Lahodný ovocný moučník

4 porce

těsto

200 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl studené vody

Máslo nakrájíme na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.

náplň

6–8 jablek (nebo hrušek)
200 g másla
80 g cukru

Jablka nebo hrušky oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jadřince.

Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí.

Přidejte ovoce a promíchejte.

Do hlubší koláčové formy naskládejte ovoce a zalijte karamelem.

Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete náplň. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát.

Další recepty