Vína s chutí historie

André

Křízenec Frankovky a Svatovavřineckého je nazván na počest německého přírodovědce a pedagoga Ch. K. Andrého, který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě.

Odrůdu „An“ vyšlechtil v 80. letech Ing. Jaroslav Horák, ale na vinicích České republiky bychom ji hledali těžko – především kvůli jeho pozdnímu zrání – ovšem najít ho můžeme na některých německých vinicích. Na pěstování je náročnější, neboť vyžaduje hlubokou a úrodnou půdu, přičemž není příliš odolná proti napadení plísněmi, naopak díky svému pozdějšímu rašení a dobře vyzrálému dřevu nebývá poškozována mrazy.

Dobře vyzrálé hrozny, dodávají vínu tmavě granátovou barvu se silně aromatickou vůní peckovitého ovoce a dokonale vyváženou chutí borůvek, ostružin, či povidlí. Láhev André podáváme ke grilovanému masu, tučným sýrům, anebo k tmavým a uzeným masům.


Přejít na obsah dílu