iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
26. 6. 2008
16:55 na ČT2

1 2 3 4 5

48 hlasů
2918
zhlédnutí

Domácí lékař aneb nic není jen tak...

Salmonelóza

Jak se nenechat zaskočit zdravotními problémy

7 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Domácí lékař aneb Nic není jen tak - Salmonelóza

  • 00:00:19 Ahoj, Marie!
  • 00:00:21 Salmonelóza je infekční
    střevní onemocnění
  • 00:00:24 vyvolané bakteriemi
    rodu Salmonella.
  • 00:00:27 Projevuje se průjmy, zvracením,
  • 00:00:30 bolestmi břicha
    a zvýšenou teplotou.
  • 00:00:39 Salmonely jsou střevní bakterie,
  • 00:00:41 které se do organismu dostávají
    spolu s potravinou nebo vodou,
  • 00:00:45 ve které jsou obsaženy.
  • 00:00:47 Salmonely jsou bakterie,
    které se poměrně dobře množí.
  • 00:00:50 Uveďme si příklad.
  • 00:00:52 V jednom vejci může být
    dejme tomu 10 salmonel,
  • 00:00:55 což je dávka, která člověku
    není vůbec nebezpečná.
  • 00:00:58 Po dvou dnech
    v takovémto vejci
  • 00:01:01 uloženém při teplotě
    kolem 20 stupňů Celsia
  • 00:01:04 vzroste počet salmonel
    na několik miliard.
  • 00:01:06 Při teplotách pod 10 stupňů
    a nad 45 stupňů Celsia
  • 00:01:11 se rozmnožovací schopnost
    salmonel snižuje,
  • 00:01:14 ale teploty bod bodem mrazu
    přežívají bez poškození.
  • 00:01:17 To umožňuje jejich přenos
    zmrzlinou
  • 00:01:21 nebo mraženými potravinami.
  • 00:01:29 První známky infekce
    se objeví obvykle
  • 00:01:32 po osmi až deseti hodinách
    od požití závadné potraviny.
  • 00:01:35 Salmonelóza začíná horečkou
    až 39 stupňů Celsia,
  • 00:01:39 bolestí břicha, nevolností,
    zvracením.
  • 00:01:43 K obtížím
    se rychle přidávají průjmy.
  • 00:01:46 Stolice má nejprve kašovitý
    vzhled, ale postupně vodnatí.
  • 00:01:50 Barva stolice může být
    od hnědé až po zelenou.
  • 00:01:53 Horečka i zvracení mohou
    do následujícího dne ustat,
  • 00:01:57 ovšem průjem přetrvává
    po několik dalších dní.
  • 00:02:00 Nemocní jsou častými průjmy
    a zvracením vysíleni.
  • 00:02:04 Zejména u malých dětí
    a starých lidí
  • 00:02:07 se může rychle rozvinout
    dehydratace.
  • 00:02:10 Projeví se studenou kůží
    pokrytou lepkavým potem.
  • 00:02:13 Náhrada tekutin dokáže
    výrazně zlepšit zdravotní stav.
  • 00:02:16 Nejlepší jsou čaje nebo
    minerální vody bez bublin.
  • 00:02:20 Podle jednoduchého receptu
  • 00:02:24 si můžeme připravit
    rehydratační roztok.
  • 00:02:26 K jednomu litru převařené vody
  • 00:02:29 přidáme 1 lžičku mořské soli
    a 7 lžiček cukru.
  • 00:02:32 Dospělý člověk musí vypít
    půl litru za jednu hodinu
  • 00:02:36 a dítě čtvrt litru
    za jednu hodinu.
  • 00:02:46 Při onemocnění je na prvním místě
    zvýšená osobní hygiena,
  • 00:02:50 a to platí pro všechny členy
    domácnosti.
  • 00:02:53 Salmonely totiž přežívají
    v trávicím traktu dlouho
  • 00:02:57 a mohou být stolicí
    rekonvalescenta vylučovány
  • 00:03:00 ještě 3 až 6 týdnů po onemocnění.
  • 00:03:03 Jde o důsledné dodržování
    základního hygienického pravidla.
  • 00:03:08 Po každém použití záchodu
    a před jídlem
  • 00:03:11 se musí ruce důkladně umýt
    mýdlem a teplou vodou.
  • 00:03:15 Doporučuje se používání vhodného
    dezinfekčního prostředku na ruce.
  • 00:03:26 V domácnostech se často
    praktikuje rychlá kuchyně.
  • 00:03:29 To znamená, že třeba místo pečení
    se maso pouze krátce ogriluje.
  • 00:03:34 Hotová jídla se uschovávají
  • 00:03:37 a před podáváním
    se jen krátce přihřejí.
  • 00:03:40 Mnozí z nás také během dne
    volí rychlé občerstvení.
  • 00:03:44 Nejčastěji kontaminovanými
    potravinami jsou
  • 00:03:47 slepice, kuřata, kachny, krůty,
    a to i v mraženém stavu,
  • 00:03:52 dále výrobky z drůbežího masa,
  • 00:03:55 vejce, zejména povrch skořápek,
    syrové vaječné produkty,
  • 00:03:59 majonézy, cukrářské krémy,
    vaječný koňak.
  • 00:04:04 Nebezpečí se skrývá
    i v hotových jídlech
  • 00:04:07 ochucovaných vejcem
    na konci přípravy.
  • 00:04:10 Mám na mysli třeba špenát,
    květák na mozeček, žemlovku,
  • 00:04:13 knedlíky s vejci
    nebo šlehaný sníh z bílků.
  • 00:04:16 Pozornost bychom měli věnovat
    i masu, zejména mletému.
  • 00:04:20 Riziko představují i ryby,
    měkkýši a zvěřina.
  • 00:04:25 Salmonely ničí teplota 80 °C a víc
    působící aspoň 20 minut.
  • 00:04:30 Při takto důkladné
    tepelné úpravě
  • 00:04:33 se salmonely
    v potravinách usmrtí,
  • 00:04:36 ovšem nebezpečný je přenos
    na jiné potraviny,
  • 00:04:39 které se tepelně nezpracují.
  • 00:04:42 Pokud se k přípravě domácích
    pokrmů používá majonéza,
  • 00:04:45 je lepší koupit hotovou,
  • 00:04:48 protože k její výrobě byly použity
    žloutky tepelně opracované.
  • 00:04:52 Navíc kyselé prostředí
    salmonelám nevyhovuje.
  • 00:05:01 Už při nákupu dbáme na to,
  • 00:05:04 aby rizikové potraviny byly
    uloženy ve vodotěsném obalu,
  • 00:05:07 a důsledně je oddělujeme
    od ostatních potravin.
  • 00:05:11 Uchováváme je v ledničce
    výlučně od 2 do 6 stupňů Celsia.
  • 00:05:16 Vejce v obchodě vybíráme
    zásadně nepoškozená,
  • 00:05:20 řádně označená
    a ne starší než 2 týdny.
  • 00:05:23 Měli bychom si také všímat,
  • 00:05:26 zda jsou vejce v obchodech
    umístěna v chladicích boxech.
  • 00:05:29 Doma je také uchováváme
    pouze v chladničce.
  • 00:05:32 Mleté maso zpracujte
    a spotřebujte v den nákupu.
  • 00:05:36 A další pravidlo:
    Při přípravě jakéhokoli jídla
  • 00:05:39 dbejte na úzkostlivou čistotu
    v kuchyni.
  • 00:05:49 Platí to hlavně
    pro rozmrazování drůbeže.
  • 00:05:52 Rozmrazujeme ji v mikrovlnné
    troubě nebo ve vodě,
  • 00:05:57 a to proto, že se zkrátí
    doba rozmrazování,
  • 00:06:00 která může být pro šíření
    salmonely nebezpečná.
  • 00:06:04 Drůbež zásadně zpracováváme
    odděleně od ostatních potravin
  • 00:06:08 a po zpracování důkladně
    umyjeme použité nádobí.
  • 00:06:11 Také ruce si důkladně umyjte
    mýdlem a teplou vodou.
  • 00:06:15 Drůbež propečte až ke kosti.
  • 00:06:19 Nebezpečí infekce vzniká
  • 00:06:22 při konzumaci vajec vařených
    naměkko, vajec do skla, do bujonů
  • 00:06:26 a při nedokonalém propečení
    volských ok.
  • 00:06:30 Vejce jíme natvrdo uvařená.
    Doba varu je 8 až 12 minut.
  • 00:06:35 Používáte-li vejce do moučníků,
  • 00:06:38 musí být důkladně tepelně
    zpracována
  • 00:06:41 pečením, vařením, smažením.
  • 00:06:44 Syrová vejce zásadně nepoužívejte
    pro přípravu krémů, náplní dortů,
  • 00:06:49 tvarohových moučníků a pudingů
    připravovaných zastudena.
  • 00:06:53 Připravené výrobky
    uchovávejte v chladu
  • 00:06:56 a týž den je spotřebujte.
  • 00:06:59 Také hotové vařené pokrmy
    nenechávejte dlouho teplé.
  • 00:07:02 Rychle je zchlaďte
    a dejte do ledničky.
  • 00:07:05 Při opětovném ohřevu je
    důkladně povařte nebo propečte.
  • 00:07:09 Nepoužívejte dřevěné prkénko,
    které nelze dostatečně očistit.
  • 00:07:13 Mnohem lepší je
    prkénko plastové.
  • 00:07:16 Pozor také na mycí houby,
    protože nebezpečné bakterie
  • 00:07:19 se jimi mohou přenést
    na další předměty.
  • 00:07:22 Pravidla se možná zdají
    jednoduchá až naivní.
  • 00:07:25 Ale věřte, že jsou důležitá,
    a při jejich dodržování
  • 00:07:29 se výrazně sníží riziko
    onemocnění salmonelózou.
  • 00:07:33 Ahoj, Marie!
  • 00:07:43 Skryté titulky Blažena Stráníková
    Česká televize 2008

Související