Chřestící sýrový krém

recept Lenky Požárové z kuchařky "Což takhle dát si ... chřest"
pro 4 osoby
1,5 balíčku bílého chřestu (750 g, což by mělo vydat na 600 g oloupaných
stonků)
750 ml zeleninového vývaru
150 g vykostěného lososa bez kůže
40 g ementálu
1 střední cibule
čerstvě strouhaný muškátový oříšek
sůl
máslo nebo olivový olej
Chřest oloupejte, odkrojte spodní konce a pokrájejte na kousky.
V hrnci nechte rozehřát plátek másla nebo trochu oleje a zpěňte posekanou cibuli. Přidejte pokrájený chřest, zalijte vývarem, osolte a pod pokličkou vařte 10 minut.
Mezitím pokrájejte lososa na menší kostky, osolte a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova.
Polévku přelijte do mixéru, přidejte strouhaný muškátový oříšek podle chuti a promixujte do hladkého krému.
Rozlijte do misek a každou porci ozdobte nahrubo strouhaným sýrem a kousky lososa.