Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

30. 11. 2020

Česká televize uvede premiéru filmu o Woody Vašulkovi

Osobnost brněnského rodáka, který založil světový videoart, Woodyho Vašulky, představuje koprodukční film Efekt Vašulka. Vznikl ve spolupráci islandských a českých tvůrců. ČT art ho uvede ve čtvrtek 3. 12. 2020 ve 22:05. Režie Hrafnhildur Gunnarsdóttir.

Absolvent FAMU Bohuslav Woody Vašulka psal se svojí islandskou ženou Steinou od konce 60. let světové dějiny videoartu. Když loni ve svých 82 letech zemřel, jeho význam zdůraznily nekrology světových médií v čele s New York Times. V Česku je však širšímu publiku prakticky neznámý. Uvedení islandsko-českého koprodukčního filmu je příležitostí k tomu, aby diváci objevili prarodiče generace YouTube, jak bývají Vašulkovi někdy označováni.

Ve filmu se oba umělečtí a životní partneři s humorem a vyrovnaností obracejí za svým životem, potýkají se s financemi a s tím, jak své analogové archivy zachovat pro budoucnost. Teprve v posledních letech je znovu objevují sběratelé umění a největší světová muzea. Jejich příběh ukazuje proměnu umění a společnosti s nástupem videa od 60. let do současnosti.

Manželé se poznali v 60. letech v komunistickém Československu, kde brněnský rodák Bohuslav Vašulka studoval filmovou režii a Islanďanka Steina hru na housle. Ve filmu jsou i ukázky Vašulkových školních filmů, na některých z nich spolupracoval se známým jazzmanem Jiřím Stivínem. Ten byl totiž ve stejné době na FAMU studentem kamery. Vašulka byl podle pamětníků velkým znalcem jazzu a Stivína prý paradoxně povzbuzoval k tomu, aby se začal vážněji věnovat hudbě.

Vašulka sice většinu svého profesního života žil v zahraničí, spolupracoval a přátelil se s osobnostmi, jako byl skladatel Philip Glass, zpěvačka Laurie Anderson či výtvarník Andy Warhol, s českou kulturou však udržoval zejména po roce 1989 trvalé kontakty. V 90. letech příležitostně přednášel na pražské FAMU i brněnské VUT. Jeho mnohotvárnému a rozsáhlému dílu se dostalo řady ocenění. Brněnský Dům umění otevřel před několika lety Vasulka Kitchen Brno, která se stará o odkaz manželů Vašulkových a mapuje tvorbu jejich pokračovatelů.

Film Efekt Vašulka získal cenu za nejlepší islandský dokument loňského roku a mezinárodní premiéru měl na MFDF Ji.hlava. Uvedlo jej mnoho dalších festivalů včetně slavných MFF Rotterdam nebo NYC DOC. V současnosti jej také promítá newyorská MoMA. V České republice do koprodukce vstoupila Produkce Radima Procházky a Česká televize prostřednictvím Tvůrčí producentské skupiny Dušana Mulíčka z brněnského studia. Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie, Domu umění města Brna a Vašulka Kitchen Brno – Centra umění nových médií.

Přílohy

Woody Vašulka (209 kB)

5. 9. 2023Za oponou přírody
4. 9. 2023Televizní premiéra dokumentu Zkouška umění
4. 9. 2023Životní vzkaz Slávka Janouška
31. 8. 2023Jeskyně, potápění, dobrodružství!
20. 7. 2023Archouni aneb architektura hravě a vesele
24. 5. 2023Pěvkyně Magdalena Kožená slaví. V sobotu na ČT art
15. 5. 2023Stará řemesla a jejich mistry představí nová dokumentární série České televize
25. 4. 2023První máj, jeho stoleté podoby a proměny
24. 4. 2023Česká televize připomene Zapomenutý atentát
24. 2. 2023Slavné začátky, krize i velkolepý návrat. Dokument Vinyl nahlédne do bohaté historie gramofonových desek

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (40)