Chat

Hana Večerková
Záznam chatu ze středy 12. ledna 2011
Veronika: „Dobrý den, musejí výrobci uvádět na obale, že je maso křehčené a jestli při tom použili lepek? Nebo stačí jen uvést křehčené maso, modifikovaný škrob bez uvedené jeho druhu? Děkuji.“
Hana Večerková: „Pokud je maso křehčené, musí být na obale uvedeno, že se jedná o polotovar a k tomu i složení, tedy všechny látky, které výrobce do masa přidal, zároveň musí být uveden i obsah masa v procentech.“
Sylva: „Dobrý den,chci se zeptat,jaké kuřecí maso je kvalitní,kde ho koupím.Začínám přikrmovat 6měsíční dítě,chci mu dát to nejlepší.Děkuji“
Hana Večerková: „Mohu jen doporučit. raději než mražené maso bych vybírala maso čerstvé chlazené, a spíš od českých výrobců, pokud možno takových, kteří mají vlsatní drůbežárny a nezpracovávají tedy drůbež dovezenou ze zahraničí. Dobře v testu dopadla Vodňanská drůbež, Drůbežářský závod Klatovy. Kupujte maso, ne polotovar“
Marie: „Dobrý den, co znamená, že je maso křehčené. Dosud se tomu při koupi vyhýbám. Děkuji“
Hana Večerková: „Maso, do kterého byla přidána voda a fosfátové soli, které ji tam udrží. Drůbeží maso přitom není podle odborníků třeba vůbec křehčit,“
Petra: „Dobrý den, nyní jsem zaslechla, jak jste říkala, že 3/4 kuřat obsahují campylobaktera.... nevíte, zda se tato bakterie v tak hojném množství nachází i u biokuřat? Děkuji za odpověď“
Hana Večerková: „To bohužel nevím, biokuřata jsme v testu neměli. Mohu jen spekulovat, že v biochovech to bude lepší, protože jsou pod přísnější kontrolou. Kampylobakter v drůbeži je celosvětový problém.“
Kristýna: „Dobrý den, docela mě zaskočila informace o tom, že ve 3/4 testovaných vzorků byla jakási bakterie. Kuřecí maso pravidelně připravuju svému ročnímu synovi. Samozřejmě ho dostatečně dlouho vařím (ve vodě), ale zajímalo by mne, zda v něm i po delším vaření zůstanou zachovány látky důležité pro zdraví. Pokud teda kuřecí maso v dnešní době takové obsahuje... Děkuji za odpověď“
Hana Večerková: „Kympylobaktery se spolehlivě zlikvidují teplotou nad 70 OC. Není třeba je vařit dlouho, stačí jen krátké převaření. Drůbeží maso navíc nepotřebuje dlouhé vaření, velmi rychle změkne.“
Ivana Petrů: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli kuřecí maso obsahuje antibiotika, či jiné chemické látky, např. hormony pro růst svalů apod. Dávám totiž kuřecí maso do příkrmů ročnímu dítěti. Děkuji za odpověď.“
Hana Večerková: „Antibiotika jsme v testu také zkoumali, žádnéí jsme nenašli. Veterináři ujišTují, že hormony být v drůbežím mase být nemohou, protože jsou zakázané používat.“
Alena: „Dobrý den, kupujeme nejraději kuře " farmářské" od Vodňanského kuřete než klasické běžné kuře. My máme pocit, že je chutnější. Chtěla jsem se zeptat, zda něco podobného bylo v testu? A jestli tam opravdu jsou rozdíly?“
Hana Večerková: „Farmářské kuře jsme v testu přímo neměli, ale kuřecí řízky z Vodňan ano. Test vyhrály - nebyly v nich žádné bakterie ani přidaná voda.“
Eva: „Dobrý den, můj syn onemocněl kamypylobaterem, domnívala jsem se, že v mase může být a já jsem ho špatně upravila. Může tedy maso obsahovat nějaké takové bakterie nebo ne? Kam se mohu obrátit, pokud si koupím v masně infikované maso.“
Hana Večerková: „To je velmi pravděpodobné, drůbeží maso může kampylobektara obsahovat, je to současný velký problém drůbeže. Obávám se, že nedokážete, že bylo maso infikováno. Musela byste mít doma ještě vzorek.“
Pavlína: „dobrý den, všimla jsem si, že máte ve studiu kuřecí z Lídlu, pokud se nemýlím. Můžu se zeptat jak dopadl v testu? Bydlím totiž kousek od Lídlu...díky“
Hana Večerková: „tento vzorek jsme v testu neměli, ale jedná se o produkt Vodňaské drůbeže a ta v testu vyhrála.“
Lucie: „Dobrý den, moje maminka četla v časopise honocení určitých potravin a u křehčených kuřecích řízků bylo uvedeno, že mohou způsobit rakovinu při častější konzumaci. Je to pravda? Lucie Vacková,Pohraniční 13,Děčín 1,40502“
Hana Večerková: „Ne, to není pravda. Polyfosfáty, které se tam přidávájí, jsou látky povolené k výrobě potravin. Zdravotní problém je v něčem jiném - fosfátů bohužel konzumujeme v poslední době mnoho - jsou v tavených sýrech, v uzenářských výrobcích, v rybách... takže příjem fosfátů je dost veliký, a začíná se porušovat poměr mezi vápníkem a fosforem, což má za následek odplavování vápníku z kostí. Rakovina ale nehrozí, to je přehnané tvrzení.“
Chaloupková Zdeňka: „Dobrý den,kupujeme pouze drůbež ze závodu Vodňany.Testovala se i vodňanská kuřata?Pokud ano,jaký byl výsledek?Děkuji“
Hana Večerková: „ano, přidaná voda ne, v jednom vzorku byly kampylobaktery, druhý zvíátězil.“
Marie: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat: kupuji křehčené kuřecí maso, protože je levnější a nemám peníze na zbyt. Když takové maso jím více let, jaká nemoc mě může postihnout? Nebo jak se to může projevit na mém zdravi...Děkuji“
Hana Večerková: „na zdraví se vám to neprojeví, pokud nejíte zároveň velké množství tavených sýrů, uzenářských výrobků a mražených ryb. Ale zamyslete se nad tím, jestli je křehčené maso skutečně levnější, když je v něm místo masa voda.“
Tomáš Tichý: „Dobrý den, hovořila jste o identifikaci výrobce resp. tedy distributora potrvin na obalu a o oválném CZ. Kde je možné získat databázi těchto označení? Děkuji T.Tichý“
Hana Večerková: „na stránkách Státní veterinární správy. adresu z hlavy neznám, ale tam najdete seznamy všech provozovatelů živočišných výroben a spousta dalších užitečných informací.“
Eva Blahutová, Příbor: „Dobrý den, vzhledem k velmi špatným výsledkům Vašich testů a jistě obdobné situaci u dalších druhů potravin nestálo by za to, abychom my všichni v zájmu zdraví našeho a hlavně našich dětí začali bojovat za změnu legislagtivy tak, aby každá potravina musela být označena údajem o zemi původu ? Co pro to můžeme udělat my obyčejní spotřebitelé ? Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den.“
Hana Večerková: „Určitě. Něco takového se teď snaží prosadit Potravinářsaká komora, uvidíme zda se jim to podaří. My spotřebitelé máme zatím jedinou možnost - v obchodech se po těchto informacích pídit a vyžadovat je. Ptát se i výrobců...“
Lenka Marcínová: „Včera jsem náhodou dostala email o špatných kuřatech z Číny píše se zde,že zjistit původ masa lze z prvních čísel kodů na balíčcích a Čína začíná na 690 až 695, Vy jste ale před chvilkou řekla, že to zjistit nelze, znamená to, že email je milný, poslala jsem ho na email české televize. Mám malá dvojčata, hledám pro ně tedy kvalitnější potraviny. Děkuji za odpověď Lenka Marcínová“
Hana Večerková: „Z čárového kódu původ nepoznáte. Když obchodník nakoupí drůbež třeba mrazenou v zahraničí a v Česku ji přebalí, na obale bude kod České republiky.“
Blanka: „Jaký je rozdíl v masu chlazeném vodou nebo chlazeném vzduchem?Říká se,že chlazení vodou ovlivňuje chuť i strukturu.Děkuji“
Hana Večerková: „jsou tři způsoby chlazení - vzduchem, vzduchem s lehkým postřikem vodou a ponořením do studené vody. Chlazení vzduchem je nejlepší, používá se v Česku, chlazení vodou je levnější, ale také méně hygienické, protože se ve vodě mohou množit bakterie. a voda se může dostat i do svaloviny.“
Petra Bellova: „Dobry den, precitala som si, ze ste uz odpovedali na temu rastoveho hormonu:"Veterináři ujišTují, že hormony být v drůbežím mase být nemohou, protože jsou zakázané používat". Robia sa aj napriek tomu testy na vyskyt tohto hormonu, alebo sa veri, ze ich neobsahuju. Ako bezny clovek zisti, ci maso obsahuje nejake hormony... Dakujem za odpoved“
Hana Večerková: „člověk to nezjistí. Myslím, že hormony se sledují v rámci běžného monitoringu a nepamatuji se, že by se někde objevily. Zkusíme se na to také podívat. Děkuji za tip“
Veronika Bulvasová: „dobbrý den paní Hanko, kde si můžu přečíst výsledky tohoto testu, moc děkuji“
Hana Večerková: „na test.idnes.cz“
Ivana: „Dobrý den, v kuřecí maso prý obsahuje velké množství antibiotik. Kolik je na tom prosím pravdy? Děkuji za odpověď a zdravím“
Hana Večerková: „nenašli jsme je ani v jednom vzorku.“
Pavla M.: „Dobry den, kurata maji spatnou povest vzhledem k urychlenemu rustu. Chtela bych se zeptat, zda-li jsou stejne mechanismu pouzivany i na krutach. Dekuji za odpoved.“
Hana Večerková: „Jsou, krůtí maso bývá ještě častěji křehčené než kuřecí. A urychlený růst? Myslím, že ano, existují i krůtí brojleři.“
Michaela Kočárková: „Prosím o informaci, zda je kuřecí maso testováno na dioxiny, které se nyní objevují v krmných směsích v Německu.“
Hana Večerková: „testy teď probíhají a průběžné výsledky jsou zatím negativní.“
Jindřiška Vondrovská: „dobrý den, ráda bych se zeptala na křehčené kuřecí maso, vím že je solené, je v něm ještě nějaký rozdíl a jaký je váhový rozdíl mezi křehčeným a klasickým když je oboje prodávané jako 1/2 kg. Děkuji za Vaši odpověd Vondrovská J.“
Hana Večerková: „přesný rozdíl vám neřeknu, u každého výrobku to může být jinak. Ale stačí si prohlédnout údaje na obale. když tam bude obsah masa: 61 % (i takové výronbky jsme měli v testu). tak zhruba 3 procenta jsou soli a další přídavky a zbytek je voda. Takže zhruba 35 procent "masa" je voda.“
Suderová Lidia: „Dobrý den, jaký je snesitelný obsah hormonů u kuřat a kde už je to nebezpečné? Šestileté dceři začaly růst prsa, dětská lékařka říká, že je to z kuřecího masa. Jak se tomu vyvarovat? Dá se koupit maso bez hormonů? Děkuji za odpověď.“
Hana Večerková: „Neumím na tuto otázku odpovědě, ale protože se podobné dotazy objevují často, bereme to jako podnět a budeme se tím zabývat. Odpověď (doufám že příznivou) se dozvíte co nejdříve v MF DNES nebo v Sama doma.“
Pavlína: „dobrý den, můžu to brát tak, že když si koupím české maso neudělám chybu?“
Hana Večerková: „u českého drůbežího masa uděláte menší chybu než u zahraničního, hlavně polského. Právě kvůli způsobu chlazení, který jsem už vysvětlila.“
Marie: „Dobry den, jak popadly v testu kurata řetězce Billa (Brno) a Tesco. Děkuji“
Hana Večerková: „Vzorek z Billy jsme v testu neměli, z Teska ano - přímo se značkou Tesco Healthy living - přidanou vodu neobsahoval, kampylobaktery ano.“
Pavla Mikšovská: „Dobrý den, zajímalo by mně, které vzorky v tesku dopadli nejhůře a které nejlépe, mám malého syna, tak se o to zajímám, děkuji“
Hana Večerková: „nejhůře v Intersparu - výrobce Jartoš Group.“
Magda: „Dobrý den, jsem diabetička a zajímalo by mě, jestli by měli výrobci psát všechny informace pro diabetiky a celiaky. Kuřecí maso kupuji pouze u nás v obchodě, bohužel obal je bez průhledný, bez jakýchkoli informací, upozornění .. Děkuji“
Hana Večerková: „Takové informace na obale být musí. Pokud by potraviny obsahovaly něco nevhjodného pro diabetiky nebo celiaky, mělo by to být uvedeno na obale.“