Zápisky z cest
Maroko: Jídlo, co dělá přátele – marocký tažín
V Maroku se s ním nemůžete minout. U Berberů v horách Vysokého Atlasu jsme ho měli den co den k večeři. Ve městech je vystavený v každé druhé restauraci. Oválná keramická nádoba, často zdobená tradičními ornamenty. V ní bublající šťáva ze zeleniny a dlouho vařené maso. V severní Africe mu říkají tažín. Každý ho dělá trochu jinak a ty nejlepší se připravují u místních doma. Nejchutnější jsme opravdu dostali u maročanky K Hadije. Pozvala nás na rodinný oběd do svého bytu v Essaouiře. K Hadijinino vaření je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala vaření učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala a snažila se jí s vařením pomoci.
Slibovala jsem vám získat od K Hadije recept na její výborný jehněčí tažín. Jehněčí maso můžete zaměnit i za kvalitní kus hovězího. Nejdůležitější na celém vaření jsou čerstvé suroviny a směs koření. To mi K Hadija několikrát zdůrazňovala. Je pravda, že v Maroku není těžké vařit, protože veškeré potraviny pocházejí z místního zemědělství. Rajčata, papriky, cibule, salát, brambory, které za pár peněz nakoupíte na místních trzích, chutnají samy o sobě výborně. K vaření budete také potřebovat hliněnou nádobu, která se jmenuje stejně jako připravovaný pokrm – tažín. V Maroku se ten nejobyčejnější dá koupit za padesát korun. V Česku je cena samozřejmě několikrát vyšší, výborná chuť a kvalita jídla vám počáteční náklady určitě vynahradí. Tažín se dá připravit na nejrůznější způsoby. Já přikládám recept na skvělý jehněčí tažín.
Recept na jehněčí tažín
- ½ kilo jehněčího bez kostí, nakrájené na větší kostky
- ¼ hrnku olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1–3 hrnky vody
- 1 lžíci koření „ras el hanout“
- 1 lžíci zázvoru
- 1 lžíci skořice
- 1 lžíci kurkumy
- 1 lžičku pepře
- ½ lžičky soli
na dochucení
- 10 suchých švestek
- 4 hrnky vody
- 1 celou skořici
- 2 hvězdičky anýzu
- 1 hrnek oloupaných mandlí, usmažené
- 1 lžičku soli
- 3 uvařená vejce
Postup
- Do nádoby tažínu nalejte olivový olej, přisypte koření a 1/3 nakrájené cibule.
- Ve směsi rovnoměrně marinujte části jehněčího nebo hovězího masa.
- Tažín nezakrývejte, umisťte ho na velký oheň a pečte 5–10 minut. Maso otáčejte, aby se rovnoměrně opeklo.
- Do tažínu vložte zbytek cibule a přilijte sklenici vody.
- Přikryjte tažín a maso vařte na středním ohni 45–60 minut.
- V tažínu by to mělo po celou dobu bublat, pokud je to třeba, přilijte vodu. V posledních deseti minutách již vodu nepřidávejte, aby se maso s cibulí hezky speklo.
zatímco se maso vaří…
- Vajíčka uvařte natvrdo.
- Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte sušené švestky, celou jednu skořici, hvězdičku anísu, sůl a přiveďte k varu.
- Po té oheň stáhněte, hrnec přikryjte a nechte mírně vřít po dobu třiceti minut.
- Švestky jsou hotové ve chvíli, kdy jsou krásně měkké.
- Zároveň na malé pánvičce osmažte mandle bez slupky.
- Uvařené švestky a osmahnuté mandle položte na uvařený tažín. Přidejte také trochu šťávy z vařených švestek.
- Oloupaná vajíčka nakrájejte na měsíčky a ozdobte jimi připravený tažín.
Tažín se tradičně jí s (arabským) chlebem přímo z tažínu samotného. Je také výborný s rajčatovým salátem a avokádovým koktejlem.
V další reportáži vyrazíme do Maroka ochutnat typické jídlo – tažín. Co stojí za jeho přípravou? Lucie Radová nás vezme na místní trh i do domácí marocké kuchyně.