O knize Praha, město věží

16. května 2009 byla slavnostně na pražském Výstavišti, v pravém křídle průmyslového paláce, v rámci knižního veletrhu „pokřtěna“ kniha Praha, město věží.

Kmotrem byl herec Viktor Preiss, který má v knize čtyři rozhovory, fotografie a kresby. Akci moderoval pan Alexander Hemala.

Zakoupit knihu v eShopu

Cesta knihy na svět začala ovšem o rok dřív, v létě roku 2008, po úspěšném odvysílání celého seriálu. Tehdy oslovila Edice ČT autora a režiséra seriálu Bedřicha Ludvíka s nabídkou, zda by dokázal z audiovizuálního díla vytvořit dílo knižní.

Bedřich Ludvík souhlasil a na půl roku se znovu ponořil do tematiky pražských věží. „Nechtěl jsem ale opsat seriál! To by mě nebavilo, to by mě uráželo. Chtěl jsem nabídnout něco jako bonus k seriálu, něco navíc, něco, co jsem prožíval při přípravě seriálu a co se do seriálu samotného nehodilo. Totiž setkání s lidmi, kteří se nějak pohybují okolo a uvnitř věží.“

A tak v knize nenajdete jen přepisy 16 dílů televizního seriálu (i když ty tak jaksi povinně taky jsou), ale najdete tam 11 rozhovorů s lidmi „od věží“, čtyři rozhovory s hercem Viktorem Preissem, průvodcem seriálu a ilustrátorem knihy a hlavně a především bezmála 300 fotografií věží z venku i uvnitř! Autorem většiny fotografií je opět Bedřich Ludvík, ale fotili všichni, takže v knize najdete i několik fotografií od Viktora Preisse.

Knize přálo štěstí i jinak. Například v září roku 2008 byly na střechu Malostranské besedy po dvou stech letech navráceny hned tři věže. Fotoreportáží z této unikátní akce a rozhovorem se současným stavitelem věží, kniha vrcholí.

V březnu roku 2009 udělal Bedřich Ludvík poslední změny v textu knihy a odevzdal výběr fotografií. Výtvarník Lubomír Šedivý dodal po týdnu čekání ukázku prvních kapitol a obal knihy.

„Já měl o obalu poněkud jinou představu a navrhl jsem několik svých variant, ale neuspěl jsem. Chtěl jsem, aby na obalu byl Viktor Preiss někde na střeše, na věži, a ne někde v pracovně. Zdálo se mi, že to ve čtenáři vzbudí falešnou představu o tom, že knihu napsal Viktor Preiss, a když čtenář zjistí, že tomu tak není, bude zklamán. Ale nepodařilo se mi nikoho ze zodpovědných přesvědčit a tak jsem své návrhy vzdal.“

Kniha se ve dnech 26. dubna až 12. května tiskla v Jihlavě a vázala v Praze-Motole. Stejně jako u knihy Zpět k pramenům byl Bedřich Ludvík se svou kamerou u toho a natočil a sestříhal 7minutovou reportáž z výroby knihy.

videoPohled na výrobu knihy Praha, město věží
...
video video

Pohled na výrobu knihy Praha, město věží

A pak už přišel 16. květen a den 56. narozenin Bedřicha Ludvíka se stal i dnem „křtu“ knihy Praha, město věží, která se z pražského Výstaviště rozlétla do světa. Ať se jí daří a ať se v těch zástupech pragensií neztratí.