cca 3 hodiny

1 ks

300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g másla
100 g moučkového cukru
180 ml vlažného mléka
40 g droždí
2 žloutky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z dobře omytého citrónu
50 g rozinek
30 g mandlí
sůl
1 vejce na potření
hrst mandlových lupínků na posypání

Nejprve smícháme hladkou a polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým mlékem zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a řídký vlahý tuk.

Těsto, které musí být tužší, aby vánočka držela tvar, dobře propracujeme a necháme ho zkynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. Toto ještě 1–2x opakujeme.

Na pomoučeném vále zkynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl rozdělíme na čtyři stejně těžké kousky, druhý na pět. Ze čtyř těžších kousků vyválíme prameny, které spleteme v cop a přeneseme na plech, vyložený pečicím papírem. Ze zbývajících pěti kousků vytvoříme také prameny. Ze tří upleteme cop a položíme ho na první. Poslední dva prameny stočíme a položíme na vrch vánočky, jejich konce podsuneme pod vánočku a tím vytvoříme její dokonalý vzhled.

Upletenou vánočku necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Vložíme ji do předehřáté trouby a prvních 5 minut pečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160–170 °C. Pečeme celkem asi 45 minut. Před rychlým zbarvením chráníme povrch vánočky pečicím papírem nebo alobalem.

Vánočka se pekla také jen z hrubé mouky. Bývala „hutnější“ a delší dobu vláčnější. Ovšem z polohrubé a hladké mouky je jemnější. Ale za pokus připravit ji někdy postaru by to však stálo.

Další recepty Celý díl