Velikonoční Jidáše

Velikonoční inspirace
500 g polohrubé mouky (může být i hladká)
špetka soli
½ vanilkového lusku (pouze semínka)
kůra z 1 citronu
20 g kvasnic
250 ml mléka
100 g másla
70 g cukru
2 žloutky do těsta
1 žloutek na potření
sekané loupané mandle
máslo na potření
Mléko ohřejeme a přidáme do něj cukr, 3 – 4 lžíce mouky, rozdrolíme do něj kvasnice, které rozmícháme metličkou, a vše necháme na teplém místě nakynout. V míse si promícháme mouku s citronovou kůrou, vanilkou, a solí, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky a vše vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme nakynout. Nakynuté těsto opatrně rozválíme na pomoučeném podkladě na tloušťku cca 1 – 2 cm. Z proužků uválíme válečky, které stočíme do libovolných tvarů, necháme vykynout přímo na plechu s pečícím papírem, potřeme žloutkem a můžeme také posypat mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů do zlaté až hnědé barvy. Po vytažení z trouby potřeme máslem a můžeme podávat.