iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
23. 4. 2006
17:30 na ČT1

1 2 3 4 5

28 hlasů
9655
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Pečujeme o primulky — Falešný strom — Tkaní na kolíkovém stavu — Špízy se sušenými švestkami

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:23 Příjemný den, milí televizní
    přátelé.
  • 00:00:26 Po krátké odmlce a sérii repríz
    přicházím opět za vámi.
  • 00:00:31 Budeme se setkávat každé nedělní
    odpoledne. Týden co týden.
  • 00:00:37 Máme novou znělku.
  • 00:00:40 Taky novou scénu.
  • 00:00:42 A hlavně nový název:
    Dobrá rada nad zlato.
  • 00:00:49 Doufejme, že nejen radami,
    ale také zajímavými lidmi
  • 00:00:53 a reportážemi naplníme náš
    vyměřený čas.
  • 00:00:57 Protože letos jaro trochu
    nesměle klepe na dveře,
  • 00:01:02 zaskočili jsme do skleníku,
    kde je teplo
  • 00:01:05 a z nádherných barev
    až oči přecházejí.
  • 00:01:12 Jsme v primulkovém království
    v Průhonicích.
  • 00:01:16 Paní inženýrka Plavcová nám
    prozradí,
  • 00:01:20 kolik je tady odrůd primulek.
  • 00:01:24 V tomto skleníku je přibližně
    350 druhů odrůd primulek.
  • 00:01:28 350 druhů a všechny jsou
    odstíněné barevně?
  • 00:01:34 To jsem ještě neviděla.
    Hnědá kytka.
  • 00:01:39 Tím jsou právě primulky výjimečné.
    Mají velkou barevnou škálu.
  • 00:01:44 Mají všechny obvyklé barvy,
    které jsou u květin.
  • 00:01:46 Mají také černou, tmavě hnědou,
    rezavou.
  • 00:01:50 Když si koupím primulku, můžu si
    ji teď dát ven do truhlíku?
  • 00:01:57 Koukám, jak jsou truhlíky
    nádherně vysázené.
  • 00:02:01 Už je můžete dát ven.
    Dají se dát ven i mnohem dřív.
  • 00:02:05 I třeba koncem února,
    ale musíme je trochu otužit.
  • 00:02:11 -To je polijeme studenou vodou?
    -Ne. Dáme je ven v období,
  • 00:02:16 kdy teplota 3 dny neklesá
    pod nulu.
  • 00:02:19 Ony pak snesou minus 8 stupňů.
  • 00:02:23 A kvetou celou vegetační dobu.
    Která to je?
  • 00:02:29 Primulky mohou zdobit venkovní
    truhlíky od konce února
  • 00:02:35 do poloviny května.
  • 00:02:37 Dovedou kvést i čtyři měsíce
    v jednom kuse,
  • 00:02:40 když se o ně dobře staráte.
  • 00:02:41 Pak by se to mohlo v truhlíku
    zaměnit za pelargonie.
  • 00:02:46 Ty se zase dávají po zmrzlých.
  • 00:02:48 Když si ji koupím a udělá mně
    radost v tom truhlíku,
  • 00:02:53 -potom ji musím zahodit?
    -Ne, v žádném případě!
  • 00:02:57 Díky jejich mrazuvzdornosti je
    můžeme vysadit do zahrady
  • 00:03:00 a pěstovat je dál jako trvalky.
  • 00:03:02 Když jim dáme vhodné podmínky,
  • 00:03:05 můžou nám vydržet i několik
    desítek let.
  • 00:03:08 A teď dobrá rada nad zlato.
  • 00:03:10 Ty podmínky, když je přesadíme
    do volné přírody,
  • 00:03:15 tak co ony potřebují?
  • 00:03:18 Tyto primulky potřebují:
  • 00:03:22 Nemají být přemokřené
    ani přeschlé.
  • 00:03:26 Mají rády závětrné polohy
    v blízkosti zídek nebo keřů.
  • 00:03:32 Mají rády ranní sluníčko
    a odpolední polostín.
  • 00:03:38 To je bezvadný.
  • 00:03:39 Já doufám, že primulky
    u vás zvítězí.
  • 00:03:46 Už jste někdy slyšeli
    o pěstování rostlinek v agaru?
  • 00:03:51 Já ne, ale pan Zoun nám to
    prozradí.
  • 00:03:55 Tak, jak na to?
  • 00:03:57 Pěstování do agaru je založeno
    na tom, že agar spolu s roztokem
  • 00:04:02 chemikálií zajišťuje rostlinám
    dostačující výživu
  • 00:04:07 přibližně na 1 - 1,5 roku života.
  • 00:04:10 Agar, to je jako šunka v aspiku.
  • 00:04:15 Je to tak a je to doplněné
    roztokem chemikálií
  • 00:04:20 s destilovanou vodou.
  • 00:04:22 Dá se sehnat ve specializovaných
    prodejnách.
  • 00:04:26 Je důležité vysterilizovat
    tu nádobu i s agarem.
  • 00:04:33 V amatérských podmínkách
    v tlakovém hrnci.
  • 00:04:37 Tam jde o to, aby to neprasklo,
    tak to dáme na pařák na knedlíky.
  • 00:04:44 -A na to pak postavit.
    -A párou se to vysterilizuje.
  • 00:04:47 A teď jak dál.
  • 00:04:49 Musíme si připravit rostlinky
    nebo semínka,
  • 00:04:53 která chceme na agaru pěstovat.
    Ty musíme také vysterilizovat.
  • 00:04:58 Aby se na povrchu rostliny
    nebo semínka
  • 00:05:01 nedržely choroboplodné zárodky,
    které by tam mohly začít bujet.
  • 00:05:05 -A uděláme to jak?
    -Uděláme to jednoduše.
  • 00:05:09 Roztokem Sava, běžného
    dezinfekčního roztoku.
  • 00:05:12 -Tohle je Savo?
    -Ano, ale zředěné asi 10krát.
  • 00:05:18 Asi 10 - 15 minut tam ty
    rostlinky sterilizujeme.
  • 00:05:23 -Tam se může dát i semínko.
    -Dá se tam semínko.
  • 00:05:28 -Pupenec.
    -Pupen nebo kousek kořenu.
  • 00:05:34 Jakákoliv část té rostliny.
  • 00:05:36 Tady už máme vysterilizované
    rostliny.
  • 00:05:39 -Vysterilizovanou nádobku.
    -Je to jako v tunýlku.
  • 00:05:43 Máme to v takové nádobě kvůli
    tomu, abychom zajistili při sázení
  • 00:05:47 sterilní podmínky. Aby tam shora
    nenapadaly choroboplodné zárodky.
  • 00:05:54 Vezmeme skleničku a otevřeme víčko.
  • 00:05:59 Tam máme agar a nehrozí nám,
    že se tam dostane infekce.
  • 00:06:03 Vezmeme sterilizovanou pinzetu
    lihem nebo opálenou.
  • 00:06:10 Tady máme kaktus a zasadíme ho
    do hmoty.
  • 00:06:19 To je ale piplačka.
  • 00:06:22 Je to piplačka, ale vyplatí se to.
  • 00:06:25 Ale pak to nemusíte zalévat.
  • 00:06:29 Teď to zavřeme.
  • 00:06:34 Už nám nehrozí, že by se to
    nějak kontaminovalo.
  • 00:06:37 A pak můžeme rostlinu vzít,
    postavit na vhodné podmínky.
  • 00:06:42 -Musím mít světlo?
    -Světlo musí mít.
  • 00:06:45 Chci zdůraznit, že se to nesmí dát
    na přímé sluneční paprsky.
  • 00:06:50 Protože je sklenička uzavřená
    a nedá se větrat.
  • 00:06:53 Když by se to otevřelo, tak by se
    tam dostaly choroboplodné zárodky.
  • 00:06:59 Když to bude takhle uzavřené
    na přímém slunci,
  • 00:07:02 tak by se rostlinky upekly.
  • 00:07:05 Musí se to dát na světlé místo,
  • 00:07:07 ale nejdou tam přímé sluneční
    paprsky.
  • 00:07:10 -A vydrží to?
    -Vydrží to 1 - 2 roky podle toho,
  • 00:07:14 jakou vrstvu agaru tam dáme.
  • 00:07:16 Poroste nám to a můžeme to
    krásně pozorovat.
  • 00:07:18 Rostliny, které kvetou,
    tak tam můžou i vykvést.
  • 00:07:21 A také se to samovolně množí.
    Až to vysaje agar.
  • 00:07:27 Podíváme se tady.
  • 00:07:29 -Tady už skoro žádný agar není.
    -Rostlinka to vyjedla.
  • 00:07:36 Tohle je masožravá rostlina,
    která se jmenuje darlingtonie.
  • 00:07:43 -Tadyhle mám ještě jeden.
    -To je kaktus.
  • 00:07:50 Můžete pozorovat,
    jak ta rostlina roste.
  • 00:07:55 Tam už roste malinký kaktusek.
  • 00:07:57 Už se rozmnožuje a můžete se
    podívat, jaké má rostlina kořeny.
  • 00:08:01 Při normálním pěstování
    to nikdy neuvidíte.
  • 00:08:05 Já vám děkuji a jsem zase
    o něco chytřejší.
  • 00:08:12 Zahrádkáři a kutilové stále
    hledají nová překvapení.
  • 00:08:17 Nebudete tomu věřit, ale pan
    Lebiš vytvořil umělý strom.
  • 00:08:26 Pane Lebiš, opravte mě.
    Petúnie jsou přece jednoleté?
  • 00:08:31 Tohle nemůže být jednoletá
    rostlina?
  • 00:08:35 To je nějaký druh petúnie,
    že z toho vyrostl strom?
  • 00:08:41 Já vám ukážu, jak se to pěstuje.
  • 00:08:47 Teď sundám petúnii.
  • 00:08:50 Jo, takhle? Ono se to dá měnit?
  • 00:08:55 To je fór! A máme zase jiný strom.
  • 00:09:03 A je to jiný stromeček.
    Má to ještě jednu výhodu.
  • 00:09:06 Jsou tam závěsné táhla.
  • 00:09:08 Kdyby přišlo období dešťů a delší
    dobu by pršelo,
  • 00:09:11 tak to vysunete a schováte
    pod střechu.
  • 00:09:15 Musíte mně ukázat, jak to,
    že to tam drží,
  • 00:09:19 když tam nejsou kořeny?
    Co to tam je?
  • 00:09:23 Já vám to celé rozdělám,
    abyste viděla, jak to vypadá.
  • 00:09:35 -To se vytáhne.
    -To je nějaká větev.
  • 00:09:44 V zemi je betonová patka,
    která je zasypána.
  • 00:09:50 Tohle je 50 květináč.
    Patka je udělána do 40 květináče.
  • 00:09:55 To se tam vloží a zasype se to
    substrátem, aby to nebylo vidět.
  • 00:10:01 Podle toho se v lese uřízne
    taková haluz
  • 00:10:07 nebo jak se to jmenuje, kmen.
  • 00:10:11 Tohle si můžou také diváci
    udělat.
  • 00:10:15 Takových věcí mám udělaných víc.
    Nebo si to může udělat sám.
  • 00:10:23 A jenom se tam vloží květináč.
    To je nápad.
  • 00:10:30 A květináč vypadá takhle.
  • 00:10:34 Dolů se může dát voda.
  • 00:10:39 A má to zavlažovadlo
    pomocí knotu.
  • 00:10:43 Čtyři litry vody, miska, knoty.
    To se osází.
  • 00:10:48 Vydrží to celé léto
    až do podzimu.
  • 00:10:52 Má to výhodu, že to můžete
    schovat, když je škaredě.
  • 00:10:55 Vypadá to nádherně.
  • 00:11:09 V jednom starém českém filmu
    Adina Mandlová zpívá:
  • 00:11:13 "Dejte si radit, to nemůže
    nikdy vadit."
  • 00:11:17 Já jsem se rozhodla, že vám pokud
    možno vždycky nějakou radu dám.
  • 00:11:23 Máte problémy se špinavým
    kobercem?
  • 00:11:26 Paní Anna Vajsarová ze Stříbrnice
    nám nabízí vlastní zkušenost.
  • 00:11:31 Koberce zásadně peru v šamponu
    na psa.
  • 00:11:35 Do kyblíčku dám teplou vodu
    a do ní šampon.
  • 00:11:38 Asi 1 deci na 8 litrů.
    Koberec je řádně vypraný.
  • 00:11:43 oživí se barvy a krásně voní.
  • 00:11:48 Kdybyste na jaře petrklíč našli,
    vězte, že je výborný proti kašli.
  • 00:11:58 Paní Hana Hořáková z Vinoře
    objevila kolíkáč.
  • 00:12:03 Tak se podíváme, co to vlastně je.
    A k čemu je to dobré.
  • 00:12:11 Tohle jsou zbytky.
    Tohle je z tepláků.
  • 00:12:15 Tohle je ze staré košile.
  • 00:12:18 Představte si, že paní Hana
    Hořáková nám ukáže,
  • 00:12:22 jak z těchto zbytků udělat
    krásný koberec.
  • 00:12:26 Tak, jak na to?
  • 00:12:28 Ještě tady máme jiný.
  • 00:12:32 Než nám to prozradíte, tak nevím,
    co je tohle.
  • 00:12:37 -To není ze zbytků.
    -Není to ze zbytků.
  • 00:12:41 To jsou odstřižky od tkalcovských
    stavů, které můžete dát dva
  • 00:12:45 do sebe, aby to bylo silnější.
  • 00:12:48 Kde se to sežene?
  • 00:12:50 -Tohle je kupované.
    -To jsou zbytky, toto kupované.
  • 00:12:55 Tohle je stav a vypadá to jako
    hrábě.
  • 00:12:59 Ano, vypadá to jako hrábě.
  • 00:13:01 Je to kolíkový stav.
    Ukažte nám, co musíme udělat,
  • 00:13:06 abychom z toho měli takový sedák.
  • 00:13:10 Mohl by z toho být kobereček.
  • 00:13:13 Do stavu dáme kolíků,
    kolik potřebujeme.
  • 00:13:16 Jak potřebujeme velkou šířku.
  • 00:13:19 Já jsem odebrala a v kolíku
    jsou dírky.
  • 00:13:22 -Do dírky se natáhne osnova.
    -Tam bych se trefila i já.
  • 00:13:27 Když se tam netrefíte,
    můžete použít i háček.
  • 00:13:32 Dáme si osnovu přes celý stůl
    a musí být dostatečně dlouhá.
  • 00:13:38 Podle toho, jak chceme mít dlouhý
    kobereček,
  • 00:13:40 tak to musí být o 20 cm delší,
    aby byl prostor na zauzlování.
  • 00:13:46 Když jsem si natáhla osnovu,
    tak si vezmu odstřižky.
  • 00:13:51 Začneme z této strany
    a kousek nám přečnívá.
  • 00:13:55 Až na závěr se to začistí.
  • 00:13:59 Jeden dáme před kolík
    a za kolík. Cik, cak.
  • 00:14:10 Aby byl sedák pravidelný,
    tak si uděláme oblouček.
  • 00:14:17 Slouží k tomu, aby to bylo
    stejnoměrně utažené.
  • 00:14:22 Aby to nebylo přetažený.
  • 00:14:26 Děláme to pak opačně
    a takhle se to opakuje.
  • 00:14:34 Když chceme barvy střídat,
    tak tam klubíčko necháme
  • 00:14:37 a neustřihneme. Dáme další barvu
    a pokračujeme,
  • 00:14:41 až to bude zaplněné,
    pak kolíky vyndáme.
  • 00:14:46 Vyndáme kolík a vrátíme ho
    zpátky do dírky.
  • 00:14:56 Tam je právě osnova.
  • 00:15:07 Už to budeme mít skoro hotové.
  • 00:15:17 -Teď si to posuneme.
    -Jé, vy tady máte uzel.
  • 00:15:25 Zapomněla jsem říct, že na konci
    musí být uzel.
  • 00:15:28 Na začátku, jak se to dělalo,
    tak musí být uzel.
  • 00:15:31 -A pak to proplétáme.
    -Aby nám nespadla tkanina.
  • 00:15:37 A teď můžeme zakončit.
  • 00:15:43 Teď to jednoduše odstřihneme.
  • 00:15:54 A jak to začistíme?
  • 00:15:58 Musíme to trochu vytáhnout.
    Na konci je uzel a tak to nevadí.
  • 00:16:09 Uděláme normální uzel,
    který známe.
  • 00:16:13 Uděláme jeden uzel a nevím,
    jestli znáte plochý uzel.
  • 00:16:20 Ten by se neměl rozvazovat.
  • 00:16:24 Tahle nit vede horem
    a tak uděláme smyčku.
  • 00:16:35 Můžeme konečky ustřihnout hned
    u uzlíku,
  • 00:16:37 nebo si to můžeme nechat
    jako třásně.
  • 00:16:40 Jako třásně by to bylo hezký.
  • 00:16:43 Musí se to pořádně stáhnout
    k sobě.
  • 00:16:53 Proto tady děláme plochý uzel.
  • 00:16:57 To se mi moc líbí.
    No vidíte, žádné vyhazování.
  • 00:17:01 Naopak, budete mít kobereček.
  • 00:17:10 Dnes bude vařit moje kamarádka,
    která má skoro devatero řemesel.
  • 00:17:15 Je to herečka, malířka, kuchařka,
    zahradnice. Co ještě?
  • 00:17:25 Je to Iva Hüttnerová.
  • 00:17:27 Řekni nám, co budeš dneska vařit?
  • 00:17:31 Kuchařka jsem spíše prostřední.
    Sem tam se mně něco povede.
  • 00:17:36 Budu vařit dva druhy špízů.
  • 00:17:38 Jeden je z vepřového
    a druhý z kuřecího masa.
  • 00:17:41 Nejzajímavější na nich je,
    že se tam dávají sušené švestky.
  • 00:17:46 Tohle jsou nudličky z vepřového
    masa a pak slaninu.
  • 00:18:06 Jsou to dva druhy špízů.
  • 00:18:10 Začneme vepřovým, ke kterému patří
    nakládaný česnek.
  • 00:18:16 Sušené švestky.
  • 00:18:19 -Česnek je k vepřovému.
    -Ten se nedává ke kuřecímu.
  • 00:18:25 To aby diváci věděli.
  • 00:18:27 Mám tady připravené nudličky
    z vepřového.
  • 00:18:37 -Nakládaný česnek.
    -Ten je asi jemnější.
  • 00:18:55 -Osolí se to?
    -Osolí. Na vepřové se to opepří.
  • 00:19:01 Záleží na každém z vás,
    jak si to budete střídat.
  • 00:19:06 Myslím si, že švestka vedle špeku
    je dobrý nápad.
  • 00:19:15 Tohle je vepřový špíz
    a kuřecí dělám stejně.
  • 00:19:21 Ke kuřecímu nedávám česnek,
    ale švestku a slaninu.
  • 00:19:29 Špízy dám do pekáčku,
    který zakryju.
  • 00:19:40 Pak tam dávám 1/8 másla.
  • 00:19:44 Bála jsem se, že máslo zčerná
    nebo bude hořké.
  • 00:19:48 Máslo se spojilo se šťávou z masa
    a udělalo to tu jemnost.
  • 00:19:53 -Přikrýt.
    -Na půlhodiny.
  • 00:19:56 -A pak to zase odkryjeme.
    -Celkově to děláme hodinu.
  • 00:20:01 Dělám k tomu brambory s tenkou
    slupkou. Říká se jim zámecké.
  • 00:20:07 Uvařím je. Pak je dám
    na máslo a na pánev.
  • 00:20:11 Orestuju to na máslíčku a posypu
    to hodně provensálským kořením.
  • 00:20:17 A nechám je zlehka orestovat.
  • 00:20:20 To vypadá krásně.
  • 00:20:24 Předtím jsem to měla otevřené.
  • 00:20:29 Takhle vypadají špízy.
  • 00:20:33 Já to ochutnám a hlavně to
    doma zkusím.
  • 00:21:03 Ještě než se rozloučíme.
    Velmi důležitá informace.
  • 00:21:07 V našem pořadu Dobrá rada nad
    zlato bude probíhat soutěž,
  • 00:21:12 které se můžete zúčastnit všichni,
  • 00:21:15 když nám pošlete námět na
    zajímavou reportáž.
  • 00:21:19 Nebo nás upozorníte na šikovného
    člověka a to v široké
  • 00:21:23 oblasti zájmů volného času.
  • 00:21:26 Dále recepty, nápady a zkušenosti,
    které jste získali.
  • 00:21:31 Ba i prastaré rady,
    které se vám osvědčily.
  • 00:21:35 Příspěvky postupně v našem pořadu
    zveřejníme a hlavně,
  • 00:21:40 jednou za měsíc odměníme v pořadí
    1. - 3. cena.
  • 00:21:46 Ale pozor, vítězové z prvního
    a druhého místa,
  • 00:21:51 postupují do finále této soutěže
    a mohou získat na konci roku
  • 00:21:58 velmi hodnotné ceny.
  • 00:22:01 O prvních místech budete
    rozhodovat vy sami.
  • 00:22:05 Své příspěvky můžete
    zasílat ihned.
  • 00:22:08 Už se teď těším na vaše dopisy.
  • 00:22:12 Na závěr ještě jedno moudro:
  • 00:22:15 "Kdyby jinoch věděl, stařec mohl
    a lenoch chtěl,
  • 00:22:20 nic na světě by nám nechybělo."
  • 00:22:24 Tak hodně štěstí a za týden se
    opět těší s vámi na shledanou
  • 00:22:28 vaše Jiřina.
  • 00:22:55 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček