Moučníky a cukroví

Krupicová kaše jinak – studená a šlehaná s nakládaným melounem

Vaření s Tomášem Kalinou

½ litru plnotučného mléka
60 g vanilkového cukru
2 žloutky (bílky budou potřeba později)
4 plátky želatiny (namočit do studené vody)
70 g krupice
2 dcl smetany na šlehání
200 g cukr krupice
trocha citronové kůry

Zahřejte mléko s krupicí a nechte asi minutu povařit. Do vzniklé a ještě velmi teplé ne však horké kaše přimíchejte žloutky a již nabobtnalou želatinu a citronovou kůru na vůni. Velmi dobře promíchejte. Vyšlehejte bílky s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny a pomalu vmíchejte do takřka studené kaše.

Celou směs nechte nejméně 4 hodiny vychladnout a

ztuhnout. Potom ze smetany vyšlehejte šlehačku a opatrně přimíchejte do ztuhlé kaše.

Nakládaný meloun

vodní nebo cantalupský meloun
0,5 dcl mandlového likéru

Vodní nebo cantalupský meloun nakrájejte na kostičky libovolné velikosti. Nejlépe však cca 1 × 1 × 1 cm. Vyberte takovou část melounu, aby byl bez pecek. Vložte 16 takových kostek do vakuového sáčku a přilijte 0,5 dcl mandlového likéru. Při vakuování stáhněte na nejvyšší stupeň. Při tomto procesu meloun absorbuje veškerou tekutinu a

krásně zprůhlední.

Další recepty