Koblihy

Připravujeme masopustní koblihy s Pavlínou Berzsiovou.
30ks
Těsto: 40 g droždí, 250 ml mléka, 60 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 4 žloutky, 3 lžíce rumu, 500 g hladké výběrové mouky, 50 g škrobové moučky, špetka soli
Olej na smažení, moučkový cukr na posypání
Náplň: 200 g meruňkové zavařeniny
1/ Droždí rozdrobíme do poloviny vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
2/ Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Prosátou mouku se škrobovou moučkou osolíme, přidáme vykynutý kvásek, utřenou máslovou hmotu, rum, zbylé vlažné mléko a zpracujeme na vláčné těsto. Necháme ho asi 30 minut kynout na teplém místě.
3/ Po nakynutí těsto rozválíme na plát silný 3 cm. Formičkou o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka. Rozložíme je na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout zhruba 20 minut.
4/ Olej rozehřejeme na 180 °C, vykynuté koblížky vkládáme horní stranou do oleje. Smažíme po obou stranách do zlatohnědé barvy. Usmažené koblihy necháme okapat na savém papíře. Necháme vychladnout, naplníme pomocí cukrářského sáčku zavařeninou a pocukrujeme.