Závodnička 5

Závodnička 5

(také Z 5)
(1985 – 1988 a  1989 - 1991) Jihlava

Někdy v roce 1985 se v Jihlavě rozpadlo undergroundové seskupení Definitivní šlus, které nikdy veřejně nevystoupilo a v jehož řadách hráli mj. Luboš Vlach (sax, voc), Pavel Šimon (g, voc) a Michal Neuhöffer (bg, voc). Jestliže první jmenovaný se dále věnoval už jen psaní textů a Šimon v Havlíčkově Brodě založil reggae band Bio 29 ten poslední se obklopil v Jihlavě novými hudebníky a vytvořil androšské těleso Závodnička 5 (čti „závodnička pětka“).

První obsazení bandu bylo následující: Michal Neuhöffer (bg, voc), Libor „Faš“ Němec (g), Petr „Dundy“ Dundáček (sax), Aleš „Robert“ Koutný (ds) a Libor „Řehoř“ Pařízek (sax). Sám Michal pak ve spisku o kapele (1990) charakterizoval jeho sound – šlo prý „o syrovou, nervy drásající hudbu s psychedelickým patosem, k čemuž dobře dopomáhaly přednatočené pásky a používání nástrojů k vytváření hutné kakafonie.“

Koncertní premiéru s tímto běsem si kapela odbyla ještě v roce 1985 na akci v Henčově u Jihlavy. Následovalo opět několik koncertů v okolí Jihlavy (několikrát ve Zborné a v Pístově). Posléze tento svůj první program Závodnička 5 natočila na demo s názvem „ProZ5měny“, které bylo složeno ze dvou částí – kakofonické a „normální“, jež je  tvořena hlavně skladbami Definitivního šlusu a texty Luboše Vlacha (Vlachovy texty zhudebňovala i další jihlavská parta Čerstvě natřeno). V těch se „hovořilo o nelogice reality, špatných lidských vlastnostech, bezvýchodných situacích a nepotřebě televizních přijímačů.“ (M. Neuhöffer ve fanzinu Vysoč činná, 1989)

Hned na počátku roku 1986 se agilní formace pustila do dalšího programu, ve kterém se pokusila zhudebnit nejednoduché verše jihlavského básníka Milana Nápravníka. Kakofonické změti ustupují a je dána přednost pevným, uceleným skladbám, i když přednatočené pásky i zde mají své pevné místo. Skladatelsky se nejvíce přičinili hlavně Michal a v menší míře Faš. Pořad byl nazván podle Nápravníkova fragmentu „Krajkokraj“ a po předpremiéře ve Zborné jej skupina předvedla poprvé mimo hranice jihlavského okresu – v Brlohu poblíž Přelouče na červnové akci Májovka. V září tentýž program odehrála na androšské akci v Rožnově pod Radhoštěm, a posléze jej natočila i na pásek.

V roce 1987 se objevil v souboru druhý hráč na basovou kytaru Zbyněk „Goro“ Zimčík a už s ním se Z 5 pustila do vytváření nového programu, ve kterém už ale nezbylo místo pro „oblíbené“ přednatočené pásky. Nakonec nástrojů na vytváření muziky bylo v kapele dost, tak proč se o ně neopřít. Posílena byla i vokální složka. Neuhöffera začali doplňovat ještě nově příchozí basista Goro a také saxofonista Dundy. Ke zhudebnění si formace vybrala nejen další texty od M. Nápravníka, ale také od Václava Havla. Tento program (spíše jeho doposud nazkoušená část) byl koncertně odehrán jen jednou – na známé undergroundové usedlosti ve Služetíně, jejímž majitelem byl člen skupiny Ženy Daniel Mráz. Tehdy se ale soudržnost „závodničky“ začala pomalu hroutit. Michal začal studovat VŠ ve vzdáleném Liberci, takže mohl dojíždět jen na víkendy, L. „Faš“ Němec byl odveden na vojnu a A. „Robert“ Koutný odešel bubnovat do kapely (své ženy Aiši) s bolavým názvem Léčba migrénou. Naštěstí se podařilo natočit alespoň onu hotovou část programu – demo dostalo název „O tarapan“.

Nicméně formace se jen lehce přeskupila – Goro začal hrát kytaru a přišel nový bubeník Mnich - a pokračovala dál. Sestava M. Neuhöffer (voc, bg), P. „Dundy“ Dundáček (sax, voc), Z. „Goro“ Zimčík (g, voc), L. „Řehoř“ Pařízek (sax) a Petr „Mnich“ Linha (ds) původní dvacetiminutový program (texty Nápravník a Havel) záhy zdvojnásobila, ale jaksi už to nebylo ono. Kapela s ním vystoupila v říjnu 1988 na akci ve Stojicích u Pardubic a pak se kvůli vnitřním rozporům, útlumu  a stagnaci rozešla.

Na podzim 1989 se po návratu „Faše“ z vojny ale Závodnička 5 opět dala dohromady  v původní sestavě (Faš, Neuhöffer, Dundy, Řehoř, Robert) a po přijetí ještě dalšího člena, saxofonisty Pavla „Valtra“ Komárka, začala vytvářet další program. M. Neuhöffer tehdy ve spisku o kapele napsal o dalších jejích plánech: „Koncepce zatím zcela zřetelná není, neboť se kapela potýká jako vždy s volbou textů (případně vlastními) a proto záměr není možno jednoznačně klasifikovat. V otázce hudby je to jiné. Objevují se zde opět prvky disharmonie, štítivé pazvuky spolu se silnými rytmikami, což vše vytváří dobře prorostlou hroudu výživného kompostu, čekající na tvůj mozek.“

V devadesátých letech ale bylo vše jinak – kapela vydržela fungovat jen něco přes rok. Neuhöffer s Liborem Němcem pak založili ponurý novoromantický post punk The Nightmares (jeho sound sami nazývali „cold wave“), s kterým hráli a vystupovali skoro celou dekádu.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

Audio:

Závodnička 5: „ProZ5měny“ (1985)
Závodnička 5: „Krajkokraj“ (1986)
Závodnička 5: „O tarapan“ (1987 „maxisingle“)