Čokoládový koláč s čokoládovo koňakovou pěnou

Jak využít čokoládová vajíčka a zajíčky?
10 porcí
Náplň
2 vejce
50 g cukru
100 g mléka
250 g smetany
250 g čokolády
Vejce rozmícháme společně s cukrem, přidáme mléko a smetanu vše zavaříme. Sundáme z ohně a přidáme čokoládu vše důkladně rozmícháme.
Těsto
100 g másla
20 g mandlové mouky
150 g cukr moučka
½ vanilkového lusku
50 g vajec
20 g kakaa
200 g hl. mouky
Máslo s cukrem necháme v robotu vypracovat v kompaktní těsto. Poté přisypeme suché části a necháme opět vymíchat, hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet minimálně půl hodiny. Vychladlé těsto rozválíme na 3 mm tlustý plát a vložíme do formy. Dno propícháme vidličkou a vyložíme pečícím papírem který zatížíme neuvařenými fazolemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 210 °C 10 min poté troubu ztlumíme na 180 °C a pečeme dalších 5 min.
Korpus vyjmeme a necháme vychladnout, do hotového korpusu vlijeme čokoládovou náplň a pečeme na 120 °C 20 min. Hotový koláč necháme vychladnout a až poté můžeme krájet.
Pěna
300 ml smetany 30% na šlehání
trochu cukru krupice na vyšlehání šlehačky
130 g čokolády
100 ml smetany na vaření
50 g žloutků
25 cl cognacu (nebo likéru, třeba pomerančového)
Smetanu vyšleháme společně s troškou cukru do husté konzistence a dáme do lednice. Ve vodní lázni v míse necháme rozpustit čokoládu společně se smetanou na vaření, odstavíme z ohně vmícháme žloutky pomíchané s alkoholem a na 2× vyšlehanou smetanu (postupujeme rychle, hrozí zatuhnutí čokolády).
Mousse vložíme opět do lednice a necháme dobře zatuhnout, pomocí teplé lžíce tvarujeme nočky a servírujeme.