Dvouletá fáma

Dvouletá Fáma (1982-3)

(1981 - 83) Praha

„To, čemu se říkalo nová vlna,“ říká režisér seriálu Bigbít Václav Křístek, „to pro mě znamenala Dvouletá Fáma. Rozječená stylizovaná zpěvačka, podivné nervní rytmy a jedinečné texty.“

Skupinu Dvouletá Fáma založil bubeník a zpěvák Zdeněk Konopásek s kytaristou Romanem Šteflem, který ovšem tři týdny po založení odešel na vojnu a nahradil ho talentovaný „frippovský“ kytarista Martin Vik. Dalšími členy se stali baskytarista Ivan Benda a hlavně zpěvačka Jana Macháčková (později Viková), která dostávala publikum do varu svou dětskou stylizací zpěvu. Texty psal Pjér Lašéz (vlastním jménem Petr Knotek) a občasným zpěvem vypomohl i Pavel Kouba (skladba "Zeměmeřič K.").

Instrumentálně vysoko ceněná skupina nevytvářela normální písničky s klasickým klišé sloka, refrén, sloka, refrén, sólo, sloka, refrén. To, co se hrnulo z nástrojů Dvouleté Fámy, bylo jakousi mozaikou všech možných muzikantských a textových nápadů, které ve spojení s různými scénickými prvky, nesly skupinu kamsi do prostor avantgardního umění. Někteří přísní škatulkáři Fámu označovali pejorativně jako konzervatoristický punk, neboť jim vadila občasná zahleděnost souboru do svých instrumentálních schopností, které na koncertech nezřídka přešly v totální improvizaci. Někdy skutečně skupina zašla tak daleko, že si vytvořila přílišný odstup od publika a vzájemný kontakt byl tudíž přerušen.

Skupina byla hlavně kamarádskou partou. Každý z členů sice dělal jinou práci, ale na veškeré akce, koncerty i do hospod chodili všichni společně. Proto také, když v roce 1983 začaly vzrůstat mezi členy souboru rozpory, což, jak píše hud. publicista V. Vlasák („Excentrici v přízemí“) „pro kapelu založenou na citlivé vazbě společného názoru na věc, znamenalo vážné ohrožení“, a skupina cítila, že se onen kolektivní duch Fámy vytrácí, rozhodla se ukončit činnost.

Zdeněk Konopásek: „On se trochu naplnil název tý kapely - byla dvouletá.“

Duch Fámy se pak pokusil oživit z vojny se vrátivší Roman Štefl, který společně s basistou Ivanem Bendou postavil soubor Chodská lidová, jenž se však stylově od Fámy dost lišil.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Dvouletá Fáma: „Studio 1983“ (Fist records 1984, STCV 1985)
Dvouletá Fáma: „Live Újezd nad Lesy“ 1983
„Czech Till Now“ (1986), DF píseň „Tu ta ta to““
„Music For Insane People Vol 10“ (Insane Music 1988), DF píseň „Vodník Vašek“
„Czechoslovakia Memphis“ (1989), DF píseň „Vodník Vašek“

- V seriálu BIGBÍT písně:
„Vodník Vašek“ (1983)
„Zeměmeřič K.“ (1983)
„Otřu ti slzu kladivem“ (1983)
„Balada o Josefu a Evě“ (1983)
„Markýz de Sade“ (1983)