedy jíme fruktózu,
    jíme vlastně tuky.
  • 00:18:14 Zatímco glukóza se spálí
    a na tuk se přemění jen 5 %,
  • 00:18:18 fruktóza se přemění na tuk
    ze 40 %, tedy osmkrát víc.
  • 00:18:26 Fruktóza způsobuje obezitu.
  • 00:18:31 Aby toho nebylo dost, fruktóza
    vede i k poškozování ledvin.
  • 00:18:36 Stále jsme však neskončili.
  • 00:18:39 Vědci na tomto pracovišti
    také dokázali
  • 00:18:42 snižování citlivosti k inzulinu
    a poruchy jeho sekrece.
  • 00:18:45 Zvýšený přísun fruktózy vede
    k rozvoji diabetu druhého typu.
  • 00:18:49 Všechny uvedené skutečnosti
    tedy dokládají,
  • 00:18:53 že fruktóza u člověka způsobuje
    metabolický syndrom,
  • 00:18:56 což je soubor onemocnění
    spojený s nadváhou,
  • 00:18:59 s vysokým krevním tlakem
    a situací, kdy organismus
  • 00:19:03 nedokáže kontrolovat
    koncentraci glukózy v krvi.
  • 00:19:06 A přitom nás pocit nenasycenosti
    nutí jíst dál a dál a dál.
  • 00:19:11 A přijímat vyšší a vyšší
    dávky cukrů.
  • 00:19:17 Takže nemůžeme jíst ani ovoce?
    Ale můžeme.
  • 00:19:21 Příroda totiž tam,
    kde vytvořila jed,
  • 00:19:24 ho zabalila
    do jakéhosi protijedu.
  • 00:19:27 Vezměme si třeba řepu cukrovku.
  • 00:19:30 Cukr v ní je ve spoustě
    nepoživatelné hmoty.
  • 00:19:33 Její bulva obsahuje
    jen asi 5 % cukru.
  • 00:19:36 Podobné to je
    i s cukrovou třtinou.
  • 00:19:39 Její měkká tkáň obsahuje
    asi 20 % cukru.
  • 00:19:42 Získat cukr je tedy dost těžké.
    I při průmyslovém zpracování.
  • 00:19:47 A co třeba cukr z ovoce?
  • 00:19:50 Vezměme si třeba jablko.
  • 00:19:53 Kromě fruktózy pozřete
    i spoustu vlákniny,
  • 00:19:57 na kterou je cukr navázán,
  • 00:20:00 a projde střevem,
    aniž se stihl vstřebat.
  • 00:20:03 Vláknina urychluje průchod
    trávené potravy střevem.
  • 00:20:06 Díky ní také získáváme
    pocit nasycenosti.
  • 00:20:10 Čerstvé zralé ovoce obsahuje
    navíc vysoký podíl enzymů,
  • 00:20:14 které pomáhají štěpení cukrů
    v ovoci obsažených.
  • 00:20:23 Tak tohle nám zachraňuje život.
  • 00:20:32 Najdeme v rostlinné říši
    sladidlo,
  • 00:20:35 které bychom mohli používat
    s čistým svědomím?
  • 00:20:38 Cukry jsou pro rostliny
    základní zásobní látkou.
  • 00:20:44 Zajímavé je, že cukry si dovedou
    vyrábět jenom rostliny.
  • 00:20:47 Živočichové tohle nedokážou,
    proto je musí získávat z potravy.
  • 00:20:51 Během historie člověk
    postupně zjistil,
  • 00:20:54 že druhů rostlin, které obsahují
    cukry ve větším množství, je víc,
  • 00:20:58 a začal je ve větším množství
    využívat.
  • 00:21:01 Mohla by pomoci
    mexická agáve? Ne.
  • 00:21:04 Obsahuje vysoký podíl fruktózy,
    až 50 gramů na 100 gramů sirupu.
  • 00:21:10 Nebo třeba javorový sirup?
    Bohužel také nikoli.
  • 00:21:14 Z 60 % obsahuje sacharózu.
  • 00:21:18 V poslední době
    se hodně mluví o stévii,
  • 00:21:21 odborně stevia rebaudiana,
    hvězdnicovitá rostlina.
  • 00:21:25 Původně pochází z Paraguaye.
  • 00:21:28 Obsahuje látku zvanou steviosid,
  • 00:21:31 který je až 300x sladší
    než sacharóza.
  • 00:21:35 Velká výhoda této rostliny
    je právě to,
  • 00:21:37 že látka, která je sladká,
    je necukerné povahy,
  • 00:21:41 a v lidském těle se nerozkládá,
    vůbec není trávena,
  • 00:21:44 a prochází traktem
    v nezměněné podobě.
  • 00:21:46 Takže my vlastně jediné,
    co z toho máme, je sladká chuť,
  • 00:21:49 ale ani jediná kalorie navíc.
  • 00:21:52 Tato rostlina
    má i léčivé účinky.
  • 00:21:55 Zvyšuje citlivost na inzulin
  • 00:21:58 a po jídle snižuje
    množství glukózy v krvi.
  • 00:22:01 Udává se, že působí příznivě
    i na hladinu cukru v játrech
  • 00:22:04 a povzbuzuje činnost
    slinivky břišní.
  • 00:22:07 Na rozdíl od cukru má
    antibakteriální a hojivé účinky.
  • 00:22:12 Já si stévii pěstuji v květináči.
    A chráním ji jako oko v hlavě.
  • 00:22:19 Je totiž dobrá na ústní dutinu
    a taky na zuby.
  • 00:22:28 Zajímá vás, jak získat stevisoidy
    ze stévie?
  • 00:22:32 Jednoduše. Extrakcí.
  • 00:22:34 V domácích podmínkách vám mohu
    nabídnout dvě základní varianty:
  • 00:22:38 extrakci do vody
    a potom v alkoholu.
  • 00:22:44 Extrakce do vody je jednoduchá
    a hlavně dostupná.
  • 00:22:47 Stačí k tomu voda
    a sušené listy stévie.
  • 00:22:52 Je úplně jedno,
    jestli jsou drcené nebo celé.
  • 00:22:57 Nejprve uvaříme
    půl litru vody.
  • 00:23:00 Ve varné konvici nebo na plotně,
    v tom případě v nerezovém hrnci.
  • 00:23:04 Vodu necháme chvíli odstát,
    aby nebyla vařící.
  • 00:23:07 Budeme ji totiž přelévat do nádoby
    porcelánové, skleněné či plastové.
  • 00:23:12 Do odstáté vody vsypte tři čtvrtiny
    až jeden hrnek sušené stévie.
  • 00:23:18 A pozor, důkladně promíchejte.
  • 00:23:26 Nechte 2 dny odstát.
  • 00:23:29 A během těchto dvou dnů
    občas promíchejte.
  • 00:23:32 Víte, že extrahování je jedním
    z nejstarších chemických postupů?
  • 00:23:36 Znala ho už alchymie.
  • 00:23:39 Během dvou dní probíhá ve vodě
  • 00:23:42 louhování sladkých šťáv
    z listů stévie.
  • 00:23:46 Před scezením ještě promíchejte
    a nechte usadit.
  • 00:23:50 Pak již směs nemíchejte.
  • 00:23:53 Vezměte láhev vypláchnutou
    horkou vodou.
  • 00:23:56 Přes sítko, filtr nebo čistý
    kapesník extrakt přefiltrujte.
  • 00:24:07 Láhev dobře uzavřete
    a uložte do ledničky.
  • 00:24:11 Takto vyrobený extrakt
    vám vydrží v chladu až rok.
  • 00:24:21 Pěstovat stévii je jednoduché,
    to zvládnu i já.
  • 00:24:25 Stačí dvě hlavní věci:
    světlo a teplo.
  • 00:24:28 V zimě stévie přezimuje
    v místnosti,
  • 00:24:31 kde musí být minimálně
    5 až 10 °C.
  • 00:24:35 V zimě shodí téměř všechny listy,
    přezimují pouze kořeny.
  • 00:24:38 A důležité je pořádně je zalévat,
    aby hlína byla stále vlhká.
  • 00:24:48 Stévie se množí nejlépe
    zelenými řízky,
  • 00:24:51 řízky kořenů nebo odnožemi.
  • 00:24:54 Nať se sklízí dvakrát až třikrát
    za sezonu seřezáním.
  • 00:24:57 Většinou se suší.
  • 00:25:00 Rostlina zanedlouho pustí
    nové stonky a listy.
  • 00:25:10 Poznatky o pěstování stévie
    se nám ještě budou hodit.
  • 00:25:14 Vědci v USA totiž srovnávali
    metabolismus fruktózy a etanolu.
  • 00:25:18 Zjistili, že nadměrný přísun
    fruktózy
  • 00:25:22 způsobuje stejné problémy,
    jako alkohol.
  • 00:25:25 Fruktóza pouze
    nevyvolává opilost.
  • 00:25:30 Vědci proto začali bít na poplach
  • 00:25:33 a požadují omezení
    spotřeby cukru.
  • 00:25:36 Podle nich by se cukry,
    které jsou silně návykové,
  • 00:25:40 měly zdanit stejně jako alkohol
    nebo tabák.
  • 00:25:43 Možná se to zdá nadsazené.
  • 00:25:46 Ale připomeňme si
    definici jedu od Paracelsa,
  • 00:25:49 alchymisty, astrologa a lékaře,
  • 00:25:52 který předznamenal vznik
    novodobého lékařství.
  • 00:26:00 Množství, ve kterém fruktózu
    přijímáme, je nadměrné.
  • 00:26:03 Fruktóza se stala jedem.
  • 00:26:06 Způsobila obezitu a zavinila
    nemoci, které s ní souvisejí.
  • 00:26:10 Obézní lidé jsou tedy oběťmi
    potravinářského průmyslu,
  • 00:26:14 který přidává cukr do svých
    výrobků prakticky bez omezení.
  • 00:26:29 Všechny příspěvky
    ze všech vydání Portu
  • 00:26:32 najdete na našich
    webových stránkách.
  • 00:26:34 Právě teď můžete chatovat
  • 00:26:37 o škodlivých účincích fruktózy
    na lidský organismus.
  • 00:26:41 Příště se dozvíte o hrozbách
    pro naši civilizaci.
  • 00:26:45 Na shledanou!
  • 00:26:58 Skryté titulky Blažena Stráníková
    Česká televize 2012

Související