iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 11. 2006
10:20 na ČT1

1 2 3 4 5

48 hlasů
5452
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Durman jako svatební kytice — Koupací jezírko — Léčivka šišák bajkalský — Domácí kozí sýr

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Krásný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:28 Dnes máme v kalendáři Martina
    a leckde už přijel na bílém koni.
  • 00:00:33 A když ne,
    stejně musíme přiložit do kamen.
  • 00:00:36 Podle staré tradice máme posvícení.
    Pečou se husy, koláče.
  • 00:00:41 A co jsme si pro vás připravili my?
  • 00:00:45 Radu co s nefunkčním bazénem.
  • 00:00:51 Zalistujeme si v atlasu květin.
  • 00:00:55 Seznámíme se s nejrůznějšími
    druhy cuket.
  • 00:01:00 Naučíme se vyrábět domácí kozí sýr.
  • 00:01:06 Dozvíte se co je,
    jak se pěstuje a množí durman.
  • 00:01:18 Tohle znám, to je durman.
    Ten žlutý jsem ještě neviděla.
  • 00:01:23 Už jsme ukazovali,
    že se dá pěstovat v truhlíkách,
  • 00:01:30 ale jak to množit?
  • 00:01:34 Mně to připomíná svatební kytici,
    kalu.
  • 00:01:40 Dříve se z toho dělaly
    svatební kytky.
  • 00:01:42 Vidíte!
    Jenomže pozor, je to jedovatý.
  • 00:01:47 Jak je tedy můžeme rozmnožit?
  • 00:01:49 Na podzim se to uřízne
    asi na 1/3.
  • 00:01:53 -Seberou se tomu listy takhle.
    -Ty malé se tam nechají?
  • 00:02:01 Takhle se to vsadí do truhlíku.
    Těch durmanů tam nasázím 10 až 12.
  • 00:02:10 -A zase hnojivo?
    -Zase hnojivo.
  • 00:02:15 Tady se hnojí hodně.
    Má to velkou spotřebu živin.
  • 00:02:20 Dáme to kam?
  • 00:02:23 Dáme to tam kde je světlo
    a do tepla, aby to zakořenilo.
  • 00:02:27 A je to na příští rok připravený.
  • 00:02:29 -Já vím, že durman je alkoholik.
    -Že chce hodně vody.
  • 00:02:35 -No, ten pije.
    -On chce hodně vody jen v létě.
  • 00:02:38 Teď, když se to nasází,
    tak se to zalije,
  • 00:02:41 aby to bylo vlhký,
    miska je prázdná.
  • 00:02:43 Udržuje se jen vlhký substrát.
    Nechá se to zakořenit.
  • 00:02:48 Jak to pak narůstá,
    tak to má velkou spotřebu vody.
  • 00:02:51 -8 až 10 litrů za 10 hodin.
    -Vím, že je to vochlasta.
  • 00:03:04 Teď se dozvíme,
  • 00:03:08 jak ze starého betonového bazénu
    udělat koupací jezírko.
  • 00:03:16 Jak jste to udělal?
  • 00:03:20 Měli jsme problém,
    co udělat se starým bazénem,
  • 00:03:23 který už netěsnil.
    Nedal se opravit ani rozbourat.
  • 00:03:27 Jedině zasypat.
    To by byla škoda.
  • 00:03:30 To by byla škoda, protože
    by tady zůstalo hluchý místo.
  • 00:03:35 Tak jsme v zadní části
    provalili stěnu dozadu,
  • 00:03:38 abychom se ještě víc
    posunuli do zahrady.
  • 00:03:42 Abychom rozrušili pravidelný
    obdélníkový tvar
  • 00:03:46 a skloubili jsme tu část,
    která zůstává bazénem,
  • 00:03:50 v té se dá vykoupat.
  • 00:03:53 Tu provalenou část jsme použili
    k tomu,
  • 00:03:57 abychom udělali okrasné jezírko,
    který i čistí vodu v bazénu.
  • 00:04:02 Tady byl ten ošklivý beton
    a co je tohleto?
  • 00:04:08 -To je rákos?
    -To je kokosová rohož.
  • 00:04:12 Ještě před tím jsme na beton
    museli dát fólii,
  • 00:04:19 která těsní
    a nejsou tam žádné ztráty.
  • 00:04:25 Protože ta fólie nevypadá dobře,
    tak se dá zakrýt kokosovou rohoží.
  • 00:04:31 Je přirozená, nevypadá uměle.
  • 00:04:36 Koukám, že jsou tady kapsičky
    a v nich jsou kamínky a rostlinky.
  • 00:04:44 To je bezvadný.
  • 00:04:46 Rohož se dá použít i jako místo,
    kam se dají sázet rostliny.
  • 00:04:51 Rostliny v té vodě žijí
    bez problému,
  • 00:04:54 čerpají z vody živiny.
    Voda je pak čistší.
  • 00:04:58 Funguje to na principu
    kořenové čistírny.
  • 00:05:01 A je to i hezký.
    Není to nic umělého.
  • 00:05:04 S tou rohoží to je dobrý nápad.
  • 00:05:08 Aby to vypadalo přirozeně,
    tak jako v přírodě, máme tu kameny.
  • 00:05:14 -Na to se můžu postavit?
    -Samozřejmě.
  • 00:05:19 Tak já to zkusím.
  • 00:05:22 Teď mi řekněte,
    tímhle se to čistí?
  • 00:05:28 Tímhle se to čistí.
  • 00:05:31 Na dně hlubší části
    je umístěno čerpadlo.
  • 00:05:34 -To není moc vidět.
    -Je tam schovaný.
  • 00:05:38 Nasává ze dna nečistoty a kal,
  • 00:05:41 které se do jezírka dostávají
    přirozenou cestou.
  • 00:05:45 Drobné mušky, kvítky, lístky
    se usadí na dně,
  • 00:05:49 čerpadlo je nasaje
    a přenese je do této části.
  • 00:05:53 Ta je mělčí než ta část hluboká.
  • 00:05:57 Tam se kal usazuje a zpracovávají
    jej rostliny svými kořeny.
  • 00:06:01 Pročišťují tu vodu.
    Voda se neustále točí.
  • 00:06:05 Veškeré nečistoty jsou ale unášeny
    do té čistící části.
  • 00:06:09 Na rozdíl od složitých mechanických
    filtrů, které jsou drahé
  • 00:06:12 a musely by se tady maskovat,
    je tady přirozený filtr.
  • 00:06:16 Takový jaký funguje v přírodě.
    Veškerý kal zůstává tady.
  • 00:06:20 -A ještě se využije.
    -Ještě jej využijeme.
  • 00:06:22 To je chytrý.
  • 00:06:24 Opravdu je ta voda čištěná
    jen tím čerpadlem?
  • 00:06:32 -Nebo jste mi něco zatajil?
    -Je tam ještě fígl.
  • 00:06:37 V takové malé vodní soustavě
  • 00:06:40 by bylo obtížné dosáhnout
    takovou kvalitu vody.
  • 00:06:44 Pomáhá nám trochu technika,
    UV záření.
  • 00:06:48 -Pomáhá jako biologický filtr.
    -A kde to máte?
  • 00:06:55 Tady vedle jezírka je udělaná
    taková malá technická bedna.
  • 00:06:59 Tam je UV lampa, která se běžně
    prodává na zahradní jezírka.
  • 00:07:03 Ta pomáhá udržovat čistší vodu tím,
    že likviduje sinice
  • 00:07:07 a přemnožené bakterie,
    které jsou ve vodě.
  • 00:07:09 -Čili čerpadlo plus tohle?
    -Ano.
  • 00:07:13 To je veškeré zařízení,
    které tu mám.
  • 00:07:17 To je malý,
    to se vejde všude.
  • 00:07:20 Já vám děkuji.
  • 00:07:22 Myslím, že diváci s vaším výkladem
    budou spokojeni.
  • 00:07:35 Kdybych byla v pohádce,
    tak bych řekla,
  • 00:07:37 že nás navštívil děd Vševěd.
  • 00:07:39 Jenže inženýr Chobotský
    je spíše vševěd než děda.
  • 00:07:44 Tak co jste nám přinesl za zázrak?
  • 00:07:47 -Šišák bajkalský, zvláštní jméno.
    -To jsem neslyšela.
  • 00:07:52 Roste v okolí Bajkalu,
    jak název napovídá.
  • 00:07:57 Zabajkalí, kolem Amuru, v Koreji.
    V sušších kamenitých místech.
  • 00:08:03 Je to velmi hezká kytička
    a dá se dobře pěstovat u nás.
  • 00:08:08 Tak povídejte.
  • 00:08:11 Jak jsem už řekl,
    spíše v sušších místech,
  • 00:08:15 protože když je ve vlhku
    tak uhnívá krček rostlinky.
  • 00:08:19 Na to se musí dát pozor.
    Pokud jde o využití té rostliny,
  • 00:08:25 využívají se kořeny z 2letých
    až 3letých rostlin.
  • 00:08:30 Jsou takové dužnaté
    a obsahují řadu důležitých látek,
  • 00:08:37 které ovlivňují vysoký krevní tlak.
    To je ověřeno.
  • 00:08:43 Doporučoval bych ale,
    poradit se předtím s lékařem.
  • 00:08:48 Pokud máme nějaké prášky,
    tak omezit ty prášky.
  • 00:08:52 Teď musíme říct, jak to zasadíme
    a jak to vyroste.
  • 00:08:57 Zasadíme semínko.
    To se dá sehnat.
  • 00:09:02 Semínko šišáku.
  • 00:09:08 Vyroste nám rostlina,
    která je 30 až 60 cm vysoká.
  • 00:09:12 Má krásné hluchavkovité,
    v hrozničkách vytvořené květy.
  • 00:09:18 V zápoji je to hezká rostlina.
  • 00:09:22 Modrý kvítek je v zahradě
    vždy vítaný.
  • 00:09:26 Ze 2leté rostliny
    jsou asi takto silné kořínky.
  • 00:09:35 Z 3leté už jsou asi 2 cm silné
    dužnaté kořeny.
  • 00:09:40 Ty nakrájíme, usušíme.
    Buď je rozdrtíme na prášek,
  • 00:09:45 který se dá užívat,
    asi 6 až 7 gramů denně,
  • 00:09:49 nebo vytvoříme extrakt.
    A to je tohle.
  • 00:09:53 Do 40% alkoholu, lihu nebo vodky,
    dáme asi 6 až 8 dkg kořenů.
  • 00:10:02 Extrakt užíváme asi lžíci denně
    ve dvou dávkách nalačno.
  • 00:10:10 -Ráno a večer?
    -Ráno a večer.
  • 00:10:13 Nebo se to může užívat
    jako prášek, který zapíjíme.
  • 00:10:16 Nebo asi 15 gramů přelijeme
    vařící vodou.
  • 00:10:25 Kdo má vysoký tlak,
    by se měl o tuto rostlinu zajímat.
  • 00:10:30 Nejenom kdo má vysoký tlak.
  • 00:10:33 Je dokázáno,
    že pomáhá při žloutence typu B.
  • 00:10:37 Je to rostlina, která pomáhá
    při alergiích a dermatózách,
  • 00:10:41 při zánětech ledvin,
    horečkách a silném kašli.
  • 00:10:48 -To je skoro na všechno.
    -Tak úplně ne.
  • 00:10:51 -Já jsem řekla skoro.
    -Významná léčivka to určitě je
  • 00:10:57 a měla by se jí věnovat
    velká pozornost.
  • 00:11:05 Opět se nám ozvala
    paní Kateřina Kvačková,
  • 00:11:09 která nás pokaždé překvapí
    výbornými nápady.
  • 00:11:24 Všechny přebytečné věci,
  • 00:11:26 které najdete na půdě nebo
    ve stodole,
  • 00:11:29 se dají dobře použít.
  • 00:11:31 Z necek jsem udělala poličku.
    Je venku, může na ni pršet.
  • 00:11:36 Kovové udělátko,
    tomu bude rozumět nějaký zemědělec,
  • 00:11:41 se mi tam vešlo a krámy,
    které by spousta lidí nevystavila,
  • 00:11:48 tak jsem si tam vystavila.
  • 00:11:55 Teď upozornění!
  • 00:11:57 Než uzavřeme naši medovou soutěž,
    což bude příští týden,
  • 00:12:01 zopakuji vám adresu, kam můžete
    posílat recepty a příspěvky.
  • 00:12:07 Pište si:
  • 00:12:23 Nezapomeňte, že obdržíte
    zajímavé ceny do kuchyně.
  • 00:12:27 O tom, že cukety jsou dietní jídlo,
  • 00:12:31 které lze připravit
    na desítky způsobů,
  • 00:12:34 víme už dávno.
  • 00:12:36 Víte také, že cukety
    jsou i pro ozdobu a potěšení?
  • 00:12:45 Koukám, že si s pane inženýrem
    Gajdoštinem
  • 00:12:51 -budeme povídat o cuketách.
    -Je to tak.
  • 00:12:55 -Tu znám. Tohle jsou také cukety?
    -To jsou také cukety.
  • 00:13:00 Ty zelené jsou nejznámější
    a nejdéle u nás pěstované.
  • 00:13:04 Žluté vznikly tím, že se do cuket
    přikřížily okrasné tykvičky.
  • 00:13:09 Vynikají vyšším obsahem karoténu.
    Jsou i sladší.
  • 00:13:14 Skuteční fajnšmekři říkají,
    že jsou nejlepší.
  • 00:13:18 Úplnou novinkou je bílá cuketa.
  • 00:13:22 Přinesl jsem vám ukázat cuketu,
    která se u nás zatím nepěstuje.
  • 00:13:28 Je populární v Itálii.
  • 00:13:31 Ta se mi moc líbí,
    že je taková útlá.
  • 00:13:34 To má být, to je ono.
  • 00:13:36 Cuketa je taková měkoučká,
    když je nepřezrálá.
  • 00:13:41 -To jsou také cukety?
    -To jsou také cukety.
  • 00:13:46 Cukety jsou letní tykve,
  • 00:13:49 které jsou charakterizované
    keříčkovitým růstem.
  • 00:13:52 Ony se neplazí jako ostatní tykve.
  • 00:13:55 Nevytlačí ostatní zeleninu
    ze záhonu.
  • 00:13:58 A tyhle kulaté také mají
    tento charakter růstu.
  • 00:14:03 To je krásný.
  • 00:14:05 Ony jsou výborné k zapékání.
    Když odřežeme ten vršek,
  • 00:14:13 a vydlabeme semeník,
    nejlépe lžičkou,
  • 00:14:20 uděláme takovou nádobku,
    naplníme ji masem nebe zeleninou,
  • 00:14:27 necháme zapéct,
    tak je to delikatesa.
  • 00:14:33 -Nahoře by mohlo být trochu sýra.
    -Se sýrem, přesně.
  • 00:14:38 Tohle jsou už okrasné.
    Ta vypadá jako labuť.
  • 00:14:45 Říká se jim kačenky nebo labutěnky.
    Využívají se jako okrasné tykve.
  • 00:14:51 Je paradox, že Američané
    nekonzumují cukety, ale tyhle.
  • 00:14:55 Když je budeme mít na záhoně,
    tak v mladém stádiu jako je tato
  • 00:15:00 je můžeme použít
    stejně jako cukety.
  • 00:15:04 Takže než nám přerostou,
    tak je můžeme sníst
  • 00:15:06 a když přerostou,
    tak se s nimi můžeme chlubit.
  • 00:15:09 Když vyzraje, tak ji můžeme
    nechat v košíku po celou zimu.
  • 00:15:14 -Tohleto jsou patizony.
    -Ano.
  • 00:15:18 Toto je nejznámější bílý patizon.
  • 00:15:21 Pamatuji si ho ze zahrady
    mé babičky.
  • 00:15:25 Novinkou je to,
    že může být ve žluté barvě
  • 00:15:30 a může být i v nazelenalé.
    U patizonu platí jako u cuket.
  • 00:15:36 Můžeme ho sklízet vyzrálý
    s pevnou slupkou.
  • 00:15:41 To ho můžeme smažit,
    dělat z něj placky.
  • 00:15:46 Pokud ho sklízíme takhle, mladý,
    tak ho můžeme použít jako cukety.
  • 00:15:51 S touto jste se nepochlubil,
    protože ta nějak uhnívá, že jo?
  • 00:15:57 Tu jsem vám sem donesl naschvál.
  • 00:16:00 Tohle je deformace cuket z důvodu
    nedostatečného opylení.
  • 00:16:05 Vidíte, že opylená je jen
    tato část plodu.
  • 00:16:08 A tato část plodu,
    protože netvoří semínka, uhnívá.
  • 00:16:12 Takový plod vzniká, když je špatné
    počasí a nelítají včelky.
  • 00:16:17 Je lépe ho z rostliny odstranit.
    Blokuje tvorbu dalších plodů.
  • 00:16:26 Chtěla jsem se ještě zeptat
    za pěstitele cuket,
  • 00:16:30 protože to je všestranné použití
    v kuchyni,
  • 00:16:34 když je sázíme,
    jakou půdu potřebují cukety?
  • 00:16:38 Aby tam bylo hodně živin
    nebo jak?
  • 00:16:41 Cukety jako všechny tykve
    jsou plodinou první tratě.
  • 00:16:45 To znamená, že k nim máme hnojit
    chlévským hnojem.
  • 00:16:48 -Ony se často používají na kompost.
    -Ano, na kompost.
  • 00:16:53 Skutečně snesou
    i bohatý živný kompost.
  • 00:17:04 Zajímavý dopis jsem si nechala
    na závěr.
  • 00:17:07 Jde o příspěvek do hlavní soutěže.
  • 00:17:10 Paní Helena Zelenková z Rakovníka
    v něm projevuje zbytečné obavy,
  • 00:17:15 že její výrobek bude těžko
    konkurovat dalším nápadům.
  • 00:17:21 Ten nápad je výborný,
    paní Zelenková.
  • 00:17:24 Vaše vodítko s taštičkou
    by nemělo chybět žádnému pejskaři.
  • 00:17:29 Tady je hotový výrobek.
  • 00:17:31 S vodítkem máte po ruce pytlíky
    na exkrementy, pamlsek pro pejska
  • 00:17:37 a vejde se tam i mobil
    a klíče od bytu.
  • 00:17:41 S vodítkem berete s sebou
    celou potřebnou výbavu.
  • 00:17:46 Kdo bude mít zájem,
    návod vám zašleme.
  • 00:17:56 Jsme na návštěvě u pana
    Jiřího Karla ze Staré Paky,
  • 00:18:00 který býval výpravčí
    a nyní je důchodce.
  • 00:18:04 Má 2 až 3 kozičky
    a věnuje se výrobě kozích sýrů.
  • 00:18:10 Jsou skutečně vynikající.
    Tak jak na to?
  • 00:18:15 A já kozí sýry moc nemusím.
    Tyhle jsou moc dobrý.
  • 00:18:20 Po nadojení asi šesti litrů
  • 00:18:24 nechám mléko vychladit v lednici
    a odpočinout 24 hodin.
  • 00:18:29 Potom jej pasterizuju.
  • 00:18:35 To se zahřeje na teplotu
    asi 62 až 64 stupňů,
  • 00:18:40 vychladí se na 32 stupňů
    potom přidáme startér,
  • 00:18:45 který zakoupíme v mléčném průmyslu.
  • 00:18:51 -A kolik dáme do šesti litrů?
    -Asi 2 kávové lžičky.
  • 00:18:57 Řádně promícháme
    a necháme asi půl hodiny působit.
  • 00:19:00 Po půl hodině přidáme syřidlo,
    které zakoupíme ve stejné firmě.
  • 00:19:06 Je tekutý.
  • 00:19:08 Necháme působit hodinu a půl
    až 2 hodiny,
  • 00:19:11 dokud se nám neutvoří pevný koláč,
    plná hmota.
  • 00:19:15 -Kolik se toho syřidla dá?
    -Na 1 litr 1 mililitr.
  • 00:19:19 -Na 6 litrů 6 mililitrů.
    -A pak to necháme...
  • 00:19:23 Necháme to vykvasit
    a ono to ztuhne.
  • 00:19:28 A máme sýřeninu.
  • 00:19:32 Po tom syřidle co jsme dali,
    2 až 2,5 hodiny to necháme ustát.
  • 00:19:40 A potom?
  • 00:19:42 Potom to nakrájíme na kostičky
    asi 2x 2 centimetry.
  • 00:19:49 Metličkou to opatrně rozmělníme,
  • 00:19:53 vezmeme sběračku
    a dáváme do tvořítek.
  • 00:19:58 Vy jste tady vyvrtal dírky.
  • 00:20:13 A tohle je syrovátka,
    která tady odtéká.
  • 00:20:17 To je nehotový neochucený sýr,
    který musí odkapat
  • 00:20:24 a malinko vyschnout.
  • 00:20:30 V tomhle vašem udělátku
    se propasíruje syrovátka.
  • 00:20:38 -Jak dlouho?
    -Přes noc.
  • 00:20:41 A pak už můžeme to dát
    do těchto formiček.
  • 00:20:47 To je jedna várka z toho tvořítka.
    A co s tím?
  • 00:20:55 Necháme to zaschnout asi 24 hodin.
  • 00:21:02 Tak tohle bylo přes noc,
    ráno pak celý den.
  • 00:21:07 Po 24 hodinách to dáme
    do slaného nálevu.
  • 00:21:14 -Tak to ukážeme.
    -Trochu to přidržte.
  • 00:21:25 Slaný nálev necháme působit
    24 hodin, aby se to natáhlo.
  • 00:21:29 -Otáčíte to?
    -Můžeme to otáčet.
  • 00:21:34 Ony jsou ale většinou ponořeny.
  • 00:21:37 Řekněme, že to máme 24 hodin
    ponořené ve slaném nálevu.
  • 00:21:42 Potom to přendáme zpět do formičky
  • 00:21:47 a necháme jej v lednici zrát
    4 až 5 dní.
  • 00:21:52 Působením kysličníku uhličitého
    se začnou tvořit prasklinky,
  • 00:22:00 takové bublinky jako mezery.
    Pak je to sýr k volnému použití.
  • 00:22:06 Taky s chlebem a pivo k tomu,
    je to vynikající.
  • 00:22:10 A červené víno k tomu,
    to nemá chybu.
  • 00:22:14 Tak to zkuste.
  • 00:22:19 To je pro dnešek vše.
  • 00:22:21 Za týden se s vámi těší
    na shledanou vaše Jiřina.
  • 00:22:24 Titulky: Méhešová Iva,
    Česká televize, 2006