Moučníky a cukroví

Recepty na vánoční cukroví - Špaldové celozrnné sušenky

Univerzální těsto na vykrajování i na plnění do formiček:

30 dkg špaldové mouky celozrnné hladké
20 dkg tuku Provamel nebo Rapunzel
10 dkg sladěnky ječmenné (nebo rýžový sirup)

Suroviny zpracujeme v těsto a pak necháme vychladit v lednici. Těsto lze použít na vykrajování vánočních motivů. Pečeme v mírné troubě - cca 150°C.

Tip 1:

Použijte jako základní těsto, vánoční motivy slepte džemem, nebo mandlovým máslem, které osladíme BIO rýžovým sirupem (předem nechte vychladit v ledničce)

Tip 2:

Do tohoto těsta můžeme přidat 2 lžíce carobu - pak máme těsto tmavé, doporučujeme slepovat carobellou, nebo máčet v karobové polevě

Tip 3:

Přidáme 3 lžíce mletých ořechů a máme těsto ořechové. Když k oříškům přidáme karob, tlučený hřebíček a trošku skořice, můžete plnit do formiček a budete mít těsto podobné jako na pracny

Tip 4:

Pokud máte rádi kořeněné zimní chutě, můžete přidat sušený zázvor a máte zázvorky

Tip 5:

Velmi zajímavá je kombinace skořice, kardamonu a kokosu. Toto těsto můžete plnit i do vánočních formiček

Tip pro zkušenější:

1/3 špaldové mouky lze nahradit moukou kukuřičnou nebo pohankovou

Karobová poleva na namáčení a zdobení:

Připravíme si vodní lázeň, tj. do jednoho hrnku dáme vodu a druhý hrnek postavíme na něj. Do horního hrnce dáme 1 pol. lžíci palmového tuku, rozpustíme, přidáme balíček karobových bonbónů bez cukru, opět necháme rozpustit a vmícháme 2 pol. lžíce sušeného sladu (pšeničný nebo ječmenný). Rozmícháme - lze polít na perník, nebo namáčet v polevě sušenky.

Další recepty