Jižní pól

15. 3. 2020

Na jižní pól vyrazíme se 72letým Zdeňkem Chvojem. Nebyla to jeho první podobná expedice. Svou sedmdesátku oslavil výpravou na úplný sever světa. Je tak nejstarším Čechem, který zdolal oba póly.

videoJižní pól
...
video video

Jižní pól

Mapa

Přejít na obsah dílu


Země ledu a sněhu

20. 5. 2018

Venku už máme sice slunce v plné síle, ale my se podíváme do země ledu a sněhu. Míříme na Antarktidu. Náš spolupracovník Jan Richter se tam vrátil po deseti letech. Jeho první výprava byla tehdy hlavně sportovním výkonem, kdy se členy svojí expedice chtěl hlavně překonat obávaný Drakeův průliv na 14metrové plachetnici. Tentokrát výpravu na Antarktidu pojal trochu jinak.

videoAntarktida: Země ledu a sněhu
...
video video

Antarktida: Země ledu a sněhu

Mapa

Přejít na obsah dílu


Loď Fram

19. 6. 2011

A blížíme se k cíli naší plavby. Loď Fram doplula k břehům ledového království. K Antarktidě. Trvale obydlené jsou tu pouze vědecké základny. Vy budete mít možnost s Objektivem navštívit čínskou vědeckou základnu, což je opravdu velká vzácnost, jen tak kde kdo se tam nedostane. Jste zvědaví, jak to na takové základně vůbec vypadá? Možná budete překvapeni, možná ne, ale nebudu předbíhat. Největší atrakcí jsou ale v Antarktidě tučňáci, žije jich tu dokonce 18 druhů. Kolik jich tam ale žije celkem? To se nejspíš nikomu nepodaří zjistit.

Mapa

Přejít na obsah dílu


Jižní Shetlandy

17. 4. 2011

Před padesáti lety začala platit takzvaná Antarktická smlouva - z šestého kontinentu planety udělala politicky zcela výjimečné místo na Zemi. Ostatně, klimaticky je výjimečné už odnepaměti. Prakticky celé je zahaleno souvislou ledovou pokrývkou. Jen pouhá dvě procenta povrchu Antarktidy nejsou pod ledem. A právě taková místa jsou i na souostroví Jižní Shetlandy. V únoru, tedy v tamním létě se tam vypravil i kolega ze sportovní redakce Stanislav Bartůšek. A asi byste snad ani nečekali, že by doma nechal sportovní výzbroj.

videoAntarktida
...
video video

Antarktida

Mapa

Přejít na obsah dílu