Mátová jícha na podporu růstu rostlin
Mátovou jíchu používáme v sezóně, když už jsou rostliny větší a v plné síle.
Do kbelíku nalijeme 5 litrů vody. Potřebujme 3 svazky máty. Ty natrháme či nastříháme na menší kousky a ponoříme je do kbelíku. Necháme macerovat 3–4 dny, až se nám vytvoří výkvas, to znamená, že rostliny začínají mírně zahnívat. Roman Pavela radí nedávat kbelík na slunce, raději ho postavit do polostínu nebo do stínu.
Hotový výkvas scedíme.
Pokud chceme jíchou zalévat, jíchu neředíme. Pokud bychom ale chtěli například postřikovat listy, jíchu ředíme vodou 1:1.
Mátová jícha bude báječně prospívat vašim rajčatům nebo okurkám.
A podobně, jako mátu, můžeme použít i další zelené rostliny: kopřivu, pampelišku nebo bršlici.