Moučníky a cukroví

Smažená kolečka z jablek s višňovou náplní

Recepty mistra kuchaře Ladislava Samka

těsto na smažení:
3dcl smetany ke šlehání
2 žloutky
1/2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
150g hladké mouky
sníh připravený ze dvou bílků

6 zralých jablek
6 lžič pískového cukru
dortové oplatky
3 lžíce čerstvých nebo kompotovaných vypeckovaných višní
3 lžičky rozsekaných čerstvých pistácií
olej na smažení

Do vhodné nádoby si nalijeme šlehačku, přidáme žloutky, cukr, sůl, mouku a zpracujeme v poměrně husté těsto. Na konec zamícháme ušlehaný sníh z bílků. Zralá jablka se oloupají, nakrájejí na silnější plátky a ohryzky se vypíchnou. Posypeme cukrem a necháme asi 1/2 až 1 hodinu marinovat. Mezitím si potřebný počet dortových oplatek přiřízneme podle velikosti jablíček. Krátce před úpravou se na jednu oplatku položí jedno jablkové kolečko, prázdný střed vyplníme višněmi, přikryjeme oplatkou, ponoříme do těsta a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Po usmažení se každé jednotlivé kolečko obalí v krystalovém cukru. Podáváme sypané rozsekanými čerstvými pistáciemi.

Další recepty