Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Dvě významná zahraniční ocenění pro koprodukční film ČT Zemský ráj to napohled

28. 6. 2010

Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI a „Silver George“ za nejlepší ženský herecký výkon představitelky hlavní role Vilmy Cibulkové získal na MFF kategorie „A“ v Moskvě koprodukční film ČT Zemský ráj to napohled v režii Ireny Pavláskové.

Toto zcela výjimečné ocenění získal snímek, který v koprodukci s Cineart TV Prague a I/O Post vyrobila Česká televize, v konkurenci dalších 16 soutěžních filmů na 32. ročníku Mezinárodního filmového festivalu kategorie „A“ v Moskvě (17. – 26. 6. 2010). Prezidentem tohoto významného festivalu je proslulý režisér Nikita Michalkov. V příštích dnech převezme Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii na 45. ročníku MFF Karlovy Vary, jehož je Česká televize hlavním mediálním partnerem.

Obě významná ocenění převzala na slavnostním závěrečném ceremoniálu Vilma Cibulková. Festivalu se zúčastnila i režisérka Irena Pavlásková, která tento první hraný český film zachycující vznik Charty 77 a osudy jejích signatářů, natočila podle námětu a scénáře Terezy Boučkové. Film vzbudil na festivalu již od začátku velkou pozornost novinářů i diváků. Důkazem toho byla více než 3hodinová tisková konference a zcela vyprodaná soutěžní projekce v sále pro 1 500 diváků. Předsedou soutěžní poroty byl světoznámý francouzský režisér, producent a scenárista Luc Besson.

V tuto chvíli soutěží Zemský ráj to napohled na polském festivalu Lubuskie Lato Filmowe. Na MFF v Karlových Varech ho budou moci diváci zhlédnout v sekci věnované českému filmu. V září bude promítán na Mezinárodním festivalu v německém Hamburku. Kromě těchto akcí je nabídnutý na celou řadu dalších zahraničních festivalů, jejichž vyjádření očekáváme.

Dospívání bývá složité, zvlášť když se píše rok 1968, venku se prohánějí cizí tanky, doma se střídají tatínkové mnoha různých poloh. A maminka, navzdory své vnitřní síle, na všechno nestačí. Jak bylo v takových podmínkách možné prožít a přežít už tak náročná 70. léta? Bylo tehdy možné radovat se ze života, smát se a milovat? I o tom je mrazivá komedie Zemský ráj to napohled z doby, kdy schopnost ironie a smysl pro humor byly nezbytnou součástí každého balíčku pro přežití, jenž dával sílu, vůli a chuť žít a neselhat hlavně sám před sebou. Hořce humorný obraz doby a lidí, majících odvahu riskovat svou existenci i svobodu v atmosféře tuhé normalizace. Autenticky vyprávěný příběh o obdivuhodné hrdinčině síle vzdorovat každodenním totalitním nesnázím i o mužích, kteří „statečně čelí politické zvůli, a přitom neumějí vyřešit své soukromé životy“.

Více informací: www.ceskatelevize.cz/zemskyrajtonapohled/



Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Další zprávy:

 [ 351 - 360 ]  [ 361 - 370 ]  [ 371 - 380 ]  [ 381 - 390 ]  [ 391 - 400 ]