Skašovské cihly

350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
120 ml oleje nebo rozpuštěného tuku (máslo, sádlo, rostlinný tuk)
cca 350–400 ml vlažného mléka
2 žloutky
sůl
120 g tuku na pečeni (sádlo, máslo, olej)
Na náplň
nastrouhaná jablka
skořice
rozinky
moučkový cukr
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravte kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek.
Vlažným mlékem, do ktereho jste rozkvedlali žloutky, zadělejte těsto, které poctivě propracujte, až se na jeho povrchu tvoří puchýřk. Povrch těsta poprašte moukou a na teplém místě nechte vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, rozdělte na stejné díly o hmotnosti cca 200 g.
Z každého dílu vytvořte placičky, které naplňte nastrouhanými jablky. Jablka podle chuti posypte cukrem, skořicí a poházejte rozinkami. Každý kousek dobře zabalte a upravte do tvaru velkých buchet.
Pekáč vymastěte a naskládejte do něj připravené
cihly. Každou potřete po stranách rozpuštěným tukem a nechte ještě chvíli kynout.
Pečte při 170 °C cca 30 minut. Prochladlé cihly vyklopte a pocukrujte.