Řeřichová polévka


4 porce
2 lžičky olivového oleje
3 pórky
350 g brambor
75 g řeřichy (4 vaničky)
150 ml 33% smetany
Sůl
Čerstvě mletý pepřNa 1 l zeleninového vývaru:
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
1 cibule
Sušený česnek
Koření do polévky – celý pepř, nové koření, bobkový list
Založíme zeleninový vývar: Do hrnce vložíme očištěnou mrkev, petržel a celer. Cibuli necháme se slupkou, aby se nám polévka obarvila. Přidáme česnek, koření a zalijeme vodou. Dáme na oheň, vývar přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut.
Pokračujeme v přípravě polévky: nakrájíme pórek na kolečka. Pórek bude základ polévky, bylinky totiž dáváme až nakonec. Dáme hrnec na oheň a vlijeme do něj olej. Vsypeme pórek a restujeme ho. Mezitím loupeme brambory. Pórek zalijeme 2 lžícemi vody, zaklopíme poklicí a dusíme. Brambory krájíme na kostky.
Do hrnce k podušenému pórku přidáme nakrájené brambory. Přes síto vlijeme zeleninový vývar. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut – až budou brambory měkké.
Hrnec s vařenými bramborami stáhneme z ohně a vlijeme do něj smetanu. Můžeme taky přidat tučnou zakysanou smetanu. Řeřichu ostříháme a přidáme do hrnce. Rozmixujeme ponorným mixerem a necháme v teple.
Zastřené vejce
Na 2 porce:
2 slepičí vejce
2 křepelčí vejce
2 lžíce octa
Do hrnce vlijeme vodu a dáme na oheň. Vodu osolíme a vlijeme ocet. Křepelčí vejce vyklepneme do naběračky nebo formičky a vložíme do vody.
Vejce, které se ve vodě srazí, nadnášíme v naběračce, aby drželo pohromadě. Vaříme ho 1 až 1,5 minuty (záleží, jak tuhý chceme žloutek). Opatrně, pomocí sítka nebo naběračky, vyjmeme z vody. Ztracená vejce vyndáme na talíř.
Do hlubokých talířů vložíme zastřená vejce a zalijeme je polévkou. Povrch ozdobíme zbytkem řeřichy.
Ohodnoťte tento recept: