Chat

host

MUDr. Robert Jůzek

Vyšetření kyčlí u miminek

Záznam chatu z úterý 14. ledna

ANTIMONY: „Kdy nejdřív se mají vyšetřovat kyčle u miminek?“

MUDr. Robert Jůzek: „1.Klinické vyšetření probíhá již po narození v porodnici.“

STOP: „Jak často by se měly kyčle vyšetřovat u miminek?“

MUDr. Robert Jůzek: „Standardnně se kyčle vyšetřují min. 3x tzv. trojí síto. Poprvé v porodnici, dále v 3-6 týdnech a kolem 12. týdne. mohou následovat i další kontroly, kdy sledujeme vývoj jádérek.“

SK: „Čemu všemu lze předejít - jakým nebezpečím - když se vyšetřují kyčle u miminek?“

MUDr. Robert Jůzek: „Screnníng dětských kyčlí zachytává dysplázii kyčelního kloubu. Podle stupně dysplázie ,, poškození,, volíme způsob léčby“

SK: „Co je specifické na vyšetření kyčlí u miminek?“

MUDr. Robert Jůzek: „Vyšetření se skládá z klinického vyšetření a vyšetření kyčelního kloubu pod ultrazvukem. Pro miminko nijak zatěžující.“

ANTIMONY: „Kdy nejdřív se mají vyšetřovat kyčle u miminek?“

MUDr. Robert Jůzek: „Ihned po narození v porodnici.“

Ivana Burgetová: „Dobrý den, mám 5-ti týdenního syna. Kyčle v porodnice měl II A oboustranně. má smysl dávat široké balení? Syn trpí na koliky a balení ho omezuje v pohybu. Děkuji Ivana Burgetová“

MUDr. Robert Jůzek: „Široké balení nedoporučujeme. Předpokládám, že jste již objednáni na sono kyčlí u ortopeda a ten podle nálezu zvolí ev. terapii nebo žádnou pomůcku mít nebudete.“

Kateřina: „Jaký máte názor na široké balení?“

MUDr. Robert Jůzek: „Široké balení nedoporučujeme. V dnešní době tzv. trojího síta, kdy jsou všechny miminka včas kontrolována není důvodu zavádět preventivní široké balení. Jedná se již o překonanou záležitost.“

Dana: „Dobrý den, dítěti je dnes 20 měsíců a když jde tak hodně stáčí špičky směrem dovnitř od té doby, co začalo chodit (od 13 měsíců). Nemá prostě chodidla rovně při chůzi. Na vyšetření kyčlí jsme chodili, nám bylo řečeno, že má kyčle dvojky, ale že máme balit do běžného balení plen papírových (občas jsme dávali na ně i látkové). Má dítě něco s kyčlemi? Nebo proč vtáčí stále špičky dovnitř? Srovná se to samo? Nebo lze udělat nějaké opatření (nebo cvičení), co by ty nožky srovnalo? Na vyšetření na ortopedii před pár měsíci zrovna dítě chodilo rovně, takže nám bylo řečeno, že je to v pořádku. Předem velice děkuji za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „Doporučuji vyšetření v ambualnci dětského ortopeda. Ve většině případů nejde o nic vážného a je běžné že tento stereotyp chůze děti mají.“

Martina: „Dobrý den,může souviset,že jsem jako miminko měla kvůli nedovivinutym kycelnim jaderkum decku, a dnes v dospelem veku mam problemy s kyclemi?“

MUDr. Robert Jůzek: „Dečka neboli Frejkova peřinka se dává v případě dysplázie kyčelního kloubu. Problém s kyčlemi závisí na více faktorech, postavení kloubu je jeden z možných faktorů.“

Karabackovar@seznam.cz: „Dobrý den mám 6 tydeni holčičku a na vyšetření nám bylo doporučeno 1 plena jednorázova a 2 látkové na doporučení znamich a naši paní doktorky jsme koupily abdukcni kalhotky tak se chci zeptat jestli nám tyto pomůžou už je mame skoro měsíc dekuju za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „Dobrý den, v takovém případě bych spíše zopakoval vyšetření kyčle a zhodnotil aktuální nález na SONO a podle něj buď naložil pomůcku. Vkládání plen je z našeho pohledu nepodstatné a nedoporučujeme ho.“

Nela: „Dobrý den pane doktore, dcera měla od 6. týdne do 6. měsíce Fr. peřinku. Nosila ji 24 hod. denně. Je možné, že bude opožděnější v lezení apod. nebo to na to nemá vliv? Udivuje mě, že po odebrání Fr. peřinky jsme už nešli a nemáme jít na žádnou kontrolu kyčlí, je to v pořádku? Nedělá se nějaká kontrola např. za půl roku, za rok? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „Po odebrání Frejkovy peřinky doporučujeme kontrolu v 1.roce , kdy se provádí RTG vyšetření pánve a kontrolujeme postavení kyčelních kloubů. Doplňujeme i klinické vyšetření. V první dnech a týdnech, můžete pozroovat opoždění oproti ostatním dětem. Věechny děti toto velmi rychle doženou a netřeba se bát. Každé miminko je jedinečné a každý má svůj vývoj odlišný od ostatních.“

Dominika: „Dobrý den, pane doktore, mám doma 5tydenního syna a ve třech týdnech věku absolvoval sono kyčlí (IIA vpravo i vlevo). Lékař nám doporučil pouze cvičení "žáby" a kroužení nohama při přebalování. Je to opravdu dostačující, je široké balení již překonaná metoda? Nechci nic zanedbat. Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.“

MUDr. Robert Jůzek: „Ano vnímám to jako dostačující, v takovém případě volím kontrolu za 4-6 týdnů a kontrolu kyčelní kloubu pod ultrazvukem. JE třeba volit terapii podle aktuálního nálezu. Široké balení je neúčelné“

Aneta: „Dobry den pane doktore, v jakem veku miminka je treba jit na kontrolu kycli. Hezky den, moc Vam to slusi.“

MUDr. Robert Jůzek: „Kontrola v ambulanci ortopeda za 3-6 týdnů věku dítěte.“

Iveta: „Dobrý den, synovi bude ve čtvrtek 7 týdnů a bylo nám doporučeno abdukční balení, dávat textilní plenku mezi nohy, ale nohy musely být více od sebe. Existuje ještě nějaká jiná vychytávka na toto? Slyšela jsem o abdukčních kalhotkách. Máte ještě nějaké doporučení? Moc děkuji a přeji pěkné odpoledne! Iveta Pěknicová“

MUDr. Robert Jůzek: „Terapii abdukční dečkou neboli Frejkovou peřinkou volíme v případě pokud je to indikováno, tzn pokud nález na sono odpovídá kyčelní dysplázii tak ji nasadíme. Textilní plenku nevolíme a nepřijde nám účelná. Abdukční balení pouze pomocí Frejkovy peřinky. Doporučil bych spíše kontrolní sono kyčlí.“

Petra: „Dobrý den pane doktore, syn se narodil v polovině prosince a hned v porodnici po ultrazvuku kyčlí , nám bylo doporučeno dávat na jednorázovou plenu jednu látkovou. Na kontrolu jdeme po šestinedělí. Jenže ma hodně bolení bříška a přijde mi, že ta plena navíc mu vadi jak mu tlačí na brisko.Má ta plena na víc nějaký smysl? A když ji nenosí pravidelně, bude mít nějaký problem? Děkuji za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „Preventivně dávat široké balení není důvodné. Pokdu nebyl porod koncem pánevním a není pozitivní rodinná anamnésa, tak bych vnímal jako dostatečné jít na kotnrolu v 4-6 týdnech.“

Martina: „Dobrý den, vím, že to není dnešním tématem, ale třeba budete mít prostor i na tento dotaz. Chtěla jsem se zeptat na polohovani miminka na břicho, dcera si při porodu zlomila klíční kost. Můžu ji po 4 týdnech dávat pravidelně na bříško? Děkuji za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „ano po 4 týdnech lze na chvilku dávat na bříško, po 4 týdnech ej vytvořen dostatečný kostní svalek (nahmatáte bouli na kliční kosti).“

Pavlina: „Dobry den,mám 14ti denní holčičku a v porodnici nám vyšetřovali kyčle a řekli,ze má jednu plosi a doporučili 2-3 látkové pleny na jednorázovou.prijde mi to ale moc mezi tak malé nozicky.je to opravdu nutné?na kontrolu pak jdeme po 6tinedeli.dekuji za odpoved“

MUDr. Robert Jůzek: „Doporučuji kontrolu ve 3 týdnech věku a zhodnocení sono nálezu.“

Kateřina: „Dobrý den, byla jsem s dcerou u ortopeda po sestinedeli. Do zprávy nám zapsal IIa+dx, Ib sin, vpravo stříška strmější, úhel 57 stupňů. Bylo nám doporučeno široké balení, tzn. dle pana doktora dávat navrch na oblečení poskladane 3 látkové pleny. Jelikož používám i na prebalovani latkove pleny, má dcera už tak na zadku balík (podstatně větší než při používání jednorazovek), proto široké balení navrch nedávám. Je to špatně?“

MUDr. Robert Jůzek: „V takové, případě široké balení nevolím a preferuji kontrolu za 4 týdny a zhodnocení vývoje kyčelního kloubu. Ve věku do 6 týdnů můžeme na sono kyčlí najít tzv. hraniční nález který není ihned indikován k naložení pomůcky, je třeba vždy zhodnotit konkrétní sono kyčlí.“

Vlasta L.: „Dobrý den, syn je narozen 30+4 tt, nyní má půl roku, od porodnice jsou kyčle hodnoceny A1, ale prozatím bez vyvinutých jadérek. Ortoped nám doporučil široké balení a do 1 roku máme prý čas. Je to prosím vhodné doporučení? Co případně doporučujete? U syna je těch 9 týdnů znát ve vývoji, je hypertonický, abdukční plena, co nosí, jej trochu omezuje. Děkuji velmi za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „široké balené nedoporučujeme a sledujeme kyčle pod ultrazvukem dokud neuvidíme jadérko hlavice kosti kyčelní.“

Karolína: „Dobrý den, dcera měla dysplazii IIa, léčena Freykovou peřinkou po dobu několika měsíců.po kontrole léčba ukončena.Muj dotaz zní,zda je potřeba dceru ještě později kontrolovat nebo si na něco dát pozor? Děkuji“

MUDr. Robert Jůzek: „kontrolu bych provedl v 1. roce věku dítěte.“

Michaela Zemanová: „Dobry den, mela bych dotaz tykajici se noseni deti a Vas nazor na nej. Samozrejme pokud je v ergo nositko a satek správně navazany. Ta poloha zabicky mi prijde shodna a detatlo pri noseni neni samo, ale v blizkosti maminky. Dekuji moc. Michaela“

MUDr. Robert Jůzek: „Myslím, že je důležité zachovat zdraví rozum. Samozřejmě vše má své plusy a mínusi a všeho moc škodí. Myslím, že občasné nošení nikomu neublíží a někdy to jinak nejde. Věci nejsou černé a bílé“

Kateřina: „Dobrý den, syn nález v 6ti týdnech IIA- porod hlavičkou, v rodině vše v pořádku. Jak by jste tento nález řešil? Moderní medicína doporučuje do 3m tento nález neřešit...“

MUDr. Robert Jůzek: „za 4 týdny bych volil kontrolní sono kyčelního kloubu.“

Renata: „Dobrý den mám 6 tydeni holčičku a na vyšetření nám bylo doporučeno 1 plena jednorázova a 2 látkové na doporučení znamich a naši paní doktorky jsme koupily abdukcni kalhotky tak se chci zeptat jestli nám tyto pomůžou už je mame skoro měsíc dekuju za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „nedoporučujeme široké balení“

Petra: „Chtěla bych se ještě zeptat, ja jsem po narození nosila frejkovu peřinku,je tedy nutné aby syn nosil tu jednu latkovou plenu na víc? Je pravděpodobné, že syn taky bude potřebovat frejkovu peřinku? Děkuji“

MUDr. Robert Jůzek: „dědičnost hraje svoji roli,ale není třeba se bát. vždy hodnotíme akutální sono nález.“

Monika: „Dobry den,v porodnici na vyšetření nám napsali do zprávy II A a I B.doporuceni široké balení a kontrola za 6 tydnu.je to široké balení opravdu nutné? Dekuji“

MUDr. Robert Jůzek: „4-6 týdnů kontrolní sono a zhodnotit aktuální sono nález. Pdole něj zvolit pomůcku nebo ne.“

Jana: „Dobrý den, moje dcera nyní 5 let, měla od narození problémy s kyčlemi(nyní už u sebe nemám její zprávy z vyšetření tak nevím přesně o co šlo. Ale jaderka měla dobrá a o vykloubeni také nešlo. Narodila se CS kvůli KP. Od narození jsme měli dávat široké balení, které mi ani pořádně neukázali jak zprávně dávat, ani v porodnici ani pak na vyšetření. Jelikož to bylo moje první dítě tak jsem celkem tapala. Ve 2,5 měsících ji byli nasazené řemínky do necelých 6ti měsíců.. Pak kyčle podle doktora byly ideální a dobrovolná kontrola v 1 roce. Nikdo mi ani neřekl že by se dala cvičit nějaká votkova metoda. V roce po kontrole najednou vše špatně a ze spádové nemocnice nás ihned poslali do FN HK, kde vyřkl lékař ortel že pokud se to nezlepší tak dceru čeká operace. Pro mne to byla hrozná rána, neuměla jsem si představit že by byla několik hodin na sále a poté několik týdnů zasadrovaná. Podle lékaře opět jen čekat. Sama jsem si vyhledala ortopeda a fyzioterapeuta, který nám napsal rehabilitace, dávali jsme znovu široké balení. (podstivě do 3,5 let na každou noc i spaní po obědě) díky panu dr. Faltovi kterému moc vděčím za to že dcera na poslední kontrole měla kyčle ukázkové. Na další kontrolu jdeme za dva měsíce tak doufám že se stále drží. Ale abych došla k otázce. Jak se prosím díváte vy na to že lékaři aniž by se snažili alternativně dítěti pomocí tak by jen čekali a radši operovali. Vždyť to je obrovský zásah, hlavně dcera od té doby co jsme stále litali po doktorech a má za sebou asi 10 rtg, odnesla si jen hrozný strach z lékařů. Nyní při druhém dítěti bych už věděla co a jak ale dřív jsem se víc dozvěděla z internetu nebo pak až od paní fyzioterapeutky, která se vážně hodně divila že o vojtkove metodě nám nikdy nikdo nic neřekl. Moc děkuji za případnou odpověď a omlouvám se za tak rozsáhlý dotaz. Hezký den“

MUDr. Robert Jůzek: „Proto je důležité časná kontrola a ev. správné nasazení pomůcky. Jako lékař preferuji osobní a individuální přístup. Vždy je důležitá komunikace a vzájemná spolupráce, nelze hodnotit průběh léčby jelikož nená přesně podrobnosti.“

Alena: „Dobrý den, dcera žije se 4 měsíčním miminkem v Norsku a tam prý kyčle ultrazvukem vyšetřují, jen když něco není v pořádku. Je možné poznat bez přístroje zda vše v pořádku? Děkuji za odpověď. Alena“

MUDr. Robert Jůzek: „pomocí klinického vyšetření.“

Iveta Pěknicová: „Pane doktore, ještě reaguji na Vaši odpověď na můj dotaz. V pátek (tedy pár dní zpět) jsme právě na vyšetření kyčlí byli a nebyla diagnostikována dysplázie, ale není to úplně 100 % ok, a tak bylo doporučeno abdukční balení. Bylo mi řečeno, že stačí balit s textilními plenkami navíc. Přítel přesně ale neví, jak to udělat, tak se zkouším poohlédnout po něčem, co se snáze na syna nandá. Další kontrolu máme ve 3 měsících věku syna. Našla jsem, že existuje abdukční plenka, která nutí dítě mít nohy více od sebe, tudíž podpořit správný vývoj kyčlí. To myslíte, že by tedy splnilo ten správný účel? Děkuji Vám. Iveta P.“

MUDr. Robert Jůzek: „Myslím, že bych udělal kotnrolní sono dříve a zhodnotil vývoj a široké balení nedopooručuji nai abdukční plenkou. Frejkova peřinka je indikována v určitých případech.“

Lucie T.: „Dobrý den, pane doktore, Zajímalo by mě, zda doporucujete kojenecké vázání a nošení v šátku a to jak pro děti s normálním nálezem kyčlí, tak i s odchylkou. Děkuji V a přeji hezký den,Lucie“

MUDr. Robert Jůzek: „zajímavá otázka, existují práce ve světě kdy správným šátkováním chtějí léčt určité typy dysplázie, v tuto chvíli to s kolegou podrobujeme zkoumání. Věci nejsou černobílé a je třeba mít nadhled.“

Michaela Lázničková: „Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho běžně trvá vyšetření kyčlí. S dcerou jsme v 6ti týdnech byli poprvé na kontrole a vyšetření trvalo maximálně 1 minutu. Zdá se mi to příliš rychlé, nebo je to v praxi běžný čas? Děkuji za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „pokud je sono nález v normě a klinicky není žádná odchylka může vyšetření trvat poměrně krátkou dobu. a může působit jako rychlé. ve stylu ,,šup šup,,“

Veronika Roffeis: „Dobrý den pane doktore, mám k 16.1. půlročního chlapečka. Na ortopedii jsme byli už 2x mimo vyšetření v porodnici. Napíšu Vám přímo obj.pana doktora: kyčle stabilní, abdukce volná, nohy bpn, jádra zatím neosifikují. Začínám být nervózní, jestli bych s malým neměla něco dělat, nebo to že ještě jadérka nemá vytvořená je opravdu v normě. Pan doktor totiž kromě další kontroly nic neřekl...Děkuji za reakci“

MUDr. Robert Jůzek: „Můžete být klidná, nic se neděje, je to normální.“

Michaela Dudová: „Dobrý den, mám 7 týdnů starou dceru, vyšetření kyčlí v porodnici (DX- IIa, SIN-IIa, léčba AB), 6nedělí (SONO- DX IB, sin IB) a pan ortoped nám řekl, že do 3 měsíců máme stále dávat 3 plenky. V rodině jsme problémy s kyčlemi neměli. Mám tedy ponechat 3 plenky po celý den a noc nebo je už vůbec dávat nemusím? Děkuji za odpověď a hezký den.“

MUDr. Robert Jůzek: „nelze takto posoudit, je třeba vždy vidět konkrtní sono nález.“

Jana: „Dobrý den, je v pořádku pokud je ukončeno kontrolování kyčlí u kojence ve 3 měsících i přes to, že jadérka jsou pouze naznačena a nikoliv zralá? Jedná se o holčičku, nález dle UZ v pořádku. Díky za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „nemohu rozlišit jak kolega vnímá naznačena a zralá. Ale pokud již známka je , tak je to v pořádku.“

KP: „Dobrý den, s mámou jsem měla spor ohledně širokého balení. Nedávala jsem a malá cca v 1m dostala freykovu perinku. Můj dotaz zní zda tomu mohlo siroke balení zabránit. Z vašich odpovědí vyplývá, že jste proti němu, proč? Děkuji a přeji krásný den“

MUDr. Robert Jůzek: „Můžu Vás uklidnit, že se nic nestalo, nemějte spory je to zbytečné, důležité, že má miminko Frejkovu peřinku a nyní se podporuje vývoj kyčelního kloubu. Pokud by to tak bylo, tak se dávájí všem miminkám plenky navíc a to se nedávájí“

Šustek: „Dobrý den. kdy se vykonavá prvni kontrola správného vývoje kyčlí novorozenĕte a dále pak v jakých periodách. Děkuji za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „v porodnici 1. kontrola a poté po 6-8 týdnech“

Doubravka: „Dobrý den pane Jůzku, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na nošení dětí v šátku. Vím, že někteří ortopedové to schvalují, jiní zase ne. Četla jsem i několik názorů, že místo širokého balení je možné miminko nosit v šátku. Děkuji za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „Myslím, že je potřeba si zachovat nadhled. Nerad bych sklouznul k názoru buď tak a nebo tak. Je to velmi individuální, každé dítě je jiné a každá maminka má jiné požadavky. Nelze určit správný postup. A přeci každý může zvolit způsob jaký mu je příjemný. A nezjednodušoval ybch probelmatiku co je špatné a co je dobré. Je to na dlouho diskuzi.“

Jaroslav Zbořil: „Dobrý den, všem tady říkáte že kalhotky nepoužívat, ale tak proč nám to doporučili v nemocnici po 6 týdnech.“

MUDr. Robert Jůzek: „To nedokáži zhodnotit. Pomůcky nasazujeme pokud je nález na sono vyšetření k tomu indikován. Vývoj kyčelního kloubu je dynamický proces. Mnohdy nález ihned po porodu může vypadat hraničně a tak pro jistotu preventině je doporučeno široké balení. Rozumím tomu a pak je třeba zhdonoti sono nález s odstupem.“

Dana S.: „Dobrý den, synovi v den narození dělali v porodnici vyšetření kyčlí kde zjistili, že má špatnou pravou kyčel. Dle papíru, který mi předali to byl stupeň IV. Dostal frejkovu peřinku a po propuštění z porodnice jsme měli jít na kontrolu. Kontrolu jsme měli šestý den po narození, kde nám jiný pan doktor řekl, že má kyčel naprosto v pořádku (kontroloval to několikrát). Je možné aby kyčel byla za tak krátkou dobu v pořádku nebo došlo k pochybení při prvním vyšetření? A o jakou vadu se jedná při stupni IV? Děkuji.“

MUDr. Robert Jůzek: „toto nelze posoudit.“

Renata Pomije: „Dobrý den. Dcera dostala třmínky ve čtvrtém týdnu. Teď jí jsou tři měsíce a vypadá to, že ještě cca. 4 až 6 týdnů je bude mít. Zajímalo by mě, pokud jde o vývoj dítěte... např. "pasení koníčků" atd. Dcerka zvedá spíše prdelku, ale trup ji moc nejde. Je pravda, že to ty dětičky všechno dozenou, nebo máme začít s nějakým cvičením? Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den. Renata Pomije“

MUDr. Robert Jůzek: „Všechno doženou a důležitější je správný vývoj kyčelního kloubu.“

Kristýna Oulikova: „Dobrý den , u dcery, které teď bude 6mesicu nejsou ještě vyvinutá jadérka . Nase dr. na ortopedii nám doporučila dávat na noc "široké balení". Je i jiná možnost k podpoře vyvinu jadérek ? Děkuji, hezky den .“

MUDr. Robert Jůzek: „V 6. měsících absence jader je fyziologický nález.“

Alena: „Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat zda má cenu chodit na první vyšetření kyčlí když budou synovi 3 týdny až v den vyšetření. Měla bych jít ve čtvrtek,ale syn se narodil ve čtvrtek v noci před 3 týdny, neměla bych počkat ještě týden? U nás se vyšetřuje jen jednou týdně ,tak proto se ptám. Děkuji Alena“

MUDr. Robert Jůzek: „u svých pacientů to vnímám, že je jedno zda ve 3 nebo 4 týdnech, není důvod se znervoznovat.“

Jana: „Jsou opravdu pouze naznačena - na můj dotaz, zda se neukončují kontroly až pokud jsou zralá-takto jsem to měla u syna, mi odpověděl, že v tomto věku propouští i děti s nenaznačenými jadérky.Nerada bych něco zanedbala-sama mám s kyčlemi problémy.“

MUDr. Robert Jůzek: „Buďte klidná.“

Petra: „Dobrý den, dcera hned po narození nosila peřinku a do dvou měsíců bylo vše v pořádku. Nyní má dcerka rok a půl a při chůzi dává špičky chodidel k sobě. Může to být důsledek? Prosím, můžete mi jen nastínit, jak se řeší problém této špatné chůze? Děkuji“

MUDr. Robert Jůzek: „Sledováním zda se problém nezlepší a popřípadě kontrola v ambulanci dětského ortopeda.“

Anna: „Dobrý den, v raném věku mi maminka dávala podobnou peřinku o které mluvíte kvuli kyčlím. Jssem ted ve veku, kdy planuji rodinu - zajima me, zda tato vyvojova porucha muze mit nejaky vliv na prirozeny porod (pokud se dá takto odpovedet ) děkuji za odpoved“

MUDr. Robert Jůzek: „k tomu slouží vyšetření u gynekologa a poté v porodnici,kdy se měří pánevní rozměry. zhdonoti se dá samozřejmě i aktuální rtg snímek vašich kyčlí. Buďte klidná.“

Vera: „Pane doktore,zdravím a hlavně chci moc poděkovat za peci o mého syna Miloše Smejkala a přeji at se daří v práci i v osobním zivote!“

MUDr. Robert Jůzek: „Děkuji.“

Gabriela: „Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. V 17 letech mi byla zjištěna dysplazie obou kyčelních kloubů a oboustranná coxartroza, přestože jsem v dětství prošla vyšetření s tím, že je vše v pořádku. Nyní mi bylo sděleno, že už se s tím nedá nic dělat. Chci se proto zeptat, jak je možné, že se na to nepřišlo již v dětství nebo zda se vada mohla projevit až později a zdali se s tím opravdu nedá nic dělat. Děkuji“

MUDr. Robert Jůzek: „V tuto chvíli sledovat váš stav a vývoj v čase.“

Kateřina: „Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě, jestli má na postavení kyčlí vliv používání jednorázových nebo látkových plen a zda se dá např. špatným utažením pleny dítěti uškodit. Děkuji.“

MUDr. Robert Jůzek: „utažeí pelny pozná miminko na bříšku, nikoliv u kyčlí.“

Jana: „Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je důležité vyšetření rtg. Dcera 5 měsíců, od počátku vše v pořádku, žádné podpůrné pomůcky doporučeny nebyly, vyšetření vždy bylo ultrazvukem a nyní má mít vyšetření rtg. Z jakého důvodu ještě rtg když je vše ok? Děkuji za odpověď a přeji hezký den“

MUDr. Robert Jůzek: „Pokud bylo vyšetření v pořádku nevím proč je indikováno rtg vyšetření kyčle. může to být z jiného důvodu.“

Evelína: „Dobrý den, měla bych dva dotazy.. jeden, zda ovlivňuje vývoj kyčlí výběr plen - tedy jednorázové vs. látkové a druhý dotaz, zda může bezprostředně po narození ovlivnit vývoj kyčlí také "narovnávání" dětí kvůli měření, nebo zavinování do povianu. Moc děkuji a přeji příjemný den, Evelína“

MUDr. Robert Jůzek: „Jedno jaké pleny. A ano dítě bych po porodu nenatahoval za co největší délkou.“

Barbora Hosnedlová: „Dobrý den, na prvním vyšetření nám ortopedem bylo doporučeno široké balení. Na druhé kontrole byla jedna kyčel v pořádku s nálezem IA a druhá s nálezem IIA a byla nám dána abdukční peřinka. Je nutné při nálezu IIA tuto peřinku opravdu nosit? Dcera nyní 3 měsíce. Může abdukční peřinku nahradir ergonomické nošení v nosítku či šátku? Moc děkuji.“

MUDr. Robert Jůzek: „Pokračujte v nošení Frejkovy peřinky = abdukční peřinky.“

Dobromila Pražákova: „Vážený pane doktore, zajímalo by mě, zda metody vyšetření luxace kyčli jsou nyní spolehlivější než dříve. Dcera narozena v roce 1978 měla v anamneze, že já luxaci kyčli měla, ale po rentgenu v cca jejich 4 měsících mi bylo sděleno, že je zcela v pořádku. Přesto jí v jejich 20 letech zjistili, že luxaci měla a jako miminko se léčit měla.Ptam se kvůli vnučkam. Děkuji předem za odpověď.“

MUDr. Robert Jůzek: „Zpětně nelze hdonotit. Věnoval bych zvýšenou obezřetnost u vnuček. a kontrolu klidně provedl ve 3 týdnech.“

Leona: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat.mám 3týdenniho chlapečka.při vyšetřenį kyčlí v porodnici měl nález typ II A a bylo nám.doporučeno dávat jednu látkovou plenu navíc. na pokoji se mnou však ležela paní (doktorka) a ta mi říkala.že je to přežitek.že plínu navíc dávat nemám. Opravdu se to již dnes nedělá? Děkuji za odpověď“

MUDr. Robert Jůzek: „objednal bych se na kotnrolní sono kyčlí kldině v 3 - 6 týdnech a zhodnotil nález. Plenku bycch nedával.“

Sandra: „Dobry den, moje dnes jiz 7tydenni holcicka mela v porodnici stav kycli 1b, pri druhem vysetrenim (minuly tyden, to jest v jejich 6tydnech stav 2A, doporucene abdukcni baleni ve zprave, pan doktor mi stroze rekl davat plenku navic, podrobnosti zadne (napr.na jak dloujo, apod.) Jaky postup, lecbu byste doporucil Vy? Je vhodne uzit napr.kalhotky Marwell? Mame jiz doma, ale prijdou mi hrozne siroke a tvrde...slysela jsem i nazor davat druhou jednorazovou plenku (napr.na obleceni). Nebo ze je vhodne nosit ditko v satku/nositku... Jaky mate na to nazor?? Predem moc dekuji! S pozdravem Sandra“

MUDr. Robert Jůzek: „kalhotky Marwell neznám. Udělal bych kotnrolní sono vyšetření v 9-10 týdnu. Je naprosto legitimní se ptát. Komunikace je důležitá.“

Eva: „Syn 16 týdnu, nález IIA. Co by jste poradil? Porod ve 41tt, hlavičkou.“

MUDr. Robert Jůzek: „Nelze takto posoudit nález na sono.“

Petra Mácháč: „Dobrý den pane doktore, dcera se narodila s oboustrannou luxací kyčle jedna byla ,, uzdravena,, pomocí trakce a následně třmeny , strojek.. druhá operativně. Ani jedna není úplně v ideálním stavu ( dceři je již 5 let a je každoročně sledována)Chtěla bych se zeptal jakou mírou je to dědičné , já jsem takovouto ,,vadu, jako miminko neměla. A jaké by byly komplikace v dospělosti například během těhotenství. Děkuji“

MUDr. Robert Jůzek: „Rodinná dědičnost u vývojové dysplázie kyčelního kloubu platí.“

Lucie: „Dobrý den, moje otázka se netýká vyšetření kyčlí u miminek, ale chtěla bych se Vás zeptat jako lékaře a milovníka sportu, kdy by se mohlo začít u dětí s lyžováním. Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Lucie“

MUDr. Robert Jůzek: „se sněhem bych začal kldině v roce , hrátky na sněhu ve dvou letech, lyžičky mohou ve 3-5 letech. Je to individuální. lyže bych klidně nasadil,ale nezačal bych s lyžováním nějak striktně. Podle pocitu a vnímání vašeho dítěte.“

Michaela Dudová: „Pane doktore reaguji na vaši odpověď, pan ortoped nám na sonu řekl, že vše vypadá výborně a žádný problém nevidí. Děkuji.“

MUDr. Robert Jůzek: „SKvělé. základem je komunikace.“

Jana: „Dobry den,proč tedy ortopedi v porodnicích doporučuji na IA a IiB?pokud to chápu z Vašich odpovědi správně,dle Vašeho názoru je to zbytečné a stačí poté kontrolovat na sono dříve net v 6 týdnech.dekuji“

MUDr. Robert Jůzek: „I.A a I. B je fyzilogický nález.“

Lenka: „Dobrý den, syn 2,5 roku má nožky mírně do x a mírně valgózní kotníčky. Vše zřejmě díky vadnému sezení do w (které se mu snažíme neustále korigovat) a vlivem neideálního pohybového vývoje (vytáčení špiček ven v počátcích lezení, brzké obcházení nábytku od 7. měsíce). Zajímá mne, jestli je pravda co mi tvrdí pediatr, fyzioterapeut a co se všude píše, že se to před 3. rokem dítěte zkrátka neřeší? Jak máme postupovat, aby se mu nožky srovnaly?“

MUDr. Robert Jůzek: „ano pouze bych sledoval vývoj a postupoval bych jak říkáte.“

Stanislava: „Dobrý den pane doktore, nás 2 roky starý synek měl zánět kyčle (cca před mesicem), léčili jsme ho brufenem a klidem. Od té doby občas znovu využívá ulevovou polohu(kulha a vytaci nozicku). Vzdy jen na par vterin parkrat za den. Jsou dny, kdy chodi normalne pořád . Rada bych se zeptala, zda je to normalni nebo zda máme zajít k ortopedovi. Děkuji za radu. Pekny den Stanislava“

MUDr. Robert Jůzek: „dobrý den, doporučuji kontrolní sono kyčle.“