Kaki štrúdl

50 g másla
4 lžíce strouhanky
500 g balení listového těsta
4 větší kaki Persimon Bouquet
1 sáček skořicového cukru
hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů
1 vajíčko na potření
Na ozdobu
250 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání
Do na pánvi rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat.
Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku.
Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr.
Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta.
Do hrnečku rozklepneme vajíčko a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby.
Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.