Moučníky a cukroví

Skašovské cihly

350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
120 ml oleje nebo rozpuštěného tuku (máslo, sádlo, rostlinný tuk)
cca 350–400 ml vlažného mléka
2 žloutky
sůl
120 g tuku na pečeni (sádlo, máslo, olej)

Na náplň

nastrouhaná jablka
skořice
rozinky
moučkový cukr

Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravte kvásek.

Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek.

Vlažným mlékem, do ktereho jste rozkvedlali žloutky, zadělejte těsto, které poctivě propracujte, až se na jeho povrchu tvoří puchýřk. Povrch těsta poprašte moukou a na teplém místě nechte vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, rozdělte na stejné díly o hmotnosti cca 200 g.

Z každého dílu vytvořte placičky, které naplňte nastrouhanými jablky. Jablka podle chuti posypte cukrem, skořicí a poházejte rozinkami. Každý kousek dobře zabalte a upravte do tvaru velkých buchet.

Pekáč vymastěte a naskládejte do něj připravené

cihly. Každou potřete po stranách rozpuštěným tukem a nechte ještě chvíli kynout.

Pečte při 170 °C cca 30 minut. Prochladlé cihly vyklopte a pocukrujte.

Další recepty