Recepty na vánoční cukroví - Špaldové celozrnné sušenky
Univerzální těsto na vykrajování i na plnění do formiček:
30 dkg špaldové mouky celozrnné hladké
20 dkg tuku Provamel nebo Rapunzel
10 dkg sladěnky ječmenné (nebo rýžový sirup)
Suroviny zpracujeme v těsto a pak necháme vychladit v lednici. Těsto lze použít na vykrajování vánočních motivů. Pečeme v mírné troubě - cca 150°C.
Tip 1:
Použijte jako základní těsto, vánoční motivy slepte džemem, nebo mandlovým máslem, které osladíme BIO rýžovým sirupem (předem nechte vychladit v ledničce)
Tip 2:
Do tohoto těsta můžeme přidat 2 lžíce carobu - pak máme těsto tmavé, doporučujeme slepovat carobellou, nebo máčet v karobové polevě
Tip 3:
Přidáme 3 lžíce mletých ořechů a máme těsto ořechové. Když k oříškům přidáme karob, tlučený hřebíček a trošku skořice, můžete plnit do formiček a budete mít těsto podobné jako na pracny
Tip 4:
Pokud máte rádi kořeněné zimní chutě, můžete přidat sušený zázvor a máte zázvorky
Tip 5:
Velmi zajímavá je kombinace skořice, kardamonu a kokosu. Toto těsto můžete plnit i do vánočních formiček
Tip pro zkušenější:
1/3 špaldové mouky lze nahradit moukou kukuřičnou nebo pohankovou
Karobová poleva na namáčení a zdobení:
Připravíme si vodní lázeň, tj. do jednoho hrnku dáme vodu a druhý hrnek postavíme na něj. Do horního hrnce dáme 1 pol. lžíci palmového tuku, rozpustíme, přidáme balíček karobových bonbónů bez cukru, opět necháme rozpustit a vmícháme 2 pol. lžíce sušeného sladu (pšeničný nebo ječmenný). Rozmícháme - lze polít na perník, nebo namáčet v polevě sušenky.