Chat

Pavla Burešová
Záznam chatu ze středy 28. února 2007
Olga, Hořice: „Dobrý den, existují nějaké webové stránky, kde by bylo možné prohlédnout testy a výsledky, které se dosud dělaly. Myslím nějaký souhrn.Děkuji.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, nějaké informace jsou na webu SVS - www.svscr.cz a výsledky kontrol SZPI najdete ve výročních zprávách na webu na adrese www.szpi.gov.cz Pavla Burešová“
R.D.: „Je Zlatá Haná v normě Vašeho testu? Děkuji.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, z informací na obale lze vyčíst, že se nejedná o máslo ale směsný roztíratelný tuk. Je to směs másla a rostlinných tuků. Na obale není informace, že jde o máslo. Pavla Burešová“
panacek.tom@volny.cz: „Proč se dodnes nepíší na obal másla i některých sýrů nutriční hodnoty, ač je to dáno zákonem či vyhláškou.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, informace o nutriční hodnpotě se musí uvést, pokud je na obale nějaké výživové tvrzení. To je informace o tom, že má výrobek vyšší či nižší obsah živin či energie. U normálních potravin nemusí být nutriční hodnota uvedena. Je to v § 6 zákona č. 110/1997 Sb. Zákon najdete na našem webu. Máme tam i článek o nutriční hodnotě.“
Iva: „Babička měla do minulého týdne prošlou kostku másla s datem spotřeby 30.12 tudáž dva měsíce prošlé.Jí to nejde vysvětlit že by už to jíst neměla je jí 74roků.Chtěla si ho dokonce ještě uškvařit na polítí na knedlíky.Co by mohlo spůsobit takové prošlé máslo myslím po zdravotní stránce.(projistotu jsem jí ho vyhodila :-)“
Pavla Burešová: „Dobrý den Ivo, to je dobře, že jste prošlé máslo vyhodila. Potraviny s prošlým datem použitelnosti by se neměly ani prodávat, ani konzumovat. Máslo může žluknout, mohou se na něm pomnožit mikroorganismy. mějte se hezky Pavla“
remesova renata: „dobry den,co rikate na kvalitu masla v marketech?“
Pavla Burešová: „Dobrý den Renato, v obchodech najdete másla různé kvality. většinou jsou i dobře označeny. Pokud chcete koupit kvalitní máslo, je dobré číst informace na obale, věnovat pozornost údajům jako je obsah mléčného tuku, složení atp. Budeme o tom mluvit v průběhu pořadu. Mějte se hezky Pavla“
Radka: „Dobrý den, zajímalo by mě kolik % tuku musí obsahovat máslo, aby mohlo být nazýváno máslem. Děkuji“
Pavla Burešová: „Dobrý den Radko, máslo musí mít minimálně 80% mléčného tuku. Existuje pak ještě tříčtvrtětučné a polotučné máslo. Tam je tuk nižší. I o tom budeme mluvit v průběhu vysílání. Mějte se hezky Pavla“
Michaela Barnetová: „jaké to máslo které máte vedle sebe(ty kostky) je nejlepší prosim celý název i firmu zatím sem všechny vyzkoušela jen nevím které je nejlepší“
Pavla Burešová: „Dobrý den, značky uvádět nemohu. Nemůžu dělat reklamu a navíc ne vše vedle mne je máslo :-) Pavla“
Eva: „Dobrý den, zajímalo by mě zda je vhodnější pro malé děti (dcera 20 měsíců) máslo nebo margarín. A co je zdravější pro dospělé. Na trhu je nyní nějaká nová Rama pro děti. Je tato Rama vhodnější než Flora nebo "máslo" Rama Creme Bonjour? Předem děkuji za odpověď.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, Evo, na tuto otázku by Vám odpověděl spíš dětský lékař nebo výživový poradce. SZPI dozoruje, zda jsou výrobky v pořádku, zda vyhovují normám. Mějte se hezky Pavla“
Kubíková Dagmar, 5. května 2196, Dvůr Králové nad Labem, 54401: „Dobrý den paní Burešová, chtěla bych se zeptat na kvalitu, jak je a není prospěšná "Zlatá Hana". Zdá se mi, že se na ní dá zvyknout, i když má celá rodina má ráda klasické máslo. Předem děkuji.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, paní Kubíková, výrobek, který uvádíte je směsný roztíratelný tuk. Obsahuje jak mléčný tuk, tak rostlinný. Lépe se roztírá, obsahuje méně cholesterolu. Jakou má chuť nevím. Ono záleží na každém spotřebiteli, co preferuje. Někomu rostlinné tuky nechutnají. Mějte se hezky Pavla“
Lenka z Brna: „Dobrý den, mám roční dítě a chci se zeptat, jestli pro takovéto dítě máslo vhodné přidávat do vařených jidel....je lepší než rostlinný tuk? nebo než olej? děkuji.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, na tuto otázku by Vám odpověděl spíše dětský lékař, SZPI dozoruje bezpečnost, kvalitu a označování. mějte se hezky Pavla“
verča: „Dobrý den. Myslíte si, že naše potraviny jsou lepší o proti dováženým či ne já mám radši naše výrobky a ještě jestli se můžeme u bio potravin spolehnout na to že jsou nezávadné Děkuji“
Pavla Burešová: „Dobrý den, v rámci EU jsou stejné předpisy. ČR má navíc čerstvé máslo a pomazánkové máslo. Naše výrobky jsou určitě dobré. Ale jak bylo řečeno, je důležité číst obaly, hlavně složení. Mějte se hezky Pavla B.“
remesova renata: „dobry den,jaky je rozdil mezi margarinema a maslem?“
Pavla Burešová: „Dobrý den, máslo je vyrobené z mléka a margarín z rostlinných tuků. Máslo obsahuje vápník, ale hůře se roztírá a obsahuje trochu cholesterolu. Margarín se lépe roztírá, neobsahuje cholesterol, ale je chemicky vyroben a ne každému vyhovuje chuť. Záleží, co spotřebitel preferuje. Mějte se hezky Pavla B.“
Jana Tomášková, Vysoké Mýto: „Dobrý den paní Burešová, jaký je váš názor na konzervant E330 - regulátor kyselosti : kyselina citrónová. Z internetu mám informace, že toto E je silně karcinogenní, nicméně se objevuje u základních potravin např. pití Figo pro děti, džemy, kompoty, džusy. Mám malé děti, babička občas kupuje pitíčka v krabičce dětem, já sama ne. Trápí mě, že dítě konzumuje tento opravdu "nebezpečný?" konzervant. Prosím, jaký je váš názor na to, případně mohla byste mi dát kontakt, kde se mohu obrátit a požádat o přehled nebezpečných éček. Děkuji, přeji hezký den. Jana Tomášková, Vysoké Mýto“
Pavla Burešová: „Dobrý den, kyselina citrónová není karcinogenní. Informace k tomuto problému najdete na našem webu www.szpi.gov.cz a také na www.szu.cz Jestli chcete, mohu Vám poslat více informací. Zkuste mi napsat e-mail - kontakty jsou na našem webu. Mějte se hezky Pavla B.“
R.G.B.: „Dobrý den, dá se z másla vyrábět alkohol? Musí to být živočišné máslo?“
Pavla Burešová: „Dobrý den, to bohužel nevím PB“
Taky Pavla: „Dá se spolehnout na popisy složení výrobků? Syn má čerstvě bezlepkovou dietu a zatím přesně nevím, co si mohu dovolit mu koupit.“
Pavla Burešová: „Dobrý den, složení bývá většinou v pořádku. Zkuste se podívat na náš web www.szpi.gov.cz do rubriky Informace pro spotřebitele - alergie a onemocnění z potravin. Tam najdete i kontakt na databázi bezlepkových potravin. Mějte se hezky Pavla B.“
Dagmar: „Paní Burešová Vím,že je diskuze o másle,ale chtěla bych se zeptat ,ale nevím na kho se obrátit.Mám velikou potravinovou alergii na různé druhy jídla.Samozřejmě mezi těmito druhy nechybí oříšky.Paní alergoložka mi řekla ,že musím dávat i pozor na oříškové oplatky a opravdu velice dobře si číst složení.A ted je můj problém,když se kouknu na složení skoro jakéhokoliv výrobku at je to výrobek vanilkový a nebo lentilky ,kit-kat atd všude ,ale opravdu všude zjistíte,že je napsáno,že tam mouhou být stopy oříšku,protože ten závod zpracovává ořechy.Ják je možné,že se kryjí na všech obalech a alergici pak mají strach jíst cokoliv sladkého.Přeci by mělo být takové zabespečení,že pokud do daného výrobku oříšky nepatří tak by tam neměli za žádných okolností být .Poradte mi prosím na koho se obrátit s tímto dotazem a zda se s tím dá něco dělat.Děkuji“
Pavla Burešová: „Dobrý den, napište mi prosím svůj e-mail - na našem webu www.szpi.gov.cz je schránka pro zasílání dotazů. Tady není dost prostoru pro odpověď. Mějte se hezky Pavla B.“