Tatinův koláč

recept mistra kuchaře Ladislava Samka
50g másla
150g přírodního cukru
2kg dezertních jablek
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho citrónuTěsto:
175g hladké mouky
125g vychlazeného másla
30g práškového cukru
1 žloutek
1 lžíce studené vody
Těsto připravíme následujícím způsobem. Do velké mísy masypeme prosátou mouku, a přidáme pokrájené máslo. Zpracujeme na drobenku, přidáme práškový cukr, žloutek a tolik vody, aby vzniklo vláčné ale nelepivé těsto. Zabalené do mikrotenu necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.
Na pánvi rozpustíme máslo s cukrem. Zvýšíme teplotu a necháme zkaramelizovat. Zalijeme asi 1dl dody a necháme karamel rozpustit.
Oloupaná jablka rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců, Pokapeme citrónovou šťávou a posypeme nastrouhanou kůrou. Takto připravená jablka naslkádáme do pánve na rozpuštěný karamel a společně dusíme do měkka.
Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném vále kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Upečeme v předem vyhřáté troubě.
Po vychladnutí korpusu ve formě plníme podušenými jablky Podáváme studené nebo i mírně vlahé. Můžeme zdobit ušlehanou šlehačkou.