Opilý britský trifle

Vaření s Darinou Sieglovou
pro 20 osob
Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý…
Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.
příprava 40 minut + chlazení
16 podlouhlých cukrářských piškotů
jahodový, malinový nebo ostružinový džem na slepení piškotů
500 ml bílého sherry
2 balíčky mraženého lesního ovoce, rozmrazeného
nastrouhaná kůra z 1 (bio)pomeranče
25 g krupicového cukru
Krém
1 l smetany ke šlehání
2 vejce
8 žloutků
50 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového aromatu
Vrchní vrstva
500 ml smetany ke šlehání
50 pistácií
Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!
Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.
Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.
Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.
Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou. Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.