Azorské ostrovy

1. 3. 2009

Azory a jejich největší ostrov Terceira s městem Angra do Heroismo. V roce 1980 jej postihlo zemětřesení. Katastrofa jakkoli ničivá ale nakonec paradoxně přispěla k jeho zviditelnění a obnově. Při rekonstrukci Angry se ukázalo, že byla od svého vzniku budována jako vůbec první evropský urbanistický komplex s významnou strategickou polohou. Proto také UNESCO prohlásilo Angru za součást světového kulturního dědictví.

videoPortugalsko: Azorské ostrovy
...
video video

Portugalsko: Azorské ostrovy

Mapa

Přejít na obsah dílu


Azory

22. 2. 2009

Jako šachovnice! Přesně tak z výšky vypadá místo našeho prvního výletu. Míříme na Terceiru – přímo do centra Azorských ostrovů. Navštívíme například vyhlášenou sýrárnu, která se jmenuje vakiňa. Co přesně toto slovo v překladu znamená? I to se dozvíte v naší reportáži. Místní sýry patří mezi nejvyhledávanější na ostrovech. Podíváme se ale třeba i mezi místní rybáře, nebo na jeden přírodní unikát. Rozhodně se máte na co těšit!

videoPortugalsko: Azory
...
video video

Portugalsko: Azory

Mapa

Přejít na obsah dílu


Ostrov Faial

4. 1. 2009

Naposledy se v malém miniseriálu Objektivu podíváme na Azory. Na soustroví omývané Atlantikem pod portugalskou a tedy i evropskou vlajkou. Přesto, že patří ke starému kontinentu, zachovalo si nejen svébytnou kulturu, ale samozřejmě unikátní přírodní podmínky. To platí jak pro nejmenší ostrov Faial, tak pro druhý největší největší Pico, které fascinujícím způsobem zformovaly mohutné vulkány. Některé sopky dodnes více či méně nápadně pracují. A my jejich dílo můžeme sledovat.

videoAzory: ostrov Faial
...
video video

Azory: ostrov Faial

Mapa

Přejít na obsah dílu


Čaj

28. 12. 2008

Celkem 12 ostrovů s rozlohou něco málo větší než 2 tisíce kilometrů čtverečních – to jsou Azorské ostrovy uprostřed Atlantského ocenánu. Pokud si vzpomínáte, tak v Objektivu jsme je navštívili docela nedávno a mohli jste vidět, že sopečnou činnost tamní obyvatelé dovedou využít i při přípravě místní pochoutky. Věděli jste ale, že Azory jsou jediné místo v Evropě, kde se pěstuje čaj? Asi málokdo by si pomyslel, že se v Evropě čaj vůbec pěstuje. To, jak se čaj na odlehlé ostrovy v Atlantiku vůbec dostal, se dozvíte právě v Objektivu.

videoAzory: čaj
...
video video

Azory: čaj

Mapa

Přejít na obsah dílu


Slavnosti

7. 12. 2008

Azorské ostrovy. Možná si představíte krásnou přírodu, nádherné moře, nebo taky zajímavou architekturu. Během 16. až 19. století na ostrovech vyrostla řada církevních ale i světských staveb s naprosto originálními architektonickými prvky. Ale o tom tahle reportáž nebude. Ukážeme vám, že Azořané naprosto milují nejrůznější fiesty. Tyto slavnosti jsou nedílnou součástí života ostrovanů a dovedli je už k naprosté dokonalosti – nechybí alegorické vozy, nejrůznější výjevy z běžného života, komické scénky… a co víc – častokrát po skončení i zasedá komise, která fiestu pečlivě hodnotí a pak vyhlásí ty nejpodařenější okamžiky slavnosti

videoAzory: slavnosti
...
video video

Azory: slavnosti

Mapa

Přejít na obsah dílu


Sao Miguel

30. 11. 2008

Jako první navštívíme Azorské ostrovy, které leží asi dvě hodiny letu z portugalského Lisabonu – pro představu, to je asi 1300 kilometrů. Ostrovů je celkem devět a všechny vznikly vulkanickou činností. Objektiv míří na největší z nich – Sao Migel. Pro tento ostrov jsou charakteristická kráterová jezera, vodopády, anebo také takzvané „kaldeiras“ – bublající bahenní jezírka s vyvěrajícími gejzíry a prameny sirné vody. A představte si, že podzemní sopečnou činnost dokáží místní využít i třeba k přípravě místní gastronomické lahůdky – kozida. Zážitek je to vskutku nevšední.

videoAzory: Sao Miguel
...
video video

Azory: Sao Miguel

Mapa

Přejít na obsah dílu