Únor 2014

První republika - 7. Módní salon Valenta

První republika - 7. Módní salon Valenta

28. 2. 2014, 20:00 na ČT1 - Rodinný právník a přítel Benoni, kterého Valentovi, zrovna tak jako louky v Podolí a vilu, „zdědili“ po Léblových, chce pomoci Vladimírovi v pátrání a sjedná mu schůzku s ředitelem banky Klímou. Klíma má Léblovu defraudaci za prokázanou. Když na obloze, tehdy v r. 1910, svítila kometa a Léblovi „utíkali“, byl zavražděn i hlídač jejich továrny. Lidé si myslí, že ho zabil Lébl, který si šel do trezoru ještě i pro výplaty svých zaměstnanců, ale Vladimír vypátrá, že to bylo jinak.

První jarní pouť u sv. Matěje v Šárce.

Koná se již v neděli 2. března t. r. Všichni Pražané vítají každoročně tuto příležitost, aby podívali se do volné přírody.

Úspěšný způsob léčení skvrnitého tyfu.

Odborné listy lékařské přinesly zprávu o novém způsobu léčby skvrnitého tyfu. Způsob je zcela prostý a při tom vždy úspěšný.

Neokolkované bankovky nejsou od 10. března 1919 zákonným platidlem.

Neokolkované bankovky nejsou od 10. března 1919 zákonným platidlem.

Neokolkovaná bankovka není, počínajíc 10. březnem 1919 zákonným platidlem na území československého státu.

Nový vynález v oboru aviatiky.

Z Paříže, 23. února. (ČTK.-V.-K. k.) „Matin“ sděluje, že akademik Rathenau vynalezl zvláštní způsob budování létadel, jímž se umožňuje dosíci rychlosti dosud neznámé a výše dosud nedosažené.

Velký den očekává dnes Národní shromáždění.

Velký den očekává dnes Národní shromáždění.

Ministr financí dr. Rašín předstoupí se žádostí, aby ho sněmovna zmocnila učiniti opatření nutná ke zlepšení měny a zjištění majetkových poměrů za účelem provedení daně z majetku a z válečných zisků, finanční výbor jest připraven urychliti svoje jednání a hned potom počne velký státní stroj pracovati.

Výměna českých a polských zajatců v Dědicích.

(Původní zpráva od zvláštního zpravodaje Nár. Listů.) Včera v 6 hod. večer byla na stanici v Dědicích, na půdě obsazené Poláky, 12 km od demarkační čáry, provedena výměna zajatců z bojů s Poláky ve Slezsku.

Z České Obce Sokolské.

Sedmý slet všesokolský zaujal cele poslední schůzi předsednictva Č. O. S. Jednáno podrobně o ústrojí sletovém a sestaven slavnostní výbor a nejdůležitější odbory.

První republika - 6. Láska je utrpením

První republika - 6. Láska je utrpením

21. 2. 2014, 20:00 na ČT1 - Vladimír se z rodinného podnikání vyvázal a založil si s krejčím Goldbergem módní salón. V patře má garsoniéru. Magdaléně, moderní nekonvenční dívce, Vladimír imponuje. Cestou z kina, kde byla se svými kamarádkami, se před Vladimírem producíruje a spadne přitom do Vltavy. Je celá mokrá a Vladimírův salón je nedaleko.

Rekvisice.

Rekvisice.

Budou se tedy z rozkazu vlády prováděti přísné prohlídky po venkově a budou se sbírati všechny přebytky.

Telepat – detektivem.

Jak oznamují vídeňské listy, je telepat Erik Jan Hanussen, dlící ve Vídni, obdivuhodným detektivem, který pracuje vlastně jen instinktem.

Svaz národů o připojení Rakouska k Německu.

Z Lucernu, 17. února. (Ag. Centrale.) Pařížské listy zdůrazňují v otázce Svazu národů, že se v konečném projektu uplatnila zásada suverenity jednotlivých států proti myšlence nového nadstátu, který suverenitu jednotlivých států podstatně omezuje.

Za 100.000 K ukradených látek.

Obchodník V. Grimm v Červeném Kostelci v okresu náchodském jest jedním z těch chytráků, kteří nynější situace využitkovávají k obohacování.

Jak se žilo... - Mlíkaři

Jak se žilo... - Mlíkaři

Obchod odjakživa probíhal ve městě. Skoro až do sklonku 19. století byla města obehnána hradbami, a tak pro jeho obyvatele byl přístup k zemědělským i živočišným produktům problematický. Málokdo měl totiž políčko za hradbami, na kterém by si mohl vypěstovat. Město tak bylo odkázáno na dodávku potravin z venkova. Ostatně to je záležitost, která nás provází až do současnosti.

Znásilňování českých voličů ve Vídni.

Z Vídně, 15. února. (ČTK.-V.) Ze všech okresů vídeňských docházejí dnes zprávy o neslýchaném znásilňování českých voličů, českých agitátorů a důvěrníků, kteří pracují pro kandidátní listinu československou.

Vyvážil si 100 kg ryb.

Vyvážil si 100 kg ryb.

Jak se vážit nemá a nesmí.

První republika - 5. Arsenik

První republika - 5. Arsenik

14. 2. 2014, 20:00 na ČT1 - V pátém dílu zjistíme, že Jaroslav potřebuje investora pro své moderní budovatelské plány rodinného podniku. Jedná za otcovými zády s cukrovarníkem Škvorem, který touží po Valentových, původně Léblových, loukách v Podolí. Škvor ví, že bude měnová reforma a chtěl by pozemky koupit za staré peníze. Ale jednat bez Aloise se mu nechce. Jaroslav, kterého stravuje žárlivost na Vladimíra kvůli Kláře, pojme přímo ďábelský plán.

Mistr Josef Šmejkal vážně zraněn.

Česká tisk. kancelář oznamuje. Politování hodným neštěstím stižen byl dnes v Mnichovicích náš světoznámý zápasník Josef Šmejkal, majitel pivovaru v Mnichovicích.

Opět lupiči v maskách.

Odvážná loupež spáchána dne 8. t. m. o 1. hodině noční v Budihosticích u Velvar. Několik mužů opatřených škraboškami vloupalo se do domu vdovy Anny Jandové a přiměli majitelku domu, hrozíce jí smrtí, že jim vydala klíče od nedobytné pokladny.

Nová policejní hodina.

Nová policejní hodina.

O 10. hodině večerní musejí býti zavřeny veškeré veřejné místnosti.

Stavby silniční v akci proti nezaměstnanosti lidu.

Ministerstvo veřejných prací, jsouc si vědomo kritického stavu, plynoucího z nezaměstnanosti lidu v nynějším období poválečném, staralo se již v prvních dnech naší samostatnosti o to, kterak dát lidu co nejrychleji a to již v období zimním zaměstnání a rozhodlo se v první řadě pro stavby silniční a silniční práce udržovací, jež možno zahájiti po celé oblasti republiky Československé a při nichž možno zaměstnati co nejvíce dělníků nekvalifikovaných.

​Československé menšiny za hranicemi.

Druhý svazeček sbírky časových úvah Vojna a mír, kterou vydává dr. Antonín Hajn, přináší přehled a výčet Čechů a Slováků v cizině z péra vynikajícího znalce dra. Jana Auerhana.

První republika - 4. Španělská chřipka

První republika - 4. Španělská chřipka

7. 2. 2014, 20:00 na ČT1 - Strašná epidemie kosí lidi po celé Evropě. Zabila jich víc než celá válka dohromady. Smrtelné ohrožení se dotkne i rodiny Valentů. Krejčí Goldberg se stane Vladimírovým věrným přítelem a spojencem v pátrání. Na scéně se objeví zločinný element Vacek, jeden ze zaměstnanců povoznictví, který spolupracoval s Jaroslavem na lichvě. Vacek hrozí, že Jaroslava udá. Alois ho okamžitě propustí. Budou v Panenských Břežanech, kam rodiče děti uklidili před chřipkou, šťastné Vánoce?

Žaloba Rumunů na maďarská zvěrstva.

Z Pešti, 5. února. (ČTK.) Z rumunského konsulátu oznamuje se úřadně: Všechny zprávy maďarských časopisů o surovostech, kterých prý se rumunské vojsko dopouští na maďarském obyvatelstvu, jakož i že jim uřezává údy, rány zasypává solí a hned pak zašívá, jsou podlé lži, které nezasluhují, by se na ně odpovídalo.

Jak se žilo... - Ubytovací služby

Jak se žilo... - Ubytovací služby

Ubytovat se ať už na jednu či více nocí potřeboval člověk od chvíle, kdy se vypravil na cesty. V českém prostředí se nejvíce ujalo ubytování v hostinci. Zájezdní hostince měly být vzdáleny tak, aby se mezi nimi dala urazit cesta za jeden den a zařízení těchto podniků odpovídalo přesně potřebám jednoho přespání.

O 8hodinné pracovní době v obchodech.

O 8hodinné pracovní době v obchodech.

Pojednáno bylo včera na schůzi obchodních zaměstnanců v sále Č. O. B. Četně navštívenou schůzi zahájil starosta Č. O. B. Karbus případným proslovem, načež detailně propracovaný referát podal red. K. Šimůnek, probral požadavky obchodního pomocnictva, jakož i odvětví příbuzných (knihkupců, maloobch.), jež vrcholí požadavkem přesného ustanovení doby otevírání a zavírání obchodů a zdůrazňuje, že nestalo se tak ani právě vydaným nařízením ministerským, proto nutna je v tomto směru dohoda zaměstnavatelů se zaměstnanci.

Velké neštěstí na dráze v Čes. Brodě.

Topič zabit, 8 těžce, 21 lehce zraněných (Pův. zpráva očitého svědka.) - Řada neštěstí na drahách rozmnožena dnes ráno o další, jemuž, jak v prvním okamžiku mohlo být zjištěno, padl za oběť lidský život, dále zraněno 8 osob těžce a 21 utrpěla zranění lehčí.

​Náboženská otázka v československé republice.

​Náboženská otázka v československé republice.

Na thema toto promluvil včera v Dejvicích dr. Herben, jeden z nejlepších našich náboženských myslitelů. Svým jasným, přesným a přesvědčujícím výkladem upoutal zcela pozornost velmi četně shromážděných, kteří vývody jeho provázeli častými projevy souhlasu.

​O socialisaci velkostatků.

„Právo Lidu“ uveřejnilo včera svůj návrh na provedení socialisace velkých statků. Označuje jej jako nejkompromisnější a rýsuje jej v podstatě takto:

Další