iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 9. 2006
12:20 na ČT1

1 2 3 4 5

37 hlasů
6749
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Luxfery — Trvalka — Léčivá bylinka Stévie

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:25 Příjemný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:27 Šťastně jsme oslavili svátek
    svatého Václava.
  • 00:00:31 Dodatečně všem Václavům, Venouškům
    přeju hodně štěstí a zdraví.
  • 00:00:38 Už startujeme do měsíce října.
    Jaký bude?
  • 00:00:43 Pranostika říká: "Divoké husy na
    odletu, konec babímu létu."
  • 00:00:49 Letos už bylo všechno několikrát
    naruby a tak se necháme překvapit.
  • 00:00:55 Paní inženýrka Teplíková nám
    prozradí zajímavé vlastnosti
  • 00:01:01 jedné málo známé rostliny.
  • 00:01:10 Tahle bylinka nahrazuje cukr
    a je vhodná pro diabetiky.
  • 00:01:16 Je to vynikající rostlina pro
    diabetiky.
  • 00:01:18 -Jak se jmenuje?
    -Je to stevie, česky název nemá.
  • 00:01:22 Pochází z Jižní Ameriky, z Peru.
  • 00:01:25 -Můžeme ji pěstovat doma?
    -Může se pěstovat doma.
  • 00:01:28 Proto jsme to přivezli.
    Nahrazuje to řepný cukr.
  • 00:01:32 Sladivost je zhruba 300krát
    větší než řepného cukru.
  • 00:01:35 -Myslíte si, že to mohu ochutnat?
    -Poslužte si.
  • 00:01:40 Jestli mluvíte pravdu.
  • 00:01:44 Víte, že máte pravdu!
    Je to opravdu moc sladký.
  • 00:01:47 Je tam zajímavost pro naše nemocné
    s diabetem.
  • 00:01:50 Nezatěžuje to náš organizmus
    žádnými kaloriemi.
  • 00:01:54 Nejen pro diabetiky,
    ale myslím taky na sebe.
  • 00:02:00 Je to vhodná rostlina a nejdříve
    se to chápalo jako sladidlo
  • 00:02:06 pomocné do čajů a nápojů.
  • 00:02:08 Jemným zkoušením mých kolegyň
    kuchařek jsme zjistily,
  • 00:02:13 že roztok, který vznikne spařením
    zelených listů nebo usušených,
  • 00:02:20 tak je to vynikající náhražka
    sladidla do buchet.
  • 00:02:25 Když si budu dělat čaj,
    tak si spařím stevii,
  • 00:02:31 -a pak spařím čaj?
    -Dáte čaj a uděláte obojí.
  • 00:02:36 Pozor, sladivost si musí
    vyzkoušet každý sám.
  • 00:02:40 Stevie je jako trvalka.
    Jak se pak pěstuje?
  • 00:02:47 Je to trvalka a pro naše diváky
    je nejlepší koupit si sazenici.
  • 00:02:53 Je to rostlina, která nemá velké
    nároky.
  • 00:02:57 Můžete ji postavit do kuchyně,
    jako přes léto na zahradu.
  • 00:03:01 Nesmíte ji ale zapomenout zalévat!
  • 00:03:04 Musí mít obrovské množství
    zálivky.
  • 00:03:06 Ona pak udělá víc sladké hmoty.
  • 00:03:09 -Zespodu nebo shora?
    -Důležité je hodně zalévat.
  • 00:03:14 Shora nebo zdola, to je jedno.
  • 00:03:16 Je to prostě ochlasta.
  • 00:03:18 Abychom si rozuměli, lidé si ji
    mohou nasušit do zásoby.
  • 00:03:22 Obyčejným nožem, ostříhat nůžkami.
  • 00:03:25 Ostříhat a ona zase vyleze.
  • 00:03:27 Ona zase vyrazí.
    Není to problém.
  • 00:03:31 Ta se mně líbí, stevie
    a já ji budu pěstovat.
  • 00:03:34 Budu ráda.
  • 00:03:38 Nestačím se divit, kolik je kolem
    nás stále nových
  • 00:03:42 nebo málo známých rostlin.
  • 00:03:44 Tak jsme se rozhodli, že vám
    v každém pořadu nějakou nabídnem.
  • 00:03:55 Tohle je trvalka a říkal jste,
    že má jednu báječnou vlastnost.
  • 00:04:01 Prý to kvete zeleně po celý rok.
    Jak se jmenuje a proč ji neznáme?
  • 00:04:12 Trvalka se jmenuje dlužicha.
    Botanicky heuchera.
  • 00:04:17 Nekvete celý rok,
    ale kvete jen na jaře.
  • 00:04:20 Celý rok je okrasná listem.
  • 00:04:22 Existuje několik desítek odrůd,
    které mají různě zbarvený list.
  • 00:04:25 Jejich výhodou je to,
    že rostlina nezatahuje na zimu.
  • 00:04:28 A je proto jako stálozelená.
  • 00:04:30 -Jaké místo je ideální na výsadbu?
    -Ideální je, kde je polostín.
  • 00:04:39 Pod nějaké vzrostlejší stromy.
    Ne na úplné slunce.
  • 00:04:43 Určitě na stanoviště,
    kde je zajištěna stabilní závlaha.
  • 00:04:47 Množí se jak?
  • 00:04:49 Množí se snadno řízkováním.
  • 00:04:51 Řízkovat se může během celého
    roku.
  • 00:04:57 Minule jsme si vyprávěli
  • 00:04:58 o zajímavém a opět moderním
    využití skleněných cihel, luxfer.
  • 00:05:05 Dnes budeme v našem miniseriálku
    pokračovat.
  • 00:05:15 Nabídka luxferových tvárnic
    je velká.
  • 00:05:19 Tvárnice se vyrábějí v rovném
    provedení.
  • 00:05:23 Nebo v provedení prolamovaném,
    lesklém.
  • 00:05:31 Obě varianty můžou být v provedení
    matném nebo lesklém.
  • 00:05:39 Luxferové tvárnice se nabízejí
    ve velkém výběru formátů.
  • 00:05:43 Jsou buď ve formátu čtvercovém
    nebo obdélníkovém.
  • 00:05:49 Poslední novinkou luxferových
    tvárnic
  • 00:05:51 jsou metalizované luxferové
    tvárnice.
  • 00:05:55 Dodávají se v celé šíři barev.
  • 00:06:00 Na rozdíl od klasických tvárnic
    mají vnitřní povrch stěn
  • 00:06:04 stříbrný, zrcadlový.
  • 00:06:06 V čem je jejich výhoda?
    Je větší prostupnost světla.
  • 00:06:11 A také netradiční barvy,
  • 00:06:14 které vznikají odrazem
    od stříbrného povrchu.
  • 00:06:18 Speciální skupinou luxferových
    tvárnic jsou tvárnice,
  • 00:06:22 které nám řeší netradiční místa
    na luxferových stěnách.
  • 00:06:26 Jsou to tvárnice rohové
  • 00:06:31 nebo tvárnice, které nám řeší
    ukončení stěn
  • 00:06:34 originální skleněnou hranou.
    Jsou to třeba takovéto typy.
  • 00:06:39 Nasvícení luxferové stěny
    je nejdůležitějším prvkem,
  • 00:06:42 který v interiéru musíme udělat
    a musíme na něj myslet.
  • 00:06:46 Neosvícená luxferová stěna může
    úplně zaniknout
  • 00:06:49 a být úplně nezajímavá.
  • 00:06:51 Při správném nasvícení luxferové
    stěny vynikne barva skla,
  • 00:06:56 vzor skla a stěna se může
    stát solitérem.
  • 00:07:01 Můžeme si ukázat, jak se taková
  • 00:07:03 luxferová tvárnice vyrábí
    a montuje.
  • 00:07:10 Vždy před montáží je nutné
    zkontrolovat,
  • 00:07:12 jestli máme pevný a rovný povrch,
  • 00:07:15 abychom tvárnice nedávali
    na křivou podložku.
  • 00:07:18 K tomu nám tady slouží tato deska.
  • 00:07:22 Vezmou se tvárnice a ze spodní
    strany se nanese lepidlo.
  • 00:07:27 Tvárnice se připevní
    na připravenou plochu,
  • 00:07:30 kde chceme mít vyplněné okno.
  • 00:07:33 Jednoduchým způsobem za pomocí
    montážního lepidla,
  • 00:07:36 které dneska koupíme v drogeriích,
    barvách a lacích.
  • 00:07:41 Lepidlo nanášíme na luxferovou
    tvárnici z boku.
  • 00:07:54 Dáváme na obě dvě strany.
  • 00:07:57 Nemusíme moc. Stačí tak,
    aby nám lepidlo nevylezlo.
  • 00:08:02 Vezmeme druhou luxferovou tvárnici
    a k sobě přiložíme.
  • 00:08:11 Zatlačíme, aby se nám lepidlo
    roztáhlo po celé ploše.
  • 00:08:16 Musíme hodně pracovat s vodováhou.
    Zkontrolujeme rovinnost.
  • 00:08:36 Druhý den po vytvrdnutí montážního
    lepidla na takto postavenou stěnu
  • 00:08:40 klasickým způsobem, stejně jako
    u obkladů a dlažeb,
  • 00:08:43 vezmeme spárovací hmotu.
    Nejlépe flexibilní.
  • 00:08:47 A zaspárujeme takovou barvou,
    jakou jsme si vybrali.
  • 00:09:00 HUDBA
  • 00:09:13 To byste nevěřili, že skladatel
    a zpěvák Petr Rezek ví,
  • 00:09:18 jak na vlhkost v chalupě.
  • 00:09:20 Tohle všechno mimo střechy
    si prý dělal sám.
  • 00:09:26 Z devadesáti procent jsem to dělal
    sám. Já vás tady vítám.
  • 00:09:30 Já nejsem notorický chalupář,
    ale byl jsem donucený,
  • 00:09:35 když jsem toto staveníčko,
    které miluji, koupil.
  • 00:09:38 Tak jsem byl nucen s tím něco
    udělat,
  • 00:09:40 protože bylo v zoufalým stavu.
  • 00:09:42 Jako každý člověk, který něco dělá
    a my jsme lidé chybující,
  • 00:09:46 tak jsem napáchal hodně chyb,
    když jsem to začínal dělat.
  • 00:09:50 Brzy jsem se seznámil v hospodě
    se starými obyvateli,
  • 00:09:57 kteří měli velké zkušenosti
    s těmi domečky.
  • 00:10:01 A ti mně poradili,
    jak na vlhkost v domku.
  • 00:10:07 Využil jsem rady. Je to odvětrání
    podlah pomocí kanálů.
  • 00:10:13 Udělají se kolem zdí a pak kolem
    zdi pořád koluje vzduch.
  • 00:10:19 Technologický postup je takový,
    že jsem podlahu vykopal.
  • 00:10:23 Přijdou tam kameny, štěrk,
    škvárobeton.
  • 00:10:27 Radili mně, že by se beton
    neměl dole izolovat.
  • 00:10:31 Když nemůže vlhkost do podlahy,
    tak leze do zdi.
  • 00:10:34 Udělal jsem tlustý škvárobeton.
    V momentě, kdy se dělal beton,
  • 00:10:39 tak se kolem zdí dá hranol
    třeba 10 krát 10.
  • 00:10:44 Celá zeď se obežene hranoly.
  • 00:10:47 Udělá se beton a pak se hranoly
    vyndají.
  • 00:10:50 A vznikne tím kanál.
    A ten se pak přikryje.
  • 00:10:54 Jsou dvě možnosti. Buď se přikryje
    eternitem a udělá se druhá vrstva
  • 00:10:59 tenkého betonu, aby se ten
    kanál zavřel.
  • 00:11:02 Jednoduší je, že se podél dají
    cihly jedna vedle druhé
  • 00:11:07 a jsou pomazané maltou
    a obezdí se to celé cihlami.
  • 00:11:11 Cihla je vysoká 7 cm a ten trámek
    má 10 cm a cihla nepřekáží.
  • 00:11:18 Nechal jsem tam vzduchové polštáře
    a na to přišla dřevěná podlaha.
  • 00:11:23 Poprvé jsem udělal chybu.
    Nejdříve byla na pera.
  • 00:11:29 A zavřel jsem ji ke zdi.
    I když tam byl vzduch.
  • 00:11:33 Člověk když v zimě přijel
    a zatopil, tak z betonu šla zima
  • 00:11:37 a srážela se tam vlhkost.
    A tam byla voda.
  • 00:11:41 Podlaha za 10 let úplně shnila.
  • 00:11:44 Tuhle špatnou zkušenost jsem
    využil i podruhé.
  • 00:11:49 Podlaha je odsazená 1 cm od zdí,
    aby tam mohl cirkulovat vzduch.
  • 00:11:55 Trámky, na kterých leží podlaha,
    je přibitá,
  • 00:11:58 jsou položeny na páskách z IPY
    a ještě je to provrtané,
  • 00:12:02 aby vzduch mohl všemi směry.
    Teď to funguje perfektně.
  • 00:12:07 Takhle vypadá vyústění trubice
    z kanálů,
  • 00:12:11 tak se tam dá víčko,
    aby tam nevlezly myši.
  • 00:12:13 Myš je schopna prokousat beton.
  • 00:12:17 To je z té hlavní místnosti.
  • 00:12:21 Když se tam dá ruka,
    tak je cítit průvan,
  • 00:12:24 jak tam cirkuluje vzduch.
  • 00:12:25 Tady v hlavní místnosti máte
    taky ty krky?
  • 00:12:29 Tady byla největší vlhkost.
    Bylo to až metr od země zelené.
  • 00:12:34 Musely se dělat nové omítky.
    Kanály jsou podél zdí po obvodu.
  • 00:12:42 V jednom rohu je vyražena díra
    s krkem ven.
  • 00:12:45 A tady je druhá.
  • 00:12:47 To se muselo vykopat celé.
  • 00:12:54 -A od té doby, jak koukám...
    -Od té doby je to v pořádku.
  • 00:12:59 Tohle je případ,
    kdy je v místnosti dlažba.
  • 00:13:06 Tady je to vyřešené tak, že je zeď
    odkopaná od země 4 - 5 cm.
  • 00:13:11 Je to na kámen nebo na cihlu.
    Očistí se to drátěným kartáčem.
  • 00:13:18 Vlhkost nejde do zdi a jde tím
    odkopaným ven.
  • 00:13:25 A funguje to, protože tato zeď
    byla do metru promočená.
  • 00:13:30 -Kdo by chtěl.
    -Z estetických důvodů by se to
  • 00:13:34 mělo překrýt nějakým prknem.
  • 00:13:36 Jak je vidět, že v jednoduchosti
    je síla.
  • 00:13:41 Tohle všechno byly rady, které mně
    dali lidé a já je využil.
  • 00:13:45 Udělal jsem dobře a nechci
    dělat ze sebe experta.
  • 00:13:48 Rád to říkám svým kamarádům,
    aby se vyvarovali chyb,
  • 00:13:53 které jsem ze začátku měl já.
  • 00:13:55 Na vás je vidět,
    že jste to skutečně dělal sám.
  • 00:14:00 Mně to problém nedělalo,
    protože jsem vystudovaný strojař.
  • 00:14:05 A těma rukama na škole nás něco
    málo naučili dělat.
  • 00:14:10 Já si myslím, že je to pouze
    chlapská práce.
  • 00:14:13 My, ženy na to koukáme s obdivem.
  • 00:14:16 Řeknu vám, znám tady jednu dívenku,
  • 00:14:18 která je v Kašperských Horách,
    a zachází se zednickou lžící
  • 00:14:23 a nářadím líp než já.
  • 00:14:26 Pozor, dneska jsou ženské
    stejné jako chlapi.
  • 00:14:35 Z různých dopisů a rad,
    které jste nám zaslali,
  • 00:14:38 nás nejvíce zaujala nabídka
    od pana Vantury.
  • 00:14:42 Napsal: "Chcete mít stále teplou
    vodu na chatě
  • 00:14:46 a ještě větrák do koupelny?
    Tak se přijeďte podívat.
  • 00:14:51 Může to zajímat všechny chataře."
  • 00:14:56 Tato souprava mně slouží
    k vytápění a přípravě teplé vody.
  • 00:15:04 Tuto rouru jsem si udělal
    podle odborného časopisu.
  • 00:15:10 To není můj vynález.
  • 00:15:12 Zařízení vedle však ano.
  • 00:15:15 Dole je nádoba, kde je materiál
    podobný jako šamot.
  • 00:15:21 A akumuluje teplo a tady je
    nádoba o objemu 20 litrů.
  • 00:15:26 Nahoře je nalévací otvor
    a nádoba je opatřena teploměrem.
  • 00:15:32 Dole je výpustný kohout.
  • 00:15:35 Když tam máme 70 stupňů Celsia,
  • 00:15:42 zahřívání zastavíme odklopením
    nádoby od kamen.
  • 00:15:50 Když se topí, tak v tomto koutě
    je mnoho tepla.
  • 00:15:54 Toto teplo jsem využil
    k temperování koupelny,
  • 00:15:59 která je vedle. Do zdi jsem
    osadil plastovou rouru.
  • 00:16:04 Z druhé strany je umístěn
    ventilátor z počítače.
  • 00:16:09 Tento ventilátor má výkon
    85 metrů kubických za hodinu.
  • 00:16:16 Spotřebu pouze 2,8 Wattů.
  • 00:16:25 Koukám, že nám tady pan Pštros
    něco připravil.
  • 00:16:30 Srdíčko, ouško, jazyk.
    Co z toho bude?
  • 00:16:37 Připravili jsme si tady
    na staročeskou tlačenku.
  • 00:16:41 Staročeská tlačenka.
    Ta bude veliká.
  • 00:16:45 Jak vím, vy ji sám dělat nebudete,
    ale bude vám ji dělat pane Pštros,
  • 00:16:51 váš děda, který se jmenuje Krtek,
    což mě velice rozesmálo.
  • 00:16:56 Dobrý den, pane Krtku.
    Pojďte ke mně.
  • 00:17:05 Tomuto řezníkovi Krtkovi je
    95 let a je svěží.
  • 00:17:12 A udělá nám staročeskou tlačenku.
    A jdeme do toho.
  • 00:17:21 Tlačenka se má dávat
    do vařící vody.
  • 00:17:30 První hlavičku.
  • 00:17:45 Ouško dáme.
  • 00:17:59 Nedává se moc jater. Když je jich
    hodně, tak je tlačenka přihořklá.
  • 00:18:07 Necháme to vařit.
  • 00:18:14 Kousek mrkve a petržele.
    Má to potom lepší chuť.
  • 00:18:30 A necháme to vařit do měkka.
  • 00:18:36 Na krásné malé kousíčky
    jsme to nakrájeli.
  • 00:18:48 Rozsekaná cibulka.
  • 00:18:56 -Kolik dáme stroužků česneku?
    -Podle oka.
  • 00:19:03 To jsou dva a ještě jeden menší.
  • 00:19:09 Vy máte v těch 95 letech sílu.
  • 00:19:14 Teď polívčičku.
  • 00:19:18 Je dobré dát čistou polívku.
    Omastek ne.
  • 00:19:32 Teď bych prosil ochutnat.
    S masíčkem.
  • 00:19:44 Jo, teď je to přesný.
  • 00:19:51 Dáme to tam rukou
    i s tou polévkou.
  • 00:20:05 To si já už udělám.
  • 00:20:14 -A dáme to zpátky do polévky.
    -Ano.
  • 00:20:28 Hodinu jsme tlačenku povařili.
    Nechali jsme ji vychladnout.
  • 00:20:33 Dali jsme ji do chladničky
    a teď se do toho děda Krtek pustí.
  • 00:20:38 A já to ochutnám,
    jak se nám to povedlo.
  • 00:20:52 Krásně to drží při sobě.
    To bych neřekla. To je krása.
  • 00:20:59 Jestli jsem to udělal dobré.
  • 00:21:07 Je to vynikající.
  • 00:21:11 Nebudu to kazit chlebem,
    ale můžu to navrch pusou osolit.
  • 00:21:18 -Děkuju. Moc děkuji.
    -Děda je opravdu kumštýř.
  • 00:21:50 Jsme opět na konci pořadu.
  • 00:21:52 Musím připomenout, že příště
    oznámíme vítěze naší soutěže
  • 00:21:56 za měsíc září. A také budou
    rozdány knižní ceny sponzora
  • 00:22:02 časopisu Receptář.
  • 00:22:05 A obvyklé moudro na závěr.
  • 00:22:09 Když se tak dívám na dnešní
    svět, tak bych zvolila povzdech
  • 00:22:14 pana Hemingwaye.
  • 00:22:16 "Ze všech živočichů,
    jen člověk se umí smát,
  • 00:22:21 ačkoliv k tomu má nejmíň důvodů."
  • 00:22:25 Za týden se s vámi těší
    na shledanou vaše Jiřina.
  • 00:22:48 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček

Související