Židé

3. 12. 2017

Před druhou světovou válkou byla v mezi obyvateli Běloruska až třetina Židů. Válku většina z nich nepřežila a ti, co přežili, z většiny odešli do Izraele. Ze synagog jsou teď restaurace a tělocvičny, tradiční předměty, které židé používali, se válejí na půdách. Po stopách zapomenutých tradic běloruských židů se vydali Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.

videoBělorusko: Židé
...
video video

Bělorusko: Židé

Mapa

Přejít na obsah dílu


Polock

24. 9. 2017

Příští týden si v Česku připomeneme výročí úmrtí sv. Václava. Příběh českého knížete z 10. století, kterého nechal v touze po moci zavraždit vlastní bratr Boleslav, byl už v raném středověku známý po celé Evropě. Fresku sv. Václava z 12. století našli dokonce i v klášteře na severu Běloruska a teď ji restaurují. S kamerou se tam vypravil i Objektiv.

videoBělorusko: Polock
...
video video

Bělorusko: Polock

Mapa

Přejít na obsah dílu


Brestská pevnost

26. 2. 2017

Míříme do Běloruska. Je to země, kterou v Objektivu neuvidíte moc často. Jak říká autor následující reportáže Tomáš Vlach, tak je to možná proto, že tam není až tak moc pamětihodností, ani moc míst zajímavých pro kameru. Téměř celou zemi totiž zničily boje druhé světové války, čtvrtina obyvatel válku nepřežila, Bělorusko muselo být od základů postaveno znovu. Už je to více než 75 let, co právě tady nacisté začali hlavní nápor útoku na Sovětský svaz – a právě po stopách těchto událostí se Tomáš Vlach vydal.

videoBělorusko: Brestská pevnost
...
video video

Bělorusko: Brestská pevnost

Mapa

Přejít na obsah dílu