Vína s chutí historie

Rulandské bílé

Rulandské bílé se pěstuje v oblastech východní Francie už od 14. století a jedná se o spontánní mutaci odrůdy Rulandské šedé. Do roku 1941 byla označena názvem „Burgundské bílé“ a ve světě nese název „Pinot blanc“.

Pinot je v podstatě skupina odrůd, které pocházejí z francouzské oblasti Burgunska a jsou rozšířené po celém světě. Rulandské bílé klade vysoké požadavky na polohu a půdu, kde je pěstována. Vyžaduje prosvícené místo se záhřevnou, hlinitou a dostatečně vododržnou půdou.

Dobré pěstitelské podmínky dodávají vínu světle žlutý až zelenožlutý odstín a velice jemnou květinovou vůni. Chuť má harmonicky vyváženou a přesto velmi bohatou. Můžeme v ní rozpoznat různorodé příchutě ovoce, lískových oříšků, mandlí, vanilky, lipového květu, nebo dokonce i chlebové kůrky. Odrůdu označenou zkratkou „RB“ můžeme podávat k masitým jídlům, uzeným rybám a sýrům s ušlechtilými plísněmi.


Přejít na obsah dílu