Chat

host

Lukáš Zach

Koření pro imunitu - chilli

Záznam chatu ze čtvrtka 4. února 2021

Hana: „Dobrý den, chilli papričky milujeme celá rodina. Je možné, že z papriček pálí žáha? Děkuji Hana“

Lukáš Zach: „Dobrý den, i to je možné, ale žáha je spíše po překyselení a chilli naopak podporuje trávicí systém. Děkuji za otazku“

hanka: „kolikrát týdne zařadit chilli papričku do jídelníčku, aby to fungovalo ?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, nejlépe každý den, časté užívání chilli přináší lěčebné účinky, proto je to na Vás a na tom, jak často budete chilli užívat Děkuji“

Monika Valtrová: „Jaké druhy chilli známe a odkud jsou ty nejznámnější? Děkuji“

Lukáš Zach: „Dobrý den, druhů máme 5 a odrůd tisíce .. nejznámejší jsou čínské a seté. Děkuji“

Vendula: „Dobrý den, je chilli prospěšné i v těhotenství a popřípadě v jaké míře. Chilli milujeme, ale teď jsem těhotná tak nevím zda ho raději nevyloučit ze stravy.“

Lukáš Zach: „Dobrý den, uvidíte co na to miminko, ale slyšel jsem, že by mělo podporovat dřívější porod, ale to se radši zeptejte u pana doktora :) Děkuji“

Jana Spoustová: „Mohou chilli i děti?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, mohou, ale asi je to bude bolet :) Záleží na věku, máme i zákaznika, kterému je 8 let :)) Děkuji“

Denča Lounová: „Jakou nejpálivější papriku jste kdy jedl, a jk by se to dalo popsat ?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, Carolina Reaper a popis je jednoduchý ... prostě strašný :)))“

Jan Závodský: „Do jakých pokrmů se chilli hodí a jak je upravovat?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, chilli je vděčné do jakéhokoliv pokrmu, ve kterém by Vám chutnalo. Opravdu od předrkmu až po sladké.“

Max: „Dobrý den, zajímá mě, zda je možná alergie na chilli koření (střevní potíže). Děkuji za odpověď.“

Lukáš Zach: „Dobrý den, obecně chilli podporuje trávici ústrojí a detoxikuje střeva. Vyjímky však být mohou, zkuste to pozorovat a poradit se napřř. i s doktorem Děkuji“

Barbora: „Dobrý den, je vhodné, aby osoba s vysokým krevním tlakem konzumovala větší dávky chilli? Můj manžel jím trpí a chilli si dává snad do každého jídla. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.“

Lukáš Zach: „Dobrý den, zrovna na tuto otázku to je trošku složitější, protože každý ho snáší jinak. Pokud je manželovi po chilli dobře, proč ho neužívat v opačném připadě asi poradit s doktorem. Chilli také podporuje tvotbu endorfinu a serotoninu a i možna proto ho to baví a je štastný :)) Děkuji“

Petra: „Dobry den, kdy byste zacal davat detem ochutnavat chilli? Az ve skolnim veku? Diky a hezky den!“

Lukáš Zach: „Dobrý den, nebezpečné není, pouze aby je to nebolelo a nebylo nepříjemné. Začal bych asi něčím méně pálivým. Máme i 8letého zákazníka, proto ve školním věku by to neměl být problém. Ale je to opravdu individualni Děkuji“

Eva: „Dobrý den, pro co nejlepsi ucinky doporucujete konzumovat chilli v jake podobe? A v kterou denni dobu? Diky a pekny den!“

Lukáš Zach: „Dobrý den, asi v jaké koliv podobě, capsaicin nelze zničit žádnou úpravou v kuchyni. V jaký denní čas, je asi opravdu na Vás a na tom, jak chilli snášíte :) Děkuji“

Petra: „Hezký den, pane Zachu, bývalý přítel konzumoval nadměrné množství chilli a způsobil si prý krvácení do žaludku, je to opravdu možné? Spíš mi přijde, jestli to nebylo také důsledkem s konzumací alkoholu. Děkuji a jsem s pozdravem Petra“

Lukáš Zach: „Dobrý den, obecně chilli a kapsaicin žaludek dráždí. Přímo o poškození žaludku jsem neslyšel, ale může to být i individualni. Spíše už je v žaludku nějaký problém a chtělo by to navštívit lékaře. Sám mám reflux a musím už s chilli opatrně, ale jde to. Doporučil bych tedy včasné řešení problému. Děkuji“

Jitka: „Dobrý den, jak se v Česku nazývaji zelené papirkičky, které nejčastěji používají v Indii region Dílí? Dají se u nás na zahrádce vypěstovat?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, omlouvám se, ale přesnou odrůdu Vám takhle nepovím, těch odrůd je opravdu hodně. Ale když byste si jí našla, sehnala osivo, určitě v našich podmínkách půjdou pěstovat, pouze doporučuji slunné místo a nejlépe skleník nebo foliak, myslet na to , že budou potřebovat teplo. Děkuji“

darina: „v jaké formě je nejúčinější, sušená, čerstvá, mletá apod ?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, jde o capsaicin a ten bychom neměli žádnou úpravou zničit. Proto bude záležet na Vás, co by Vám vyhovovalo. Důležité pro lěčebné účinky je pravidelnost a to častá. Děkuji“

Jana: „Dobrý den, manžel tvrdí, že čerstvá chilli paprička použita v kuchyni je velice zdravá, ale sušený prášek může být pro zažívání až škodlivý. Jak to je?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, uplně bych nechtěl manželovi oponovat, ale jde o látku capsaicin a ta podporuje trávení a detoxikuje střeva. Já mám třeba radši čerstvé, něž sušené vzduhem a to proto, že běžně sušené vzduchem nemáji takovou chut a kvůli té to i děláme. Proto jsem začal dělat lyofilizované chilli, které je sušené mrazem a zůstavají v něm i věškerá aromata i nutriční hodnoty. Pokud si chcete udržet chilli jako čerstvé po celou sezonu, je dobré chilli zamrazit a pouzivat během roku při vaření. Děkuji“

Jakub: „Ma chilli afrodiziakalni ucinky?“

Lukáš Zach: „Dobrý den, chilli podporuje tvorbu endorfinu a serotoninu. Indiani ho používali k zlepšní libida. Můžete tedy začít experimentovat :) Děkuji“

Petra Zachová: „Dobrý den, ahoj prosím o radu jak nejlépe usušit zralé chilli papričky pokaždé mi zhniji“

Lukáš Zach: „Dobrý den, já jsem zrovna odpůrce běžně sušeného chilli a proto děláme sušení mrazem, ale to je nedostupná technologie pro běžné použití na doma. Chilli, ze kterých chcete vařit, můžete i zmrazit a odebírat během roku na vaření, vše zůstává jako u čerstvé, jen ta konzistence je horší, ale na vaření super. Kdyz už tedy sušit, doporučuji rozříznout na pul, aby měla kudy voda odcházet. Příjdete však skoro o všechno aroma a chilli bude pouze pálit a chut bude opravdu slabá oproti čerstvým. Děkuji“

Jiri: „Dobry den chtel bych jse zeptat na novou radu omacek kdy jsi budu moct obednat na eshopu u vas ,a hlavne tu vyherni omacku Bbq. Jinak vam drzime palce a dekujeme za palive nove chute.“

Lukáš Zach: „Jiskro, dobrý den, děkuji za Vaší otázku, je to dobrá otázky i pro mě :) Naše výherní BBQ omáčka z USA, bude dostupná v nově připravované řadě chilli omáček, která bude dostupná doufejme do konce března, jako dalších pět nových omáček. Máme se na to těšit, těšíte se ? I my se na ně těšíme :)) Děkuji“

Misa: „Dobry den, kdyz uz jste mluvil o dezertech, date nejaky tip na sladke, kde bychom chilli bezne nepouzili a je to dobre? Diky za odpoved!“

Lukáš Zach: „Dobrý den, doporučil bych chilli do těsta, krémů i zmrzliny, Začali jsem sušit chilli mrazem a díky tomu můžeme chilli přidávat opravdu do všeho jak v podobě chilli prachu, tak i kousíčků. Zkuste si Váš oblíbený recept, kam jste nikdy chilli nedávali :) Děkuji“

Anna: „Dobrý den, Kdy je potřeba zasadit semínka chilli? Stačí rozmnožovaci substrát pro jiné druhy zeleniny? Dekuji“

Lukáš Zach: „Dobrý den, děkuji za otázku, vhodný vysev je od ledna do března a záleží na odrůdě (ty ranné stačí až začatkem března. Také záleží na prostoru, kde budete rostlinky předpěstovávat. Pozor na parapet, rostlinky se vytahují za světlem. Děkuji“