Tarte tatin

Lahodný ovocný moučník
4 porce
těsto
200 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl studené vody
Máslo nakrájíme na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.
náplň
6–8 jablek (nebo hrušek)
200 g másla
80 g cukru
Jablka nebo hrušky oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince.
Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí.
Přidejte ovoce a promíchejte.
Do hlubší koláčové formy naskládejte ovoce a zalijte karamelem.
Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete náplň. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát.