iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
28. 10. 2006
11:20 na ČT1

1 2 3 4 5

2 hlasy
3440
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Jak vysadit nové růže — Zazimování hlíz jiřin — Rady od diváků — Kachní prsa po thajsku

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:24 Hezký sváteční den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Dnešní datum nám definitivně
    napovídá, že nám končí letní čas
  • 00:00:34 a za dveřmi je listopad
    a vzpomínka na naše blízké.
  • 00:00:38 Co vám můžu dneska nabídnout?
  • 00:00:42 Rozhodně si nenechte ujít
    výstavu jiřinek v Plzni.
  • 00:00:47 Ukážeme vám, jak připravit
    nějakou dobrotu.
  • 00:00:51 A jak si počínat se sázením
    a balením růží před zimou.
  • 00:01:03 Koupila jsem si u odborníka růži
    v malém kontejnerku.
  • 00:01:09 A nevím, co s ní
    a jak ji zasadit.
  • 00:01:14 Když si koupíte růži v kontejneru,
    tak je dobře ji namočit do vody
  • 00:01:20 i s tím kontejnerem,
    aby nasála vodu.
  • 00:01:23 To je jeden způsob,
    jak ji můžete zakoupit.
  • 00:01:26 Ideální doba pro nákup růže
    je polovička října.
  • 00:01:29 Je to také ideální doba
    pro sázení.
  • 00:01:31 Pak ji můžete koupit jako
    prostokořennou.
  • 00:01:35 Je bez květináče a bez země.
    Jsou to jenom kořeny.
  • 00:01:42 Uděláme si jámu, která je velká
    podle kořenového balu.
  • 00:01:56 Správně by měla být kořenová
    soustava položená.
  • 00:02:00 Očkovaná část by měla být
    3 centimetry pod zemí.
  • 00:02:05 Aby se uchovala očka,
    kdyby byl silný mráz.
  • 00:02:12 Předtím by se tam měla nalít
    ještě voda.
  • 00:02:15 Jestli bylo sucho, tak se to musí
    prolít a chvilku nechat nasát.
  • 00:02:21 Když se to zahrne, tak by očka
    měla být 3 centimetry pod zemí.
  • 00:02:31 Řekněme, že se mně to povedlo
    a růžička začala pěkně kvést.
  • 00:02:41 Co uděláme na zimu?
  • 00:02:44 Když je růže zasazena prvním
    rokem, tak druhým rokem pokvete.
  • 00:02:48 Naroste asi o 80 čísel a my ji
    zkrátíme na 2/3.
  • 00:02:56 Okolní část substrátu a zeminy
    nahrneme na ni,
  • 00:03:00 aby se uchovala očka,
    kdyby byl silný mráz.
  • 00:03:05 A není skoro vidět.
  • 00:03:08 Když je špatná zemina,
    tak je to dobré dát pod to.
  • 00:03:13 Když máme doma špatnou zeminu
    a zem je nekvalitní,
  • 00:03:17 tak je dobré si koupit substrát.
    Nějaký univerzální substrát.
  • 00:03:25 -Aby pak jen kousíčky koukaly.
    -Aby kousky růže byly vidět.
  • 00:03:33 Já vám řeknu příští rok,
    jak se mi to povedlo.
  • 00:03:39 Teď se dozvíme, jak zazimujeme
    stromkové růže.
  • 00:03:44 Co s nimi udělat a kdy?
  • 00:03:47 Většinou po prvním mrazu
    stromkové růže,
  • 00:03:50 buď je máme v kontejneru
    nebo ve volné půdě,
  • 00:03:54 když je máme v kontejneru, tak je
    několik způsobů zazimování.
  • 00:03:59 Použijeme papírový pytel,
    který vycpeme slámou.
  • 00:04:04 Další způsob je ohýbání korunky
    směrem dolů.
  • 00:04:10 Tam je trochu nebezpečí,
    že by se šípek mohl zlomit.
  • 00:04:15 Moc bych to nedoporučovala.
  • 00:04:17 Další ze způsobů je vázání
    pomocí chvojí.
  • 00:04:22 Nastříháme si chvojí na krátké
    větvičky a klademe je po obvodě
  • 00:04:29 toho kmínku směrem nahoru.
  • 00:04:34 Pomaloučku to svážeme.
  • 00:04:38 Když je korunka rozložitá,
    tak ji svážeme provázkem.
  • 00:04:42 Větší vrstvu dáme na korunku.
  • 00:04:48 A pak to ukážeme,
    jak to vypadá v cílové formě.
  • 00:04:56 Takhle to má vypadat. Vidíte to!
    I vršek musí být zakrytý.
  • 00:05:04 -To stačí?
    -Ano, to stačí.
  • 00:05:10 Snad nemůže být nic krásnějšího
    než výstava květin.
  • 00:05:14 Na podzim to můžou být jiřinky.
  • 00:05:18 Všimněte si, že schválně neříkám
    jiřiny, protože jsem byla poučena,
  • 00:05:24 že Jiřina je dívčí ženské jméno,
    jiřinka je květina.
  • 00:05:31 Proto býval kdysi na Žofíně
    Jiřinkový bál
  • 00:05:35 a ne Jiřinový bál.
  • 00:05:38 V písni: "Na podzim, když kvetou
    Jiřiny", to není o kytkách.
  • 00:05:43 Ale o kvetoucích ženách.
  • 00:05:46 Navzdory všem botanikům,
  • 00:05:49 nám Jiřinám, můžete klidně říkat
    Jiřinko. Tak hurá na výstavu.
  • 00:06:02 Pan Svatopluk Masopust nám řekne
    něco malinkého o jiřinách.
  • 00:06:07 Toto znám, to jsou pompónky.
    Tohle je také jiřina?
  • 00:06:11 Ta není ani tvarem podobná.
  • 00:06:14 Je to také jiřina.
    Je to okrožovitá jiřina.
  • 00:06:17 Dá se vypěstovat ze semen.
    Jinak se sází hlíza.
  • 00:06:23 Toto jsou také jiřinky.
  • 00:06:25 Jsou to orchidejové jiřinky.
    Také se dají pěstovat z hlíz.
  • 00:06:30 Nové odrůdy se získávají
    semenem.
  • 00:06:32 My se teď podíváme na plnou
    zahradu jiřin.
  • 00:06:39 Jsme u odborníka, pana Hucla,
    odborníka na jiřiny.
  • 00:06:44 Chci se vás zeptat, co mám dělat
    při prvních mrazech
  • 00:06:49 nebo když jiřinky odkvetly.
  • 00:06:52 Jak je mám uskladnit,
    aby druhý rok byly tak krásné?
  • 00:07:01 Pojďte si na to sednout.
  • 00:07:04 Posaďte se u sebe.
  • 00:07:08 Když si jiřinek vážíme,
    tak se musíme snažit,
  • 00:07:12 abychom si je pro příští rok
    uchovali.
  • 00:07:14 Musíme udělat všechno pro to,
    aby nám přes zimu vydržely.
  • 00:07:17 Co máme udělat?
  • 00:07:19 Toto jsou hlízy,
    které letos narostly.
  • 00:07:28 -A jdeme za vodou.
    -A důkladně je vyperu.
  • 00:07:33 Aby se odstranila všechna hlína.
  • 00:07:39 -Teď to budeme stříhat?
    -Ano.
  • 00:07:47 Zastřihneme ještě na kratší.
  • 00:07:52 Takhle je nechám zaschnout.
    Ne uschnout, ale zaschnout.
  • 00:07:58 Za týden nebo za 10 dní zaschnou.
  • 00:08:00 -To je k tomu důležité?
    -Abych se neřízl.
  • 00:08:07 To bych pak nemohl do země.
  • 00:08:09 Odstraním všechny vlasové kořeny.
  • 00:08:14 Ty první zahnívají a plesniví.
    Proto je odstraním.
  • 00:08:23 Dělám to po týdnu,
    až když je to suché.
  • 00:08:27 Ještě něco? Když je hlíza
    poškozená, musí se vyhodit?
  • 00:08:31 Nemusí, tu hlízu vezmu
    a ránu zarovnám.
  • 00:08:37 A zasypu ji rozemletým dřevěným
    uhlím, abych zamezil hnilobě.
  • 00:08:47 Teď mám připravenou hlízu
    k zazimování.
  • 00:08:52 -Do čeho ji dáváte?
    -Protože mám v komoře 10 stupňů,
  • 00:08:56 dávám je do papírových pytlů.
  • 00:08:59 Ony se mohou odpařovat,
    ale nevyschnou mi.
  • 00:09:03 Do papírového pytle jich
    můžete dát víc?
  • 00:09:07 Vždycky tam dávám jednu odrůdu.
  • 00:09:10 Je jich tam 20 - 30
    a vydrží mně do jara.
  • 00:09:13 Na jaře asi tak kdy?
  • 00:09:15 Vycházím z toho, že je lepší,
    než spěchat do studené země,
  • 00:09:19 tak je na jaře položím na fólii,
    kde mám vrstvu země.
  • 00:09:25 A nechám si narašit.
  • 00:09:28 -Jenom tak vrstvičku a položit.
    -Položit a orosit.
  • 00:09:31 Ony jsou takhle vysoké.
  • 00:09:34 Po 15. květnu, kdy už nehrozí
    nebezpečí mrazíků, tak je sázím.
  • 00:09:41 A za měsíc už mám plno květů.
  • 00:09:45 Když někdo začíná a koupí si
    takovou jiřinu,
  • 00:09:49 tak jaká je výživná zemina?
  • 00:09:54 Já hnojím hned při výsadbě.
  • 00:09:57 Udělám kruh v zemi.
    Já sázím do dolíku.
  • 00:10:01 Já mám zahradu na svahu.
  • 00:10:03 Aby mně neutíkalo hnojivo
    a voda, tak je mám v dolíku.
  • 00:10:08 A mám první pohnojení hotovo.
  • 00:10:11 Druhé dělám o měsíc později
  • 00:10:13 a poslední dělám kolem
    15. července.
  • 00:10:16 -Hodně se zalévají jiřinky?
    -To každý zahrádkář cítí.
  • 00:10:22 Když vidíte, že svěšují listy,
    tak rychle zalejt.
  • 00:10:27 Pane Hucl, myslím si, že když se
    diváci budou držet vašich rad,
  • 00:10:33 tak budou mít krásné jiřiny,
    jako máte vy.
  • 00:10:38 Ty jsou tak nádherné,
    že vypadají skoro jako umělé.
  • 00:10:44 A jsou to pravé. Ještě jsem se
    chtěla zeptat. To jsem zapomněla.
  • 00:10:49 To jsem jenom slyšela,
    jestli je to pravda.
  • 00:10:52 Z tohoto je jedna jiřina.
  • 00:10:56 Prý se z toho dá udělat víc jiřin.
    Jak se to dělá?
  • 00:11:00 Jsou dvě možnosti.
  • 00:11:02 Můžu ji rozstřihnout, ale na každé
    straně musí být očka.
  • 00:11:09 Tady na jaře pouští očka.
    Aby byla na obou stranách.
  • 00:11:14 Na jaře, když to vyndám,
    tak to má očka.
  • 00:11:21 Ta očka jsou zelená.
  • 00:11:24 To je jedna možnost,
    že z ní udělám dvě.
  • 00:11:27 Druhá možnost je,
    že ji nechám obrůst asi 5 cm.
  • 00:11:32 Na té zemině.
  • 00:11:35 A odeberu si 3 - 4 řízky,
    které si namnožím.
  • 00:11:41 A ty pak takhle krásně kvetou.
  • 00:11:43 To já bych mohla do malých
    kontejnerků si je zasadit.
  • 00:11:48 A budete mít z nich 3 - 5.
  • 00:11:52 To je nádherný, to zkusím.
    To je nádherný.
  • 00:11:57 HUDBA
  • 00:12:18 Pár dobrých rad nikdy neuškodí.
  • 00:12:21 Máte problém s těstem,
    které se vám lepí na váleček?
  • 00:12:25 Jednoduchá rada.
  • 00:12:27 Blíží se doba, kdy budeme dělat
    cukroví a rada,
  • 00:12:31 jak se toho zbavit je aktuální.
    Je to jednoduché.
  • 00:12:36 "Váleček dejte před válením
    na 10 minut do ledničky.
  • 00:12:40 A starost s nalepováním těsta
    je pryč."
  • 00:12:45 A teď něco z rad našich babiček.
  • 00:12:48 Víte o tom, že by se podzimní
  • 00:12:50 jablka neměla skladovat se
    zimními?
  • 00:12:54 Uvolňuje se z nich plyn,
    který nežádoucím způsobem
  • 00:12:59 urychluje dozrávání zimních
    odrůd jablek.
  • 00:13:04 Ještě jedno upozornění.
  • 00:13:07 Jablka nikdy neskladujte
    s bramborami,
  • 00:13:11 protože podporují jejich klíčení.
  • 00:13:20 Určitě si pamatujete, že jsme
    v minulém pořadu vyhlásili
  • 00:13:25 novou soutěž Medobraní.
  • 00:13:28 Protože opakování je matka
    moudrosti,
  • 00:13:32 tak vám ještě jednou přečtu
    pravidla.
  • 00:13:35 Až do 20. listopadu nám můžete
    posílat své oblíbené a vyzkoušené
  • 00:13:42 recepty na jídlo,
  • 00:13:44 jejichž důležitou surovinou
    je med.
  • 00:13:48 Může to být jídlo sladké,
    slané, to je jedno.
  • 00:13:51 Důležité je jen to,
    že musí být tepelně připraveno.
  • 00:13:57 Uvařeno, upečeno nebo usmaženo.
  • 00:14:00 Nejlepší z vašich receptů vybereme
    a odměníme hodnotnými cenami.
  • 00:14:06 Pozveme vás do studia a natočíme
  • 00:14:09 s vámi přípravu vašeho
    vítězného receptu.
  • 00:14:14 Pište na adresu:
  • 00:14:25 Už se na vaše recepty těšíme.
  • 00:14:27 Připomínám, pořiďte si med.
    Ať máte z čeho vařit.
  • 00:14:39 Protože už máme konec října,
  • 00:14:41 příští sobotu vyhlásíme další
    tři úspěšné soutěžící.
  • 00:14:46 Časopis Receptář, náš sponzor,
    má pro vás připraveny další
  • 00:14:51 krásné knižní ceny.
  • 00:14:54 Příspěvků i námětů se zase sešla
    hezká řádka.
  • 00:14:59 Dnes k nim patří zajímavý
    příspěvek paní Jany Prachařové
  • 00:15:03 ze Soběslavi. Poslala nám výrobky,
    které jsou vázané
  • 00:15:08 a lepené ze sena a slámy.
    Třeba tahle sovička.
  • 00:15:14 Nebo labuť.
  • 00:15:19 Koňský potah zapřažený do
    skutečného povozu.
  • 00:15:23 Někteří kutilové musí mít
    boží trpělivost.
  • 00:15:33 Kenny, Ratana a Karel nám ukáží
    jednu porci kachní prsa
  • 00:15:40 na červené kari.
  • 00:15:44 Vřele to doporučuju, protože je
    to exotické jídlo
  • 00:15:48 a je v tom všechno to,
    co my máme rádi.
  • 00:15:51 A co obdivujeme,
    a je to kachní maso.
  • 00:15:53 Je nakrájeno na slabé plátky.
    Dobře se to konzumuje.
  • 00:16:02 Jsou to kachní prsa.
  • 00:16:07 Může se koupit ve všech
    supermarketech.
  • 00:16:18 Já jsem je spočítala.
    Jsou čtyři.
  • 00:16:23 Prý se mohou nahradit
    normálním rajčetem.
  • 00:16:43 Tohle je na ozdobu.
  • 00:16:50 Budou to kachní prsa
    na červené kari omáčce.
  • 00:16:56 -Jak se to řekne thajsky?
    -MLUVÍ THAJSKY
  • 00:17:09 Myslím si, že půjdeme do toho.
    Je to hodně zajímavý recept
  • 00:17:12 a může se udělat v každé
    české domácnosti.
  • 00:17:21 Dali jsme kokosové mléko.
  • 00:17:26 A ohřejeme ho až k varu.
  • 00:17:33 Teď tam dáme červenou kari pastu.
  • 00:17:50 Musíš dodržovat správný postup.
    To je strašně důležitý.
  • 00:17:54 Musíš vědět, že dáš kokosové
    mléko a pak přidáme kari pastu.
  • 00:17:59 Aby vzniklo to, co tam je.
  • 00:18:06 Teď tam dolijeme trochu kuřecího
    vývaru.
  • 00:18:11 Je důležité tam přidat vývar,
  • 00:18:14 protože samotné mléko je dost
    mastné.
  • 00:18:19 -Když přidáme vodu nebo vývar...
    -Vývar je ale lepší.
  • 00:18:27 A teď tam přidáme kachnu.
  • 00:18:32 Nakrájenou na tenké plátečky.
    Ta se v tom vaří.
  • 00:18:45 A musí se počkat,
    aby kachna byla měkká.
  • 00:18:53 Teď jsme tam přidali ananas.
  • 00:18:58 A ještě papriky.
  • 00:19:08 Trvá to 3 - 5 minut.
  • 00:19:13 Pak se tam dají rajčátka,
    aby nebyla rozvařená.
  • 00:19:19 Teď vaříme 3 - 5 minut
    a přidali jsme rybí omáčku.
  • 00:19:24 A cukr.
  • 00:19:42 Já to sleduji.
    Pět minut je to určitě.
  • 00:19:47 -Co se k tomu podává? Rýže?
    -Ano.
  • 00:19:51 -Teď je to hotové.
    -Už je to hotový.
  • 00:20:03 Abychom nezapomněli na bazalku.
  • 00:20:07 Ta se tam dává jako ozdoba.
  • 00:20:13 To by klidně mohlo být pro dva,
    když nejsou velcí jedlíci.
  • 00:20:34 Teď trochu pro oko.
  • 00:20:40 -Dobrota je na světě.
    -Dobrou chuť!
  • 00:20:43 Výhodou tohoto pokrmu je,
    že se to jí vidličkou a lžící.
  • 00:20:51 Tak se jí v Thajsku,
    jestli se nemýlím.
  • 00:20:56 Pak je tady důležitá rýže.
    Tohle je jasmínová rýže.
  • 00:21:01 Takhle je prezentována
    Bořkem Šípkem.
  • 00:21:03 Protože Bořek Šípek je velkým
    vyznavačem tohoto designu.
  • 00:21:07 A nakoupil takové dózy.
  • 00:21:10 Rýže je v dóze a může se tam
    uchovat tím, že se tam zavře.
  • 00:21:15 Tady je kachna na červené
    kari pastě.
  • 00:21:19 My přejeme všem, kteří to chtějí
    zkusit, dobrou chuť.
  • 00:21:27 Dobrou chuť!
  • 00:21:33 Náš čas se naplnil.
    A budeme muset končit.
  • 00:21:37 Děkujeme za vaše dopisy
    a pište dál vaše nápady a rady.
  • 00:21:42 Protože tím uděláte radost
    nejen nám, ale taky sobě.
  • 00:21:47 Lev Nikolajevič Tolstoj napsal:
    "Radost z konání dobra
  • 00:21:54 je jediným opravdovým štěstím
    života."
  • 00:21:59 Tak hodně štěstí a za týden
    na shledanou se s vámi
  • 00:22:03 těší vaše Jiřina.
  • 00:22:28 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček