Zápisky z cest

Maroko: Jídlo, co dělá přátele – marocký tažín

V Maroku se s ním nemůžete minout. U Berberů v horách Vysokého Atlasu jsme ho měli den co den k večeři. Ve městech je vystavený v každé druhé restauraci. Oválná keramická nádoba, často zdobená tradičními ornamenty. V ní bublající šťáva ze zeleniny a dlouho vařené maso. V severní Africe mu říkají tažín. Každý ho dělá trochu jinak a ty nejlepší se připravují u místních doma. Nejchutnější jsme opravdu dostali u maročanky K Hadije. Pozvala nás na rodinný oběd do svého bytu v Essaouiře. K Hadijinino vaření je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala vaření učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala a snažila se jí s vařením pomoci.

Slibovala jsem vám získat od K Hadije recept na její výborný jehněčí tažín. Jehněčí maso můžete zaměnit i za kvalitní kus hovězího. Nejdůležitější na celém vaření jsou čerstvé suroviny a směs koření. To mi K Hadija několikrát zdůrazňovala. Je pravda, že v Maroku není těžké vařit, protože veškeré potraviny pocházejí z místního zemědělství. Rajčata, papriky, cibule, salát, brambory, které za pár peněz nakoupíte na místních trzích, chutnají samy o sobě výborně. K vaření budete také potřebovat hliněnou nádobu, která se jmenuje stejně jako připravovaný pokrm – tažín. V Maroku se ten nejobyčejnější dá koupit za padesát korun. V Česku je cena samozřejmě několikrát vyšší, výborná chuť a kvalita jídla vám počáteční náklady určitě vynahradí. Tažín se dá připravit na nejrůznější způsoby. Já přikládám recept na skvělý jehněčí tažín.

Recept na jehněčí tažín

  • Klikněte pro větší obrázek ½ kilo jehněčího bez kostí, nakrájené na větší kostky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1–3 hrnky vody
  • 1 lžíci koření „ras el hanout“
  • 1 lžíci zázvoru
  • 1 lžíci skořice
  • 1 lžíci kurkumy
  • 1 lžičku pepře
  • ½ lžičky soli

na dochucení

  • 10 suchých švestek
  • 4 hrnky vody
  • 1 celou skořici
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 1 hrnek oloupaných mandlí, usmažené
  • 1 lžičku soli
  • 3 uvařená vejce

Postup

  1. Klikněte pro větší obrázek Do nádoby tažínu nalejte olivový olej, přisypte koření a 1/3 nakrájené cibule.
  2. Ve směsi rovnoměrně marinujte části jehněčího nebo hovězího masa.
  3. Tažín nezakrývejte, umisťte ho na velký oheň a pečte 5–10 minut. Maso otáčejte, aby se rovnoměrně opeklo.
  4. Do tažínu vložte zbytek cibule a přilijte sklenici vody.
  5. Přikryjte tažín a maso vařte na středním ohni 45–60 minut.
  6. V tažínu by to mělo po celou dobu bublat, pokud je to třeba, přilijte vodu. V posledních deseti minutách již vodu nepřidávejte, aby se maso s cibulí hezky speklo.

zatímco se maso vaří…

  1. Klikněte pro větší obrázek Vajíčka uvařte natvrdo.
  2. Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte sušené švestky, celou jednu skořici, hvězdičku anísu, sůl a přiveďte k varu.
  3. Po té oheň stáhněte, hrnec přikryjte a nechte mírně vřít po dobu třiceti minut.
  4. Švestky jsou hotové ve chvíli, kdy jsou krásně měkké.
  5. Zároveň na malé pánvičce osmažte mandle bez slupky.
  6. Uvařené švestky a osmahnuté mandle položte na uvařený tažín. Přidejte také trochu šťávy z vařených švestek.
  7. Oloupaná vajíčka nakrájejte na měsíčky a ozdobte jimi připravený tažín.

Tažín se tradičně jí s (arabským) chlebem přímo z tažínu samotného. Je také výborný s rajčatovým salátem a avokádovým koktejlem.

Maroko: národní kuchyně

Maroko: národní kuchyně

V další reportáži vyrazíme do Maroka ochutnat typické jídlo – tažín. Co stojí za jeho přípravou? Lucie Radová nás vezme na místní trh i do domácí marocké kuchyně.