Moučníky a cukroví

Citronový beránek – mazlík

Pečeme velikonočního beránka s Darinou Sieglovou.

příprava 15 minut
pečení 60 minut
12 porcí (forma o objemu 1,5 litru)

1 biocitron
250 g másla
250 g hladké špaldové mouky
špetka soli
4 vejce
150 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
tuk a krupice na vymazání a vysypání formy

Troubu zahřejte na 180 °C, horkovzduš­nou na 160 °C. Formu/formy vymažte a vysypte krupicí. Citron omyjte a osušte, z poloviny pak najemno nastrouhejte kůru. Vymačkejte šťávu. Máslo vyšlehejte s cuk­rem do pěny, pak postupně střídavě přidá­vejte a zašlehávejte vejce, mouku, vanilkový cukr, sůl, citronovou šťávu a kůru. Těsto vlijte do formy a asi hodinu pečte. Nechte chvilku chladnout na mřížce, pak vyklopte a nechte vleže zcela zchladnout.

Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte – teplé těsto má mnohem větší tendenci se lámat. Hlava se sice v nouzi dá upevnit párátky, ale přiznejme si, že to prostě není ono.

Bezé

3 bílky
150 g krupicového cukru

Troubu zahřejte na 180 °C. Bílky vyšlehej­te dotuha a přitom do nich zašlehejte cukr. Sníh dejte do sáčku s úzkou koncovkou a na beránka/y udělejte spoustu malých „pusinek“, aby pokryly povrch. Pečte asi 10 minut, aby bezé napůl zatuhlo. Rychle podávejte.

Další recepty