Mrkvový dort


340 g mrkve
100 g vlašských ořechů
1 pomeranč
6 vajec
300 g jemného třtinového cukru
240 ml oleje
260 g hladké mouky
Špetka soli
1 prášek do pečiva
Špetka skořice
Máslo
Vajíčka vyklepneme a lehce zašleháme do pěny. Přisypeme cukr, opět zašleháme a po chvíli začneme postupně přilévat olej. Dále přidáme nastrouhanou, oříšky, které jsme si opražili, a trochu nastrouhané pomerančové kůry. Přidáme také prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici. Vymažeme pečící formu, do níž vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě 60 až 70 minut při 170 stupních.
Krém na dort
150 g vlašských ořechů
650 g krémového sýru
500 g mascarpone
1 vanilkový lusk
2 citrony
200 g moučkového cukru
Marcipánová karotka
Krémový sýr a mascarpone začneme šlehat. Přidáme moučkový cukr, šťávu z citronu a semínka vanilkového lusku. Korpusu odkrojíme tence vrchní upečenou část, kterou nepoužijeme. Poté korpus rozkrojíme dvěma řezy, aby nám vznikly tři vrstvy. Vrchní dvě části položíme vedle a na spodní naneseme krém. Zakryjeme druhou vrstvou, kterou také doplníme krémem a přiklopíme poslední částí, opět s krémem. Zbylým krémem potřeme obvod dortu, do kterého zatlačíme nasekané ořechy.
Ohodnoťte tento recept: