Bezová zmrzlina podle Kateřiny Kočičkové

velká hrst bezových květů
500 ml smetany ke šlehání
150 g hnědého třtinového cukru (množství si volíme podle toho, jak chceme zmrzlinu sladkou, v tomto případě ale doporučujeme nešetřit)
250 ml tučného mléka
4–6 žloutků (podle velikosti vajec)
2 kelímky zakysané smetany
šťáva z 1 citronu

Z bezových květů opatrně otrháme kvítky. Pokusíme se na nich zachovat pyl, který je nositelem chuti. Kvítky rovnou vkládáme do vhodné nádoby. Zalijeme smetanou, nádobu uzavřeme a dáme přes noc do ledničky.

Druhý den smetanu z květů bezu vymačkáme přes jemné plátno nebo textilní sáček. Přisypeme cukr, vlijeme mléko a opatrně zahřejeme.

V míse rozšleháme žloutky a za stálého prošlehávání k nim ohřátou směs přilijeme. (Pokud bychom to udělali obráceně, žloutky se srazí.)

Tekutinu vlijeme zpět do rendlíku, opět opatrně zahříváme a mícháme, až směs zhoustne. Má mít konzistenci řídkého pudinku. (Zkuste namočit do směsi stěrku a udělat prstem čáru. Pokud čára na stěrce zůstane, měla by konzistence být správná.)

Směs přelijeme přes jemné sítko zpět do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vše promícháme.

Tím je směs na zmrzlinu hotová. Můžeme ji nalít do zmrzlinovače, anebo je také možné dát ji zmrazit do mrazáku. Je ale třeba použít nádobu do mrazáku vhodnou. Směs musí tuhnout 4–5 hodin a je třeba ji každou půlhodinu vytáhnout a promíchat tyčovým mixérem. Je to proto, aby se rozbily ledové krystalky a zmrzlina byla hladká.

Bezová zmrzlina

Bezová zmrzlina

Ohodnoťte tento recept: 

43 hlasů

Bylinka v tomto receptu:

Další recepty Celý díl