Dybbuk (Plyn)

Dybbuk (1985)

(do roku 1983 Plyn, 1981 - 1988) Praha

Na počátku byl Plyn. Pražská amatérská skupina a zároveň první punková, kterou tvořily samé dívky - dvě spolužačky z gymnasia Pavla Fediuková (g,voc) a Hana Kubičková (ds,voc) a k nim se připojila Marie Horáková (bg,p,voc). Koncertní premiéru Plyn odehrál na jaře 1982. Poté se trio rozšířilo ještě o klávesistku Vendulu Kašpárkovou. Písničky, které holky tehdy hrály, byly jednoduché a razantní, přičemž uličnické texty ještě dotvářely jejich punkovou náladu (z té doby pochází slogan „pusťte si plyn a plyn pustí vás“). I když po pravdě řečeno, do nějakých složitějších struktur se skupina nepouštěla spíše proto, že příliš neuměla hrát.

Vše se mění na konci roku 1983. Z Horákové již nějaký čas byla Marka Míková, z Fediukové Pavla Slabá a z Kubičkové Hana Řepová. Skupina se navíc octla na černé listině, takže byla nucena buď přestat hrát a nebo změnit název, což se také stalo, takže od té doby působí na klubové scéně nový subjekt - soubor Dybbuk. V témže roce s kapelou přestala hrát V. Kašpárková a místo ní přišla saxofonistka a zpěvačka Kateřina Nejepsová. Poslední změnou, která nastala v r. 1985, byl příchod kytaristky Evy Trnkové. Tehdy už zvuk kapely zprecizněl a protože postupem času dívky nabraly hráčské i životní zkušenosti, změnil se i jejich pohled na svět.

V polovině 80. let je Dybbuk pevnou součástí české klubové scény, do níž přináší onen neuchopitelný ženský prvek. „Syrový osobitý zvuk, nesentimentální ženská citlivost, místy civilní, místy až pohádkově poetický pohled na věci a skutečnosti kolem nás - to je Dybbuk, skupina od začátku své existence výhradně dívčí,“ psala tehdy hudební publicistka Jana Šeblová. „Skladby jsou zadumanější a méně expresivní, než byly přímočaře rozhořčené písničky dřívějšího období Plynu. Jednodušší kulisy a hlubší ponor.“

U skupiny bylo zajímavé, že pokud některá z dívek přinesla svoji skladbu, sama ji také nakonec zpívala, takže vokální projev tím nabyl na větší pestrosti. Publikum tedy mohlo slyšet mírně odcizený a ledový vokál Pavly Slabé (g), dívčí a průrazný hlas Hany Řepové (ds), ironicko-hysterický zpěv Marky Míkové (bg, p) a slušný hlasový rozsah a komediální talent Kateřiny Nejepsové (sax,fl). Jedinou tichou duší byla nezpívající kytaristka Eva Trnková.

Skupina Dybbuk se rozpadla v roce 1988, když se Nejepsová, Řepová a Trnková spojily s ostravskou zpěvačkou Evou Volnou a založily rockový soubor Panika. Marka Míková se o rok později postarala o vznik souboru Zuby nehty.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Fotografie + krátký šot z dokumentu „Vokalíza 1984“,
film „Hudba 85“ (1985, záběry ze šatny a skladby „Ale čert to vem“, „Dopis“, „Sen“),

- Audio:
„Czech! Till Now“ (1986, Plyn /pod názvem Gaz/ skladba „Kilgore Trout“ z r. 1983)
Dybbuk: „Plyn - Volume 1“ (1985) (STCV 1986)
„Four Tops 87“ (Garáž rec. 1987, Dybbuk písně „Ve škole“, „Panenství“, „Hadi“, „Hrob je prázdný“)
Dybbuk: „Petr a Jan“ (EP 1987, Panton)

- V seriálu BIGBÍT písně:
„Ale čert to vem“ (1985)
„Dopis“ (1985)
„Sen“ (1985)