Perníčky Hanky Rawlings a zobení razítkovou metodou

400 g hladké mouky
100 g hladké mouky navíc na podsypávání, pokud by bylo těsto moc vláčné
1–lžičky perníkového koření (podle kvality a vůně koření)
1 lžička sody
1 lžička skořice
kůra z půlky bio citronu
1 polévková lžíce kakaa
250 g moučkového cukru
2 celá vejce
150 g medu (Je důležité, aby med byl tekutý, ne cukernatý. Těsto by se drobilo.)
1 žloutek rozšlehaný v trošce mléka na potírání upečených perníčkůDále budete potřebovat:
bílý fondán
moučkový cukr na podsypávání fondánu
kukuřičný škrob na razítka, aby se nelepila
jedlý bílý perleťový prach a potravinové gelové barvivo
razítka s vánoční tématikou
vykrajovátka, kterými jste vykrajovali perníčky
kulatý a plochý štětec
váleček
zavařeninový sirup
Zavařeninový sirup
Lžíci švestkové zavařeniny rozmíchejte s trochou převařené a vychladlé vody, přeceďte přes cedník a nechte vychladnout. Můžete přidat kapku rumu.
Příprava těsta – den předem
Hladkou mouku a moučkový cukr prosejte na vál. Přidejte koření, sodu, skořici, kůru z citronu a kakao a vše promíchejte. Udělejte důlek, do kterého klepněte dvě celá vejce a přidejte med. Nožem zapracujte. Těsto uhnětejte rukama. Je-li hodně vláčné podsypávejte postupně 100 g mouky. Udělejte z něj hroudu a zabalte do potravinové fólie. Uložte do druhého dne do ledničky.
Pečení
Těsto nechte po vyndání z lednice trochu povolit v pokojové teplotě. Rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte vybrané tvary pomocí vykrajovátek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (v horkovzdušné troubě na 160 °C) po dobu 8–11 minut podle velikosti vykrojených tvarů (menší 8–9 min., větší 10–11 min.).
Upečené perníčky ještě horké potřete mašlovačkou žloutkem rozšlehaným v mléce. Budou se krásně lesknout. Nechte vychladnout.
Zdobení – razítková metoda
Perleťové perníčky:
Rozválejte fondán na 1 mm tlustou placku a vykrojte tvar stejný jako tvar perníčku. Razítko i povrch vykrojeného tvaru z fondánu posypte trochou kukuřičného škrobu (Tip: škrob aplikuji pomocí malého látkového sáčku). Razítko umístěte na fondán, zatlačte do fondánu a opatrně sloupněte. Na vytlačený vzor štětcem naneste trochu perleťového prachu. Perníček potřete mašlovačkou trochou sirupu a přilepte fondánovou ozdobu.
Barevné perníčky:
Rozválejte fondán na 1 mm tlustou placku a vykrojte tvar stejný jako tvar perníčku. Špejlí naneste do mističky trochu gelové barvy a plochým štětcem barvu naneste na razítko. Razítkem natiskněte vzor na fondán a opatrně razítko odlepte. Perníček potřete mašlovačkou trochou sirupu a přilepte fondánovou ozdobu.